torsdag 24 september 2020

TIPS !




                   TIPS !

I väntan på maten  !
Blanda  1 dl majonnäs
med 2 hårdkokta hackade ägg

MÅDDANS, CURRY- & ÄPPELKASSLER, 4 PORT.

                                              

                                HEJSAN !

EN härligt krämig  gratäng,, Med  den härligt lätt rökta kasslern
blir denna rätt snabbt en festlig vardagsfavorit .
Och inte tar  den många minuter att laga heller  !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler 
CURRYSÅS :
2  äpplen
1 msk curry
1 msk smör / margarin
2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
1 dl riven ost
SERVERING 
kokt  ris
mango chutney + bladgrönsaker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  kasslern i skivor och lägg dem i en 
ugnssäker form .
TVÄTTA,  kärna  ur och skär  äpplena i bitar .
Stek dem med curry i matfettet .
Tillsätt CREME FRAICHE .
Rör om och smaka av med salt och peppar .
HÄLL såsen över kasslern och strö över
riven ost .
Sätt in fatet i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA  med ris , mango chutney och
bladgrönsaker .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL  
                     

MÅDDANS, UGNSFÄRS MED TIMJANDOFT, 2-3 PORT.



   
                                              HEJSAN !

MMM...SÅ HIMLA  GOTT !

" Finns  det  hjärterum  så  finns   det  stjärterum "
Så var det härom dagen , när vi fick besök , precis
när vi skulle sätta oss och äta, - men det räckte till alla .
Och  trevligt var det !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
1 ägg
2 tsk potatismjöl
1,5 dl vatten 
1 krm svartpeppar
1/2 - 1 tsk timjan
2-3 morötter
1-2 palsternackor
3 potatisar
5 små gula lökar
1/2 dl kantareller
UGN  ; 200 grader
35 - 40 MINUTER

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  köttfärsen med ägg, potatismjöl, vatten,
salt och kryddor , + kantarellerna .
FORMA  färsen till en limpa .
Lägg den i en lätt liten långpanna eller rektangulär/ oval
glas-form .
SKALA rotsakerna och löken .  Skär dem i bitar och lägg
dem i långpannan / glas-formen . Salta  lätt .
UGNSBAKA  tills färsen är genomstekt och rotsakerna 
mjuka,  30 - 40 minuter .
SERVERA  med rotsaker och lingonsylt .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

onsdag 23 september 2020

MAUDS, KIKÄRTSGRYTA MED GRÖNSAKER, 2 PORT.




                                      HEJSAN  !

Jag hade inte en aning om vad jag skulle ha 
till middag, men det fick gå fort .
Kikade i skåpen, vad har jag hemma ?
Så här blev det .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
1 gul lök
1gul paprika
2 tsk olja
375 g krossade tomater
400 g kikärter, på burk
salt å peppar
timjan 
TILLBEHÖR :
En god smakrik korv 
och gott bröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grov-riv morötterna .
Skala och skiva löken .
Kärna ur, skölj och strimla paprikan .
FRÄS grönsakerna i oljan i en kastrull
på svag värme .
Häll i tomaterna och låt allt koka ca 5 min.
LÅT kikärterna rinna av och blanda dem 
med grönsakerna . 
Låt dem bli varma .
Smaksätt med salt , peppar och timjan .

SERVERA, med korv och bröd .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !





måndag 21 september 2020

TORSK MED BACON OCH GRÖNA ÄRTER , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

VIT fisk är riktigt gott,  särskilt med bacon-strössel till .

HÄR ÅR  RECEPTET :
500 g  TORSKFILE'
färsk eller fryst, tinad
SÅS :
30 g smör/margarin
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
BACONSTRÖSSEL :
140 g bacon
TILLBEHÖR : kokt potatis + gröna ärter
 
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i en kastrull med saltat vatten
tills den är klar ca 5 minuter .

SÅS :
SMÄLT smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet . Späd med mjölk och grädde,
lite i taget, under omrörning .
Sjud såsen i ca 3 minuter. Salta och peppra .

BACONSTRÖSSEL :
SKÄR bacon i strimlor och stek det knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
STRÖ bacon över fisken och servera med sås ,
kokt potatis och kokta grönsaker .

KOLLA !  Koka potatisen med skal på ,
så får DU alla vitaminerna under skalet ,
skala kan NI  göra vid  matbordet  med  bordskniven .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MOSTER GRETAS BLÅ-BÄRS-PANNKAKOR, 4 PORT.




                                       HEJSAN !

Hemma hos moster Greta,  där kunde vi få blåbärspannkaka  
ibland  när vi kom till henne,  det gillades av alla .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1msk olja
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 msk smör/margarin
2 dl sockrade  blåbär

TILL SERVERING :
lönnsirap eller strösocker + vispad grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggen lätt , tillsätt övriga ingredienser,
utom smör och blåbär .
GRÄDDA stora pannkakor i smör i en stekpanna
några minuter på var sida  tills  de blir pösiga .
STRÖ  över blåbär .  
SERVERA med strösocker eller lönnsirap
och vispad grädde .


 LYCKA TILL !                

HÄRLIGA ÄPPELBULLAR , 25 ST .



                                        HEJSAN !

Smaka på dessa godingar !
ÅPPELBULLARNA  får  en  frisk,  härlig  smak  och är 
jättegoda  att  servera  nybakade  med  smör och ost eller
som brytbröd till sallad eller soppa .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten 
3 1/2 dl havregryn 
4 små äpplen
50 g jäst
2 tsk salt
ca  1 1/2 liter Special Vetemjöl
UGN :  250  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet .
Häll det över havregrynen i en bunke .
GROV-RIV  äpplena med eller utan skal .
Blanda i havresmeten .
Låt svalna till finger-värme .
SMULA  jästen i smeten , tillsätt salt och
rör  tills jästen löst sig .
Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig,
inte för fast deg .  LÅT jäsa övertäckt 30 min.
ARBETA degen smidig på mjölat bakbord .
Rulla ut till en längd och dela i 25 bitar .
Forma till bullar och lägg på 
bakpappersklädd plåt .
LÅT bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter .
GRÄDDA bullarna  i mitten av ugnen 
10 - 12 min, eller tills de fått fin färg .

LYCKA  TILL !