lördag 10 oktober 2020

KYCKLING - GRYTA MED CURRY , 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

DETTA är  dagens  middag  här  hemma !
Så  himla  gott ,,,-  det ser jag fram emot .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  bitar  av  färsk  kyckling 
1/2  tsk  salt  och 
nymald  vitpeppar
1  msk  solrosolja  och  smör / margarin
5 - 6  schalottenlökar 
1/2  msk  curry
2  dl  vatten
2  dl  äppelcidervinäger
1  hönsbuljong- tärning 
1  msk  ljus  Maizena -  redning 
2  stora  röda  äpplen
1/2  dl  hackad  persilja 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SALTA  och  peppra  kyckling- bitarna .
Bryn  dem  runtom  i  en  stekpanna  med
olja  och  smör .
Lägg  över  i  stek-grytan  efter  hand  som
de  får   färg .
SKALA  och  dela  lökarna ,  lägg  i  en  stekpanna
med  lite  smör ,  pudra  curry  över  och  låt
allt  fräsa  några  minuter .
Lägg  över  i  grytan .
KOKA  upp  vatten  och  blanda  ner  cider ,
buljong-tärning  och  redning .
Häll  över  kycklingen  och  rör  om  försiktigt.
Låt  småkoka  under  lock  25 - 30  minuter .
VÄND  ner  äppelbitar  i  grytan  när  5  min
återstår  .      STRÖ  persilja  över .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


APRIKOS- RUTOR , CA 8 BAKELSER .




                                               HEJSAN  !

LÄTTBAKAD  RÄDDNINGSPLANKA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  frysta  smördegsplattor
8 - 12  konserverade  aprikoser (på burk)
ca  75  g  riven  mandelmassa
strösocker 1 tsk ca
ägg  till  pensling
mandelspån
aprikos - eller  apelsinmarmelad
florsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  plattorna  och  dela  på  mitten .
Kavla  ut  dem  till något  större  kvadrater .
Med  ett  runt  mått / glas   markeras  en 
cirkel  i  mitten,  tryck  ner  måttet  en  bit  
i  degplattan  och  nagga  med  en  gaffel .
SKÄR  aprikoserna  i  skivor .
Bottna  den  markerade  cirkeln  i  
smördegsplattan  med  riven  mandelmassa .
Lägg  på 1 - 1 1/2  aprikos  på  varje .
Strö  över  ett  tunt  lager  socker .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg  och
strö  över  flagad  mandel .
GRÄDDA  i  200  grader  mitt  i  ugnen  
ca  15 - 20  minuter  tills  degen  fått  fin  
färg  och  är  frasig .
Smält  marmelad  med någon  tsk  vatten
om  den  är  tjock .  
PENSLA   bakverken  och  låt  svalna .
Sikta  florsocker  över .
 
SMAKAR  bäst   nygräddade  med  eller  utan 
vispad  grädde  eller   vaniljglass .

LYCKA  TILL !

fredag 9 oktober 2020

FINSK - SVENSKA PINNAR 45 - 50 ST .

         


                                      HEJSAN  !

TA  EN,  TA  TVÅ,  TA  MÅNGA,,,  
-sa vi alltid förr om åren , när  en  kaka  
 var  speciellt  god .
SÅ  VARSÅGODA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75  g  skållad ,  skalad ,  mald  sötmandel
4  malda  bittermandlar 
4   dl  vetemjöl
1  dl  strösocker
200  g  KALLT  smör
ägg  till  pensling
pärlsocker
hackad  mandel 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  degen  i  en  matberedare  
eller  för  hand  tills  degen  precis  går  ihop .
LÅT  DEGEN  vila,  inlindad  i  plastfolie,  i  kyl  ca 
30  minuter .
RULLA  DEGEN  till  finger-  tjocka  längder  och  
dela  dem  i  4  -  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt  .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  strö  över  
pärlsocker   och  mandel .

GRÄDDA  i  175  GRADER  CA  12  MINUTER .

LYCKA  TILL !

