torsdag 8 oktober 2020

MIN, GODASTE KOLJA . 4 PORT .

                                
                                         HEJSAN !

KOLJA - ÄTER VI INTE FÖR OFTA ,  MEN 
NÄR JAG LAGAR DEN ,  ÄR DET SÅ HIMLA GOTT .
DET FÅR BLI LITE OFTARE .


HÄR ÄR RECEPTET :
400- 500 g  KOLJAFILE'
Fryst  eller  färsk
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl CREME FRAICHE
1 msk kapris 
1/2 dl  hackad  dill,  eller
2 tsk  torkad 
2 dl rivet dagsgammalt bröd
1 1/2 dl  riven  ost.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 200  GRADER .
LÄGG fisken i en ugnssäker  form .
STRÖ på salt och droppa över citronsaft .
BRED senap  på  fisken .
RÖR CREME FRAICHE  smidigt  och
blanda  i kapris  och  dill .
BRED  blandningen  över fisken  och grädda 
mitt i ugnen  ca 10  minuter  .
BLANDA rivet ljust bröd med ost  och strö över.
GRÄDDA ytterligare  ca 10 minuter.

SERVERA  med  kokta  potatis  och en
 blad-
sallad med några kuber fetaost i .     mmm... !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MIN, KÅLPUDDING MED LINGONSYLT 4 - 5 PORT.




                                                 HEJSAN  !

KÅLPUDDING  ÄR  REDIG  OCH  GOD  MAT .
   - HIMLA  GOTT  ÄR DET !

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  700 g  vitkål
1 msk smör/margarin
1 dl vatten 
1  buljongtärning, kött eller grönsakstärning
1 msk kinesisk soja
400 g köttfärs
1 gul medelstor lök
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl mjölk
smör till pensling

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
TAG bort vissna kålblad och skär bort rotstocken  .
SKÄR kålen i småbitar .
BRYN smöret i en gryta , lägg i kålen .
RÖR OM så att kålen blir lätt brynt, men absolut
inte bränd .
LÖS UPP buljongtärningen  i kokande vatten .
HÄLL blandningen och sojan i kålkastrullen .
RÖR OM  och låt puttra under lock .
RÖR SAMMAN  köttfärs,  hackad lök, salt, peppar 
och  persilja .
ARBETA IN  så mycket mjölk att smeten blir ganska lös.
LÄGG  KÅL i botten av en ugnssäker form  
(ca 1 1/2 liter) .
DÄREFTER  halva  köttfärssmeten , kål,  resten av 
färsen  och resten av kålen .
PENSLA  överst med lite smält smör .
GRÄDDA  i 200 graders ugn ,  på nedersta falsen 
så länge att färsen är  genomgräddad  och kålen fått
vacker färg .
HUR länge,  ca 30 -40 minuter .

SERVERA  med kokt potatis och lingonsylt .

mmm...!

SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !

onsdag 7 oktober 2020

TIPS !

 

         ROSTADE  KIKÄRTER -  NYTTIGT  GODIS .

     Lika  gott som jordnötter !
Skölj en burk KIKÄRTER , låt rinna av i ett durkslag 
och klappa torrt mellan dubbla hushållspapper.
Blanda 1 msk  OLIVOLJA ,
1 pressad VITLÖKSKLYFTA
1 tsk  SPISKUMMIN  och 
1 tsk HAVSSALT  i en skål .
Vänd ner  KIKÄRTERNA  och rör om .
Strö  ut  dem  på  en  bakpappersklädd  plåt
och rosta dem gyllene  och  spröda  i 
200 grader ca 15 minuter .
Låt droppa  av på hushållspapper och pudra 
med paprikapulver  före  serveringen  .

TACK !

SKOGSMULLES LÄCKERBITAR , 30 BITAR .



                                                HEJSAN !
   
HAR  NÅGON  AV  ER  ALLA , VARIT  UTE  I SKOGEN  
OCH  PLOCKAT LINGON ?
ELLER  FANNS  FYNDET i  FRYSEN ?
PASSA PÅ ATT FROSSA i DE HÄR FINA RUTORNA ,
DE RÄCKER TILL MÅNGA FIKASUGNA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  smör/margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
2  tsk  malen  kanel
3/4   dl  vispgrädde
5  dl  lingon

TÄCKE
2  ägg
1 1/2  dl  strösocker
1  dl  vispgrädde
50  g  flagad  mandel
UGN  175 GRADER .

