söndag 20 september 2020

SKÅLLAT RÅGBRÖD , 2 BRÖD.




                                          HEJSAN !

Tack vare  skållningen  blir  det  ett saftigt bröd som inte smular.
Tänk   på  att  skållningen  tar  minst  6  timmar .
Det  är det värt,  man  får  helt  enkelt  göra  något  annat  under
tiden  skållningen  pågår .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 dl fint rågmjöl
10 dl vatten
100 g  jäst
1 dl  vatten , 37 grader
2 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 16 dl Special Vetemjöl
eller vanligt vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL rågmjölet  i  en  skål.
Koka  upp  10  dl  vatten  och  häll  det  över  mjölet .
Blanda  om  och  täck  med  plastfolie .
Låt  stå  i  minst  6  timmar gärna  över  natten.
SMULA  ner  jästen  i  en  deg- skål  och  häll  på 
1  dl  vatten .
Degen bör göras  i  bakmaskin .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp.
Tillsätt  sirap,  salt  och  det  skållade  mjölet .
Blanda  om  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
ARBETA degen  väl  i  maskin ,  ca  10  minuter.
Låt  degen  jäsa  övertäckta  40  minuter.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den 
i  två  bitar .  Forma  bitarna  till  släta  limpor  och
lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  jäsa  övertäckta  45 minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter.

LYCKA  TILL !

Himla käckt, att låta  skållningen göras under natten .

fredag 18 september 2020

KÖTTBULLAR MED RÖDKÅLSWOK, 4 PORT.



                                  HEJSAN !

Å...Det här är då himla gott !  Smaka på detta !
Kanske en ny variant av kryddning ,- till köttbullarna .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g nötfärs
1 äggula
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk olja
1 dl teriyakisås
finns färdig att köpa på flaska

RÖDKÅLSWOK :
1 broccoli
1 liten klyfta rödkål
1 röd paprika
olja till stekning
kokta kikärter, ca 400 g
1 msk sesamfrön
TILLBEHÖR 
Teriyakisås 

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA färs, äggula, salt och peppar till en smet .
Rulla färsen till köttbullar och stek dem  runt om 
och  klara i en stekpanna med olja .
Tillsätt teriyakisåsen  och  blanda  om .

RÖDKÅLSWOK :
SKÄR  broccoli,  rödkål och paprika i småbitar och
woka dem i en wok eller stor stekpanna med olja.
Tillsätt kikärterna och strö över sesamfrön .
SERVERA köttbullarna  med lite extra teriyakisås
och  rödkåls -wok .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL ! 


torsdag 17 september 2020

VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , 12 BITAR .



                                           HEJSAN !

INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka på sensommarkvisten.
Ladda kaffebryggaren och njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g smör/margarin rumsvarmt
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3-4 röda äpplen 
1 - 2 msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Tärna  smöret  och  tag  i  det  tillsammans  med  filmjölken
och  citronskalet .
Rör  varsamt  samman till  en  smet .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form,  22-24  cm 
i  diameter,  gärna  med  löstagbar  botten .
Fördela äppelklyftorna  i  smeten .
Strö  på  sockret .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter .
SERVERA  gärna  med  vispad  grädde .

LYCKA  TILL  !


tisdag 15 september 2020

HAVREMUFFINS,,8 ST .



                 HEJSAN !

De  här  måste  Ni  göra !  Så  himla  goda  med  pumpa -
- kärnor  på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3 dl havregryn
1 1/2 dl grahamsgryn
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl russin
1 dl hackade torkade aprikoser
3 ägg
1 1/2 dl flytande honung
1 dl rapsolja
2 dl yoghurt
6 msk pumpafrön

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA havregryn,  mjöl,  bakpulver,  russin
och aprikoser .
VISPA  upp  äggen  och tillsätt  honung, olja
och  yoghurt under försiktig  omrörning.
RÖR ihop äggsmeten och havre-blandningen
och skeda upp i muffinsformar .
STRÖ  över  pumpafrön och grädda i  225 grader
ca  15  minuter .

LYCKA TILL !

MÅDDANS, SNABBA HAVREKAKOR, 45 ST .



                                     HEJSAN !

"Bara  tre  ingredienser  snabbare  kan  det  inte  bli . "

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl  havregryn
1 1/2  dl  strösocker
150  g  smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

BLANDA  havregryn  och  socker  i  en  skål .
Smält  matfettet  och  häll  det  hett  över
blandningen  och  rör  samman .
KLICKA  ut  smeten  i  småbröds - formar  av
papper  .  Ställ  dem  på  en  plåt .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter .

TREVLIG FIKA  och LYCKA TILL !

måndag 14 september 2020

MINNESTRONE , 4 PERS.



                     HEJSAN !

Här bjuds en klassisk italiensk soppa med både pasta,
potatis och bönor , vilket gör att den mättar väl med
billiga ingredienser .
HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vita bönor eller fläckiga BORLOTTIBÖNOR
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olivolja
3-4 morötter
3-4 stora potatisar
1 1/2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
en rejäl näve spaghetti
1 burk skalade tomater
ca 1 dl hackad persilja
TILL SERVERING :
eventuellt riven smakrik ost
rostade brödkrutonger

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG torra bönor i blöt över natten i kallt vatten.
Lägg dem i en kastrull med nytt vatten så det täcker
samt salt och pepparkorn och sjud under lock ca 40 min,
eller tills bönorna är al den-te .
SKALA och hacka lök och vitlök, skiva  morötterna
och skär potatisen i stora tärningar.
Lägg i en gryta med vatten och buljong samt eventuellt
salt och peppar .  SJUD under lock 5 minuter , lägg i den
sönderbrutna spaghettin och småkoka ytterligare10-15 min,
tills spaghettin är mjuk .
SKÄR tomaterna i bitar, blanda dem med spadet från burken,
koka upp och koka några minuter .
STRÖ över persilja och servera med riven ost och bröd-
krutonger .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MONAS, FRASIGT GODA KNÄCKEBRÖD, CA 12-14 ST.



                    HEJSAN !

Så himla goda och frasiga - MONAS, gör SUCCE'
med hembakta knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 msk anis - eller fänkålsfrön
3 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl eller rågsikt
kli till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
SMULA ner jästen i en bunke och rör ut den i
ljummet vatten. olja och salt .
Rör i de stötta kryddorna , rågmjölet och sedan
resten av mjölet lite i taget .
Knåda igenom  till en smidig deg .
Strö över lite mjöl och låt den vila 50 minuter.
DELA degen i 12 - 14 delar, rulla till bullar på
bakbord med kli  och kavla ut till cirklar .
Ta ut  ett hål i mitten på varje cirkel med ett snapsglas
strö med lite kli och kavla dem med kruskavel eller
nagga dem med  brödnagg eller en gaffel .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 - 18 minuter ; minska
ugnsvärmen efter 8 - 10 minuter  till 200 grader .
Håll ett öga på dem så att de inte bränns .
LÅT svalna på galler , utan bakduk .

LYCKA TILL !