onsdag 8 juli 2020

CITRONSKUM MED BÄR , 4 - 6 PORT.



                               HEJSAN !

Kanske smakar det med en efterrätt ibland  ?

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft och finrivet skal
av 1 citron
200 g CREME BONJOUR,
naturell
200 g bär ,
färska eller frysta .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA äggulor och vitor.
Vispa gulorna pösiga med
1/2 dl strösocker .
VISPA ner citronskal , citronsaft
och CREME BONJOUR .
Vispa kraftigt och ställ krämen
kallt tills vidare .
VISPA vitorna till hårt skum och
tillsätt resten av strösockret .
Vänd ner detta i ostblandningen .
FÖRDELA citronskummet i portionsglas
och ställ dem kallt i 1-2 timmar .
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !


tisdag 7 juli 2020

ROSA HALLONGRÖT, 2 PERS.




                           HEJSAN !

Smaka på den här, ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl hallon
2 dl helt skalat bovete
1 tsk YACONSIRAP
1/2 tsk vanilj

TOPPING :
pumpafrön
hallon
jordgubbar
torkade granatäppelkärnor
mullbär

SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG bovete i en skål med
vatten över natten.
SKÖLJ  noga och mixa tillsammans
med hallon, vanilj och YACONSIRAP
i en matberedare.
TOPPA gröten med önskade tillbehör.

SERVERA med växtbaserad mjölk
om så önskas .

LYCKA TILL !

måndag 6 juli 2020

ROTFRUKTER MED KIKÄRTER , 4 PORT .




                   HEJSAN !

DET här serveras med en fräsch apelsindressing .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g grönsaker
och rotfrukter
t ex rödlök, morötter, palsternacka, paprika
2 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta, skivad
2 tsk FLING- salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 tsk färsk rosmarin, hackad
1 dl kikärter, kokta
APELSINDRESSING:
1 dl mini-fraiche
1 tsk apelsinskal, rivet
1 tsk flytande honung
1 krm salt
UGN : 200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop dressingen och ställ
den kallt till serveringen .
SKALA lök, morötter och palsternacka.
Kärna ur paprikan .
Skär alla grönsaker i bitar och lägg på
bakplåtspapper i en långpanna .
Tillsätt vitlök och rosmarin .
SALTA och peppra grönsakerna .
Blanda runt .
Stek i mitten av ugnen  ca 30 minuter.
Tillsätt kikärterna de sista 5 minuterna.
SERVERA med dressingen .
Ett par tunna skivor av rökt skinka eller
kalkonbröst är också gott till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

BAKA SMÅ SNABBA RÅGBRÖD, 4 ST .




                                      HEJSAN !


HÄR kommer ett recept ,  med  härliga  bröd som
Du bakar på "nolltid" .  - ingen jäst !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk farinsocker
2 msk solrosfrön
3 dl gräddfil
extra mjöl till utbakningen .
UGN :200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman rågmjöl med vetemjöl,
bakpulver, salt, farinsocker och solrosfrön .
Tillsätt gräddfilen och arbeta raskt ihop allt
till en deg .
LÄGG lite vetemjöl på bakbordet och stjälp
upp degen .
Dela degen i 4 bitar och forma till ovala "bröd-
bullar".   Rulla dem i mjölet .
LÄGG bullarna  på bakpappersklädd plåt.
Gör några skåror i varje bulle .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills
bullarna har fin färg och känns torra .
LÅT bullarna kallna på galler under bakduk .

Kanske inte så vackra, men himla goda !

LYCKA TILL !

söndag 5 juli 2020

KOKT KYCKLING MED CITRONSÅS, ca 4 port.




                   HEJSAN !

Kokt kyckling med citronsås är det
godaste av godast .Ni måste smaka,
jag lovar Er, att alla i familjen gillar detta
Och särskilt den  äldre generationen .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling ca 1200 g
vatten
2 tsk salt/ liter vatten
1 lagerblad
1 morot + 1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn
CITRONSÅS :
2 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong, från kycklingen
1 tsk rivet citronskal +
pressad citronsaft
salt, peppar
1 dl grädde
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kycklingen och lägg ner den
i en gryta .
Mät upp och häll på så mycket vatten
att det täcker .  Tillsätt salt .
LÅT det koka upp och skumma väl .
SKALA moroten och skär den i bitar.
Skala och klyfta löken .
Lägg ner morot, lök, lagerblad, peppar-
korn och persiljekvistar i grytan .
LÅT allt koka under lock på svag värme
ca 40 - 45 minuter .
Ta upp kycklingen och sila buljongen .
SMÄLT matfettet till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen .
Låt såsen koka 3-5 minuter .
RÖR ner rivet citronskal och smaka av
med citronsaft, salt och peppar .
Ta kastrullen från värmen .
RÖR ut äggulan med grädde och vispa
ner det i såsen .
Nu får inte såsen koka mera då kan den
skära sig .
BEFRIA kycklingen från skinn och ben.
Skär den i bitar.  Lägg upp kycklingen
och häll över såsen .
STRÖ eventuellt lite rivet citronskal och
klippt dill  över .
SERVERAS till små kokta potatis och
grönsallad med olika blad + lite GELE .

SMAKLIG MÅLTID !



YOGHURTGLASS MED HALLON , 2 PERS.




                                     HEJSAN !

Den här glassen kallas också för  turboglass,
för den går fort att tillaga i matberedaren
eller mixern .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 g frysta hallon
3/4 dl mild naturell yoghurt, 0,5 %
2 tsk fruktsocker

DEKORATION :
Citronmeliss
1/2 mango , i klyftor
och  skalad

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de frusna bären i matberedaren
eller mixern .  Tillsätt yoghurt med fruktsocker.
Kör ihop till en glass .
SKEDA upp i dessertglas och dekorera med
citronmeliss och mango .
Servera genast .

HOPPAS NI  GILLAR DET  !

FÄRGGLAD KORVMIDDAG, 2 PORT.



                             HEJSAN !

Med en mager korv får DU en lätt och
färgsprakande middag med MATVETE .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl matvete
1 3/4 dl vatten
2 paprikor
1/2 purjolök
3 wienerkorvar
5-6 cocktailtomater
1 tsk spiskummin
2 msk hackad persilja
SÅS :
1 dl CREME FRAICHE, 1%
1 msk svensk senap1/2 pressad vitlök

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA matvetet tillsammans med vattnet .
Rör om och låt koka på svag värme 15 min.
KÄRNA ur och tärna paprikorna.
Ansa och strimla purjolöken .
Skär korven i sneda bitar .
Halvera tomaterna .
FRÄS paprika och purjolök i lite matfett tills
de mjuknar .
Tillsätt korv och tomater.
Krydda med spiskummin .
Låt allt fräsa några minuter .
Strö över hackad persilja .

RÖR samman fraichen med senap och
pressad vitlök .
Smaka av med lite salt .

SMAKLIG MÅLTID !