torsdag 27 augusti 2020
BJÖRNBÄRSGROTTOR, 30 ST.
HEJSAN !
Smaka på de här godingarna, -det är strö-sötmedel i
så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
1 dl strö-sötmedel
1 tsk bakpulver
3/4 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl
FYLLNING
30 g björnbär
DESSUTOM BEHÖVS
småbrödsformar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
MÄT upp alla ingredienserna till degen
i en bunke eller direkt på bakbord .
Arbeta snabbt samman till en deg .
RULLA ut degen och skär den i små bitar.
Rulla bitarna till runda kulor och lägg dem
sedan i småbrödsformar på en plåt .
Tryck en liten fördjupning i varje kaka
och tryck ner ett björnbär i varje .
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i ca
10 - 12 minuter .
Du kan ta andra bär om Du tycker, Hallon eller Blåbär
Går bra att frysa .
LYCKA TILL !
CHILIBIFF MED OLIV- OCH BÖNSALSA , 4 PORT.
HEJSAN !
En rejäl biff med chilismak tillsammans
med en lättlagad bön- salsa och DU har
maten klar på en kvart .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor nötkött, typ ryggbiff
1-2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk salt
2 - 3 msk smör/margarin
OLIV- OCH BÖNSALSA
1 burk, 400 g röda kidneybönor
10 gröna oliver i skivor
10 svarta urkärnade oliver i skivor
1 finstrimlad rödlök
3 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater
ca 2 dl majskorn
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med salsan . Skölj bönorna i kallt vatten.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med oliver,
rödlök, olivolja, tomater och majs .
Smaksätt med chilipulver och spiskummin .
Låt salsan stå medan DU steker biffarna .
GNID in biffarna med en blandning av salt och
chilipulver . STEK dem ca 3 minuter på varje sida.
KOKA upp salsan och smaka av den .
SERVERA tillsammans med biffarna
och kokt ris för den som vill .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
DRICK GÄRNA ETT GLAS APELSINJOS
TILL MATEN NÄR DU SERVERAR
BROCCOLI ELLER SPENAT ,
FÖR ATT FÅ UT DET MESTA AV
VITAMINERNA I DE GRÖNA GRÖNSAKERNA .
TACK !
onsdag 26 augusti 2020
CHOKLADKAKOR MED CHILI & SALT, 20 KAKOR .
HEJSAN !
BLI GLAD AV CHOKLAD !
Choklad + salt = extra gott !
Salt lyfter chokladsmaken, här får kakorna
även extra sting av tabasco .
Knapra dem gärna till ett glas kall mjölk, mums !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 krm salt
1 1/2 krm tabasco
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk FLINGSALT
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär smöret i mindre bitar .
Mixa smör, socker, sirap, salt, tabasco, kakao,
vetemjöl och bakpulver i en matberedare .
RULLA 20 små bollar av degen och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper .
Platta ut dem till 1/2 cm tjocka kakor.
STRÖ FLINGSALTET över kakorna och
grädda dem mitt i ugnen 8 minuter.
Låt svalna och servera .
LYCKA TILL !
tisdag 25 augusti 2020
RÅGKRANS, 1 ST .
HEJSAN !
Vårt dagliga bröd med flingor och gryn..
Nog är det väl roligt att något så gott som
ett hembakat bröd, också hör till det mest
nyttiga vi kan äta!
Och ännu godare om det bakas med fiber-
rika gryner .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl russin
1/2 msk salt
5 dl råg -flingor
600 g vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke .
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt russin, salt, råg-flingor och 9 dl av mjölet .
Spara lite till ut bakningen ca 1 dl.
ARBETA degen kraftigt .
Ta mer mjöl om det behövs .Låt jäsa i 30 minuter
övertäckt med bak-duk .
Knåda degen smidig på mjölat bakbord .
Forma till en rulle ca 85 cm lång.
Pensla med vatten och rulla den i vetemjöl.
FORMA rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på smord plåt /bakplåtspapper och
skåra den med en vass kniv .
LÅT kransen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
GRÄDDA på nedersta falsen i 225 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
måndag 24 augusti 2020
MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .
HEJSAN !
Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda , pröva själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .
GRÄDDA i 225 grader ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar och bred vaniljkräm
mellan bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan och skär den i rutor .
LYCKA TILL !
HAVRETÅRTA, till många.
HEJSAN !
Dottern, satt och läste en av mina kokböcker
och fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma, sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA 4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA i ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax innan den ska serveras.
Vispa grädden och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .
TREVLIG FIKASTUND !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)