torsdag 20 augusti 2020
NÖTKAKA MED KOLAGLASYR .
HEJSAN !
Receptet har jag fått av min kära arbetskamrat, på SUS.
På en kafferast bjöds vi alla på denna dröm-kaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g malda nötkärnor
2 dl socker
3 ägg
GLASYR ;
1 1/2 dl grädde
2 msk sirap, ljus
1 msk vaniljsocker
1/2 msk smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt
och rör ner de malda nötkärnorna .
Häll smeten i en smord och bröad form (rund)
och grädda kakan i 175 grader i 45 min.
TILL Glasyren kokas grädden med sirapen
tills blandningen börjar tjockna.
Smaksätt med vaniljsockret och klicka i fettet.
BRED glasyren över kakan och låt den stå en
stund innan den bjudes .
TREVLIG FIKASTUND !
PAJ MED BROCCOLI OCH SKINKA, CA 6 PERS.
HEJSAN !
SMAKLIG PAJ, fylld med smått och gott ...mmm, himla gott !
Denna paj har bjudits på "symöte" och när farmor och mormor
varit på besök . MYCKET uppskattat kan jag säga !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
100 g smör/margarin
2 1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING ;
1 broccolistånd
150 g kokt skinka
ca 5 cm purjolök
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl kesella
salt, peppar
1 nypa kajennpeppar
100 g riven ost , gärna Västerbottenost
SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, smör, vatten och salt .
Tryck ut degen i en paj-form , ca 24 cm i diameter .
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter .
SKÄR broccolin i små bitar och koka 2-3 minuter.
Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner kesellan .
Skär skinkan i tärningar och lägg dem i pajen
tillsammans med broccolin .
STRÖ över finhackad purjolök .
Häll över äggblandningen och strö över riven ost .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 35 -40 min
eller tills pajen är gyllenbrun .
LYCKA TILL !
onsdag 19 augusti 2020
MILANS, NÖTCHOKLADRUTOR 50 - 60 ST.
HEJSAN !
KNAPRIGA på ytan, lite sega inuti är de här
chokladkakorna, som är så goda så .
Det är nötter både ovanpå och i smeten .
Och kakorna - det är en stor sats - bakas
i bekvämt i långpanna .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g nötkärnor
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett, ägg och socker pösigt .
Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och
bakpulver och sikta ner allt i smeten .
Hacka nötterna och rör ner hälften av dem.
BRED ut smeten i en väl smord långpanna
ca 30x40 cm och strö över resten av nötterna.
GRÄDDA i 175 - 200 graders värme i ca 5 min.
Skär kakan genast i små rutor och lossa dem
från plåten .
(Du kan använda bakplåtspapper)
SÅ HIMLA GOA
LYCKA TILL !
KRUSBÄRSPAJ MED PISTAGE, 12 BITAR.
HEJSAN !
KRUSBÄR är lite bortglömda bär . Synd, för de är fantastiskt goda.
Här har jag dem i en underbar paj, med pistagenötter i skalet ...mmm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl skalade pistagenötter
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
2 äggulor
FYLLNING :
4 dl krusbär
2 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl gräddfil
2 ägg
2 1/2 dl vaniljsås
SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT ugnen på 175 grader .
Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor .
Lägg åt sidan .
Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren.
Tillsätt äggulor och nötter och kör till en deg .
TRYCK ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter .
Låt vila i kyl minst 30 minuter.
Blanda krusbär och strösocker .
Låt dra minst 15 minuter .
RÖR ihop mjöl, vaniljsocker och salt .
Tillsätt gräddfil, ägg och sist krusbären .
Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten
av ugnen ca 45 minuter .
LÅT pajen svalna . VISPA vaniljsåsen lätt
att servera till .
LYCKA TILL !
KYCKLING MED VANILJ OCH GRÖNA ÄRTER, 4 PORT.
HEJSAN !
Vaniljen passar bra till ärternas sötma .
SERVERAS med ett gott bröd och rotfrukter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingdelar med ben
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör-& rapsolja
1/2 gul lök
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl mellangrädde
250 g frysta ärter
1/2 vaniljstång
saft av 1/2 citron
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Salta och peppra kycklingen .
Bryn den i smör- &rapsolja .
Lägg över i en ugnsform och stek
i mitten av ugnen ca 30 minuter .
Skala och hacka löken .
KOKA upp vatten, buljongtärning
och grädde i en kastrull.
Lägg i löken och de flesta ärterna .
Låt koka ca 5 minuter .
Mixa såsen och lägg i de hela ärterna.
SKRAPA fröna ur vaniljstången .
Smaksätt såsen med citron och vanilj .
Häll såsen i formen och fortsätt steka
i ugnen ca 5-6 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 18 augusti 2020
FIN FILE' MED STRÖSSEL, 4 PERS.
HEJSAN !
GREMOLATA är en italiensk blandning av
vitlök, persilja och rivet citronskal, som man
strör ovanpå den färdiglagade rätten .
Fräscht och gott !
Jag har valt LAX, men DU kanske vill ha
grönsaker eller kött ! Eller annan fisk .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar LAXFILE' (500- 600 g)
1/2 dl olivolja
2 schalottenlökar
1/2 kruka basilika
3 dl basmatiris
2 dl vatten
3 dl kokosmjölk
rivet skal av 1lime
GREMOLATA :
1 citron
1 knippa persilja
2 vitlöksklyftor
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG FILEE'RNA i en ugnssäker form
och ringla över olivolja .
Skala och finhacka löken .
Finhacka basilikabladen .
Strö lök och basilika över laxbitarna .
STEK mitt i ugnen ca 10 minuter .
Koka riset enligt anvisning på paketet,
men blanda med vatten och kokosmjölk.
Strö över rivet limeskal inför serveringen .
GREMOLATA :
STRIMLA citronskalet.
Finhacka persiljan.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda och strö över laxbitarna .
SERVERA.. mmm...så ljuvligt !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Något blött till ;
2 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
2 kläm på akacia honungsflaskan ,
rör ihop och servera till .
mmm...himla gott !
måndag 17 augusti 2020
KRÄMIG NÖTKAKA MED APELSINGRÄDDE, 8-10 BITAR .
HEJSAN !
DETTA är en himmelskt god kaka som gärna
ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med vispad grädde smaksatt med
rivet apelsinskal .
HÄR ÄR RECEPTET :
3dl hasselnötter
1 dl smör- &rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
250 kesella kvarg
2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
APELSINGRÄDDE :
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mixa 2 dl av hasselnötterna och rör ihop
med smör-&rapsolja och socker .
Tillsätt äggen, ett i taget och hälften av
kvargen .
BLANDA mjöl, salt och bakpulver och
rör ner i smeten .
Häll den i en smord och bröad form med
löstagbar kant ca 24 cm i diameter .
GROVHACKA resten av nötterna och
strö över smeten .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen 18-20 min.
Låt svalna .
Vispa grädden och rör ner florsocker, resten
av kvargen och apelsinskal .
SERVERA apelsingrädden till kakan .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)