fredag 28 augusti 2020

RÖDBETS- & LINSSALLAD MED GETOST , 4 PORT .



                                 HEJSAN !

Lättlagat med Linser .
Vill Du äta mer vegetariskt ?
Då är linser en perfekt och billig bas
i många goda rätter .
BELUGALINSER är en riktig delikatess
som smakar bra till getost och betor, mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl svarta linser, BELUGALINSER
6 färska små rödbetor
250 g körsbärstomater, gärna olika färg
1 msk rapsolja
1 msk hackad färsk timjan
salt å peppar
150 g valfri grönsallad
200 g CHEVRE' - getost
DRESSING :
4 msk olivolja
2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
KRUTONGER :
2 skivor surdegsbröd
2 msk god olivolja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna enligt anvisning på förpackningen .
KOKA rödbetorna med skalet på, ca 30 min.
Skala och skär i klyftor .
Halvera tomaterna .
LÄGG rödbetor och tomater på en plåt med bak-
plåtspapper .
Blanda med olja, timjan och lite salt .
Baka i ugn ca 15 minuter.
DRESSING :
Blanda olja, citronskal, citronsaft, senap och honung.
KRUTONGER :
Skär brödet i tärningar.  Ringla lite olja över och
rosta i ugnen 5-6 minuter tills de får fin färg .
LÄGG upp sallad , linser, rödbetor, tomater, smulad
getost och krutonger på ett stort fat .
Salta och peppra.  Ringla lite senapsdressing över .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM , 6-8 PORT.


                        HEJSAN !

Vi var lite tankspridda, Dottern och jag , med mycket skratt,
så vaniljkrämen fick följa med in i ugnen !!
Men det blev hur bra som helst, inget fel på
smaken ... så himla gott ! Kanske lite , lite vaniljkräm...men ..
ändå smarrigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin,  kallt
ca 4 äpplen
VANILJKRÄM
1/2 -1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2  msk maizena
majsstärkelse
UGN 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VANILJKRÄM: Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna .
Låt grädden koka upp tillsammans med vaniljstång å frön.
VISPA samman gulor, socker och majsstärkelse i en skål.
Häll i den heta grädden under vispning.
Häll sedan tillbaka i kastrullen och låt sjuda under vispning,
tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången ,  låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver .Tillsätt tärnat smör
och blanda samman till en smulig deg .
Tryck ut ca hälften av degen i en smord ugnsform .
Grädda ca 10 minuter.  Låt svalna lite .
FÖRDELA VANILJKRÄMEN PÅ PAJSKALET .
Skär äpplena i klyftor och lägg dem ovanpå .
Strö över resten av smuldegen .
GRÄDDA pajen mitt i ugnen 25 - 30 minuter.


Man kan aldrig få för mycket vanilj !
SERVERA  gärna vaniljsås som tillbehör !

LYCKA TILL !



torsdag 27 augusti 2020

BJÖRNBÄRSGROTTOR, 30 ST.



                       HEJSAN !

Smaka på de här godingarna, -det är strö-sötmedel i
så himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g smör / margarin
1 dl strö-sötmedel
1 tsk bakpulver
3/4 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl

FYLLNING
30 g  björnbär

DESSUTOM BEHÖVS
småbrödsformar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
MÄT upp alla ingredienserna till degen
i en bunke eller direkt på bakbord .
Arbeta snabbt samman till en deg .
RULLA ut degen och skär den i små bitar.
Rulla bitarna till runda kulor och lägg dem
sedan i småbrödsformar på en plåt .
Tryck en liten fördjupning i varje kaka
och tryck ner ett björnbär i varje .
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i ca
10 - 12 minuter .

Du kan ta andra bär om Du tycker, Hallon eller Blåbär
Går bra att frysa .

LYCKA TILL !

CHILIBIFF MED OLIV- OCH BÖNSALSA , 4 PORT.


                   HEJSAN !

En rejäl biff med chilismak tillsammans
med en lättlagad bön- salsa och DU har
maten klar på en kvart .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor nötkött, typ ryggbiff
1-2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk salt
2 - 3 msk smör/margarin
OLIV- OCH BÖNSALSA
1 burk, 400 g röda kidneybönor
10 gröna oliver i skivor
10 svarta urkärnade oliver i skivor
1 finstrimlad rödlök
3 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater
ca 2 dl majskorn
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med salsan .  Skölj bönorna i kallt vatten.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med oliver,
rödlök, olivolja, tomater och majs .
Smaksätt med chilipulver och spiskummin .
Låt salsan stå medan DU steker biffarna .
GNID in biffarna med en blandning av salt och
chilipulver .  STEK dem ca 3 minuter på varje sida.
KOKA upp salsan och smaka av den .

SERVERA tillsammans med biffarna
och kokt ris för den som vill .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

TIPS !


     TIPS !
                      HEJSAN !

DRICK GÄRNA ETT GLAS APELSINJOS
TILL MATEN NÄR DU SERVERAR
BROCCOLI  ELLER SPENAT ,
FÖR ATT FÅ UT DET MESTA AV
VITAMINERNA I DE GRÖNA GRÖNSAKERNA .

                TACK !

onsdag 26 augusti 2020

CHOKLADKAKOR MED CHILI & SALT, 20 KAKOR .



                        HEJSAN !

BLI  GLAD AV CHOKLAD !

Choklad + salt = extra gott !
Salt lyfter chokladsmaken, här får kakorna
även extra sting av tabasco .
Knapra dem gärna till ett glas kall mjölk, mums !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 krm salt
1 1/2 krm tabasco
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk FLINGSALT

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär smöret i mindre bitar .
Mixa smör, socker, sirap, salt, tabasco, kakao,
vetemjöl och bakpulver i en matberedare .
RULLA 20 små bollar av degen och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper .
Platta ut dem  till 1/2 cm tjocka kakor.
STRÖ FLINGSALTET över kakorna och
grädda dem mitt i ugnen 8 minuter.
Låt svalna och servera .

LYCKA TILL !

tisdag 25 augusti 2020

RÅGKRANS, 1 ST .


                       HEJSAN !

Vårt dagliga bröd med flingor och gryn..
Nog är det väl roligt att något så gott som
ett hembakat bröd, också hör till det mest
nyttiga vi kan äta!
Och ännu godare om det bakas med fiber-
rika gryner .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl russin
1/2 msk salt
5 dl råg -flingor
600 g vetemjöl          

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt  37 grader.
Smula ner jästen i en  degbunke .
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt russin, salt, råg-flingor  och 9 dl av mjölet .
Spara lite till ut bakningen ca 1 dl.
ARBETA degen kraftigt .
Ta mer mjöl om det behövs .Låt jäsa i 30 minuter
övertäckt med bak-duk .
Knåda degen smidig  på mjölat bakbord .
Forma till en rulle ca 85 cm lång.
Pensla med vatten och rulla den i vetemjöl.
FORMA rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på smord plåt /bakplåtspapper och
skåra den med en vass kniv .
LÅT kransen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
GRÄDDA på nedersta falsen i 225 grader  ca 30 min.

LYCKA TILL !