RISOTTO MED LAX , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

KALLRÖKT  LAX  ÄR DET I DENNA RÄTT .
SÅ himla  gott  !
Det är nästan godare än vanlig lax,  i  4- pack

HÄR ÄR  RECEPTET :
1 gul lök
25 g+ 25 g smör/margarin
400 g risottoris  
t ex  ARBORIORIS
2 dl vitt  vin 
1 1/2 liter  grönsaksbuljong
av  fond  eller  tärning
1 citron , pressad saft
2 msk hackad gräslök
salt, peppar
200 g  kallrökt  lax  i  skivor
50  g  parmesanost

GARNERING :
citronklyftor  
dill 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  finhacka  löken  och  fräs  den  mjuk 
och  glansig  i  en  kastrull  med  25  g  smör .
TILLSÄTT  riset  och  rör  om .
TILLSÄTT vinet  och  låt  det  koka  in .
TILLSÄTT  den  varma  buljongen  lite  i  taget 
efterhand  som  den  kokar  bort .
TILLSÄTT  citronsaft,  25  g  smör ,  gräslök,  salt
och  peppar  och  rör  om .

VID  SERVERING :
LÄGG  upp  riset  i  djupa  tallrikar  
och  toppa  med  lax- skivor  och  
grovt  riven  parmesanost .
GARNERA  med  en  citronklyfta 
och  dill .

SMAKLIG  SPIS  och  LYCKA TILL !

torsdag 8 oktober 2020

MIN, GODASTE KOLJA . 4 PORT .

                                
                                         HEJSAN !

KOLJA - ÄTER VI INTE FÖR OFTA ,  MEN 
NÄR JAG LAGAR DEN ,  ÄR DET SÅ HIMLA GOTT .
DET FÅR BLI LITE OFTARE .


HÄR ÄR RECEPTET :
400- 500 g  KOLJAFILE'
Fryst  eller  färsk
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl CREME FRAICHE
1 msk kapris 
1/2 dl  hackad  dill,  eller
2 tsk  torkad 
2 dl rivet dagsgammalt bröd
1 1/2 dl  riven  ost.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 200  GRADER .
LÄGG fisken i en ugnssäker  form .
STRÖ på salt och droppa över citronsaft .
BRED senap  på  fisken .
RÖR CREME FRAICHE  smidigt  och
blanda  i kapris  och  dill .
BRED  blandningen  över fisken  och grädda 
mitt i ugnen  ca 10  minuter  .
BLANDA rivet ljust bröd med ost  och strö över.
GRÄDDA ytterligare  ca 10 minuter.

SERVERA  med  kokta  potatis  och en
 blad-
sallad med några kuber fetaost i .     mmm... !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MIN, KÅLPUDDING MED LINGONSYLT 4 - 5 PORT.




                                                 HEJSAN  !

KÅLPUDDING  ÄR  REDIG  OCH  GOD  MAT .
   - HIMLA  GOTT  ÄR DET !

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  700 g  vitkål
1 msk smör/margarin
1 dl vatten 
1  buljongtärning, kött eller grönsakstärning
1 msk kinesisk soja
400 g köttfärs
1 gul medelstor lök
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl mjölk
smör till pensling

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
TAG bort vissna kålblad och skär bort rotstocken  .
SKÄR kålen i småbitar .
BRYN smöret i en gryta , lägg i kålen .
RÖR OM så att kålen blir lätt brynt, men absolut
inte bränd .
LÖS UPP buljongtärningen  i kokande vatten .
HÄLL blandningen och sojan i kålkastrullen .
RÖR OM  och låt puttra under lock .
RÖR SAMMAN  köttfärs,  hackad lök, salt, peppar 
och  persilja .
ARBETA IN  så mycket mjölk att smeten blir ganska lös.
LÄGG  KÅL i botten av en ugnssäker form  
(ca 1 1/2 liter) .
DÄREFTER  halva  köttfärssmeten , kål,  resten av 
färsen  och resten av kålen .
PENSLA  överst med lite smält smör .
GRÄDDA  i 200 graders ugn ,  på nedersta falsen 
så länge att färsen är  genomgräddad  och kålen fått
vacker färg .
HUR länge,  ca 30 -40 minuter .

SERVERA  med kokt potatis och lingonsylt .

mmm...!

SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !

onsdag 7 oktober 2020

TIPS !

 

         ROSTADE  KIKÄRTER -  NYTTIGT  GODIS .

     Lika  gott som jordnötter !
Skölj en burk KIKÄRTER , låt rinna av i ett durkslag 
och klappa torrt mellan dubbla hushållspapper.
Blanda 1 msk  OLIVOLJA ,
1 pressad VITLÖKSKLYFTA
1 tsk  SPISKUMMIN  och 
1 tsk HAVSSALT  i en skål .
Vänd ner  KIKÄRTERNA  och rör om .
Strö  ut  dem  på  en  bakpappersklädd  plåt
och rosta dem gyllene  och  spröda  i 
200 grader ca 15 minuter .
Låt droppa  av på hushållspapper och pudra 
med paprikapulver  före  serveringen  .

TACK !