söndag 28 juni 2020
MAKARONER MED OSTSÅS , 4 PERS.
HEJSAN !
Det här är himla gott , någon gång ibland.
Både stora som små, farmor eller mormor
spelar ingen roll . Även den som inte gillar
makaroner...!
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g makaroner
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk grönsaksfond
lite kajennpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm salt
4 dl riven cheddarost
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd
SERVERING :
Grillade korvar , olika sorter.
sallad med vattenmelon .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
KOKA makaronerna enligt anvisning på förpackningen .
VISPA ut mjölet i mjölken i en kastrull och låt koka upp
under vispning .
Tillsätt grädde, fond, kajennpeppar, vitpeppar och salt ,
låt sjuda några minuter .
TILLSÄTT makaronerna och 3 dl av den rivna osten .
Fördela blandningen i en smord ugnsform
(utan för höga kanter ).
Strö över resten av osten , persilja och ströbröd .
GRÄDDA mitt i ugnen , 25 - 30 minuter .
GRILLA eller stek under tiden korvar och servera med
en härlig sallad med vattenmelon , - ta ut kulor med
glasskopan .
Kanske kan någon mindre person hjälpa till och ta ut kulor
det brukar vara populärt !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
lördag 27 juni 2020
FRUKT OCH BÄR I BUBBEL , 6 PERS.
HEJSAN !
LÄSKANDE SOMMARDRYCK !
Lite festligt också tycker jag .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten melon (ej vattenmelon)
1/2 liter jordgubbar
2 askar hallon
1 msk florsocker
75 cl cider eller sockerdricka
eller mousserande dryck
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR kulor av melonen med hjälp av
glasskopan .
Dela jordgubbarna i bitar eller skivor .
Varva gubbar, hallon och melonkulor
i fina glas . STRÖ över lite florsocker.
HIT kan DU förbereda och förvara
glasen svalt .
Vid SERVERINGEN häller DU på
mousserande dryck, cider / sockerdricka.
GARNERA med t ex mynta eller
citronmeliss .
LYCKA TILL !
LÄCKER SKALDJURSSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Lättlagad och krämig sås som passar
lika bra till pasta som till ris .
Perfekt när man har ont om tid och
ändå vill unna sig något gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kräftstjärtar
2 schalottenlökar
3 selleristjälkar
smör / margarin
saft & skal av 1/2 citron
1 msk maizena majsstärkelse
3 dl mellangrädde
2 msk TOMATPURE'
1 tsk basilika
1-2 krm chilipulver
salt, svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka schallotten-
lökarna .
Skär selleristjälkarna i tunna skivor.
Fräs lök och selleri i smör .
Häll över citronsaft och -skal .
Låt saften koka in.
Rör i maizena och späd med grädde .
TILLSÄTT TOMATPURE', basilika
och chilipulver .
LÅT såsen koka ihop 5 - 10 min.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG till sist i kräftstjärtarna och låt
dem bli varma .
DEKORERA gärna med färsk basilika.
SERVERA med ris samt sockerärter och
sparris som fräst i smör .
SMAKLIG MÅLTID !
KIKÄÄRTSSALLAD MED KALKONRULLAR, 2 PORT.
HEJSAN !
Smaka på det här , mmm...!
Just nu när det är så himla varmt ute,
vill man inte stå i köket för länge .
Jag äter detta till lunch, emellanåt .
HÄR ÄR RECEPTET :
BRED 3 msk lätt färskost med
örter på 4 skivor rökt kalkon.
RULLA ihop och skär i skivor.
BLANDA strimlad sallad med
100 g delade cocktailtomater ,
3 marineradesoltorkade tomater,
1 burk ca(400 g) avrunna kikärter ,
1 msk olivolja och lite vinäger ,
salt och peppar .
LÄGG på rulladerna och servera
med ett gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 26 juni 2020
CHEESECAKE I MUFFINSFORM , 10 ST . med färska jordgubbar
HEJSAN !
Här har Dottern och jag smaksatt den älskade
Cheesecaken med lite kardemumma och
bakat den i portionsformar .
Så klart kan Du utesluta kardemumman om Du vill .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin
16 Digestivekex
1 tsk stött kardemumma
FYLLNING :
1 citron
1 ägg
200 g färskost
2 dl CREME Fraiche
2 msk flytande honung
1 tsk kardemumma
DEKORATION
1/2 liter jordgubbar
UGN : 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .
MIXA Digestivekex, smör och kardemumma.
TRYCK ut degen i 10 pappers-formar för
muffins (1 1/2 dl ) .
STÄLL i kylen 20 minuter .
FYLLNING :
TVÄTTA citronen och riv skalet .
PRESSA ur saften (1/2 dl), rör samman
med ägg , färskost, CREME Fraiche,
honung och kardemumma .
STICK en jordgubbe i varje form .
STÄLL in i ugn ca 25 minuter .
LÅT SVALNA .
LYCKA TILL !
torsdag 25 juni 2020
SALLAD MED KYCKLING, FRUKT OCH CASHEWNÖTTER, 4 PORT.
HEJSAN !
Nu är det sommar !
Då äter vi sommar- lätta sallader ....mmm ! - himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 grillad ur-benad kyckling
1 mangofrukt
1/2 honungsmelon
1/2 huvud sommarvitkål
2 dl cashewnötter
1 knippa gräslök
färska korianderblad
DRESSING :
2 msk mangobalsamvinäger
1 dl kokosmjölk
1 krm chilipeppar
1 tsk malen koriander
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kycklingen i ganska stora bitar .
SKÄR mango och melon i lite större skivor .
STRIMLA vitkålen .
GRUPPERA kött, frukt och kål direkt på tallrikar .
STRÖ över nötter , gräslök och koriander .
BLANDA till dressingen i en skål eller häll upp i
små portionsskålar ; först vinäger, därefter kokosmjölk,
strö över kryddorna men rör INTE om .
SERVERA.
LYCKA TILL !
MELONSALLAD MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
HJÄLP VAD HETT !
Inte orkar jag laga middag ens en gång !
Så det fick bli denna supergoda sallad,
alldeles lagom !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 vattenmelon , omkring 1 kg
1 rödlök
saft av 1/2 citron
100 g kräftstjärtar i lag
rikligt med finhackad dill
en näve rucola
solrosskott/krasse/lökgroddar
eller något annat grönt och fräscht...
som ärtskott .
SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och skär melonen i kuber.
SKIVA löken tunt, lägg den i en skål
och häll över citronsaften .
SILA lagen av kräftstjärtarna och skölj
dem i rikligt med kallt vatten, eftersom
lagen innehåller både socker och salt.
LÄGG stjärtarna tillsammans med dillen
i skålen med lök och blanda om .
LÅT stå och dra i ca 15 minuter .
BLANDA i Melontärningarna, lägg upp
på ett stort fat på en bädd av rucola och
strö över ärtskott eller vad Du tycker .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)