lördag 24 oktober 2020

MIN , HEMGJORDA MUSLI , 8 - 10 PORT .




                                   HEJSAN  !

Så  himla  go '  MUSLI .
Prova  att  göra  den .
Jag  har  den  till  frukost  och  man  står  sig  länge .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  havregryn ,  fiber eller vanliga 
1  dl  kokosflingor
1  dl  solrosfrön
1  dl  pumpakärnor
1  msk  malen  kanel
2  msk  flytande  Akacia  honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG   i en  bunke , havregryn,  kokosflingor, 
solrosfrön och  pumpakärnor .
Blanda  ihop  det väl  .

TILLSÄTT  malen  kanel  och  honung .
Nu  får  DU  röra  runt , rör gärna  med  en  gaffel 
och platta  till  "klumparna" som är honung .

LÄGG  blandningen  i  en  liten  långpanna
med  bakplåtspapper .
SÄTT  ugnen  på  175  grader och  sätt  in  långpannan ,
och  låt stå  inne  i 15  min.

TA  ut  plåten  och  rör  runt ,  låt  svalna  något
innan  DU  häller  upp i  tät-sluten burk .

jag brukar ta 1/2 - 1  dl MUSLI
till  2  dl  TURKISK  YOGHURT 
+ skivad banan,  eller  bär .

HOPPAS DU  GILLAR DET !

LYCKA  TILL !




MIN MJUKA CHOKLADKAKA , 1 ST.





                                     HEJSAN !

Min  mjuka  goa  chokladkaka,  med  
starkt  kokt  eller  bryggt  kaffe .
Från  början  var  det  chokladkaka
men  en  dag  så  hällde jag  i  lite  kaffe
och  det  var  väldans  gott .
VARSÅGODA 

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
drygt  2 1/2  dl  strösocker
150  g  smör/ margarin
drygt  2 1/2  dl  vetemjöl ,  BERTE  QVARN
1 tsk  bakpulver
1 1/2  msk  vaniljsocker
1/2  dl  kakao
1  dl  starkt  kokt /eller  bryggt  kaffe
UGN ;  175  GRADER  CA  45  MIN.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Blanda  mjöl,  bakpulver, vaniljsocker,
kakao  och  rör  ner  i  äggsmeten .
SMÄLT  matfettet  tillsammans  med  kaffet
och  låt  blandningen koka  upp .
Häll  den  genast  i  smeten ,  rör  om  väl .
Häll  smeten  i  en  välsmord  och  bröad  form.
GRÄDDA  i  175  grader  ca  45  minuter .

Vill  DU  inte  ha  kaffesmaken  kan  DU
kan DU  ta vatten .

LYCKA TILL !


torsdag 22 oktober 2020

LJUS PEPPARKAKA .




                                       HEJSAN  !
   
Nästan  varje  år  vid  den  här  tiden,  bakar  jag
denna  ljusa  pepparkaka ,  precis  som  farmor  gjorde !
Den  är  inte  precis  som  julpepparkaka,  men....något
är det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
1 1/2  dl  strösocker
50  g  smör  eller margarin
1 1/4  dl  gräddfil 
eller  fil
3  dl  vetemjöl
1 1 /2  tsk  bakpulver
SMAKSÄTTNING :
1  1/2  tsk  stött  kardemumma
1  msk  kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet  och  låt  det  kallna .
Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Blanda  ner  mjölet  väl  blandat  med  
bakpulver  och  kryddor .
HÄLL i  gräddfilen  eller  filmjölken 
och  det  avsvalnade  fettet .
Blanda  väl .
Häll  smeten  i  en  välsmord  och 
bröad  form .
GRÄDDA   i  175  grader i 30 - 35  minuter .

  LYCKA  TILL !                       

onsdag 21 oktober 2020

FRUKOSTBRÖD MED ÖRTER , 2 STORA BRÖD .




  

                                       HEJSAN  !
 
HÄRLIGT  HEMBAKAT  TILL  FRUKOSTEN OCH  HELA  DAGEN .!
FÄRSKA ÖRTER  MED  MYCKET AROM GER BRÖDET EN LJUVLIG SMAK .
ETT HÄRLIGT FRUKOSTBRÖD !  DEGEN RÄCKER TILL 2 STORA BRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
1  dl  rågkross
1  dl  vetekross
1  dl  linfrö
1  dl  vetekli
10  dl  vatten
1  tärning  grönsaksbuljong
50  g  jäst
1  tsk  salt
1  tsk  honung
3  msk  olja
4 1/2  dl  rågsikt
3 - 4  dl  hackade  färska  krydd-örter
( t ex persilja + oregano, dragon  och 
/eller  basilika )
ca  12 1/2  dl vetemjöl
ägg eller mjölk  till pensling.


SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL lite kokande  vatten  över  kross,  frö  och  kli .
Tillsätt  buljongtärningen  och  rör  tills  den  är  upplöst .
Låt  blandningen  svalna  tills  den  är  fingervarm .
Rör  i  smulad  jäst, salt,  honung,  olja  och  rågsikt .
BLANDA  i  kryddörterna  och  tillsätt  ca  hälften  av  vetemjölet .
Rör  och  slå  degen  och  blanda  i  mer  vetemjöl  efter  hand, 
tills  den  får  en  mjuk  och  smidig  konsistens .
Låt  degen  jäsa  ca  1  timme . 
ARBETA  samman  degen  igen,  dela  den  mitt  av  och  forma
två  bröd  som  läggs  i  smorda  brödformar  eller  på  en  plåt
med  bakplåtspapper.
Pensla  bröden  med  mjölk  eller  uppvispat  ägg   och  grädda  dem 
40 - 45  minuter  på  ugnens  nedersta  fals .
LÅT  SVALNA  PÅ  GALLER .

DU kan byta ut hälften av kryddörterna  mot  1/2  riven  slanggurka ,
Du får ett härligt saftigt bröd .


LYCKA  TILL !


tisdag 20 oktober 2020

MINA LINGONBRÖD , 4 ST.




                                             HEJSAN  !


HIMLA  GOA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst
50  g  smör /margarin
6  dl  vatten
1 tsk  salt
2  msk  honung
1  dl  lingonsylt
3  dl  fint  rågmjöl
ca  12  dl  vetemjöl
UGN :  250  GRADER  i  12-  15  minuter 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SMULA  sönder  jästen  i  degbunken  och  rör  ut  den
i  lite  av  det  kalla  vattnet .
Smält  smöret,  häll  i  resten  av  vattnet  och  ljumma
blandningen  till  37  grader .
Häll  vätskan  över  jästen,  tillsätt  övriga  ingredienser.
Arbeta  sist  in  mjölet,  lite  i  taget .
Låt  degen  jäsa  till  dubbel  storlek  ca  1  timme .
STJÄLP  upp  degen,  arbeta  den  en  stund  och  forma
den  till  4  kakor  som  kavlas  ut  runda  och  naggas .
Låt  kakorna  jäsa  på  bakpappersklädd  plåt  ca  20  min.
GRÄDDA  dem  i  250  grader  i  12 - 15  minuter .

LYCKA  TILL !

          

lördag 17 oktober 2020

" SYSTER " ELSAS CITRON-PAJ , 8 BITAR.

   


                                    HEJSAN  !

Syster   Elsa  L .
  Är  väl  känd  bland göteborgare som  råkat  hamna  på
Sahlgrenska  sjukhuset - Vi  som  arbetade  på  senare  tid 
hörde  det  berättas  om;   " SYSTER "  Elsa - en  riktig ängel,
sägs  det .

Detta  recept  är  från  hennes,  gamla  fina  handskrivna  receptbok  .

HÄR ÄR RECEPTET :
TILL  FORMEN :
1 1/2  dl  vetemjöl
1  nypa  salt
50  g  smör
1  msk  vatten 
TILL  KRÄMEN :
2  dl  strösocker
saft  och  skal  av 1 citron
2  msk  potatismjöl
50  g  smör 
3 äggulor
1 1/2 - 2  dl  kokande  vatten 
TILL  MARÄNG :
3  äggvitor
3  msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop  bottendegen  av  mjöl, salt, fett 
och  vatten .
Kavla  ut  degen  tunt  och  klä  in  en  form ,  
ca  27  cm  i diameter .
Nagga  och  grädda  den till  lätt  färg ,  ca  5  min,
i  200 - 225  grader .
LAGA  TILL  KRÄMEN .
Vispa  i en  kastrull  ihop  socker, saft  och  skal
av  citronen,  potatismjöl,  smör  och  gulor .
Späd  med  vatten ,  börja  med  1 1/2  dl  och sjud 
på  svag  värme  till  en  simmig  och  härlig  gul  citronkräm .
Späd eventuellt  med  mera  vatten,  om  den  blir  för  fast .
BRED  krämen  över  det  gräddade  pajskalet  i  formen .
Vispa   vitorna  hårt  och  blanda  i  sockret .
BRED  smeten  över  citronkrämen .
Sätt  in  i  ugnen  igen  och  låt  marängen  få  lite  färg .

Syster  Elsas  citronpaj kan  serveras  varm  eller  kall
och  gärna  med  en  klick  vispad  grädde  eller  glass .

LYCKA  TILL !





  

MIN, HAVREPAJ MED ÄPPLEN , 4 - 6 PERS.





                              HEJSAN  !    


SMAKA  PÅ  DEN  HÄR ,  SÅ  HIMLA  GO '  LAGOM  TILL  EFTERRÄTT,  

HÄR ÄR RECEPTET :      
6 - 7  äpplen
kanel
100  g  smör / margarin
1  dl  strösocker
3  dl  havregryn 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA ,  skala  och  skär  äpplena  i  klyftor.
Lägg  dem  i  en  smord  form  och  strö  kanel 
över .
BLANDA  ihop  smör,  socker  och  havregryn 
och  bred  smeten  över  äpplena .
GRÄDDA  i  200  grader  i  ca  20  minuter .

SERVERA   med  vispad  grädde  blandad  med
lite  marsankräm  gjord  på  pulver .

VARSÅGODA !




1  dl  strösocker