onsdag 26 augusti 2020
CHOKLADKAKOR MED CHILI & SALT, 20 KAKOR .
HEJSAN !
BLI GLAD AV CHOKLAD !
Choklad + salt = extra gott !
Salt lyfter chokladsmaken, här får kakorna
även extra sting av tabasco .
Knapra dem gärna till ett glas kall mjölk, mums !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 krm salt
1 1/2 krm tabasco
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk FLINGSALT
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär smöret i mindre bitar .
Mixa smör, socker, sirap, salt, tabasco, kakao,
vetemjöl och bakpulver i en matberedare .
RULLA 20 små bollar av degen och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper .
Platta ut dem till 1/2 cm tjocka kakor.
STRÖ FLINGSALTET över kakorna och
grädda dem mitt i ugnen 8 minuter.
Låt svalna och servera .
LYCKA TILL !
tisdag 25 augusti 2020
RÅGKRANS, 1 ST .
HEJSAN !
Vårt dagliga bröd med flingor och gryn..
Nog är det väl roligt att något så gott som
ett hembakat bröd, också hör till det mest
nyttiga vi kan äta!
Och ännu godare om det bakas med fiber-
rika gryner .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl russin
1/2 msk salt
5 dl råg -flingor
600 g vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke .
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt russin, salt, råg-flingor och 9 dl av mjölet .
Spara lite till ut bakningen ca 1 dl.
ARBETA degen kraftigt .
Ta mer mjöl om det behövs .Låt jäsa i 30 minuter
övertäckt med bak-duk .
Knåda degen smidig på mjölat bakbord .
Forma till en rulle ca 85 cm lång.
Pensla med vatten och rulla den i vetemjöl.
FORMA rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på smord plåt /bakplåtspapper och
skåra den med en vass kniv .
LÅT kransen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
GRÄDDA på nedersta falsen i 225 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
måndag 24 augusti 2020
MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .
HEJSAN !
Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda , pröva själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .
GRÄDDA i 225 grader ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar och bred vaniljkräm
mellan bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan och skär den i rutor .
LYCKA TILL !
HAVRETÅRTA, till många.
HEJSAN !
Dottern, satt och läste en av mina kokböcker
och fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma, sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA 4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA i ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax innan den ska serveras.
Vispa grädden och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .
TREVLIG FIKASTUND !
söndag 23 augusti 2020
MIN BÄSTA PÄRONKAKA .
HEJSAN !
Av väninnan Britt, fick jag det här receptet
för många år sedan och kakan är fortfarande
en favorit i familjen .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 päron, förvällda , eller
1 stor burk
100 g smör / margarin
1 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 malda bittermandlar
1 påse flagad mandel
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de avrunna päronen i en smord och bröad
form med löstagbar botten .
RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt .
Blanda ner mandeln blandad med mjölet .
HÄLL smeten över päronen, strö över flagad mandel
och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter .
SERVERA kakan ljummen , men gärna med en klick
vispad grädde eller halvsmält glass .
Kakan går bra att frysa .
LYCKA TILL !
lördag 22 augusti 2020
VANILJKRANSAR, 22 ST.
HEJSAN !
Inte så sockersöta bullar, - men ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
2 msk strösocker
1 ägg
25 g jäst
1 dl vispgrädde
5-6 dl vetemjöl - BERTE QVARN
ägg till pensling
FYLLNING :
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Blanda ner ägget .
Lös upp jästen i grädden och häll i den .
Tillsätt mjöl och arbeta samman till en deg .
Låt vila ca 5 min.
KAVLA ut degen till en platta, 38 x 38cm .
Rör ihop fyllningen och bred den på plattan .
VIK IHOP degen på mitten och skär i 1 cm
breda remsor .
Snurra dem och forma till kringlor och lägg
på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig igen
efter lätt tryck .
Det tar lite längre tid än vanligt eftersom det är
en kalljäst deg .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda i
250 grader i 5-7 minuter .
LYCKA TILL !
MIN FRUKOST - OMELETT, 1 PORT .
HEJSAN !
Var sin till maken och mig .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g bacon
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 skivad tomat
2 msk riven ost
kaffe eller te
+ 1/2 grapefrukt
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK baconet.
VISPA samman ägg, vatten och salt.
Häll äggsmeten i en liten stekpanna av teflon .
Skiva tomaten lägg den i smeten och strö över osten .
Grädda på svag värme tills äggsmeten stelnat .
Lyft lite i den med en gaffel så att det som inte
stelnat rinner ner i botten .
SERVERA omeletten med bacon och sallad .
Grapefrukten kan Du äta till eller efteråt .
Kaffe eller te .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)