fredag 9 oktober 2020

FINSK - SVENSKA PINNAR 45 - 50 ST .

         


                                      HEJSAN  !

TA  EN,  TA  TVÅ,  TA  MÅNGA,,,  
-sa vi alltid förr om åren , när  en  kaka  
 var  speciellt  god .
SÅ  VARSÅGODA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75  g  skållad ,  skalad ,  mald  sötmandel
4  malda  bittermandlar 
4   dl  vetemjöl
1  dl  strösocker
200  g  KALLT  smör
ägg  till  pensling
pärlsocker
hackad  mandel 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  degen  i  en  matberedare  
eller  för  hand  tills  degen  precis  går  ihop .
LÅT  DEGEN  vila,  inlindad  i  plastfolie,  i  kyl  ca 
30  minuter .
RULLA  DEGEN  till  finger-  tjocka  längder  och  
dela  dem  i  4  -  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt  .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  strö  över  
pärlsocker   och  mandel .

GRÄDDA  i  175  GRADER  CA  12  MINUTER .

LYCKA  TILL !

RISOTTO MED LAX , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

KALLRÖKT  LAX  ÄR DET I DENNA RÄTT .
SÅ himla  gott  !
Det är nästan godare än vanlig lax,  i  4- pack

HÄR ÄR  RECEPTET :
1 gul lök
25 g+ 25 g smör/margarin
400 g risottoris  
t ex  ARBORIORIS
2 dl vitt  vin 
1 1/2 liter  grönsaksbuljong
av  fond  eller  tärning
1 citron , pressad saft
2 msk hackad gräslök
salt, peppar
200 g  kallrökt  lax  i  skivor
50  g  parmesanost

GARNERING :
citronklyftor  
dill 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  finhacka  löken  och  fräs  den  mjuk 
och  glansig  i  en  kastrull  med  25  g  smör .
TILLSÄTT  riset  och  rör  om .
TILLSÄTT vinet  och  låt  det  koka  in .
TILLSÄTT  den  varma  buljongen  lite  i  taget 
efterhand  som  den  kokar  bort .
TILLSÄTT  citronsaft,  25  g  smör ,  gräslök,  salt
och  peppar  och  rör  om .

VID  SERVERING :
LÄGG  upp  riset  i  djupa  tallrikar  
och  toppa  med  lax- skivor  och  
grovt  riven  parmesanost .
GARNERA  med  en  citronklyfta 
och  dill .

SMAKLIG  SPIS  och  LYCKA TILL !

torsdag 8 oktober 2020

MIN, GODASTE KOLJA . 4 PORT .

                                
                                         HEJSAN !

KOLJA - ÄTER VI INTE FÖR OFTA ,  MEN 
NÄR JAG LAGAR DEN ,  ÄR DET SÅ HIMLA GOTT .
DET FÅR BLI LITE OFTARE .


HÄR ÄR RECEPTET :
400- 500 g  KOLJAFILE'
Fryst  eller  färsk
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl CREME FRAICHE
1 msk kapris 
1/2 dl  hackad  dill,  eller
2 tsk  torkad 
2 dl rivet dagsgammalt bröd
1 1/2 dl  riven  ost.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 200  GRADER .
LÄGG fisken i en ugnssäker  form .
STRÖ på salt och droppa över citronsaft .
BRED senap  på  fisken .
RÖR CREME FRAICHE  smidigt  och
blanda  i kapris  och  dill .
BRED  blandningen  över fisken  och grädda 
mitt i ugnen  ca 10  minuter  .
BLANDA rivet ljust bröd med ost  och strö över.
GRÄDDA ytterligare  ca 10 minuter.

SERVERA  med  kokta  potatis  och en
 blad-
sallad med några kuber fetaost i .     mmm... !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MIN, KÅLPUDDING MED LINGONSYLT 4 - 5 PORT.




                                                 HEJSAN  !

KÅLPUDDING  ÄR  REDIG  OCH  GOD  MAT .
   - HIMLA  GOTT  ÄR DET !

