lördag 27 juni 2020

FRUKT OCH BÄR I BUBBEL , 6 PERS.




                                 HEJSAN !

LÄSKANDE SOMMARDRYCK !
Lite festligt också tycker jag  .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten melon (ej vattenmelon)
1/2 liter jordgubbar
2 askar hallon
1 msk florsocker
75 cl cider eller sockerdricka
eller mousserande dryck

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR kulor av melonen med hjälp av
glasskopan .
Dela jordgubbarna i bitar  eller skivor .
Varva gubbar, hallon och melonkulor
i fina glas .  STRÖ  över lite florsocker.
HIT kan DU förbereda och förvara
glasen svalt .
Vid  SERVERINGEN häller DU på
mousserande dryck, cider / sockerdricka.
GARNERA med t ex mynta eller
citronmeliss .

LYCKA TILL !

LÄCKER SKALDJURSSÅS , 4 PORT.


                  HEJSAN !

Lättlagad och krämig sås som passar
lika bra till pasta som till ris .
Perfekt när man har ont om tid och
ändå vill unna sig något gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kräftstjärtar
2 schalottenlökar
3 selleristjälkar
smör / margarin
saft & skal av 1/2 citron
1 msk maizena majsstärkelse
3 dl mellangrädde
2 msk TOMATPURE'
1 tsk basilika
1-2 krm chilipulver
salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka schallotten-
lökarna .
Skär selleristjälkarna i tunna skivor.
Fräs lök och selleri i smör .
Häll över citronsaft och -skal .
Låt saften koka in.
Rör i maizena och späd med grädde .
TILLSÄTT TOMATPURE', basilika
och chilipulver .
LÅT såsen koka ihop 5 - 10 min.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG till sist i kräftstjärtarna och låt
dem bli varma .
DEKORERA  gärna med färsk basilika.
SERVERA med ris samt sockerärter och
sparris som fräst i smör .

SMAKLIG MÅLTID !

KIKÄÄRTSSALLAD MED KALKONRULLAR, 2 PORT.



                    HEJSAN !
Smaka på det här , mmm...!
Just nu när det är så himla varmt ute,
vill man inte stå i köket för länge .
Jag äter detta till lunch, emellanåt .

HÄR ÄR RECEPTET :
BRED 3 msk lätt färskost med
örter på 4 skivor rökt kalkon.
RULLA ihop och skär i skivor.
BLANDA strimlad sallad med
100 g delade cocktailtomater ,
3 marineradesoltorkade tomater,
1 burk ca(400 g) avrunna kikärter ,
1 msk olivolja och lite vinäger ,
salt och peppar .
LÄGG på rulladerna och servera
med ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID  !


fredag 26 juni 2020

CHEESECAKE I MUFFINSFORM , 10 ST . med färska jordgubbar



                        HEJSAN !

Här har Dottern och jag smaksatt den älskade
Cheesecaken med lite kardemumma och
bakat den i portionsformar .
Så klart kan Du utesluta kardemumman om Du vill .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin
16 Digestivekex
1 tsk stött kardemumma
FYLLNING :
1 citron
1 ägg
200 g färskost
2 dl CREME Fraiche
2 msk flytande honung
1 tsk kardemumma
DEKORATION
1/2 liter jordgubbar
UGN :  150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .
MIXA Digestivekex, smör och kardemumma.
TRYCK ut degen i 10 pappers-formar för
muffins (1 1/2 dl ) .
STÄLL i kylen 20 minuter .

FYLLNING :
TVÄTTA citronen och riv skalet .
PRESSA ur saften (1/2 dl), rör samman
med ägg , färskost, CREME Fraiche,
honung och kardemumma .
STICK en jordgubbe i varje form .
STÄLL in i ugn ca 25 minuter .
LÅT SVALNA .

LYCKA TILL !

torsdag 25 juni 2020

SALLAD MED KYCKLING, FRUKT OCH CASHEWNÖTTER, 4 PORT.



                           

                                             HEJSAN !
Nu är det sommar !
Då äter vi sommar- lätta sallader ....mmm !  - himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grillad ur-benad kyckling
1 mangofrukt
1/2 honungsmelon
1/2 huvud sommarvitkål
2 dl cashewnötter
1 knippa gräslök
färska korianderblad
DRESSING :
2 msk mangobalsamvinäger
1 dl kokosmjölk
1 krm chilipeppar
1 tsk malen koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kycklingen i ganska stora bitar .
SKÄR mango och melon i lite större skivor .
STRIMLA vitkålen .
GRUPPERA  kött, frukt och kål direkt på tallrikar .
STRÖ över nötter ,  gräslök  och koriander .
BLANDA till dressingen i en skål eller häll upp i
små portionsskålar ; först vinäger, därefter kokosmjölk,
strö över kryddorna men rör INTE om .
SERVERA.

LYCKA TILL !

MELONSALLAD MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 - 6 PORT.



                     HEJSAN !

HJÄLP VAD HETT !
Inte orkar jag laga middag ens en gång !
Så det fick bli denna supergoda sallad,
alldeles lagom !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 vattenmelon ,  omkring 1 kg
1 rödlök
saft av 1/2 citron
100 g kräftstjärtar  i lag
rikligt med finhackad dill
en näve rucola
solrosskott/krasse/lökgroddar
eller något annat grönt och fräscht...
som  ärtskott .

SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och skär melonen i kuber.
SKIVA löken tunt, lägg den i en skål
och häll över citronsaften .
SILA lagen av kräftstjärtarna och skölj
dem i rikligt med kallt vatten, eftersom
lagen innehåller  både  socker och salt.
LÄGG stjärtarna tillsammans med dillen
i skålen med lök och blanda om .
LÅT  stå och dra i ca 15 minuter .
BLANDA i Melontärningarna,  lägg upp
på ett stort fat på en bädd av rucola och
strö över ärtskott eller vad  Du tycker .

LYCKA TILL !

tisdag 23 juni 2020

FISK I CITRONSÅS MED SOCKERÄRTER OCH RIS, 4 PORT.



                        HEJSAN !

mmm.... underbart gott !
Smaka Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g frysta fisktärningar
1 påse CREAMY Citrus FISH, 40 g (kryddmix för fisk)
2 dl CREME Fraiche, 15 %
2 dl vatten
150 g färska sockerärter

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman kryddmix, CREME Fraiche
och vatten i en låg, vid panna .
KOKA upp under omrörning .
LÄGG i fisktärningarna koka enligt
förpackningens anvisning .
SKÖLJ sockerärterna och koka dem några
minuter i lättsaltat vatten.
SERVERA fisken med ris sockerärter citronsås
och bröd .

SMAKLIG MÅLTID !