fredag 6 november 2020

TUNNA KANELBRÖD, 150 ST .



                        HEJSAN  !

DESSA   GÖRGOA  SPRÖDA  KAKOR
BRUKAR  JAG ALLTID  GÖRA  TILL FARS-DAG 
OCH DESSUTOM RÄCKER DE FRAM TILL JUL .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör /margarin
3  dl  farinsocker
1 tsk  mald  kanel
2 ägg
1  tsk  hjorthornssalt
knappt  7  dl  vetemjöl

PENSLING OCH GARNERING  :
vatten, pärlsocker, krossad  kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör , farin och kanel  smidigt .
Tillsätt  äggen .
Blanda   hjorthornssaltet  med  lite  av  mjölet och  rör  
ner  det  och  resten  av  mjölet .
Spara  ca 1/2 - 1 dl  till  utbakningen .
Arbeta ihop  till  en  deg .
Låt  degen  vila  i  kylskåpet ca  1  timme .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord .
Ta  ut  runda  kakor  med  mått .   ( ett glas) .
Pensla  dem  med  vatten  och  vänd dem  i
pärlsocker blandat med  krossad  kanel .
LÄGG  kakorna  på bakplåtspappers klädd  plåt 
och  GRÄDDA  dem  i  ugnen  tills  de  fått  fin  färg 
ca  5  minuter .

LYCKA  TILL !

ULLAS CITRON-STJÄRNA.




                                       HEJSAN  !

Detta  är  en  härligt  god  kaka som  min  goda  vän  Ulla,
alltid  bakade  i  början  på  november, - så man får känna                                                               känslan,  att  något  är  på gång ... -  Det stundande  Jul-baket !
Kakan  bakas  i  en  stjärnform  har DU ingen , ta en rund form.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smält smör
/margarin
2 dl vetemjöl
1/2 - 1 krm kardemumma ( om DU vill )
1 dl maizenamjöl
1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
2 dl florsocker
saft av 1 citron 
1 msk vatten
2 - 3 tunna skivor citron 
GRÄDDA KAKAN i 40 MIN  i  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  riktigt  pösigt .
Blanda  i  det  smälta  fettet .
Blanda  i  mjöl  och  maizenamjöl  (och  kardemumma)
tillsammans  med  bakpulvret .
HÄLL  upp  smeten  i   en smord och bröad form  1 1/2 liter
bröa gärna med mannagryn -i stället för ströbröd
så  blir  kakan  ljus och vacker i färg .
GRÄDDA .
STJÄLP upp kakan och låt den  kallna  under  formen .
PRICKA  hål  i  kakan  med  tandpetare .
BLANDA  ihop  glasyren  och  häll  den  över  kakan .

GARNERA  med  ett  par  citronskivor .
LÅT kallna  ordentligt  gärna  i  kyl .

LYCKA  TILL !

torsdag 5 november 2020

BARNENS, KÖTTBULLAR PÅ SPETT , 4-5 PERS .





                                             HEJSAN  !


När  min dotter var hemma med sina två barn ,
blev det  dags  att  göra  middag .
snabbt tog  barnbarnen över,   -  vi gör middagen !

Köttbullar med  hela tomater och fetaost .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  köttfärs
2  dl  riven  Västerbottenost
1  dl  hackad  persilja
1  tsk  salt
1 krm peppar
1 ägg
5 - 6 soltorkade  tomater
TILLBEHÖR  :
Fetaosttärningar i olja
cocktailtomater
spett 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  samman  färsen  med  riven  ost,  hackad persilja,
salt,  peppar  och  ägg .
HACKA  tomaterna  och  rör  ner  dem  i  smeten .
Forma  runda  små  köttbullar .
STEK  bullarna  på  inte för  stark  värme  i  lite  matfett
tills  de  är  gyllene  runt  om ,  ca  4 - 5  minuter .
TRÄ upp  köttbullarna  på  spett  växelvis  med  fetaostkuber
och  cocktailtomater .

SERVERA med potatis eller pasta, 
en kall sås på Turkisk yoghurt 1 dl 
+ 1 pressad vitlöksklyfta + 1 -2  kläm på akacia honung
och en bladsallad .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



onsdag 4 november 2020

MÅDDANS, SAFTIGA LINGONBULLAR , 28 ST .




                                         HEJSAN !

HÄR   är  säsongens  godaste  fikabröd !
Med  bär  i  fyllningen  blir  bullarna  extra  saftiga 
med mycket smak .
HAR DU inte lingon kan DU prova med andra bär
typ, hallon eller blåbär  .Eller vad DU har hemma .

