torsdag 25 juni 2020
SALLAD MED KYCKLING, FRUKT OCH CASHEWNÖTTER, 4 PORT.
HEJSAN !
Nu är det sommar !
Då äter vi sommar- lätta sallader ....mmm ! - himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 grillad ur-benad kyckling
1 mangofrukt
1/2 honungsmelon
1/2 huvud sommarvitkål
2 dl cashewnötter
1 knippa gräslök
färska korianderblad
DRESSING :
2 msk mangobalsamvinäger
1 dl kokosmjölk
1 krm chilipeppar
1 tsk malen koriander
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kycklingen i ganska stora bitar .
SKÄR mango och melon i lite större skivor .
STRIMLA vitkålen .
GRUPPERA kött, frukt och kål direkt på tallrikar .
STRÖ över nötter , gräslök och koriander .
BLANDA till dressingen i en skål eller häll upp i
små portionsskålar ; först vinäger, därefter kokosmjölk,
strö över kryddorna men rör INTE om .
SERVERA.
LYCKA TILL !
MELONSALLAD MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
HJÄLP VAD HETT !
Inte orkar jag laga middag ens en gång !
Så det fick bli denna supergoda sallad,
alldeles lagom !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 vattenmelon , omkring 1 kg
1 rödlök
saft av 1/2 citron
100 g kräftstjärtar i lag
rikligt med finhackad dill
en näve rucola
solrosskott/krasse/lökgroddar
eller något annat grönt och fräscht...
som ärtskott .
SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och skär melonen i kuber.
SKIVA löken tunt, lägg den i en skål
och häll över citronsaften .
SILA lagen av kräftstjärtarna och skölj
dem i rikligt med kallt vatten, eftersom
lagen innehåller både socker och salt.
LÄGG stjärtarna tillsammans med dillen
i skålen med lök och blanda om .
LÅT stå och dra i ca 15 minuter .
BLANDA i Melontärningarna, lägg upp
på ett stort fat på en bädd av rucola och
strö över ärtskott eller vad Du tycker .
LYCKA TILL !
tisdag 23 juni 2020
FISK I CITRONSÅS MED SOCKERÄRTER OCH RIS, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm.... underbart gott !
Smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g frysta fisktärningar
1 påse CREAMY Citrus FISH, 40 g (kryddmix för fisk)
2 dl CREME Fraiche, 15 %
2 dl vatten
150 g färska sockerärter
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman kryddmix, CREME Fraiche
och vatten i en låg, vid panna .
KOKA upp under omrörning .
LÄGG i fisktärningarna koka enligt
förpackningens anvisning .
SKÖLJ sockerärterna och koka dem några
minuter i lättsaltat vatten.
SERVERA fisken med ris sockerärter citronsås
och bröd .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 22 juni 2020
VALLMOBOLLAR , CA 75 ST.
HEJSAN !
Till sommarens saft och drinkar !
De här var kul att göra , många blir det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten
100 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 1/2 dl stark riven ost
2 msk blå vallmofrön
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och matfett i en tjockbottnad kastrull .
VISPA med kraftig visp ner mjölet och rör tills massan
släpper botten .
TAG då kastrullen från värmen, (risken är annars att fettet
kryper ur smeten och bollarna blir platta ) .
LÅT svalna något .
KNÄCK ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan äggen .
BLANDA i osten . (Västerbottenost eller lagrad Prästost ) ,
samt hälften av vallmofröna .
KLICKA ut smeten på bakpappersklädd plåt (teskeds-stora)
och strö över resten av vallmofröna .
KLICKARNA blir ungefär dubbelt så stora under gräddningen .
GRÄDDA i mitten av vanlig ugn, 200 grader, 20 minuter är
lagom gräddningstid .
ÖPPNA INTE luckan under tiden, då sjunker de ihop .
NYGRÄDDADE är lite krämiga inuti, men håller sig bra på
galler över natten, men blir då lite torrare .
BÄGGE varianterna är mmm...himla goa ' .
Mycket uppskattade !
LYCKA TILL !
söndag 21 juni 2020
TOMATSALLAD MED AVOKADO OCH... 4 PORT
HEJSAN !
....FETAOST . mmm... himla gott
till fisk och fågel, men DU kan
även ha den som ensam-rätt .
HÄR ÄR RECEPTET :
1-2 rödlökar
1 fänkål
2-3 msk olivolja
salt, peppar
4 tomater
2 avokado
150 g fetaost
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken tunt .
Strimla eller skiva fänkålen tunt .
Lägg över i en skål .
Massera in olja, salt och peppar i
löken och fänkålen tills Du känner
att det blir lite mjukt .
SKIVA tomaterna .
Kärna ur, skala och skiva avokadon .
Lägg upp tomater och avokado på ett fat.
STRÖ över lök och fänkålsblandningen .
Tillsätt även oljan som inte gått in i
grönsakerna .
SMULA över fetaost .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA, 4 PORT...
HEJSAN !
... himla go' är denna soppa, vill Du ha den lite
matigare kan Du strö knaperstekt bacon över.
HÄR ÄR RECEPTET :
1,6 liter grönsaksbuljong,
fond på flaska eller tärning
400 g potatis
1 purjolök
1 dl hackad dill, fryst går bra
salt och peppar
TILLBEHÖR :
4-5 msk naturell färskost
valfritt bröd
4 skivor kallrökt lax
dill
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT grönsaksbuljongen få ett uppkok .
SKALA och skär potatisen i mindre bitar .
Spola potatisen i kallt vatten och lägg ner
i buljongen . LÅT koka i 10 minuter .
SKÖLJ och strimla purjolöken och tillsätt
till buljongen . LÅT koka , 5 minuter .
TA kastrullen från plattan och tillsätt dill.
Mixa soppan snabbt .
Mixar Du för länge blir soppan klistrig
av potatisens stärkelse .
Smaka av med salt och peppar .
BRED färskost på brödskivorna och
lägg på laxen .
Toppa med lite dill .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Spelar ingen roll, om det är varmt eller svalt
ute, soppan är lika god för det !
lördag 20 juni 2020
KLADDKAKA MED HALLON , CA 10 BITAR.
HEJSAN !
Här har jag gjort den klassiska kladdkakan ,
med kokos och hallon . mmm...himla god !
Även vinbär och blåbär passar att strö över
och servera till .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g hallon
2 msk kokosflingor
2 msk florsocker
TILLBEHÖR :
Hallon
Lättvispad grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och smör.
Häll smeten i en smord och bröad rund form
med löstagbar kant , ca 24 cm i diameter .
STRÖ hallon och kokos över .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Låt kakan svalna .
Pudra florsocker över. Sätt några hallon på
kakan i florsockret, servera resten hallon.
SERVERA med hallon och vispad grädde .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)