lördag 3 oktober 2020

PEPPARBAKAD LAX MED FRÄSCH SALLAD , 6 PERS.




                        HEJSAN  !

KOLLA  DET  HÄR !   -BLANDA  gärna  svartpeppar,  ROSEPEPPAR,
                                         vitpeppar,  grönpeppar  och  pepparmix .

Alltid  kul med lite nya smaker,  - smaka  själva !
Om DU inte gillar  kombinationen , pröva med några .

HÄR ÄR RECEPTET :
600  G   LAX i  BIT
1 DL BLANDADE HELA PEPPARKORN 
1 MSK FLINGSALT
1 MSK RAPSOLJA  ELLER
ANNAN NEUTRAL OLJA

FÄNKÅLSSALLAD :
1 FÄNKÅL
2 APELSINER
2 BLODGRAPEFRUKTER
2 LIMER
1 CITRON
GRÖNKÅL ELLER RUCOLA

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200 grader .
LÄGG  laxen  på  bakpappersklädd  plåt .
MORTLA  pepparn  och  blanda  i  saltet .
KLAPPA  in  oljan  på  laxen   och  strö
över  pepparmixen .
TILLAGA  laxen  i  mitten  av  ugnen  i  
ca  20  minuter .
LÅT  vila  5  minuter  före  servering .
DÅ  blir  laxen  perfekt  krämig .

FÄNKÅLSSALLAD :
STRIMLA  fänkålen  tunt .
FILEA  apelsin  och  blod - GRAPE.
SKÄR  lime  och  citron  i  klyftor .
LÄGG  upp  salladsgrönt,  fänkål och  citrus
på  ett  fat och  SERVERA  tillsammans med 
laxen .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !





DUBBLA KANELSNURROR 24 ST .(FJÄRILS-BULLAR)




                                    HEJSAN !

GAMMALDAGS   KANELBULLAR  .

HÄR ÄR RECEPTET :
VETEDEG :
50  G  JÄST
2 DL KALL MJÖLK
100 G SMÄLT SMÖR
AVSVALNAT
1-2  MSK  STRÖSOCKER 
1 ÄGG
CA  8  DL  VETEMJÖL

FYLLNING :
100 G MJUKT SMÖR/MARGARIN
5  MSK FLORSOCKER
1/2 - 1  MSK  KANEL
1 TSK VANILJSOCKER

PENSLING :
1  ÄGG,
PÄRLSOCKER

UGN :  250 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i den kalla mjölken  .
TILLSÄTT  smör,  socker, ägg  och  sist  så  mycket  
mjöl  att  det  blir  en  blank  och  lätthanterlig  deg .
KAVLA  ut  en  långsmal  kaka , ca  75x 18 cm .
BLANDA  och  klicka  ut  fyllningen i en sträng 
längs  mitten .  RULLA  ihop  . 
SKÄR  rullen  i  ca  5  cm  tjocka  skivor .
SKÄR  ett  snitt  mitt  på  varje  skiva,  inte  helt igenom .
VIK  ut  som  en  fjäril  på  bakpappersklädd  plåt .
JÄS  ca  1  timma .  PENSLA  med  ägg  strö  på  
pärlsocker .   GRÄDDA  6 - 8 minuter .

SÅ GJORDE FARMOR , FÖRR OM  ÅREN 
NÄR DET VAR DAGS ATT BAKA KANELBULLAR .
OCH VI SMÅFLICKOR FICK STRÖ PÅ PÄRLSOCKRET ,
RIKTIG LYCKA !

LYCKA TILL !

OXFILE WELLINGTON, 4 PORT.






                                       HEJSAN !

FESTLIGT  SÅ  DET  FÖRSLÅR,  BLIR  DET  NÄR 
DET BJUDS  OXFILE  WELLINGTON ,
MEN  DÅ  ÄR DET NÅGOT  ALLDELES EXTRA
SOM  SKA  FIRAS  !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 G OXFILE'
2 VITLÖKSKLYFTOR
2 TSK CITRONSAFT
SALT, PEPPAR
1 PAKET KYLD  SMÖRDEG,  250 G
1  BURK   CHAMPINJONCREME,  185 G
1 ÄGG

RÖDVINSSKY  :
1  SCHALOTTENLÖK
1  MOROT
2  MSK SMÖR
1  MSK VETEMJÖL
4  DL RÖDVIN
(ALT, Svartvinbärsjuice 
EL,  alkoholfritt  vin)
1 DL VATTEN
1 1/2  MSK OXFOND
1 MSK TOMATPURE'
2 TSK SOJA
SALT, PEPPAR

SERVERING :
POTATISGRATÄNG
UGN : 200 GRADER


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken,  gnid  in  köttet  med  citronsaft,  vitlök,  
salt  och  peppar .
BRYN  köttet  runt  om  ca  5  minuter  tills  det  fått  en  brun 
stekyta .
TA  upp  smördegen  på  lätt  mjölat  bakbord .
KAVLA  till  en  lagom  stor  rektangel  som  täcker  OXFILE'N .
BRED  ut  ett  tjockt  lager  CHAMPINJONCREME
( DU  behöver kanske inte hela burken ) över  OXFILE'N .