HÄR ÄR RECEPTET  :
8 - 9  dl vetemjöl
150 g kallt smör/margarin
25 g jäst
2 1/2  dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
2 krm salt

FYLLNING :
1oo g lingon,  färska
eller frysta+ till garnering
ca 3  msk strösocker
100 g mjukt smör
1/2 dl socker

GARNERING :
ägg till pensling
smält smör
strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL ca  8  dl  vetemjöl  i  en  bunke .
TILLSÄTT  det kalla smöret och smula 
samman  med vetemjölet .
RÖR ut jästen med lite av den kalla mjölken,
tillsätt resten av mjölken, socker och salt
och arbeta in mjöl-blandningen lite i taget
tills det blir en smidig deg.
Tillsätt  ytterligare mjöl om den känns för lös .
Jäs övertäckt i ca 1 timma .
MIXA samman lingon och 3 msk socker .
Rör ihop smöret med 1/2 dl socker .
TA UPP  degen och arbeta lätt samman .
Kavla ut den ca 44 x 40 cm , bred på 
smör - sockerblandningen och fördela 
lingonmoset jämnt över . 
Vik  degen  dubbel på längden .
SKÄR  ca  1 1/2 cm breda remsor , snurra ihop 
till en knut och lägg på bakpappersklädda plåtar .
Jäs tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck , ca 35 min.
PENSLA  bullarna  med lätt uppvispat ägg och 
grädda  i 250 grader i 6 - 8 min eller tills de fått fin färg .
Låt svalna .
FRYS och ta upp efter hand .
Vid Servering,  pensla bullarna med smält smör och
doppa dem i strösocker .

GARNERA med lingon .

LYCKA  TILL !


ISTERBAND MED STUVAD POTATIS , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

 ÅTERIGEN  ETT  BARNDOMS-MINNE  FÖR  MIG
 OCH  MÅNGA  ANDRA ,  SKULLE JAG TRO ?
HIMLA  GOTT  i  ALLA FALL .

HÄR ÄR RECEPTET  :
750  g  potatis 
1/2  tsk  salt
2  msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt  och  vitpeppar
2  msk  hackad  persilja
4  isterband
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i  tärningar .
Koka  den  mjuk  ca  5  minuter i saltat vatten.
VISPA ihop   mjöl  och  mjölk  i  en  kastrull
och  koka  upp  under  omrörning .
Låt  stuvningen  sjuda  5  minuter .
Rör  ner  potatis  och  smaka  av  med  salt
och  mald  vitpeppar .
Strö  över  persilja .
STEK  korven  på  medelstark/ svag  värme 
i  smör/margarin  i  en  stekpanna ,  ca  10  min.
SERVERA  korven  med  stuvad  potatis  och 
inlagda  rödbetor  och  eventuellt  lite  rödbetsgroddar .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !

tisdag 3 november 2020

SPENAT- OCH SALLADSSOPPA , 4 PORT.




                                          HEJSAN  !

Smaka  på  denna  goa'  soppa ,
som  Du  ska  ha OST- och SKINKTOAST  till .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter  vatten 
1 hönsbuljong+ 1 grönsaksbuljongtärning
1  bit  skalad  ingefära,  ca  25  g
80  g  spenat
150 g  isbergssallad
2  äggulor
1  dl  grädde
1- 2  krm muskotnöt
TILLBEHÖR :
OST- och  SKINKTOAST

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vatten,  buljongtärning  och  ingefäran 
delad  i  två  bitar.   KOKA  några  minuter .
SKÖLJ  och  strimla  salladen .   SKÖLJ spenaten .
LÄGG  ner  och  spenat .  KOKA 1  minut .
TA  upp  ingefäran .
VISPA  samman  äggulor  och  grädde i  en  föruppvärmd  skål.
HÄLL den  heta  soppan över  och  smaka  av  med  muskot
och  om  det  behövs  salt .

OST -och SKINKTOAST :
Beräkna  2  bröd  och  ostskivor, samt  1  skiva  kokt  eller  rökt
skinka  per  portion .
HETTA  upp  ett  våffeljärn eller  smörgåsgrill .
BRED  dijonsenap  på  brödskivorna .
TÄCK  med  ost,  skinka,  ost  och  till  sist  den  andra  brödskivan.
KLÄM  ihop  den  i  järnet  och  grädda  den  lätt gyllenbrun  ca 1  min.

Jättefint  med  våffeljärn  till  bröden !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

SÖT PÄRONGRÖT, TIPS !





TIPS  !
                                  HEJSAN  !


Jag  tar  1  dl  havregryn  till 1person
och kokar  gröten  tillsammans  med
ett  rivet  päron, dessutom  2  msk 
Vaniljkeso  och  1/2  dl blåbär .
Tinade över natten  i en skål .

TACK !