torsdag 17 september 2020

VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , 12 BITAR .



                                           HEJSAN !

INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka på sensommarkvisten.
Ladda kaffebryggaren och njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g smör/margarin rumsvarmt
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3-4 röda äpplen 
1 - 2 msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Tärna  smöret  och  tag  i  det  tillsammans  med  filmjölken
och  citronskalet .
Rör  varsamt  samman till  en  smet .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form,  22-24  cm 
i  diameter,  gärna  med  löstagbar  botten .
Fördela äppelklyftorna  i  smeten .
Strö  på  sockret .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter .
SERVERA  gärna  med  vispad  grädde .

LYCKA  TILL  !


tisdag 15 september 2020

HAVREMUFFINS,,8 ST .



                 HEJSAN !

De  här  måste  Ni  göra !  Så  himla  goda  med  pumpa -
- kärnor  på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3 dl havregryn
1 1/2 dl grahamsgryn
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl russin
1 dl hackade torkade aprikoser
3 ägg
1 1/2 dl flytande honung
1 dl rapsolja
2 dl yoghurt
6 msk pumpafrön

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA havregryn,  mjöl,  bakpulver,  russin
och aprikoser .
VISPA  upp  äggen  och tillsätt  honung, olja
och  yoghurt under försiktig  omrörning.
RÖR ihop äggsmeten och havre-blandningen
och skeda upp i muffinsformar .
STRÖ  över  pumpafrön och grädda i  225 grader
ca  15  minuter .

LYCKA TILL !

MÅDDANS, SNABBA HAVREKAKOR, 45 ST .



                                     HEJSAN !

"Bara  tre  ingredienser  snabbare  kan  det  inte  bli . "

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl  havregryn
1 1/2  dl  strösocker
150  g  smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

BLANDA  havregryn  och  socker  i  en  skål .
Smält  matfettet  och  häll  det  hett  över
blandningen  och  rör  samman .
KLICKA  ut  smeten  i  småbröds - formar  av
papper  .  Ställ  dem  på  en  plåt .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter .

TREVLIG FIKA  och LYCKA TILL !

måndag 14 september 2020

MINNESTRONE , 4 PERS.



                     HEJSAN !

Här bjuds en klassisk italiensk soppa med både pasta,
potatis och bönor , vilket gör att den mättar väl med
billiga ingredienser .
HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vita bönor eller fläckiga BORLOTTIBÖNOR
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olivolja
3-4 morötter
3-4 stora potatisar
1 1/2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
en rejäl näve spaghetti
1 burk skalade tomater
ca 1 dl hackad persilja
TILL SERVERING :
eventuellt riven smakrik ost
rostade brödkrutonger

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG torra bönor i blöt över natten i kallt vatten.
Lägg dem i en kastrull med nytt vatten så det täcker
samt salt och pepparkorn och sjud under lock ca 40 min,
eller tills bönorna är al den-te .
SKALA och hacka lök och vitlök, skiva  morötterna
och skär potatisen i stora tärningar.
Lägg i en gryta med vatten och buljong samt eventuellt
salt och peppar .  SJUD under lock 5 minuter , lägg i den
sönderbrutna spaghettin och småkoka ytterligare10-15 min,
tills spaghettin är mjuk .
SKÄR tomaterna i bitar, blanda dem med spadet från burken,
koka upp och koka några minuter .
STRÖ över persilja och servera med riven ost och bröd-
krutonger .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MONAS, FRASIGT GODA KNÄCKEBRÖD, CA 12-14 ST.



                    HEJSAN !

Så himla goda och frasiga - MONAS, gör SUCCE'
med hembakta knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 msk anis - eller fänkålsfrön
3 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl eller rågsikt
kli till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
SMULA ner jästen i en bunke och rör ut den i
ljummet vatten. olja och salt .
Rör i de stötta kryddorna , rågmjölet och sedan
resten av mjölet lite i taget .
Knåda igenom  till en smidig deg .
Strö över lite mjöl och låt den vila 50 minuter.
DELA degen i 12 - 14 delar, rulla till bullar på
bakbord med kli  och kavla ut till cirklar .
Ta ut  ett hål i mitten på varje cirkel med ett snapsglas
strö med lite kli och kavla dem med kruskavel eller
nagga dem med  brödnagg eller en gaffel .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 - 18 minuter ; minska
ugnsvärmen efter 8 - 10 minuter  till 200 grader .
Håll ett öga på dem så att de inte bränns .
LÅT svalna på galler , utan bakduk .

LYCKA TILL !

söndag 13 september 2020

CHOKLADTARTELETTER, MED FLORSOCKER, CA 12 ST.



                      HEJSAN !

mmm... De här mini-kakorna  med en extra portion choklad
väcker helt säkert uppseende på kaffebordet .

HÄR ÄR RECEPTET :
Fett och socker till formen

200 g mörk choklad
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl gräddfil
4 msk strö-socker
250 g vete-mjöl
2 tsk maizena
1 msk bak pulver
3 msk kakao
1 nypa  salt
flor-socker att pudra över

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 180 GRADER.

SMÖRJ och sockra fördjupningarna i en muffinsplåt .
Hacka chokladen fint .
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta
under omrörning .
RÖR ihop mjölk, ägg, gräddfil och socker i  en skål .
Blanda mjöl med maizena, bakpulver, kakao och
1 nypa salt i en annan skål .
Häll choklad-smöret  och mjölk-blandningen  till
mjöl-blandningen ,  rör ihop med en slev tills alla
ingredienser blandats .
FYLL fördjupningarna i muffins-plåten  till högst
tre fjärde-delar, jämna till ytan .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 25 minuter .
Ta ut och låt vila i 10 minuter .
Ta kakorna ur formen , låt svalna , pudra över flor-
socker .
TIPS!
Om DU vill ha en fruktigare kaka rör sist ner 200 g
färska eller frysta hallon, körsbär eller andra bär
eller frukter  i smeten .

LYCKA  TILL !





lördag 12 september 2020

DUBBEL SOCKERKAKA , 12 BITAR .



                      HEJSAN !
Ibland saknar jag en riktigt lyxig, fylld
sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk !
Det  brukar bli en favorit hos både
små och STORA gäster.

HÄR ÄR RECEPTET :
Kaka :
smör till formen
ströbröd eller mjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl MUSCOVADOSOCKER
100 g smör /margarin
1 dl mjölk
2 msk STARKT, kallt kaffe
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
FYLLNING :
125 g mörk choklad(64- 70%)
1 dl vispgrädde
25 g  RUMSTEMPERERAT  smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en sockerkaka-form
som rymmer 2 liter .
VISPA ägg och socker och MUSCOVADO -
-socker pösigt .
Smält smör i en kastrull och häll i
mjölk och kaffe .
BLANDA ihop de torra ingredienserna
i en bunke .
Rör ner vätskan tillsammans med de torra
ingredienserna i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i
ugnen i ca 50 minuter .
Prova med en sticka om kakan är färdig .
Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 min.
Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna
under formen .
HACKA chokladen och ställ den åt sidan .
Koka upp grädde,
Ta av kastrullen från värmen och rör ner
chokladen, rör tills den smält helt.
Vispa eller mixa i smör .
Låt tryffeln kallna .
DELA sockerkakan horisontellt på mitten .
Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen.
Lägg på överdelen  .
Låt kakan stå svalt  innan  den skärs upp i bitar.

LYCKA TILL !