onsdag 30 september 2020

LJUVLIGA SCONES MED SESAMFRÖN , 8 BITAR .












                                                  HEJSAN  !

BAKA  läckra  scones,  som är mycket goda till te och kaffe .
SESAMFRÖN på ytan ger extra  smak .

När jag skulle baka scones , rev jag  ner en ströare med sesamfrön  
från  hyllan ovanför ,  rakt ner på de  ogräddade sconesen .
Jaha ,,, !  det var bara att få det lite jämnare med sesamfröna  !
Så himla goda blev dom med sesamfrö på !!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 DL GRAHAMSMJÖL
3 DL VETEMJÖL
1 KRM SALT
2 1/2 TSK BAKPULVER
50 G SMÖR/MARGARIN
2 DL MJÖLK
1 ÄGG 
3-4 MSK SESAMFRÖN
UGN :  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke .
SKÄR  matfettet i mindre bitar  och finfördela det i mjöl-blandningen 
till en grynig massa .
TILLSÄTT mjölken  och arbeta snabbt ihop  till en deg .
KLICKA ut  degen i  två delar  och bred ut varje del till en rund kaka .
SKÄR  ett kryss i  varje kaka .
PENSLA  med ägg och strö över sesamfrön .
GRÄDDA   mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .

LYCKA  TILL 
               
                                              

KALOPS MED RÖDBETOR , 4 PORT.



 
                                      HEJSAN !

Nu  ska  vi  ju  inte  äta  så  mycket  kött,  men bara  någon  gång  då och då !

KALOPS  är  en  härlig  maträtt  som  väcker  ljuva   minnen  av  barndomens
söndagsmiddagar .
DET  är  lätt  att  glömma  bort  i  det  stora  utbudet  av recept  som  finns  idag,
men  hemlagad  mustig  kalops;    SERVERAD   med  kokt  potatis och inlagda
rödbetor  är  himla  gott .!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
800  g  grytbitar,  av  nötkött  t ex högrev
smör och olja till stekning
salt
peppar från kvarn
2 gula lökar, skivade
2-3 morötter, skivade 
höns- eller grönsaksbuljong  1 eller 2 styck 
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
8 - 10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl
eller maizena  redning
TILL  SERVERING ;
Kokt potatis
inlagda  rödbetor

SÅ HÄR GÖR  DU :
HETTA  upp  en  stekpanna  med  olja  och  smör .
LÄGG i  köttbitarna  lite  efter  hand  och  bryn  dem 
väl  runt  om  så  att  de  får  mörk  vacker  färg .
STRÖ  på  salt  och  vrid  några  varv  med  peppar-
kvarnen .   LÄGG  över  köttet  i  en  stekgryta .
BRYN  lök  och  morötter  i  samma   panna .
LÄGG över  i  grytan .
HÄLL lite  buljong  i pannan  och  fräs  ur  pannan .
SLÅ  det  i  grytan .
TILLSÄTT  buljong  så  det  täcker  köttet .
LÄGG  i  kryddorna  och  rör  om .
KOKA  kalopsen  på  svag  värme  under  lock  tills
köttet  är  mört,  ca  40 - 50  minuter .
SMAKA  av  med   salt  och  peppar .
RED  av  med  maizenamjöl  utrört  i  lite   vatten ,
så   att   det  blir  lite    simmig  konsistens   på   såsen .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !



måndag 28 september 2020

APELSINGLASYR PÅ KOKOSKAKA 14 BITAR .




                           HEJSAN  !
ETT RECEPT  FRÅN EN LITEN FLICKA, 7 ÅR. 
EN  lättbakad  kaka  med  kokos  i  botten ,  
kvickt  glaserad  med  hjälp  av apelsin -
marmelad  på  flaska .
SERVERA gärna  med  en  sked  grädde 
eller  glass .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g smör / margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1 påse  kokos,  200 g
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNERING :
Apelsinmarmelad  på  flaska
UGN  175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret .
VISPA ägg  och  socker  poröst .
BLANDA  kokos,  vetemjöl,  och  bakpulver.
RÖR  ner  det  i  äggsmeten  tillsammans  med
det  avsvalnade  smöret .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form ,
ca  22  cm  i  diameter ,  gärna  beströdd  med  
kokos .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen 
ca  40  minuter .
LÅT  svalna  och  ringla  på  marmeladen .

LYCKA  TILL !


           

SAFTIG MOROTS - STUBBE , 10 - 12 SKIVOR .




                                        HEJSAN !

HÄRLIGT  syrlig  rulltårta  med  ljuvlig  fyllning .
TÅRTAN  går  utmärkt  att  frysa .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 ägg 
2 dl strösocker
3 dl finrivna  morötter
1  dl  flytande  margarin
2  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
1  tsk  bikarbonat
1 tsk  vaniljsocker
1  tsk  kanel
TILL  PLÅTEN :
Bakplåtspapper  och
1  msk  flytande  margarin
1  dl  kokosflingor.
FYLLNING :
200  g  smör/margarin
200 g Philadelphiaost
2 dl  florsocker
2  tsk  vaniljsocker
DEKOR :
Strimlad  morot ,
citronmeliss
UGN :200 GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker   pösigt .
RÖR  ner  morötter  och  margarin .
BLANDA  vetemjöl,  bakpulver,  bikarbonat
vaniljsocker  och  kanel  .
SIKTA  ner  i  äggsmeten  och  blanda  om .
LÄGG bakplåtspapper  i  en  långpanna ,  30 x 40 cm.
PENSLA  med  flytande  margarin  och  strö  över  kokos .
BRED  försiktigt  ut  smeten  jämnt   över  långpannan .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter .
LÅT  kakan  svalna  på  pappret .

