tisdag 23 juni 2020

FISK I CITRONSÅS MED SOCKERÄRTER OCH RIS, 4 PORT.



                        HEJSAN !

mmm.... underbart gott !
Smaka Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g frysta fisktärningar
1 påse CREAMY Citrus FISH, 40 g (kryddmix för fisk)
2 dl CREME Fraiche, 15 %
2 dl vatten
150 g färska sockerärter

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman kryddmix, CREME Fraiche
och vatten i en låg, vid panna .
KOKA upp under omrörning .
LÄGG i fisktärningarna koka enligt
förpackningens anvisning .
SKÖLJ sockerärterna och koka dem några
minuter i lättsaltat vatten.
SERVERA fisken med ris sockerärter citronsås
och bröd .

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 22 juni 2020

VALLMOBOLLAR , CA 75 ST.



                    HEJSAN !
Till sommarens saft och drinkar !
De här var kul att göra , många blir det också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten
100 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 1/2 dl stark riven ost
2 msk blå vallmofrön

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och matfett i en tjockbottnad kastrull .
VISPA med kraftig visp ner mjölet och rör tills massan
släpper botten .
TAG då kastrullen från värmen, (risken är annars att fettet
kryper ur smeten och bollarna  blir platta ) .
LÅT svalna något .
KNÄCK ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan äggen .
BLANDA i osten . (Västerbottenost eller lagrad Prästost ) ,
samt hälften av vallmofröna .
KLICKA ut smeten på bakpappersklädd plåt (teskeds-stora)
och strö över resten av vallmofröna .
KLICKARNA blir ungefär dubbelt så stora under gräddningen .
GRÄDDA i mitten av vanlig ugn, 200 grader, 20 minuter är
lagom gräddningstid .
ÖPPNA INTE luckan under tiden, då sjunker de ihop .
NYGRÄDDADE  är lite krämiga inuti, men håller sig bra på
galler över natten, men blir då lite torrare .
BÄGGE varianterna är mmm...himla goa ' .

Mycket uppskattade !
LYCKA TILL !




söndag 21 juni 2020

TOMATSALLAD MED AVOKADO OCH... 4 PORT



                        HEJSAN !

....FETAOST . mmm... himla gott
till fisk och fågel, men DU kan
även ha den som  ensam-rätt .

HÄR ÄR RECEPTET :
1-2 rödlökar
1 fänkål
2-3 msk olivolja
salt, peppar
4 tomater
2 avokado
150 g fetaost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva  löken tunt .
Strimla eller skiva fänkålen  tunt .
Lägg över i en skål .
Massera in olja, salt och peppar i
löken och fänkålen  tills Du känner
att det blir lite mjukt .
SKIVA tomaterna .
Kärna ur, skala och skiva avokadon .
Lägg upp tomater och avokado på ett fat.
STRÖ över lök och fänkålsblandningen .
Tillsätt även oljan som inte gått in i
grönsakerna .
SMULA över fetaost .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA, 4 PORT...



                                HEJSAN !

... himla go' är denna soppa, vill Du ha den lite
matigare kan Du strö knaperstekt bacon över.

HÄR ÄR RECEPTET :
1,6 liter grönsaksbuljong,
fond på flaska eller tärning
400 g potatis
1 purjolök
1 dl hackad dill,  fryst går bra
salt och peppar
TILLBEHÖR :
4-5 msk naturell färskost
valfritt bröd
4 skivor kallrökt lax
dill

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT grönsaksbuljongen få ett uppkok .
SKALA och skär potatisen i mindre bitar .
Spola potatisen i kallt vatten och lägg ner
i buljongen .  LÅT koka i 10 minuter .
SKÖLJ och strimla purjolöken  och tillsätt
till buljongen .  LÅT koka , 5 minuter .
TA kastrullen från plattan och tillsätt dill.
Mixa soppan snabbt .
Mixar Du för länge blir soppan klistrig
av potatisens stärkelse .
Smaka av med salt och peppar .
BRED  färskost på brödskivorna  och
lägg på laxen .
Toppa med lite dill .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Spelar ingen roll, om det är varmt eller svalt
ute,  soppan är lika god för det !

lördag 20 juni 2020

KLADDKAKA MED HALLON , CA 10 BITAR.



                       HEJSAN !

Här har jag gjort den klassiska kladdkakan ,
med kokos och hallon .  mmm...himla god !
Även vinbär och blåbär passar att strö över
och servera till .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g hallon
2 msk kokosflingor
2 msk florsocker
TILLBEHÖR :
Hallon
Lättvispad grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och smör.
Häll smeten i en smord och bröad rund form
med löstagbar kant , ca 24 cm i diameter .
STRÖ hallon och kokos över .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Låt kakan svalna .
Pudra florsocker över. Sätt  några hallon på
kakan i florsockret, servera resten hallon.

SERVERA med hallon och vispad grädde .

LYCKA TILL !


TIPS !



             HEJSAN !
Mindre färs och mer fräs !
Mixa lök, morot och palsternacka,
fräs med köttfärsen och koka / blanda i som
Du brukar . - (köttfärssåsen eller köttgrottan)
GODARE ÄN VANLIGT .

TACK !

LILLEBRORS ÄPPELKAKA, 1 KAKA .



                        HEJSAN !

En dag för längesedan, kände jag lust att baka,
satt och funderade på vad jag skulle göra,
yngsta sonen dyker upp ! "ska Du baka mamma ?
- ja, jag tänkte det,- något förslag undrar jag ,?
-mm.. kanske,,,- LILLEBRORS ÄPPELKAKA " .
Så blev Namnet  på denna kaka .. jättegod !
Tillsammans blev det såhär .!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stort syrligt  äpple
1 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
rivet skal av 1 citron
1 msk smör/margarin till järnet
1/2 dl ströbröd
2 msk socker
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke .
VISPA ägget och sockret poröst .
BLANDA ner mjöl-blandningen i ägg-
vispen och tillsätt grädden och citronskalet,
rör om .
SMÖRA en stekpanna med en klick smör
och strö ströbröd i pannan .
HÄLL smeten i pannan och tryck ner skalade
äppelklyftor runtom .
STRÖ socker och kanel över kakan och Grädda
i ugnen i ca 20 minuter.
SERVERA med lättvispad grädde .

(så klart kan Du ta en vanlig rund form )

LYCKA TILL !