fredag 25 september 2020

MANDEL - & ÄPPELPAJ , 8 - 10 PORT .




                                            HEJSAN !

ENKEL  att  göra  och  så  ljuvligt  god .
SERVERA  den  gärna  medan  den är lite små-ljummen .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl  vetemjöl
125 g   kylskåpskallt  smör /margarin
2  msk  strösocker
1  tsk  vaniljsocker
2  msk  kallt  vatten 
FYLLNING :
100  g  rumsvarmt  smör
1  dl  strösocker 
2  ägg
150  g  mandelmassa
5  syrliga  äpplen
SERVERING  :
Vaniljsås lätt  vispad  grädde
eventuellt   
smaksatt  med   calvados  
UGN :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
DU behöver  inte  förgrädda  pajdegen .
RÖR  smör  och  socker  pösigt .
TILLSÄTT ett  ägg  i  taget  men  rör  inte 
mer  än  nödvändigt .
RIV  mandelmassan  och  äpplen,  med  
skalet  kvar ,  på  rivjärnets  grova  sida .
VÄND  ner  båda  i  smeten .
HÄLL  fyllningen  i  pajskalet  och  grädda 
strax  nedanför  mitten  i  ugnen  ca  40 min.

LÅT vila  till servering !

LYCKA  TILL !

SOCKERKAKSTÅRTA MED HALLONRAND, 10 BITAR.


                                     HEJSAN !

Läcker  sockerkaka tårta  är den med ett lager fin
hallonkräm i mitten .
Njut den med lättvispad grädde och färska hallon.

HÄR ÄR  RECEPTET :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
FYLLNING :
1 dl passerade hallon
( ca 2 1/2 dl )
100 g smör
/margarin
1/2 dl  socker
3 tsk vaniljsocker
GARNERING :
2 dl vispgrädde
färska  hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
SMÖRJ  och mjöla en rund form .
VISPA  äggen och sockret vitt och poröst.          
SIKTA  ner mjölet och  tillsätt det heta vattnet .
RÖR  varsamt  smeten slät .
HÄLL smeten i formen och grädda kakan
i nedre delen av ugnen  30 -35 minuter .
KÄNN efter  med en provsticka att kakan
är klar .  TA ut och låt den vila i formen 
några minuter .
STJÄLP  därefter  upp den att svalna tills 
den är ljummen .
GÖR fyllningen  medan  kakan  svalnar .
PRESSA hallonen  genom  en  sil.
SMÄLT  matfettet på  svag  värme .
TILLSÄTT  hallon-massan  och  sockret.
LÅT  sjuda  ca  2  minuter .
DRA  kastrullen  från  värmen  och  rör  
ner  vaniljsockret .
DELA  den  ljumma  kakan  till  två
bottnar  och  lägg  samman  dem  med
hallonkrämen  emellan .
TÄCK  tårtans  överdel  och  ställ  den
i  kylen  att  dra  ett  par  timmar,  gärna
över  natten .
GARNERA  tårtan  med  lättvispad  grädde
och  hallon  strax  före  serveringen .

HOPPAS NI  GILLAR  TÅRTAN 
och 
LYCKA  TILL !

ca 23 cm i diameter.
VISPA  


2 tsk bakpulver 
1 dl hett vatten  
 



FYLLNING :
1 dl passerade hallon (ca 2 1/2 dl hela)
100 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

GARNERING :
2 dl vispgrädde
färska hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Smörj och mjöla en rund form, ca 23 cm i diameter .
VISPA äggen och sockret vitt och poröst .
Sikta ner mjölet och bakpulvret och tillsätt 
sist det heta vattnet .  Rör varsamt smeten slät .
HÄLL smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen  30 - 35 minuter .
KÄNN efter med en provsticka att kakan är klar.
Ta ut och låt den vila i formen några minuter .
Stjälp  därefter upp den att svalna tills den är 
ljummen .

 


SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 
SMÖRJ och mjöla en rund form



                             

torsdag 24 september 2020

TIPS !




                   TIPS !

I väntan på maten  !
Blanda  1 dl majonnäs
med 2 hårdkokta hackade ägg

MÅDDANS, CURRY- & ÄPPELKASSLER, 4 PORT.

                                              

                                HEJSAN !

EN härligt krämig  gratäng,, Med  den härligt lätt rökta kasslern
blir denna rätt snabbt en festlig vardagsfavorit .
Och inte tar  den många minuter att laga heller  !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler 
CURRYSÅS :
2  äpplen
1 msk curry
1 msk smör / margarin
2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
1 dl riven ost
SERVERING 
kokt  ris
mango chutney + bladgrönsaker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  kasslern i skivor och lägg dem i en 
ugnssäker form .
TVÄTTA,  kärna  ur och skär  äpplena i bitar .
Stek dem med curry i matfettet .
Tillsätt CREME FRAICHE .
Rör om och smaka av med salt och peppar .
HÄLL såsen över kasslern och strö över
riven ost .
Sätt in fatet i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA  med ris , mango chutney och
bladgrönsaker .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL  
                     

MÅDDANS, UGNSFÄRS MED TIMJANDOFT, 2-3 PORT.



   
                                              HEJSAN !

MMM...SÅ HIMLA  GOTT !

" Finns  det  hjärterum  så  finns   det  stjärterum "
Så var det härom dagen , när vi fick besök , precis
när vi skulle sätta oss och äta, - men det räckte till alla .
Och  trevligt var det !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
1 ägg
2 tsk potatismjöl
1,5 dl vatten 
1 krm svartpeppar
1/2 - 1 tsk timjan
2-3 morötter
1-2 palsternackor
3 potatisar
5 små gula lökar
1/2 dl kantareller
UGN  ; 200 grader
35 - 40 MINUTER

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  köttfärsen med ägg, potatismjöl, vatten,
salt och kryddor , + kantarellerna .
FORMA  färsen till en limpa .
Lägg den i en lätt liten långpanna eller rektangulär/ oval
glas-form .
SKALA rotsakerna och löken .  Skär dem i bitar och lägg
dem i långpannan / glas-formen . Salta  lätt .
UGNSBAKA  tills färsen är genomstekt och rotsakerna 
mjuka,  30 - 40 minuter .
SERVERA  med rotsaker och lingonsylt .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

onsdag 23 september 2020

MAUDS, KIKÄRTSGRYTA MED GRÖNSAKER, 2 PORT.




                                      HEJSAN  !

Jag hade inte en aning om vad jag skulle ha 
till middag, men det fick gå fort .
Kikade i skåpen, vad har jag hemma ?
Så här blev det .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
1 gul lök
1gul paprika
2 tsk olja
375 g krossade tomater
400 g kikärter, på burk
salt å peppar
timjan 
TILLBEHÖR :
En god smakrik korv 
och gott bröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grov-riv morötterna .
Skala och skiva löken .
Kärna ur, skölj och strimla paprikan .
FRÄS grönsakerna i oljan i en kastrull
på svag värme .
Häll i tomaterna och låt allt koka ca 5 min.
LÅT kikärterna rinna av och blanda dem 
med grönsakerna . 
Låt dem bli varma .
Smaksätt med salt , peppar och timjan .

SERVERA, med korv och bröd .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !





måndag 21 september 2020

TORSK MED BACON OCH GRÖNA ÄRTER , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

VIT fisk är riktigt gott,  särskilt med bacon-strössel till .

HÄR ÅR  RECEPTET :
500 g  TORSKFILE'
färsk eller fryst, tinad
SÅS :
30 g smör/margarin
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
BACONSTRÖSSEL :
140 g bacon
TILLBEHÖR : kokt potatis + gröna ärter
 
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i en kastrull med saltat vatten
tills den är klar ca 5 minuter .

SÅS :
SMÄLT smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet . Späd med mjölk och grädde,
lite i taget, under omrörning .
Sjud såsen i ca 3 minuter. Salta och peppra .

BACONSTRÖSSEL :
SKÄR bacon i strimlor och stek det knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
STRÖ bacon över fisken och servera med sås ,
kokt potatis och kokta grönsaker .

KOLLA !  Koka potatisen med skal på ,
så får DU alla vitaminerna under skalet ,
skala kan NI  göra vid  matbordet  med  bordskniven .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !