måndag 13 juli 2020

SKÅLLAT - RÅGBRÖD, 3 ST .




                            HEJSAN !

Gott bakat med... .
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
DAG 2:
100 g jäst
1/2 dl vatten
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit 12%
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl - BERTE QVARN.

SÅ HÄR GÖR DU ;
BLANDA rågkorn och rågmjöl .
Häll över det kokheta vattnet .
Låt stå i rumstemperatur 12 timmar.
LÖS jästen i det ljumma vattnet 37 grader.
Rör ner i det skållade mjölet .
Tillsätt sirap, grahamsmjöl och det mesta
av vetemjölet .
ARBETA egen väl, jäs övertäckt
1 timma.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta
degen.
Dela och forma 3 limpor.
LÄGG på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta 40 minuter.
GRÄDDA i 200 grader i ca 1 timma.

LYCKA TILL !


DINKELFRALLOR, 20 ST .




                                    HEJSAN !

GOTT BAKAT MED TUGGMOTSTÅND !

RUNDA GÖRGOA FRALLOR !

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 msk olivolja
13 dl DINKEL -fullkornsmjöl
PENSLING
Vatten + solroskärnor

SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en skål .
Lös den i vatten 37 grader .
Tillsätt solroskärnor, salt, sirap,
olja och det mesta av mjölet .
ARBETA degen väl och låt jäsa
övertäckt i 45 minuter .
Ta upp degen och rulla en längd.
Skär i 20 bitar och rulla till bullar.
LÄGG på plåt med bakplåtspapper
och låt jäsa i 30 minuter .
Pensla med vatten och tryck fast
några solroskärnor på varje .

GRÄDDA i 225 grader .

LYCKA TILL !

HAVRE- TEKAKOR, 30 ST.



                        HEJSAN !

GOTT BAKAT MED TUGGMOTSTÅND
Sätt händerna i degen och baka härligt matiga bröd
med mycket  KÄRN- mjöl,  frukt och nötter .
Ett sätt att ge arbetshjärnan en paus och få utlopp för
lite skapande i stället .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter mjölk / LAKTOSFRI
8 dl havregryn
175 g matfett
75 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl honung
18 dl  KÄRN VETEMJÖL - BERTE QVARN

PENSLING
vatten + havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken tills den nästan kokar, ca 75 grader
och häll den över havregrynen .
Skär matfettet i bitar och lägg i .
Låt svälla 1 timme .
SMULA i jästen och tillsätt salt honung   och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter .
TA UPP degen och dela den i 30 bitar .
Rulla bullar och kavla ut till tekakor .
Lägg på plåt med bakplåtspapper  och jäs i 30 minuter.
PENSLA med vatten och strö på havregryn .

GRÄDDA i 225 grader ,  15 minuter.

LYCKA TILL !


söndag 12 juli 2020

VÄSTKUSTTÅRTA, CA 12 BITAR .



                       HEJSAN !

mmm...så himla go' !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g ljust kant skuret formbröd
75 g smör/margarin
FYLLNING :
5 ägg
1 kg räkor med skal
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad dill
2 msk riven pepparrot
2 tsk fransk senap
1 dl kesella
1 dl CREME FRAICHE
salt & peppar
GARNERING :
200 g löjrom
1/2 ask kräftstjärtar i lag

SÅ HÄR GÖR DU :
FINFÖRDELA  brödet i en mixer .
Smält smöret och blanda samman det
med brödsmulorna .
Tryck ut blandningen i botten av en form
med löstagbar kant ,  24 cm i diameter .
Ställ det kallt .
HÅRDKOKA äggen .  
Skala dem och mosa dem .
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar.
Finhacka gräslök och dill .
RÖR SAMMAN  alla ingredienserna till
fyllningen .
Smaka av med salt och peppar .
FÖRDELA fyllningen över brödbottnen .
Jämna till ytan och ställ formen på nytt i
kylen i minst 2 timmar för att stelna .
BRED löjrom över hela tårtan  och
garnera med avrunna kräftstjärtar .


LYCKA TILL !

lördag 11 juli 2020

KYCKLINGMACKA , CA 4 BRÖD .




                      HEJSAN !

MACKA  som MÄTTAR
Favorit hos  DOTTERN, och  det tycker   vi också !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbröd
1/2 grillad kyckling
1 1/2 dl majskorn
1 bit purjolök
1 äpple
2 dl matlagningsyoghurt
2 - 3 msk sweet chilisås
salt
4 tomater
GARNERING :
1 kiwifrukt
8 skivor knaperstekt bacon
oregano

SÅ HÄR GÖR DU :
BEFRIA kycklingen från skinn och ben .
Tärna köttet .
Låt majskornen rinna av .
Ansa och strimla purjolöken fint.
Skala, kärna ur och tärna äpplet .
RÖR samman kycklingköttet med majskorn,
purjolök, äpple och matlagningsyoghurt.
Smaka av med chilisås och salt .
SKÄR av ett lock på bröden .
Skiva tomaterna och täck brödbottnarna med dem.
Fördela kycklingröran över .
STICK ner 2 knaperstekta baconskivor i varje bröd .
Skala och skär kiwin i klyftor .
Stick ner en klyfta i varje och garnera med oregano .

LYCKA TILL !

KNÄCKIG ÄPPELKAKA , 8 - 10 BITAR .



                      HEJSAN !

För  ett  par  år sen  när jag fyllde år
fick jag denna underbart goda, smaskiga
Äppelkaka .
Nu är det kalas igen, då ska jag göra denna
till kaffet .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör/margarin
1 dl vatten
FYLLNING :
3 äpplen
mald kanel
strösocker
ljus sirap
50 g mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj en form, ca 24 cm i diameter, gärna
med löstagbar kant .
VISPA ägg och strösocker poröst .
BLANDA vetemjöl, bakpulver  och vaniljsocker.
Rör ner det tillsammans med smör och vatten .
Blanda till en jämn smet .
Häll smeten i formen .
SKALA äpplena, skär dem i klyftor och blanda
dem med kanel och socker i en skål .
Lägg äppelklyftorna ovanpå smeten i ett fint mönster .
Ringla över lite ljus sirap och strö över mandelspån.
GRÄDDA kakan längst ner i ugnen i 35- 40 min.
SERVERA den gärna med vaniljsås, eller
lättvispad grädde .

Håller sig fräsch i kylen i flera dagar.
LYCKA TILL !

onsdag 8 juli 2020

CITRONSKUM MED BÄR , 4 - 6 PORT.



                               HEJSAN !

Kanske smakar det med en efterrätt ibland  ?

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft och finrivet skal
av 1 citron
200 g CREME BONJOUR,
naturell
200 g bär ,
färska eller frysta .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA äggulor och vitor.
Vispa gulorna pösiga med
1/2 dl strösocker .
VISPA ner citronskal , citronsaft
och CREME BONJOUR .
Vispa kraftigt och ställ krämen
kallt tills vidare .
VISPA vitorna till hårt skum och
tillsätt resten av strösockret .
Vänd ner detta i ostblandningen .
FÖRDELA citronskummet i portionsglas
och ställ dem kallt i 1-2 timmar .
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !