tisdag 1 september 2020
MJUK KAKA MED CITRUSTOPP, 10 -12BITAR .
HEJSAN !
Underbart saftig sockerkaka med hela päron-
klyftor och en doft av lime .
Den krämiga och syrligt goda glasyren blir
pricken över i.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 lime
saft av 1/2 lime
3 päron
GLASYR :
200 g smält avsvalnat smör/ margarin
200 g färskost, naturell
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, skal och saft
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och häll i mjölken .
Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt ,
rör ner matfettet och mjölk i äggsmeten.
BLANDA vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl,
sikta ner det i smeten .
Tillsätt skal och saft av lime .
SKALA och skiva päronen i tunna klyftor .
HÄLL halva mängden smet i en smord och bröad
form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Fördela hälften av päronklyftorna i smeten och
häll på resterande smet .
Stick ner resten av päronklyftorna i smeten .
GRÄDDA kakan på andra falsen nerifrån 40 - 50 min.
Känn med en sticka . Låt svalna .
GLASYR :
VISPA samman ingredienserna med elvisp
till en fluffig smet.
BRED glasyren över kakan och låt vila svalt
till serveringstillfället .
mmm...! himla go !
LYCKA TILL !
måndag 31 augusti 2020
PERSIKO- SMOOTHIE MED HALLONVIRVEL, 2 GLAS.
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Persika -halvor på burk
3 dl naturell yoghurt
1 dl hallonsylt
citronmeliss eller mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA persika halvorna med 2 dl av yoghurten .
Blanda hallonsylten med resterande yoghurt.
FÖRDELA persika - SMOOTHIEN i två glas.
Häll hallon - SMOOTHIEN mitt i glasen och rör
ett varv med en sked .
DEKORERA med citronmeliss eller mynta .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
TOFU- LÄCKERT , 4 PORT.
HEJSAN !
Vad sägs om det här ?
Testa tofu - en kalorisnål
asiatisk SOJABÖNSPASTA.
Njut den med läcker kantarell-
risotto .
Ibland vill jag äta lite smalmat
då gör jag den här,,, mmm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
RISOTTO :
2 dl torkade trattkantareller eller vanliga gula
1 gul lök
3 dl AVORIORIS
olivolja
6 dl grönsaksbuljong
salt, peppar
1 dl riven eller hyvlad parmesanost
400 g marinerad tofu
olivolja till stekning
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG kantarellerna i hett vatten 10 min.
Låt dem rinna av .
Skala och finhacka löken .
FRÄS lök, svamp och ris i olja några min.
Tillsätt buljongen och rör om .
Sjud under lock i 30-40 min tills riset mjuknat
och vätskan kokat bort .
Krydda och rör ner osten .
SKÄR tofun i bitar och stek någon minut på var
sida tills bitarna fått fin färg .
Krydda och Servera med risotton .
SMAKLIG MÅLTID !
och LYCKA TILL !
HÖST- KAKA MED ÄPPLEN. 10 - 12 BITAR. vispgrädde eller vaniljkräm ?
HEJSAN !
NJUT av alla höstens frukter och passa på
att baka en god äppelkaka .
Himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 syrliga äpplen
100 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING :
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm
1/2 tsk finstött kardemumma
UGN 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa en form, ca 24 cm i diameter .
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor .
SMÄLT smöret och låt det svalna .
ANVÄND visptillsatsen .
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt .
BLANDA vetemjöl och bakpulver.
Tillsätt mjöl - blandningen och kör på låg hastighet
så att mjölet blandas med äggsmeten .
Häll det avsvalnade smöret genom tuben medan
maskinen går på låg hastighet .
HÄLL smeten i formen .
Tryck ner äppelklyftorna i kakan .
GRÄDDA den på nedersta falsen i 35 - 40 minuter.
STÄLL ÄGGKLOCKAN .
LÅT kakan svalna .
Dela den i två bottnar .
Vispa grädde och kardemumma.
BRED ut grädden mellan bottnarna .
Eller vaniljkrämen .
LYCKA TILL !
söndag 30 augusti 2020
MUMSIGA SKRÄDKAKOR, 4ST .
HEJSAN !
Att de heter skrädkakor kommer av
att skräda det är ett gammalt ord för sikta,
alltså bakas de av siktat rågmjöl- rågsikt.
HIMLA GODA , med bara smör på,- tycker jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl valfri mjölk
50 g jäst
9 dl rågsikt
2 msk sirap
1/2 msk salt
2 tsk stött fänkål
50 g flytande smör- & raps
ca 3 dl vetemjöl
UGN : 225 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till 37 grader.
Rör ut jästen i degspadet .
MONTERA degknådaren .
Lägg rågsikt, sirap, salt och fänkål
i matberedaren .
Kör matberedaren på låg hastighet och
häll degvätskan och smöret genom tubröret.
Bearbeta degen några minuter tills degen är
smidig . STRÖ över en nypa mjöl och låt
degen jäsa övertäckt ca 30 min.
STÄLL ÄGGKLOCKAN !
TILLSÄTT vetemjölet och arbeta in det i degen
på låg hastighet i maskinen .
TA UPP degen på bakbordet, knåda den lätt .
Dela degen i 4 lika delar och forma till släta bullar.
KAVLA ut degen till runda kakor .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och ta ut ett hål
i mitten på varje kaka, ca 5 cm i diameter.
Nagga hålkakorna med gaffel .
DE små rundlarna får jäsa med som små-bullar .
Låt hålkakorna jäsa under bakduk ca 25 min.
STÄLL ÄGGKLOCKAN !
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 minuter. STÄLL ÄGGKLOCKAN.
Låt bröden svalna på galler, övertäckta med bakduk .
LYCKA TILL !
lördag 29 augusti 2020
LINGONGLASS MED MARÄNGER, 6 PORT. Helgens efterrätt ?
LÄGG de färska lingonen i en liten skål .
Häll över ginet och låt dem stå och dra ca 30 min.
Vispa äggulor och florsocker ljust och poröst .
Rör ner lingonsylten och rör om väl .
VISPA grädden och tjock
med ca 1 cm smet .
TRYCK ner ca 12 maränger med undersidan uppåt i smeten.
Fyll på med resten av smeten och täck formen med folie .
LÅT FORMEN STÅ MINST 5 TIM I FRYSEN .
DOPPA formens botten hastigt i ljummet vatten .
Lägg ett SERVERINGSFAT över formen och stjälp
upp glassen .
GARNERA den skivade lingonglassen
med färska lingon .
LYCKA TILL !
FISKBULLS-GRATÄNG MED BLADSPENAT, 2-3 PORT.
HEJSAN !
Kanske låter det lite roligt, - men dat var då himla gott !
Det finns väl fler än jag som gillar fiskbullar ?
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fryst bladspenat i bitar
1 tsk matfett
260 g fiskbullar i buljong
1 1/2 dl KELDA- ostsås
1/2 dl riven ost
SERVERA MED :
Kokt potatis eller ris
UGN :225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA spenaten och krama ur all vätska .
Smörj en ugnssäker form och fördela
spenaten i botten .
HÄLL av buljongen från fiskbullarna och
fördela dessa ovanpå spenaten .
TÄCK fiskbullarna med ostsås .
Strö över riven ost och gratinera högt upp
i ugnen, ca 10 minuter tills gratängen fått
färg och fiskbullarna är varma .
SERVERA med kokt potatis eller ris .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)