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  700 g  vitkål
1 msk smör/margarin
1 dl vatten 
1  buljongtärning, kött eller grönsakstärning
1 msk kinesisk soja
400 g köttfärs
1 gul medelstor lök
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl mjölk
smör till pensling

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
TAG bort vissna kålblad och skär bort rotstocken  .
SKÄR kålen i småbitar .
BRYN smöret i en gryta , lägg i kålen .
RÖR OM så att kålen blir lätt brynt, men absolut
inte bränd .
LÖS UPP buljongtärningen  i kokande vatten .
HÄLL blandningen och sojan i kålkastrullen .
RÖR OM  och låt puttra under lock .
RÖR SAMMAN  köttfärs,  hackad lök, salt, peppar 
och  persilja .
ARBETA IN  så mycket mjölk att smeten blir ganska lös.
LÄGG  KÅL i botten av en ugnssäker form  
(ca 1 1/2 liter) .
DÄREFTER  halva  köttfärssmeten , kål,  resten av 
färsen  och resten av kålen .
PENSLA  överst med lite smält smör .
GRÄDDA  i 200 graders ugn ,  på nedersta falsen 
så länge att färsen är  genomgräddad  och kålen fått
vacker färg .
HUR länge,  ca 30 -40 minuter .

SERVERA  med kokt potatis och lingonsylt .

mmm...!

SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !

onsdag 7 oktober 2020

TIPS !

 

         ROSTADE  KIKÄRTER -  NYTTIGT  GODIS .

     Lika  gott som jordnötter !
Skölj en burk KIKÄRTER , låt rinna av i ett durkslag 
och klappa torrt mellan dubbla hushållspapper.
Blanda 1 msk  OLIVOLJA ,
1 pressad VITLÖKSKLYFTA
1 tsk  SPISKUMMIN  och 
1 tsk HAVSSALT  i en skål .
Vänd ner  KIKÄRTERNA  och rör om .
Strö  ut  dem  på  en  bakpappersklädd  plåt
och rosta dem gyllene  och  spröda  i 
200 grader ca 15 minuter .
Låt droppa  av på hushållspapper och pudra 
med paprikapulver  före  serveringen  .

TACK !

SKOGSMULLES LÄCKERBITAR , 30 BITAR .



                                                HEJSAN !
   
HAR  NÅGON  AV  ER  ALLA , VARIT  UTE  I SKOGEN  
OCH  PLOCKAT LINGON ?
ELLER  FANNS  FYNDET i  FRYSEN ?
PASSA PÅ ATT FROSSA i DE HÄR FINA RUTORNA ,
DE RÄCKER TILL MÅNGA FIKASUGNA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  smör/margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
2  tsk  malen  kanel
3/4   dl  vispgrädde
5  dl  lingon

TÄCKE
2  ägg
1 1/2  dl  strösocker
1  dl  vispgrädde
50  g  flagad  mandel
UGN  175 GRADER .

SÅ  HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker mjukt  och  poröst .
TILLSÄTT  äggen  och  rör  till  en  jämn
smet .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  kanel .
BLANDA ner  detta  i  ägg-smeten 
växelvis  med  grädde .
BRED  ut  smeten  i  en  liten  långpanna .
STRÖ lingonen  över  kakan  och  tryck  ner
dem  lätt  i  smeten .

TÄCKE :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  den  i 
äggsmeten .
HÄLL  blandningen  över  bären  och  strö 
över  mandel  .
GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen 
30 - 40 minuter .
LÅT  svalna ,  skär  kakan  i  bitar .

TIPS !
             
Pärlsocker , glasyr , flagad  mandel ,
kokos  -  variera  och  garnera  med  det 
DU  själv tycker  om  och  har  hemma.

LYCKA  TILL !
                   

NOUGAT - & PÄRONRUTOR, 20 BITAR .



                                          HEJSAN !

KNAPRIGA  nötter  och  len  nougat
i  samma  lilla  bit .
Hasselnötter,  Valnötter, Jordnötter
-  välj  smak  och  karaktär  från
gång  till  gång  !

- himla  go !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  smör/margarin
150  g  nötter  
5  ägg
3 1/2  dl  strösocker
4  dl  vetemjöl - BERTE QVARN 
1 - 2 päron 
50 - 75 g  nougat 
UGN  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna .
HACKA  nötterna  ganska  grovt .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver  och  rör
ner  detta  i  smeten   växelvis  med  det
avsvalnade  smöret .
HÄLL  smeten  i  en  liten  långpanna .
STRÖ  på  nötterna  .
SKALA  kärna  ur  och  skär   päronen 
i  tunna  klyftor .
STICK  ner  dem  i  smeten .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av 
ugnen  ca  25  minuter .
SMÄLT  nougaten  och  ringla  över  
kakan .   LÅT  STELNA .
SKÄR  kakan  i  bitar .

LYCKA  TILL !