SÅ  HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker mjukt  och  poröst .
TILLSÄTT  äggen  och  rör  till  en  jämn
smet .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  kanel .
BLANDA ner  detta  i  ägg-smeten 
växelvis  med  grädde .
BRED  ut  smeten  i  en  liten  långpanna .
STRÖ lingonen  över  kakan  och  tryck  ner
dem  lätt  i  smeten .

TÄCKE :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  den  i 
äggsmeten .
HÄLL  blandningen  över  bären  och  strö 
över  mandel  .
GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen 
30 - 40 minuter .
LÅT  svalna ,  skär  kakan  i  bitar .

TIPS !
             
Pärlsocker , glasyr , flagad  mandel ,
kokos  -  variera  och  garnera  med  det 
DU  själv tycker  om  och  har  hemma.

LYCKA  TILL !
                   

NOUGAT - & PÄRONRUTOR, 20 BITAR .



                                          HEJSAN !

KNAPRIGA  nötter  och  len  nougat
i  samma  lilla  bit .
Hasselnötter,  Valnötter, Jordnötter
-  välj  smak  och  karaktär  från
gång  till  gång  !

- himla  go !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  smör/margarin
150  g  nötter  
5  ägg
3 1/2  dl  strösocker
4  dl  vetemjöl - BERTE QVARN 
1 - 2 päron 
50 - 75 g  nougat 
UGN  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna .
HACKA  nötterna  ganska  grovt .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver  och  rör
ner  detta  i  smeten   växelvis  med  det
avsvalnade  smöret .
HÄLL  smeten  i  en  liten  långpanna .
STRÖ  på  nötterna  .
SKALA  kärna  ur  och  skär   päronen 
i  tunna  klyftor .
STICK  ner  dem  i  smeten .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av 
ugnen  ca  25  minuter .
SMÄLT  nougaten  och  ringla  över  
kakan .   LÅT  STELNA .
SKÄR  kakan  i  bitar .

LYCKA  TILL !
  

HÅKANS, KORV STROGANOF MED RIS. 4 PORT.



                                         

                                              HEJSAN !

DET HÄR  GILLADE  SONEN, NÄR HAN  BODDE  HEMMA .
VI  TAR  DET  IGEN ,  DET ÄR FATTISKT  JÄTTEGOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  falukorv
2  gula  lökar, skivade
2  morötter,  skivade
4  tsk  matfett
350 - 400 g  krossade  tomater
2  tsk  ketchup
2  dl  CREME FRAICHE -

OM  DU  vill ha mini fraiche
går det alldeles  utmärkt . 

SERVERA MED :
KOKT FULLKORNSRIS
OCH BROCCOLI

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DRA  bort  skinnet  på  korven och  skär  
den  i  centimetertjocka  stavar .
FRÄS  korv,  lök  och  morot   i  en  stek-
panna  med  matfett  tills  korven  fått  färg .
TILLSÄTT  krossade  tomater,  ketchup
och  rör  ner  CREME  FRAICHE .
RÖR  om  och  låt  grytan  bli  HET .
SMAKA  av  med  salt  och  peppar.

SERVERA  med  kokt  fullkornsris  och  broccoli .

LYCKA  TILL  och  SMAKLIG  MÅLTID !


tisdag 6 oktober 2020

MINA SPRÖDA KOLA-SNITT CA 30 ST .

                                          
                               

                                           HEJSAN  !

mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 g  mjukt  smör/margarin
1 1/4  dl  strösocker
2  msk  ljus  sirap
2 1/2  dl  vetemjöl- BERTE  QVARN
1/2  tsk  bikarbonat
1  tsk  vaniljsocker  

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör  och  socker  och  sirap  smidigt .
BLANDA  resterande  ingredienser  och  
sikta  ner  i  smeten .
BLANDA  samman  degen  och  forma  2  längder
som  läggs  på  en  bakpappersklädd  plåt .
TRYCK  ut  dem  något  med  en  gaffel .
GRÄDDA  längderna  mitt  i  ugnen  i 175  grader
15 - 17  minuter .
SKÄR  längderna  i  sneda  bitar  medan  de  ännu 
är  varma .
LÅT  svalna  på  plåten .

LYCKA  TILL !