söndag 13 september 2020
CHOKLADTARTELETTER, MED FLORSOCKER, CA 12 ST.
HEJSAN !
mmm... De här mini-kakorna med en extra portion choklad
väcker helt säkert uppseende på kaffebordet .
HÄR ÄR RECEPTET :
Fett och socker till formen
200 g mörk choklad
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl gräddfil
4 msk strö-socker
250 g vete-mjöl
2 tsk maizena
1 msk bak pulver
3 msk kakao
1 nypa salt
flor-socker att pudra över
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 180 GRADER.
SMÖRJ och sockra fördjupningarna i en muffinsplåt .
Hacka chokladen fint .
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta
under omrörning .
RÖR ihop mjölk, ägg, gräddfil och socker i en skål .
Blanda mjöl med maizena, bakpulver, kakao och
1 nypa salt i en annan skål .
Häll choklad-smöret och mjölk-blandningen till
mjöl-blandningen , rör ihop med en slev tills alla
ingredienser blandats .
FYLL fördjupningarna i muffins-plåten till högst
tre fjärde-delar, jämna till ytan .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 25 minuter .
Ta ut och låt vila i 10 minuter .
Ta kakorna ur formen , låt svalna , pudra över flor-
socker .
TIPS!
Om DU vill ha en fruktigare kaka rör sist ner 200 g
färska eller frysta hallon, körsbär eller andra bär
eller frukter i smeten .
LYCKA TILL !
lördag 12 september 2020
DUBBEL SOCKERKAKA , 12 BITAR .
HEJSAN !
Ibland saknar jag en riktigt lyxig, fylld
sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk !
Det brukar bli en favorit hos både
små och STORA gäster.
HÄR ÄR RECEPTET :
Kaka :
smör till formen
ströbröd eller mjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl MUSCOVADOSOCKER
100 g smör /margarin
1 dl mjölk
2 msk STARKT, kallt kaffe
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
FYLLNING :
125 g mörk choklad(64- 70%)
1 dl vispgrädde
25 g RUMSTEMPERERAT smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en sockerkaka-form
som rymmer 2 liter .
VISPA ägg och socker och MUSCOVADO -
-socker pösigt .
Smält smör i en kastrull och häll i
mjölk och kaffe .
BLANDA ihop de torra ingredienserna
i en bunke .
Rör ner vätskan tillsammans med de torra
ingredienserna i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i
ugnen i ca 50 minuter .
Prova med en sticka om kakan är färdig .
Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 min.
Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna
under formen .
HACKA chokladen och ställ den åt sidan .
Koka upp grädde,
Ta av kastrullen från värmen och rör ner
chokladen, rör tills den smält helt.
Vispa eller mixa i smör .
Låt tryffeln kallna .
DELA sockerkakan horisontellt på mitten .
Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen.
Lägg på överdelen .
Låt kakan stå svalt innan den skärs upp i bitar.
LYCKA TILL !
MÅDDANS, VETEGRODDSBULLAR, 14 - 15 ST .
HEJSAN !
mmm... ! Så himla goa ! med apelsin och honung i degen
ger det en fin smak åt frukostbullarna .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetekross
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice
1 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 450 g vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross med 1 1/2 dl vatten i en kastrull
och koka i ca 10 minuter till en tjock gröt .
Låt gröten bli ljummen .
SMULA ner jästen i en degbunke. Värm vattnet fingervarmt.
Häll lite av vattnet över jästen. Rör ut den .
TILLSÄTT resten av vattnet, gröt, apelsinjuice, olja, honung, salt ,
vetegroddar och det mesta av vetemjölet .
KNÅDA degen ordentligt .
Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek .
DELA degen i 14-15 bitar .
Forma dem till bullar . Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
och låt dem jäsa till dubbel storlek .
GRÄDDA långt ner i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter .
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL och TREVLIG FRUKOST !
fredag 11 september 2020
BRÖD MED SMAK AV CHILI & MYNTA , 2 REJÄLA BRÖD .
HEJSAN !
GOTT & FESTLIGT MED FYLLDA BRÖD .
Fyllda bröd är perfekt sällskap till höstens soppor .
Forma frallor, limpor eller kransar och baka bröd
med DINA favoritsmaker .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
10 dl vetemjöl special
4-5 dl siktat DINKELMJÖL
1 squash
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 kruka mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Häll på vattnet och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt och honung och rör ihop .
Tillsätt mjölet . Knåda i 5 - 10 minuter eller kör med degkrokar.
Låt jäsa 1 timme .
SKÄR squashen i små bitar .
Hacka chilin och vitlöksklyftorna .
Fräs allt tills squashen mjuknat. Rör ner myntan i slutet .
DELA degen i 2 bitar. Platta ut varje del till en tjock oval .
SKEDA upp fyllningen i mitten längs långsidan .
Rulla degen över fyllningen och tryck ihop den så att
den håller samman .
LÅT BRÖDEN jäsa på plåt ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30 min .
SPARA LITE fyllning till att toppa med de sista
minuterna i ugnen .
LYCKA TILL !
JITTERBUGGAR, CA 55 ST.
HEJSAN !
MJUKSEGA, med en fyllning av maräng
blir JITTERBUGGARNA härligt mjuksega .
Finns det något ljuvligare än doften av nybakat
mmm...! himla goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
250 g smör/margarin
2 äggulor
MARÄNG :
2 äggvitor
1 dl socker
50 g hackad, mörk choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, socker och smör till en smulig
massa .
Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg .
LÅT vila i kyl i 30 minuter .
Kavla ut till en avlång platta.
Vispa äggvitorna till skum .
Tillsätt sockret under vispning och vispa till en maräng.
BRED över degen och strö på hackad choklad .
Rulla försiktigt ihop från långsidan .
Lägg rullen på skärbräda och ställ i frysen , i 30 min .
SKÄR i 4 mm tjocka skivor och lägg på plåt med
bakplåtspapper .
GRÄDDA i ugn 175 grader, 15 minuter .
LYCKA TILL !
torsdag 10 september 2020
MOROTSKAKA MED CITRONGLASYR, 1 KAKA
HEJSAN !
ABSOLUT den godaste av goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl rapsolja
100 g smält smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g rivet äpple
120 g rivna morötter
1 tsk bikarbonat
3 1/2 dl vetemjöl
GLASYR :
100 g smält smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
150 g PHILADELPHIAOST
1 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker fluffigt.
TILLSÄTT rapsolja, smält smör, salt, kanel
och kardemumma och rör ihop .
TILLSÄTT rivna äpplen och morötter,
bikarbonat och mjöl .
HÄLL smeten i en rund smord och mjölad
form, ca 24 cm i diameter .
Grädda kakan i ugn , 175 grader, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna .
GLASYR :
BLANDA smält smör, florsocker, rivet skal och
saft av 1/2 citron .
TILLSÄTT PHILADELPHIAOST och vaniljsocker.
Rör slätt .
BRED glasyren över den kalla kakan .
DEKORERA med citron- och morotsremsor .
LYCKA TILL !
CURRY- OCH GRÖNSAKSFOND .( till tomat fylld med pinjenötter...)
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk grön currypasta
3 dl vatten
1 tsk arrowrot
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna och ge dem ett försiktigt uppkok.
Häll såsen runt tomaterna .
HOPPAS DET SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)