LÄGG  OXFILE'N  på  smördegen  med  CREME-sidan  neråt .
PENSLA  kanterna  av  smördegen  med  ägg  och  vik  degen
runt  om  FILE'N ,  skarven  ska  vara  på  undersidan .
LÄGG  den  i  bakpappersklädd  långpanna .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen 20 - 30 minuter  tills  smördegen
fått en  gyllene  färg .
LÅT köttet  vila  något  innan  det  skärs  upp i  skivor .

RÖDVINSSKY :
SKALA och hacka lök och morot.
FRÄS grönsakerna i smöret ,  strö  över vetemjöl.
TILLSÄTT vin , vatten , OXFOND ,  TOMATPURE'
och  soja .
LÅT såsen koka under omrörning  10 minuter .
SMAKA av med salt och peppar  sila såsen  före  servering .


LYCKA  TILL !

fredag 2 oktober 2020

KLASSISKA KANELKNUTAR , 4 OKTOBER - KANELBULLENS DAG , 50 ST.



                                                 HEJSAN !

NU  ÄR  DET  DAGS  IGEN ,  ATT  BAKA  KANELBULLAR 
ELLER  KANELKNUTAR  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST
100 G SMÖR/MARGARIN
5 DL MJÖLK
2 KRM SALT
1 DL STRÖSOCKER
12 - 13 DL VETEMJÖL
ÄGG TILL PENSLING
PÄRLSOCKER

FYLLNING :
200 G MJUKT SMÖR
4 - 6 TSK KANEL
CA  1 1/2  DL STRÖSOCKER


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner  jästen  i  en  degbunke .
SMÄLT  matfettet  och  tillsätt  mjölken .
LÅT  allt  bli  37  grader .
LÖS upp  jästen i  bunken med  lite  av  degspadet 
och  tillsätt  resten  av  degspadet .
TILLSÄTT  salt  och  socker .
ARBETA  in  ca  hälften av  vetemjölet .
TILLSÄT  resterande  mjöl, lite i  taget,  tills
det  blir  en  inte  alltför  fast  men  smidig  deg .
LÅT  jäsa  övertäckt  till  nästan  dubbel  storlek,  ca  40 min.
BLANDA  samman  fyllningen .
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord,  dela  den  
och  kavla  ut  varje  del  till  ca 35 x  50 cm .
BRED  på  fyllningen  och  vik  varje  del  dubbel.
SKÄR   ca  25  jämntjocka  remsor  av  varje  del .
SNO ihop  till  knutar och  lägg  på  bakpappersklädd plåt .
LÅT  jäsa  övertäckt  tills  degen  reser  sig  igen 
efter  ett  lätt  tryck , ca  30  minuter .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  strö över  pärlsocker.
GRÄDDA  i  250  GRADER, 5 - 8 minuter eller   tills 
de  fått  fin  färg ..   
LÅT svalna .

ALL  LYCKA  TILL !

mmm.... HIMLA GOTT MED ETT GLAS MJÖLK TILL !

torsdag 1 oktober 2020

SPENATLASAGNE, 6 PORT.




                                                 HEJSAN !


VARSÅGODA !     HIMLA  GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 FINHACKAD GUL LÖK
1 GROVT RIVEN  MOROT
1 MSK  OLIVOLJA
500 G  BLADSPENAT,  FRYST
15  HACKADE  SOLTORKADE  TOMATER
2 DL  LÄTT CREME  FRAICHE
1  TSK DRAGON
1 TSK SALT'
2 KRM  SVARTPEPPAR
2  KRM  MALD  MUSKOT
CA  10  LASAGNEPLATTOR,  GÄRNA FULLKORN
500 G  KESO
150 G  SMULAD  CHEVRE, (getost)
SALLAD  ;
100 G  RUCOLASALLAD 
2 ÄPPLEN i  SMÅBITAR
20  CM  GURKA 
1 AVOKADO I BITAR 
DRESSING ;
1/2  DL  OLIVOLJA
1/2  DL BALSAMICOVINÄGER,
MANGO

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  lök  och morötter i olivolja .
BLANDA  med  tinad  spenat,  soltorkade tomater,
CREME FRAICHE  och  kryddor .
VARVA  lasagneplattor  med  spenatröra  och  keso .
AVSLUTA  med  ett  lager  spenatröra .
STRÖ  över  CHEVRE  och  grädda  i  250  grader
i  25  minuter .
SKÖLJ  salladen  och  blanda  den  med  äpplena .
DELA  gurkan och  ta  bort  kärnorna .
SKÄR  den  i  småbitar  och  blanda  ner  dem  och
avokadon  i  salladen .
BLANDA   dressingen  och  häll över .
SERVERA  lasagnen  med  salladen  .