FYLLNING :
RÖR   smöret  och  osten  till  en  smidig  kräm 
och  tillsätt  det  blandade  flor - och  vaniljsocker .
STJÄLP  upp  den  kalla  kakan  på  ett smörpapper.
FÖRDELA  2/3  av  krämen över  kakan  och  rulla  
ihop  från  långsidan  med  hjälp  av  pappret .
BRED  resterande  kräm  jämnt  över  rullen .
DEKORERA  med  morotsstrimlor  och  några 
kvistar  citronmeliss .
STÄLL  rulltårtan  i  kylen  en  stund .

LYCKA  TILL !



söndag 27 september 2020

REDD GRÖNSAKSSOPPA 4 PORT .




                                          HEJSAN  !

EN  GOD  SOPPA  ÄR  GULD  VÄRD !
Härliga  grönsaker  som  fortfarande  har  kvar 
lite  av  sin  krispighet ,  en  krämig  och  len  buljong
avredd  med  ägg  och  grädde,  mums !

NU  när  det  är  kyligare ute  är  det  gott  med 
något  varm  när  man  kommer  in .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 litet  blomkålshuvud,  ca  200 g
6 små  morötter,  ca  175 g
1/2 liter  sockerärter,  ca  150 g
1/2  liter färsk  spenat, ca  100  g (ca 2 dl fryst)
7 dl  grönsaksbuljong
2 msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt
peppar från kvarn
1 äggula
1 dl vispgrädde
SERVERING :
Färskost  med  örter  eller
en  god  cheddar
nybakat bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ   grönsakerna .
SKÄR  dem i  strimlor  eller bitar .
KOKA  dem  knappt  mjuka  i  grönsaksbuljong .
(BÖRJA  med  de  grönsaker  som  har  längst  koktid.)
RÖR  ut  mjölet  i  1 dl  av  mjölken .
TILLSÄTT  redningen i  grönsakerna  under  omrörning .
LÅT koka  3 - 5  minuter .
HÄLL i  resten  av  mjölken  och  koka  upp .
SMAKA  av  med  salt  och  lite  peppar  från  kvarn .
VISPA  samman  äggula  och  grädde .
DRA  kastrullen  från  plattan  och  rör  ner  ägg-blandningen i  soppan .
SOPPAN  bör  inte  koka  mer - då  kan  den  skära  sig .
RÖR  ut  färskost - t ex Philadelphia   eller  kesella - med 
djupfrysta  eller  färska  örter .

Om  DU  vill  ha  kraftigare  smak  kan  DU  använda  
köttbuljong- tärning  eller  hönsbuljong - tärning ,
istället  för  grönsaksbuljong .

NU  börjar det kännas lite kyligt ute , då är  det  gott 
med  varm  soppa  när  man  kommer  in !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

MUMSIGA MANDELKAKOR , 16 ST.



   
                             HEJSAN !

Sega  mumsiga  goda  mandelkakor  ska  flyta  ut  på  plåten -
-så ge  varje  klick  av  smeten  gott om  plats  runt  omkring !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g sötmandel
2 äggvitor
3 1/2  dl  florsocker
rivet  skal  av  1  citron
UGN : 175  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  sötmandeln  fint  i  matberedare  med  hjälp  av  kniven .
VISPA  vitorna  till  hårt  skum ,  blanda  försiktigt  ner  övriga  
ingredienser .  LÅT  smeten  vila  10  minuter .
KLICKA  ut  kakorna  på  bakpappersklädd  plåt  och  grädda  i
10 - 15  minuter .

TIPS !
Några mandelkakor ombundna  med ett vackert snöre
blir en  fin  gå- bort- present !

LYCKA  TILL !

RÅGBITAR MED SOLROSKÄRNOR, 20 BITAR.




                                             HEJSAN !

BULLA  UPP  TILL  FRUKOST ...
BÄTTRE KAN  DAGEN  INTE  BÖRJA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g  smör/margarin
5 dl  mjölk
50  g  jäst
1 1/2 tsk salt
2  msk  brödsirap
1  msk  brödkryddor, malda
1  dl solroskärnor
7  dl  grovt  rågmjöl
5  dl  vetemjöl  Special
UGN : 225  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt  mjölken,  värm  till  37  grader.
SMULA  jästen  i  en  bunke  och  rör  ut  den  med  lite  av  degspadet.
TILLSÄTT  resten  av  spadet,  salt, brödsirap,  brödkryddor,  solroskärnor,
grovt  rågmjöl  och  nästan  allt  vetemjöl  Special.
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig.
TÄCK  över  med  bakduk  och  låt  den  jäsa  30  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den .
KAVLA  ut  den  nästan  lika  stor  som  långpannan .
LÄGG ett  bakplåtspapper i  långpannan  och  lägg  över  degen  i  den .
TRYCK ut  degen  så  den  täcker  pannan .
NAGGA degen  och  skåra  den i  20  bitar  med  en  degskrapa .
LÅT  jäsa  övertäckt  med  bakduk  30  minuter .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  ca  20  minuter.
LÅT brödet  kallna  på  galler .
BRYT  isär  brödet  i  bitar  när  det  har   kallnat .

TREVLIG FRUKOST !