onsdag 28 oktober 2020

ANANASKAKA MED KOKOS, 25 - 30 SKIVOR .




                                        HEJSAN  !

FRISK OCH MYCKET GOD MJUK KAKA 
SOM FÅR LITE EXOTISK SMAK AV 
KOMBINATIONEN KOKOS, ANANAS OCH CITRON.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk krossad ananas,
ca 250 g avrunnen frukt
200  g  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
4  ägg
4  dl  vetemjöl
100 g  kokosflingor
1 tsk  bakpulver
saften av 1/2  citron

CITRONGLASYR
1 dl  florsocker
1 - 1 1/2 msk pressad  citron
kokos,  strimlor av citronskal
UGN ;175N  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  ananasen i ett durkslag och låt
den rinna av väl .
RÖR  smör och socker pösigt .
Rör i ett ägg i taget, blanda väl mellan
varje ägg .
BLANDA  mjöl, kokos och bakpulver
och rör ner i smeten .
BLANDA  sist i citronsaft och ananas .
Häll smeten i en smord , bröad form 
ca 2 liter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 
ca 45 minuter .
Låt kakan kallna i formen .

GARNERING :  RÖR ihop florsocker och citronsaft .
Häll det på kakan och garnera med kokos och citronskal .

LYCKA  TILL !




PUTTES BLÅBÄRSKNYTEN , 18 ST.





                                   HEJSAN  !


Att  baka  bullar  med  bakpulver  är  ett  riktigt  snabb-  bak .
Mumsiga  är  dessa  blåbärs-knyten  som  smakar  allra  bäst 
samma  dag  som  de  är  bakade .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör
1/2  dl  strösocker
2  ägg
7  dl  vetemjöl
1  msk  bakpulver
1 1/2  dl  mjölk
FYLLNING 
1  påse  kok - MARSAN
vaniljkräm
1 1/2  dl  mjölk
2  dl  blåbär

DEKORATION
ägg till  pensling
UGN  250  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker  vitt  och  pösigt .
Rör  i  äggen,  ett  i  taget .

BLANDA  mjöl  och  bakpulver  och  rör  ner  i  
smör-blandningen  tillsammans  med  mjölken .
Arbeta  samman  till  en  smidig  deg 

GÖR  vaniljkrämen  enligt  anvisningarna på
förpackningen  och  låt  kallna .

DELA  degen  mitt  itu  och  kavla  ut  till  två 
plattor ca 35 x 35 cm .
Dela  i  rutor  12 x 12 cm .
Lägg  en  liten  klick  vaniljkräm  på  varje  ruta 
tillsammans  med  några  blåbär .
Vik  hörnen  in  mot  mitten ,  nyp ihop  och  lägg
knytena  i  pappers- formar .

PENSLA  med  ägg  och  strö  över  lite  pärlsocker.

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  8   minuter .

LYCKA  TILL !              mmm...!

tisdag 27 oktober 2020

VILTFÄRSBIFFAR MED POTATISGRATÄNG, 4 PORT.



                                             HEJSAN  !

FORMA  färsen  i  ett  muffinsbleck ,
så  blir  det  små  knubbiga  biffar  med  plats
för  fin  fyllning  med  getost  och  tomat  !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  VILTFÄRS  eller nötfärs
1  vitlöksklyfta
1/2  rödlök
1/2  dl  hackad  persilja
2  tsk  torkad  timjan
1  ägg
1  dl  lättmjölk eller mjölk
3  msk  ströbröd
150  g  getost
10  bitar  soltorkad  tomat

POTATISGRATÄNG :
700 g  potatis
1  gul lök 
1 - 2 vitlöksklyftor
2 1/2  dl  matlagningsgrädde  15 %
salt och peppar,  5- peppar
SERVERING
cocktailtomater
UGN :  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  färsen  i  en  skål .  Pressa  i  vitlök .
Skala  och  finhacka  löken .
Blanda  ner  den ,  persilja, timjan, ägg, mjölk
och  ströbröd .
Forma  färs-smeten  till  bollar  och  lägg  i
smorda  muffinsbleck .

SKÄR  osten i små tärningar och strimla tomat - bitarna .
Gör en liten grop i biffarna och lägg i ost och tomat.
Stek mitt i ugnen ,  20 - 25 minuter .

POTATISGRATÄNG :
SKALA och skiva potatis och lök .
Varva skivorna i en  smord  ugnssäker form .
Pressa ner vitlök i grädden och smaka av 
med salt och peppar . 
HÄLL  grädden i formen och gratinera mitt
i ugnen tills potatisen är genomstekt, ca 40 minuter .
TÄCK  mot slutet om ytan verkar bli för mörk .

SERVERA  med bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD, 4 PORT .













                                          


                                         HEJSAN !


GROVT RIVEN POTATIS OCH ROTSELLERI 
BLIR KRÄMIGT OCH FINT NÄR DET GRATINERAS .
SPARRIS OCH PARMESANOST PÅ TOPPEN
GER FESTKÄNSLA  !
IBLAND FÅR MAN LYXA TILL DET NÄR BARNA 
ÄR SKOLLEDIGA .

HÄR ÄR RECEPTET:
600 g  potatis  och  rotselleri
2 1/2  dl  matlagningsgrädde 15 %
1/2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar  eller  5 peppar
400 g  kassler
200 g djupfryst grön  sparris
15 g  parmesanost 

UGN  :  200  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  grovt  potatis  och  rotselleri .
Lägg  det  rivna  i  en  smord  ugnssäker  form 
och  häll  över  grädde .
Krydda  med  salt  och  peppar .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  ca  20  minuter.

SKÄR  kasslern  i  skivor  och  lägg  dem
ovanpå  gratängen .
GRATINERA  ytterligare  10  minuter .

FÖRVÄLL  sparrisen  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Lägg  den  ovanpå  kasslern  och  riv  grovt  eller  hyvla
 över  parmesanosten .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !
 





måndag 26 oktober 2020

GROVA FRALLOR MED FRUKT OCH NÖTTER, 24 ST .








                                   
                                         HEJSAN  !


        DET HÄR RECEPTET HITTADE JAG PÅ  ICA S , 
        HEM OCH BAKA , MED EN GÅNG ,  SÅ HIMLA GOA !
        DET FÅR BLI TILL JULBAKET IGEN . 

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g torkade fikon
2 dl krossat linfrö
125 g torkade äppelringar
4 dl grovt rågmjöl
6 + 1 dl vatten
1 paket färsk jäst a' 50 g
2 tsk salt
200 g hasselnötskärnor
ca  11 dl  vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU :  SKÄR  bort  stjälkar  från  fikonen .
Skär  fikonen  och  äppelringarna  i halvor.
LÄGG  frukt,  linfrö  och  rågmjöl  i  en  degbunke .
Koka  upp  6  dl vatten  och  häll  ner  det i  degbunken 
och  rör  om .   LÅT  svalna  till  37  grader .
RÖR UT  jästen  med  1 dl  kallt  vatten .
Rör  ner  jästblandningen ,  salt och nötter .
Tillsätt  nästan  allt  vetemjöl  och  arbeta  degen  ca 5 min
i  maskin  eller  10 min   för  hand .
Låt  degen  jäsa  1 timme  under  bakduk .
ARBETA  ner  degen i  bunken  med  resten  av  mjölet .
Häll  lite  grovt  rågmjöl  på  arbetsbänken .
Stjälp  upp  degen  och  knåda  ihop  den .
Dela  degen  i  2  lika  stora  delar .
Rulla  ut  varje  del  till  en  längd  ca  40  cm  och 
skär  i  bitar .
Lägg dem  på  plåtar  med  bakplåtspapper.
Jäs  bullarna  under  bakduk ca  45  min.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
LÅT  dem  svalna  på  galler  under  bakduk .

              LYCKA  TILL !

söndag 25 oktober 2020

TACOPIROGER MED KRYDDIG FÄRS, 12 ST .




                                      HEJSAN !

SNABB-BAKADE  PIROGER ,  DÅ DEGEN BAKAS
MED BAKPULVER  OCH INTE BEHÖVER JÄSA .
TÄNK PÅ ATT INTE  ÖVERARBETA DEGEN 
FÖR DÅ BLIR DEN SEG .

HIMLA GOA ! MÅSTE JAG SÄGA , 
LITEN SOM STOR  GILLAR DET .

HÄR ÄR RECEPTET :
10  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
1  tsk salt
3  dl  mjölk
3  ägg
1 1/2  msk  olivolja

FYLLNING :
1/2  gul  lök
2  vitlöksklyftor
1  röd  chilifrukt
300  g  köttfärs
1  msk  olja
40  g  tacokryddor
1/2  burk  TACOSÅS
a' 225 g  eller  efter 
tycke  och  smak 
2  dl  riven  ost
PENSLING 
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
FYLLNING :
Skala  och  finhacka   lök  och  vitlök .
Kärna  ur  och  finhacka  chilin .
Stek  vitlök,  lök,  chili  och  färs i  en  stekpanna 
med  olja ,  tills  färsen  är  genomstekt .
Tillsätt   tacokryddor  och  TACO-sås .
SÄTT  ugnen  på  200  grader  .
BLANDA  mjöl  bakpulver  och  salt  i  en  skål .
Tillsätt  mjölk  ägg  och  olja  och  arbeta  ihop  
till  en  smidig  deg .
Överarbeta  inte  degen  för  då  blir  den  seg .
KAVLA  ut  degen  tunt  .
Tryck  ut  rundlar  som  är  ca  12  cm  i diameter.  (ta ett glas och mät )
FÖRDELA  fyllning  och  ost  på  rundlarna .
Pensla  kanten  med  uppvispat  ägg ,  som  fungerar som klister .
Vik  över kanten  och  nyp  ihop  till  en  pirog .
LÄGG över  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
PENSLA  pirogerna  med  uppvispat  ägg .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  till  fin  färg,  ca  20  minuter .

LYCKA  TILL !

lördag 24 oktober 2020

MIN , HEMGJORDA MUSLI , 8 - 10 PORT .




                                   HEJSAN  !

Så  himla  go '  MUSLI .
Prova  att  göra  den .
Jag  har  den  till  frukost  och  man  står  sig  länge .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  havregryn ,  fiber eller vanliga 
1  dl  kokosflingor
1  dl  solrosfrön
1  dl  pumpakärnor
1  msk  malen  kanel
2  msk  flytande  Akacia  honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG   i en  bunke , havregryn,  kokosflingor, 
solrosfrön och  pumpakärnor .
Blanda  ihop  det väl  .

TILLSÄTT  malen  kanel  och  honung .
Nu  får  DU  röra  runt , rör gärna  med  en  gaffel 
och platta  till  "klumparna" som är honung .

LÄGG  blandningen  i  en  liten  långpanna
med  bakplåtspapper .
SÄTT  ugnen  på  175  grader och  sätt  in  långpannan ,
och  låt stå  inne  i 15  min.

TA  ut  plåten  och  rör  runt ,  låt  svalna  något
innan  DU  häller  upp i  tät-sluten burk .

jag brukar ta 1/2 - 1  dl MUSLI
till  2  dl  TURKISK  YOGHURT 
+ skivad banan,  eller  bär .

HOPPAS DU  GILLAR DET !

LYCKA  TILL !