SMAKLIG  MÅLTID  !
och
LYCKA  TILL !











HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  finhackad  gul  lök
1  grovt  riven  morot
1  msk  olivolja
500 g fryst  bladspenat
15  hackade  soltorkade  tomater
2  dl lätt- CREME FRAICHE
1  tsk  dragon
1  tsk salt
2  krm svartpeppar
2 krm mald muskot
ca  10 lasagneplattor,  gärna  fullkorn
500 g keso
150 g smulad  getost

SALLAD :
100 g  rucolasallad
2 äpplen i småbitar
20 cm gurka
1 avokado  i  bitar
DRESSING :
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamicovinäger  mango

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och morötter i olja .
BLANDA med tinad spenat ,  soltorkade tomater,
CREME FRAICHE och  kryddor .
VARVA  lasagneplattorna  med 

onsdag 30 september 2020

LJUVLIGA SCONES MED SESAMFRÖN , 8 BITAR .












                                                  HEJSAN  !

BAKA  läckra  scones,  som är mycket goda till te och kaffe .
SESAMFRÖN på ytan ger extra  smak .

När jag skulle baka scones , rev jag  ner en ströare med sesamfrön  
från  hyllan ovanför ,  rakt ner på de  ogräddade sconesen .
Jaha ,,, !  det var bara att få det lite jämnare med sesamfröna  !
Så himla goda blev dom med sesamfrö på !!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 DL GRAHAMSMJÖL
3 DL VETEMJÖL
1 KRM SALT
2 1/2 TSK BAKPULVER
50 G SMÖR/MARGARIN
2 DL MJÖLK
1 ÄGG 
3-4 MSK SESAMFRÖN
UGN :  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke .
SKÄR  matfettet i mindre bitar  och finfördela det i mjöl-blandningen 
till en grynig massa .
TILLSÄTT mjölken  och arbeta snabbt ihop  till en deg .
KLICKA ut  degen i  två delar  och bred ut varje del till en rund kaka .
SKÄR  ett kryss i  varje kaka .
PENSLA  med ägg och strö över sesamfrön .
GRÄDDA   mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .

LYCKA  TILL 
               
                                              

KALOPS MED RÖDBETOR , 4 PORT.



 
                                      HEJSAN !

Nu  ska  vi  ju  inte  äta  så  mycket  kött,  men bara  någon  gång  då och då !

KALOPS  är  en  härlig  maträtt  som  väcker  ljuva   minnen  av  barndomens
söndagsmiddagar .
DET  är  lätt  att  glömma  bort  i  det  stora  utbudet  av recept  som  finns  idag,
men  hemlagad  mustig  kalops;    SERVERAD   med  kokt  potatis och inlagda
rödbetor  är  himla  gott .!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
800  g  grytbitar,  av  nötkött  t ex högrev
smör och olja till stekning
salt
peppar från kvarn
2 gula lökar, skivade
2-3 morötter, skivade 
höns- eller grönsaksbuljong  1 eller 2 styck 
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
8 - 10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl
eller maizena  redning
TILL  SERVERING ;
Kokt potatis
inlagda  rödbetor

SÅ HÄR GÖR  DU :
HETTA  upp  en  stekpanna  med  olja  och  smör .
LÄGG i  köttbitarna  lite  efter  hand  och  bryn  dem 
väl  runt  om  så  att  de  får  mörk  vacker  färg .
STRÖ  på  salt  och  vrid  några  varv  med  peppar-
kvarnen .   LÄGG  över  köttet  i  en  stekgryta .
BRYN  lök  och  morötter  i  samma   panna .
LÄGG över  i  grytan .
HÄLL lite  buljong  i pannan  och  fräs  ur  pannan .
SLÅ  det  i  grytan .
TILLSÄTT  buljong  så  det  täcker  köttet .
LÄGG  i  kryddorna  och  rör  om .
KOKA  kalopsen  på  svag  värme  under  lock  tills
köttet  är  mört,  ca  40 - 50  minuter .
SMAKA  av  med   salt  och  peppar .
RED  av  med  maizenamjöl  utrört  i  lite   vatten ,
så   att   det  blir  lite    simmig  konsistens   på   såsen .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !