måndag 12 oktober 2020

FALUKORVSGRATÄNG, 4 PORT .




                                    HEJSAN  !


Den  här  korvgratängen  är  en  riktig  goding .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR  RECEPTET :
800  g  falukorv,  ring
800  g  kokt  potatis
1 dl  mjölk
25  g  smör/margarin
salt  å  peppar
1  äpple
1  rödlök
100  g  riven  västerbottenost
5  kvistar  timjan

SÅ HÄR  GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200 grader .
Skär  snitt  igenom  halva  korven,  lägg  i  en  ugnsfast  form.
MIXA  potatisen  med  mjölk  och  smör,  krydda  med  salt å peppar.
SPRITSA  eller  klicka  ut  moset  runt  och  innanför  korven .
Skär  äpplena  i  tunna  klyftor,  skala  och  skiva  löken ,  lägg
i  skårorna  på  korven .
STRÖ  över  riven  ost  ställ  in  i  ugnen i  ca  20  minuter .
Klipp  över  färsk  timjan .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

NU SKA VI - BAKA ! KUVERTBRÖD , CA 30 ST .




                                       HEJSAN !

DE  HÄR  ÄR  ROLIGA  ATT  BAKA ,  I  OLIKA FORMER.!

Käckt  att ha  gjort,  -ifall  det  är  någon  bjudning i  faggorna !
Och  DU ska bjuda  på  bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
50 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
PENSLING :
ägg,
vallmo- eller  sesamfrön
eller hälften av varje .
UGN :   250  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  degbunken .
SMÄLT  fettet ,  häll  på  mjölken 
och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
Tillsätt  salt,  socker  och  ägg .
ARBETA  in  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  degen  tills  den  släpper  bunkens  kanter .
Låt  degen  jäsa  ca  30  minuter .
TA  UPP   degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda 
och  dela  den  i  30  bitar .
BAKA  ut  till  olika  kuvertbröd.
" TRE  små  kulor  bredvid  varandra   ger  " trilling - bröd ".
"RULLA  en  bit  till en längd  och  lägg  ena " benet " 
över det andra  så  får  DU  en  knut .
KLIPP  2  korsade  klipp  och  det  blir ett  " rosenbröd " .

LÄGG bröden på bakpappersklädd plåt  och  pensla  dem .
Strö  över  frön  och  grädda  ca  8 - 10  minuter , mitt i ugnen .
Låt  bröden   kallna  på  galler   under  bakduk .
De  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !

KLART att  DU   kan göra vanliga runda  små  bröd !


 

SQUASH- SOPPA MED ÖRTKLICK , 4 PORT .




                                        HEJSAN  !

mmm....HIMLA GOD  SOPPA   !

Med  härlig  smak  av  både  vitlök  och  basilika .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher,
4  potatisar,
1  msk  olivolja
1  liter  grönsaksbuljong 
salt, peppar 
ÖRTKLICK :
4  msk  matlagningsyoghurt
1  vitlöksklyfta
2  msk  hackad  basilika
salt

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SKÄR  squash,  potatis  och  purjolök i  bitar .
FRÄS  dem  hastigt  i  olivoljan  i  en kastrull .
Häll  över  buljongen .
KÖR  soppan  i  en  mixer ,  låt  dock  bara 
drygt  hälften av  buljongen följa  med.
( spara  resten )
Häll  tillbaka  soppan  i  kastrullen .
Späd  till  bra  konsistens .
Smaksätt med salt och peppar .
PRESSA  ner  vitlöksklyftan  i  matlagningsyoghurten 
och  tillsätt  basilika  och  salt .

SERVERA  Örtklicken  till  soppan .


LYCKA TILL !

FARMORS FINA FRUKTSOPPA , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

DET FANS  2  DAGAR  i  VECKAN,  SOM  FARMOR  
GJORDE  EFTERRÄTT,  -  SÖNDAGAR  OCH  TISDAGAR .
PÅ SÖNDAG VAR DET  DENNA SOPPA , en klick  vispad grädde 
 och tunt skivad, torr rostad mandel  -ELLER  GLASS.
PÅ  TISDAGAR  VAR  DET NÅGON   PUDDING ,  FÖR
DÅ VAR DET ALLTID  FISK ,-  KANSKE  BLEV MAN INTE
SÅ MÄTT .

HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ  SOPPAN .
250  g torkad frukt 
1 bit  kanel
12  dl  vatten
skal  och  saft  av  1 /2 citron
2  msk  strösocker
1 1/2  msk  potatismjöl
1/2  dl  vatten
1 - 2  dl  svartvinbärssaft
eller  hallonsaft

SÅ  HÄR  GÖR DU :
SKÖLJ   frukterna  och  dela  dem  eventuellt  i  mindre  bitar .
Skala  av  det  gula  på  citronen  och  strimla  det  fint .
LÄGG  frukten  i  en  kastrull  tillsammans  med  kanel,
citronskal  och  vatten .
Låt  det  koka  på  svag  värme  ca  15  minuter .
Vispa  ner  sockret  när  det  återstår  ca  5  minuter av koktiden.
RÖR  ut  potatismjölet  i  kallt  vatten  och  rör  ner  redningen  i
soppan och bara koka upp .
SMAKA av soppan med saften och pressad citronsaft .

