tisdag 3 november 2020

SPENAT- OCH SALLADSSOPPA , 4 PORT.




                                          HEJSAN  !

Smaka  på  denna  goa'  soppa ,
som  Du  ska  ha OST- och SKINKTOAST  till .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter  vatten 
1 hönsbuljong+ 1 grönsaksbuljongtärning
1  bit  skalad  ingefära,  ca  25  g
80  g  spenat
150 g  isbergssallad
2  äggulor
1  dl  grädde
1- 2  krm muskotnöt
TILLBEHÖR :
OST- och  SKINKTOAST

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vatten,  buljongtärning  och  ingefäran 
delad  i  två  bitar.   KOKA  några  minuter .
SKÖLJ  och  strimla  salladen .   SKÖLJ spenaten .
LÄGG  ner  och  spenat .  KOKA 1  minut .
TA  upp  ingefäran .
VISPA  samman  äggulor  och  grädde i  en  föruppvärmd  skål.
HÄLL den  heta  soppan över  och  smaka  av  med  muskot
och  om  det  behövs  salt .

OST -och SKINKTOAST :
Beräkna  2  bröd  och  ostskivor, samt  1  skiva  kokt  eller  rökt
skinka  per  portion .
HETTA  upp  ett  våffeljärn eller  smörgåsgrill .
BRED  dijonsenap  på  brödskivorna .
TÄCK  med  ost,  skinka,  ost  och  till  sist  den  andra  brödskivan.
KLÄM  ihop  den  i  järnet  och  grädda  den  lätt gyllenbrun  ca 1  min.

Jättefint  med  våffeljärn  till  bröden !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

SÖT PÄRONGRÖT, TIPS !





TIPS  !
                                  HEJSAN  !


Jag  tar  1  dl  havregryn  till 1person
och kokar  gröten  tillsammans  med
ett  rivet  päron, dessutom  2  msk 
Vaniljkeso  och  1/2  dl blåbär .
Tinade över natten  i en skål .

TACK !

TIPS !


TIPS  !

                                      HEJSAN  !

         GRÖT PÅ HAVRE- OCH RÅGFLINGOR .
       Hälften  havregryn ,  hälften  råg- flingor
       är  en  god  grötblandning .
       Ät  med  en  klick  äppelmos + mjölk till .

TACK !

måndag 2 november 2020

ORANGE SALLAD , 4 PERS .

            



                                               HEJSAN  !

OM  middagen  är  proteinfattig  är  det  perfekt  att lägga  linser  och  frön  i  salladen ,                      mmm... !himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  röda  linser
3  morötter
1  dl  solrosfrön
2  msk  sesamfrön
1 dl  russin
saften av 1/2 citron (ca 1/2 msk)
salt
eventuellt  koriander - stänk.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  koka  linserna  i  4  dl  lättsaltat  vatten .
TA  av  dem  innan  de  har   kokat  sönder, 
efter  knappt  10  minuter .
RIV  morötterna  grovt  och  blanda  med  solrosfrön,
sesamfrön  och  russin .
SLÅ  över  varma  linserna  och  blanda .
PRESSA över  citronsaft  och  krydda  med  salt och
eventuellt  koriander .
SALLADEN  är  jättegod  både  varm  och  kall   och
håller  sig  ett  par  dagar  i  kylskåpet .

LYCKA  TILL !




ÄPPEL- OCH PÄRONRINGAR .



         
                             HEJSAN  !

När  frukten  dignar  på  träden  och  mognar  i  en  takt  långt  snabbare
än  vad  vi  hinner  äta,  gäller  det  att  hitta  på  sätt att  ta  tillvara  frukten .
Då  är  tiden inne  att  torka  äppel- och  päronringar .

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKALA  och  kärna  ur  äpplena  eller  päronen  med  en  urkärnare.
Skiva  dem  tunt  och  häng  upp  på  tork .
Det  bästa är  att  hänga  upp  en  smal  pinne, exempelvis en  blom-
pinne  och sedan  trä  upp frukt -ringarna på  den.
Det  går också bra att  hänga  dem  direkt  på  ett  snöre ,
men  då  finns  risken att  de  åker  emot   varandra  och  blir  fula .
Ringarna  brukar  vara  klara  efter  3 - 5  dagar .
Förvara  dem  i  en  papperspåse .
             Ät  dem  som  godis,  blanda  i  muslin,  eller lägg  på  
            frukost-gröten .

LYCKA  TILL !

KAVRING, 2 ST LIMPOR .





                                               HEJSAN  !

MÖRKT  LANTBRÖDSMJÖL SOM INNEHÅLLER 
SKÅLLAD RÅG OCH SURDEG GÖR DEN HÄR 
KAVRINGEN HÅLLBAR OCH  HÄRLIGT MUSTIG .
HIMLA GO'  FAKTISKT !
( om det inte finns Lantbrödsmjöl, kan Du ta Rågmjöl, -
det har jag gjort och det blev lika bra !)

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten 
25  g  margarin
1  msk  salt
3/4  dl  sirap
ca  1, 5  liter mörkt  lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  degbunken,  häll  över  vattnet 
och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt  mjukt  margarin,  salt  och  sirap  och
största  delen  av  mjölet - spar  ca  1 dl  till  ut-
bakningen .
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  ca  40  minuter .
KNÅDA  degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  mitt itu  och  forma  2  längder  som 
läggs  i  smorda 1 1/2 - liters  formar .
Låt  dem  jäsa  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  1  timme .
Lägg  en  plåt  med  en  tyngd  på  över  (typ  stekpanna, gryta)
formarna  vid  gräddningen ,  så  får  kavringen 
sin  karaktäristiska  form .
STJÄLP  upp  bröden ,  låt  kallna  på  galler
under  duk .

LYCKA  TILL !


söndag 1 november 2020

SAFTIGA MOROTSLIMPOR, 2 ST .





                                     HEJSAN !

NU HAR JAG SLUTAT KÖPA BRÖD !!
DETTA ÄR ETT BRÖD SOM JAG BAKAR LITE DÅ OCH DÅ .
MORÖTTERNA I DEGEN GÖR LIMPORNA EXTRA  SAFTIGA 
OCH GODA  .

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g  jäst
5  dl  fingervarm  mjölk
1 1/2  tsk  salt
2  msk  rapsolja
1/2  dl  ljus  sirap
125  g  morötter  fint  rivna
1/2  dl  solrosfrön
2  dl  havregryn
6  dl  vetemjöl
5 - 6  dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  mjölken  och  blanda  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  salt,  rapsolja,  sirap,  morötter,  solrosfrön
och  havregryn .   Blanda  ordentligt.
TILLSÄTT  vetemjöl och  rågsikt,  lite  i  taget .
Blanda  ihop  allt  till  en  smidig  deg   och  knåda 
den  i  några  minuter .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  45  minuter.
Knåda  igenom  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  i  två  delar och  forma  dem  till  limpor .
LÄGG  bröden  i  limpformar  ca  1 1/2  liter 
klädda  med  bakplåtspapper .
Strö  över  lite  vetemjöl  och  skär  snitt  i  ytan
med  en  vass  kniv .
LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk  i  ca  30  min.
Sätt  ugnen  på  250  grader .
SÄTT  IN  bröden  längst  ner  i  ugnen  och  sänk
samtidigt  värmen  till  200  grader .
GRÄDDA  limporna  i  35  minuter .
Låt  dem  svalna  i  formarna .

LYCKA  TILL !