lördag 7 november 2020

MINA MOCKABITAR, CA 30 ST .



                         HEJSAN  !

MMM...!  SÅ  HIMLA  GOA ' !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  dl  strösocker
150  g  smör/margarin
2  ägg
3  dl  vetemjöl (180 g )
2  tsk  bakpulver
1  tsk  vaniljsocker
3  msk  starkt  bryggt  kaffe

GLASYREN :
4  dl  siktat  florsocker
2  msk  mjukt   smör
2 - 3  msk  grädde
2  tsk  kakao

STRÖ ÖVER :
Kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  först  socker  och  smör ,  riktigt  mjukt  och  smidigt .
RÖR  därpå  ner  ett  ägg  i  sänder  och  sist  vetemjölet 
som  blandats  med  bakpulver  och  vaniljsocker .  Sist  kaffet.
Rör  smeten  jämn  och  bred  sedan  ut  den  i  smord  liten
långpanna  eller  på  smort  bakplåtspapper  som  lagts  på  plåt.
(i så fall i knappt  cm - tjockt lager) .
GRÄDDA  kakan  i  200  graders  ugnsvärme i  ca  10  minuter .
Låt  kakan  kallna .
GÖR  i  ordning  GLASYREN  genom  att  blanda  siktat  florsocker
med  grädde,  mjukt  smör  och  kakao .
Rör  GLASYREN  riktigt  slät  och  fin  och  bred  med  stekspade 
ut  den  över  kakan .
Strö   över  kokosflingor .
MARKERA  rutor,  som  sedan  skärs  när  glasyren  stelnat .

LYCKA  TILL !
L

MIN TOSCATÅRTA - RÄCKER TILL MÅNGA .




                                            HEJSAN  !

IDEALISK  kaka  att  ha  på  lut  i  frysen  år det  också , 
för tårtan  blir  som  nybakad  när  den  tinat .
TINAS  bäst  i  plastpåsen  i  rumstemperatur .
EN  TOSCATÅRTA  är  alltid  god .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
knappt  2  dl  strösocker
2  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
1/2  dl  mjölk
100  g  smält  smör /margarin

GLASYR :
50  g  smör  / margarin
1/2  dl  strösocker
1  msk  vetemjöl
1  msk  mjölk
1  påse  flagad  mandel

SÅ  HÄR GÖR DU :
VISPA ägg  och  socker  tills  det  pöser - bäst  är  att  använda  elvisp .
Tillsätt  mjölet,  som  först  blandats  med  bakpulvret .
Blanda  även  ner  mjölken  och  sist  smält,  avsvalnat  fett .
Häll  smeten  i  en  väl  smord  och  mjölad  form  och  grädda  kakan
i  175  graders  ugnsvärme  i  ca  25  minuter .
GÖR  under  tiden  glasyren genom  att  lägga  alla  ingredienser  i  en
liten  kastrull .
Värm  det  hela  försiktigt ,  men  låt  det  ej  komma  i  kokning , för 
då  kan  glasyren  sockra  sig .
BRED  ut  glasyren  över  den  knappt  färdiga  kakan  och  grädda 
ytterligare  ca  10  minuter   eller  tills  glasyren  fått  läcker  ljust  brun  färg .

(När DU ska breda glasyren över den knappt färdiga kakan 
ta ut  den och ställ på bänken , bred på glasyren snabbt och in i ugnen igen )

HOPPAS PÅ TREVLIG  FIKA STUND !

LYCKA  TILL !



fredag 6 november 2020

TUNNA KANELBRÖD, 150 ST .



                        HEJSAN  !

DESSA   GÖRGOA  SPRÖDA  KAKOR
BRUKAR  JAG ALLTID  GÖRA  TILL FARS-DAG 
OCH DESSUTOM RÄCKER DE FRAM TILL JUL .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör /margarin
3  dl  farinsocker
1 tsk  mald  kanel
2 ägg
1  tsk  hjorthornssalt
knappt  7  dl  vetemjöl

PENSLING OCH GARNERING  :
vatten, pärlsocker, krossad  kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör , farin och kanel  smidigt .
Tillsätt  äggen .
Blanda   hjorthornssaltet  med  lite  av  mjölet och  rör  
ner  det  och  resten  av  mjölet .
Spara  ca 1/2 - 1 dl  till  utbakningen .
Arbeta ihop  till  en  deg .
Låt  degen  vila  i  kylskåpet ca  1  timme .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord .
Ta  ut  runda  kakor  med  mått .   ( ett glas) .
Pensla  dem  med  vatten  och  vänd dem  i
pärlsocker blandat med  krossad  kanel .
LÄGG  kakorna  på bakplåtspappers klädd  plåt 
och  GRÄDDA  dem  i  ugnen  tills  de  fått  fin  färg 
ca  5  minuter .

LYCKA  TILL !

ULLAS CITRON-STJÄRNA.




                                       HEJSAN  !