BJUD  soppan  avsvalnad  gärna med lite vispad grädde och 
torr rostad mandel.

Eller  små socker- skorpor .

LYCKA  TILL !

söndag 11 oktober 2020

BIRGITTAS , GRAHAMSBRÖD MED POTATIS, 11 RUNDA KAKOR.




                                          HEJSAN  !

SAFTIGA  OCH   LÄTTÄTNA   BRÖDKAKOR
SÅ  LÄTTA  ATT  BAKA  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  filmjölk  eller  vanlig  mjölk
1/2  tsk  salt
50  g  jäst
1  msk  rörsocker  eller
strösocker
175  g  kokt  riven  potatis 
6  dl  grahamsmjöl 
2  dl  vetemjöl
1  tsk  brödkrydda

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jästen i  lite  av  mjölken .  Ljumma  resten  av  mjölken  
till  ca  37  grader  och  häll  över  jästen .
Tillsätt  övriga  ingredienser,  sist  vetemjölet .
Rör  ihop .  LÅT  degen  jäsa  till  dubbel  storlek  ca  1  timme .
Spara  1  dl  till  utbakning .
TAG  upp  degen .    ARBETA  den  på  nytt  en  liten  stund .
Dela  den  i  11  bitar,  som  formas  till  runda  kakor .
5 - 8  cm  i  diameter .   NAGGA  kakorna .
LÅT dem  jäsa  ca  20  minuter  på  bakpappersklädd  plåt 
och  grädda  dem  sedan  i  250  grader ,  tills  de  fått  fin  färg 
ca  10  minuter .

LYCKA  TILL !


BIRGIT ,  var  min  arbetskamrat  under  många  år .

NÄR  det  blev  gröt  över på  avdelningen ,  turades vi  om
 Birgit  och  jag  att  baka  bröd av gröten , som sedan  serverades 
till pat.                   En  himla  fin  tid !

lördag 10 oktober 2020

KYCKLING - GRYTA MED CURRY , 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

DETTA är  dagens  middag  här  hemma !
Så  himla  gott ,,,-  det ser jag fram emot .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  bitar  av  färsk  kyckling 
1/2  tsk  salt  och 
nymald  vitpeppar
1  msk  solrosolja  och  smör / margarin
5 - 6  schalottenlökar 
1/2  msk  curry
2  dl  vatten
2  dl  äppelcidervinäger
1  hönsbuljong- tärning 
1  msk  ljus  Maizena -  redning 
2  stora  röda  äpplen
1/2  dl  hackad  persilja 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SALTA  och  peppra  kyckling- bitarna .
Bryn  dem  runtom  i  en  stekpanna  med
olja  och  smör .
Lägg  över  i  stek-grytan  efter  hand  som
de  får   färg .
SKALA  och  dela  lökarna ,  lägg  i  en  stekpanna
med  lite  smör ,  pudra  curry  över  och  låt
allt  fräsa  några  minuter .
Lägg  över  i  grytan .
KOKA  upp  vatten  och  blanda  ner  cider ,
buljong-tärning  och  redning .
Häll  över  kycklingen  och  rör  om  försiktigt.
Låt  småkoka  under  lock  25 - 30  minuter .
VÄND  ner  äppelbitar  i  grytan  när  5  min
återstår  .      STRÖ  persilja  över .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


APRIKOS- RUTOR , CA 8 BAKELSER .




                                               HEJSAN  !

LÄTTBAKAD  RÄDDNINGSPLANKA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  frysta  smördegsplattor
8 - 12  konserverade  aprikoser (på burk)
ca  75  g  riven  mandelmassa
strösocker 1 tsk ca
ägg  till  pensling
mandelspån
aprikos - eller  apelsinmarmelad
florsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  plattorna  och  dela  på  mitten .
Kavla  ut  dem  till något  större  kvadrater .
Med  ett  runt  mått / glas   markeras  en 
cirkel  i  mitten,  tryck  ner  måttet  en  bit  
i  degplattan  och  nagga  med  en  gaffel .
SKÄR  aprikoserna  i  skivor .
Bottna  den  markerade  cirkeln  i  
smördegsplattan  med  riven  mandelmassa .
Lägg  på 1 - 1 1/2  aprikos  på  varje .
Strö  över  ett  tunt  lager  socker .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg  och
strö  över  flagad  mandel .
GRÄDDA  i  200  grader  mitt  i  ugnen  
ca  15 - 20  minuter  tills  degen  fått  fin  
färg  och  är  frasig .
Smält  marmelad  med någon  tsk  vatten
om  den  är  tjock .  
PENSLA   bakverken  och  låt  svalna .
Sikta  florsocker  över .
 
SMAKAR  bäst   nygräddade  med  eller  utan 
vispad  grädde  eller   vaniljglass .

LYCKA  TILL !