söndag 13 september 2020

CHOKLADTARTELETTER, MED FLORSOCKER, CA 12 ST.



                      HEJSAN !

mmm... De här mini-kakorna  med en extra portion choklad
väcker helt säkert uppseende på kaffebordet .

HÄR ÄR RECEPTET :
Fett och socker till formen

200 g mörk choklad
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl gräddfil
4 msk strö-socker
250 g vete-mjöl
2 tsk maizena
1 msk bak pulver
3 msk kakao
1 nypa  salt
flor-socker att pudra över

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 180 GRADER.

SMÖRJ och sockra fördjupningarna i en muffinsplåt .
Hacka chokladen fint .
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta
under omrörning .
RÖR ihop mjölk, ägg, gräddfil och socker i  en skål .
Blanda mjöl med maizena, bakpulver, kakao och
1 nypa salt i en annan skål .
Häll choklad-smöret  och mjölk-blandningen  till
mjöl-blandningen ,  rör ihop med en slev tills alla
ingredienser blandats .
FYLL fördjupningarna i muffins-plåten  till högst
tre fjärde-delar, jämna till ytan .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 25 minuter .
Ta ut och låt vila i 10 minuter .
Ta kakorna ur formen , låt svalna , pudra över flor-
socker .
TIPS!
Om DU vill ha en fruktigare kaka rör sist ner 200 g
färska eller frysta hallon, körsbär eller andra bär
eller frukter  i smeten .

LYCKA  TILL !





lördag 12 september 2020

DUBBEL SOCKERKAKA , 12 BITAR .



                      HEJSAN !
Ibland saknar jag en riktigt lyxig, fylld
sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk !
Det  brukar bli en favorit hos både
små och STORA gäster.

HÄR ÄR RECEPTET :
Kaka :
smör till formen
ströbröd eller mjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl MUSCOVADOSOCKER
100 g smör /margarin
1 dl mjölk
2 msk STARKT, kallt kaffe
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
FYLLNING :
125 g mörk choklad(64- 70%)
1 dl vispgrädde
25 g  RUMSTEMPERERAT  smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en sockerkaka-form
som rymmer 2 liter .
VISPA ägg och socker och MUSCOVADO -
-socker pösigt .
Smält smör i en kastrull och häll i
mjölk och kaffe .
BLANDA ihop de torra ingredienserna
i en bunke .
Rör ner vätskan tillsammans med de torra
ingredienserna i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i
ugnen i ca 50 minuter .
Prova med en sticka om kakan är färdig .
Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 min.
Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna
under formen .
HACKA chokladen och ställ den åt sidan .
Koka upp grädde,
Ta av kastrullen från värmen och rör ner
chokladen, rör tills den smält helt.
Vispa eller mixa i smör .
Låt tryffeln kallna .
DELA sockerkakan horisontellt på mitten .
Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen.
Lägg på överdelen  .
Låt kakan stå svalt  innan  den skärs upp i bitar.

LYCKA TILL !





MÅDDANS, VETEGRODDSBULLAR, 14 - 15 ST .



                                HEJSAN !

mmm... !   Så himla goa !  med apelsin och honung i degen
ger det  en fin smak åt frukostbullarna .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetekross
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice
1 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 450 g vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross med 1 1/2 dl vatten i en kastrull
och koka i ca 10 minuter till en tjock gröt .
Låt gröten bli ljummen .
SMULA ner jästen i en degbunke.  Värm vattnet fingervarmt.
Häll lite av vattnet över jästen.  Rör ut den .
TILLSÄTT  resten av vattnet, gröt, apelsinjuice, olja, honung, salt ,
vetegroddar och det mesta av vetemjölet .
KNÅDA degen ordentligt .
Låt  den jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek .
DELA degen i 14-15 bitar .
Forma dem till bullar .  Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
och låt dem jäsa till dubbel storlek .
GRÄDDA långt ner i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL och TREVLIG FRUKOST !

fredag 11 september 2020

BRÖD MED SMAK AV CHILI & MYNTA , 2 REJÄLA BRÖD .



            HEJSAN !

GOTT & FESTLIGT  MED FYLLDA  BRÖD .
Fyllda bröd är perfekt sällskap till höstens soppor .
Forma frallor, limpor eller kransar och baka bröd
med DINA favoritsmaker .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
10 dl vetemjöl special
4-5 dl siktat DINKELMJÖL
1 squash
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 kruka mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .  Häll på vattnet och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt  och honung och rör ihop .
Tillsätt mjölet .  Knåda i 5 - 10 minuter eller kör med degkrokar.
Låt jäsa 1 timme .
SKÄR squashen i små bitar .
Hacka chilin och vitlöksklyftorna .
Fräs allt tills squashen mjuknat. Rör ner myntan i slutet .
DELA degen i 2 bitar.  Platta ut varje del till en tjock oval .
SKEDA upp fyllningen i mitten längs långsidan .
Rulla degen över fyllningen och tryck ihop den så att
den håller samman .
LÅT BRÖDEN jäsa på plåt ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30 min .

SPARA LITE fyllning till att toppa med de sista
minuterna i ugnen .

LYCKA TILL !

JITTERBUGGAR, CA 55 ST.



                   HEJSAN !

MJUKSEGA,  med en fyllning av maräng
blir JITTERBUGGARNA härligt mjuksega .
Finns det något ljuvligare än doften av nybakat
mmm...! himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
250 g smör/margarin
2 äggulor
MARÄNG :
2 äggvitor
1 dl socker
50 g hackad, mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, socker och smör till en smulig
massa .
Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg .
LÅT vila i kyl i 30 minuter .
Kavla ut till en avlång platta.
Vispa äggvitorna till skum .
Tillsätt sockret under vispning och vispa till en maräng.
BRED över degen och strö på hackad choklad .
Rulla försiktigt ihop från långsidan .
Lägg rullen på skärbräda och ställ i frysen , i 30 min .
SKÄR i 4 mm tjocka skivor och lägg på plåt med
bakplåtspapper .
GRÄDDA i ugn 175 grader, 15 minuter .

LYCKA TILL !

torsdag 10 september 2020

MOROTSKAKA MED CITRONGLASYR, 1 KAKA



                           HEJSAN !

ABSOLUT den godaste av goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl rapsolja
100 g smält smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g rivet äpple
120 g rivna morötter
1 tsk bikarbonat
3 1/2 dl vetemjöl
GLASYR :
100 g smält smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
150 g PHILADELPHIAOST
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker fluffigt.
TILLSÄTT rapsolja, smält smör, salt, kanel
och kardemumma och rör ihop .
TILLSÄTT  rivna äpplen och morötter,
bikarbonat och mjöl .
HÄLL smeten i en rund smord och mjölad
form, ca 24 cm i diameter .
Grädda kakan i ugn , 175 grader, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna .
GLASYR :
BLANDA smält smör, florsocker, rivet skal och
saft av 1/2 citron .
TILLSÄTT PHILADELPHIAOST och vaniljsocker.
Rör slätt .
BRED glasyren över den kalla kakan .
DEKORERA med citron- och morotsremsor .

LYCKA TILL !

CURRY- OCH GRÖNSAKSFOND .( till tomat fylld med pinjenötter...)


HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk grön currypasta
3 dl vatten
1 tsk arrowrot

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna och ge dem ett försiktigt uppkok.
Häll såsen runt tomaterna .

HOPPAS DET SMAKAR !