Detta  är  en  härligt  god  kaka som  min  goda  vän  Ulla,
alltid  bakade  i  början  på  november, - så man får känna                                                               känslan,  att  något  är  på gång ... -  Det stundande  Jul-baket !
Kakan  bakas  i  en  stjärnform  har DU ingen , ta en rund form.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smält smör
/margarin
2 dl vetemjöl
1/2 - 1 krm kardemumma ( om DU vill )
1 dl maizenamjöl
1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
2 dl florsocker
saft av 1 citron 
1 msk vatten
2 - 3 tunna skivor citron 
GRÄDDA KAKAN i 40 MIN  i  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  riktigt  pösigt .
Blanda  i  det  smälta  fettet .
Blanda  i  mjöl  och  maizenamjöl  (och  kardemumma)
tillsammans  med  bakpulvret .
HÄLL  upp  smeten  i   en smord och bröad form  1 1/2 liter
bröa gärna med mannagryn -i stället för ströbröd
så  blir  kakan  ljus och vacker i färg .
GRÄDDA .
STJÄLP upp kakan och låt den  kallna  under  formen .
PRICKA  hål  i  kakan  med  tandpetare .
BLANDA  ihop  glasyren  och  häll  den  över  kakan .

GARNERA  med  ett  par  citronskivor .
LÅT kallna  ordentligt  gärna  i  kyl .

LYCKA  TILL !

torsdag 5 november 2020

BARNENS, KÖTTBULLAR PÅ SPETT , 4-5 PERS .





                                             HEJSAN  !


När  min dotter var hemma med sina två barn ,
blev det  dags  att  göra  middag .
snabbt tog  barnbarnen över,   -  vi gör middagen !

Köttbullar med  hela tomater och fetaost .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  köttfärs
2  dl  riven  Västerbottenost
1  dl  hackad  persilja
1  tsk  salt
1 krm peppar
1 ägg
5 - 6 soltorkade  tomater
TILLBEHÖR  :
Fetaosttärningar i olja
cocktailtomater
spett 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  samman  färsen  med  riven  ost,  hackad persilja,
salt,  peppar  och  ägg .
HACKA  tomaterna  och  rör  ner  dem  i  smeten .
Forma  runda  små  köttbullar .
STEK  bullarna  på  inte för  stark  värme  i  lite  matfett
tills  de  är  gyllene  runt  om ,  ca  4 - 5  minuter .
TRÄ upp  köttbullarna  på  spett  växelvis  med  fetaostkuber
och  cocktailtomater .

SERVERA med potatis eller pasta, 
en kall sås på Turkisk yoghurt 1 dl 
+ 1 pressad vitlöksklyfta + 1 -2  kläm på akacia honung
och en bladsallad .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



onsdag 4 november 2020

MÅDDANS, SAFTIGA LINGONBULLAR , 28 ST .




                                         HEJSAN !

HÄR   är  säsongens  godaste  fikabröd !
Med  bär  i  fyllningen  blir  bullarna  extra  saftiga 
med mycket smak .
HAR DU inte lingon kan DU prova med andra bär
typ, hallon eller blåbär  .Eller vad DU har hemma .

HÄR ÄR RECEPTET  :
8 - 9  dl vetemjöl
150 g kallt smör/margarin
25 g jäst
2 1/2  dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
2 krm salt

FYLLNING :
1oo g lingon,  färska
eller frysta+ till garnering
ca 3  msk strösocker
100 g mjukt smör
1/2 dl socker

GARNERING :
ägg till pensling
smält smör
strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL ca  8  dl  vetemjöl  i  en  bunke .
TILLSÄTT  det kalla smöret och smula 
samman  med vetemjölet .
RÖR ut jästen med lite av den kalla mjölken,
tillsätt resten av mjölken, socker och salt
och arbeta in mjöl-blandningen lite i taget
tills det blir en smidig deg.
Tillsätt  ytterligare mjöl om den känns för lös .
Jäs övertäckt i ca 1 timma .
MIXA samman lingon och 3 msk socker .
Rör ihop smöret med 1/2 dl socker .
TA UPP  degen och arbeta lätt samman .
Kavla ut den ca 44 x 40 cm , bred på 
smör - sockerblandningen och fördela 
lingonmoset jämnt över . 
Vik  degen  dubbel på längden .
SKÄR  ca  1 1/2 cm breda remsor , snurra ihop 
till en knut och lägg på bakpappersklädda plåtar .
Jäs tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck , ca 35 min.
PENSLA  bullarna  med lätt uppvispat ägg och 
grädda  i 250 grader i 6 - 8 min eller tills de fått fin färg .
Låt svalna .
FRYS och ta upp efter hand .
Vid Servering,  pensla bullarna med smält smör och
doppa dem i strösocker .

GARNERA med lingon .

LYCKA  TILL !


ISTERBAND MED STUVAD POTATIS , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

 ÅTERIGEN  ETT  BARNDOMS-MINNE  FÖR  MIG
 OCH  MÅNGA  ANDRA ,  SKULLE JAG TRO ?
HIMLA  GOTT  i  ALLA FALL .

HÄR ÄR RECEPTET  :
750  g  potatis 
1/2  tsk  salt
2  msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt  och  vitpeppar
2  msk  hackad  persilja
4  isterband
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i  tärningar .
Koka  den  mjuk  ca  5  minuter i saltat vatten.
VISPA ihop   mjöl  och  mjölk  i  en  kastrull
och  koka  upp  under  omrörning .
Låt  stuvningen  sjuda  5  minuter .
Rör  ner  potatis  och  smaka  av  med  salt
och  mald  vitpeppar .
Strö  över  persilja .
STEK  korven  på  medelstark/ svag  värme 
i  smör/margarin  i  en  stekpanna ,  ca  10  min.
SERVERA  korven  med  stuvad  potatis  och 
inlagda  rödbetor  och  eventuellt  lite  rödbetsgroddar .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !