söndag 8 november 2020

BROWNIES, CA 30 ST.




                          HEJSAN  !

DE HÄR ÄR GODA TILL EN KOPP  KAFFE !

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  smör/ margarin
2 1 /4 dl  strösocker
2  tsk  vaniljsocker
2 ägg
1  dl  vetemjöl
1 krm bakpulver
3  msk  kakao
100 g  hasselnötter
100 g  smält  mörk  blockchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  sakta  utan  att  det  blir  brunt .
Vispa  ner  socker,  vaniljsocker  och  rör  ner  äggen .
Blanda  ner  bakpulver,  mjöl  och  kakao .
TILLSÄTT  sist  hackade  hasselnötter.
Häll  smeten / degen  i  en  fyrkantig form,  hälften  så  stor  som  en  långpanna .
GRÄDDA  i  200  graders  ugn  i  ca  30  minuter .
Pensla  kakan  med  smält  blockchoklad  och  låt  det  stelna .
SKÄR  ut  små  fyrkantiga  kakor  och  förvara  dem  i  kylen i  en  burk .

LYCKA  TILL !

ETT GOTT BRÖD, CA 16 SKIVOR.




                                  HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4  dl  vatten
1  dl  naturell  kesella
1  tsk  salt
2  dl  grynblandning
1  dl  russin
och/  eller fikon
2  dl  grovt  rågmjöl
5  dl  lantvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU  :
SMULA  jästen  i  bunken .
Värm  vatten  och  kesella  till  37  grader,   fingervarmt .
Lös  upp  jästen  i  lite  av  degspadet .
Tillsätt  resten  av  degspadet,  salt,  grynblandning,  russin  och  fikon .
rågmjöl  och  det  mesta  av  lantvetemjölet .
ARBETA  det  till   en  smidig  deg .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  45  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  ett  avlångt  bröd .
Snitta  ytan  och  strö  över  gryn .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter.
GRÄDDA  i  180  grader  i  ca  25  minuter .
Låt  brödet  svalna  på  galler  under  bakduk .

LYCKA  TILL !


                              

TIMJANKRYDDAT BRÖD 2 ST.





                                            HEJSAN  !

Allt - i - ett - bröd - timjankryddat  med  smörfyllning .
mmm.. smaka på den här godingen !

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
125  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
3/4 pkt  jäst
2  tsk  salt
250  g  kvarg
2  ägg
16 - 18  dl  vetemjöl special 

FYLLNING :
ca  100  g  smör 1/3 - 1/4  kruka,  hackad  timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  till  degspadet  och  tillsätt  mjölken  och  värm  till  37 grader.
Smula  ner  jästen  i  en  bunke  och  lös  upp  den  med  lite  av  degspadet 
och  häll  över  resten .
Tillsätt  salt,  kvarg  och  ägg .
Blanda  ner  mjölet,  lite  i  taget,  tills  det  blir  en  smidig,  men  inte  alltför 
fast  deg .
Jäs  övertäckt  i  30  minuter till  nästan  dubbel  storlek .
RÖR  smöret  mjukt  med  hackad  timjan  till  fyllningen .
TA  upp  degen  och  arbeta  lätt  samman .
Dela  och  kavla  ut  varje  del  till  48 x 32 cm .
Bred  på  hälften  av  fyllningen  på  varje  del .
Vik  ihop  degen  från  långsidan  och  vrid  degen  lätt  och  sno ihop  till en  knut .
Lägg  på  bakpappersklädd  plåt  .   Gör  lika  med  nästa  del .
Strö  på  lite  vetemjöl  och  jäs  övertäckt  tills  degen  reser  sig  igen  efter  lätt  
tryck  ca  30  minuter .
SÄTT  in  bröden  vid  250  grader  i  nedre  delen  av  ugnen ,  men  sänk  genast  
till  225  grader  och  grädda  i  ca  30  minuter .

LÅT  SVALNA  PÅ GALLER  UTAN  BAKDUK .

LYCKA  TILL !




lördag 7 november 2020

MINA MOCKABITAR, CA 30 ST .



                         HEJSAN  !

MMM...!  SÅ  HIMLA  GOA ' !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  dl  strösocker
150  g  smör/margarin
2  ägg
3  dl  vetemjöl (180 g )
2  tsk  bakpulver
1  tsk  vaniljsocker
3  msk  starkt  bryggt  kaffe

GLASYREN :
4  dl  siktat  florsocker
2  msk  mjukt   smör
2 - 3  msk  grädde
2  tsk  kakao

STRÖ ÖVER :
Kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  först  socker  och  smör ,  riktigt  mjukt  och  smidigt .
RÖR  därpå  ner  ett  ägg  i  sänder  och  sist  vetemjölet 
som  blandats  med  bakpulver  och  vaniljsocker .  Sist  kaffet.
Rör  smeten  jämn  och  bred  sedan  ut  den  i  smord  liten
långpanna  eller  på  smort  bakplåtspapper  som  lagts  på  plåt.
(i så fall i knappt  cm - tjockt lager) .
GRÄDDA  kakan  i  200  graders  ugnsvärme i  ca  10  minuter .
Låt  kakan  kallna .
GÖR  i  ordning  GLASYREN  genom  att  blanda  siktat  florsocker
med  grädde,  mjukt  smör  och  kakao .
Rör  GLASYREN  riktigt  slät  och  fin  och  bred  med  stekspade 
ut  den  över  kakan .
Strö   över  kokosflingor .
MARKERA  rutor,  som  sedan  skärs  när  glasyren  stelnat .

LYCKA  TILL !
L

MIN TOSCATÅRTA - RÄCKER TILL MÅNGA .




                                            HEJSAN  !

IDEALISK  kaka  att  ha  på  lut  i  frysen  år det  också , 
för tårtan  blir  som  nybakad  när  den  tinat .
TINAS  bäst  i  plastpåsen  i  rumstemperatur .
EN  TOSCATÅRTA  är  alltid  god .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
knappt  2  dl  strösocker
2  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
1/2  dl  mjölk
100  g  smält  smör /margarin

GLASYR :
50  g  smör  / margarin
1/2  dl  strösocker
1  msk  vetemjöl
1  msk  mjölk
1  påse  flagad  mandel

SÅ  HÄR GÖR DU :
VISPA ägg  och  socker  tills  det  pöser - bäst  är  att  använda  elvisp .
Tillsätt  mjölet,  som  först  blandats  med  bakpulvret .
Blanda  även  ner  mjölken  och  sist  smält,  avsvalnat  fett .
Häll  smeten  i  en  väl  smord  och  mjölad  form  och  grädda  kakan
i  175  graders  ugnsvärme  i  ca  25  minuter .
GÖR  under  tiden  glasyren genom  att  lägga  alla  ingredienser  i  en
liten  kastrull .
Värm  det  hela  försiktigt ,  men  låt  det  ej  komma  i  kokning , för 
då  kan  glasyren  sockra  sig .
BRED  ut  glasyren  över  den  knappt  färdiga  kakan  och  grädda 
ytterligare  ca  10  minuter   eller  tills  glasyren  fått  läcker  ljust  brun  färg .

(När DU ska breda glasyren över den knappt färdiga kakan 
ta ut  den och ställ på bänken , bred på glasyren snabbt och in i ugnen igen )

HOPPAS PÅ TREVLIG  FIKA STUND !

LYCKA  TILL !



fredag 6 november 2020

TUNNA KANELBRÖD, 150 ST .



                        HEJSAN  !

DESSA   GÖRGOA  SPRÖDA  KAKOR
BRUKAR  JAG ALLTID  GÖRA  TILL FARS-DAG 
OCH DESSUTOM RÄCKER DE FRAM TILL JUL .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör /margarin
3  dl  farinsocker
1 tsk  mald  kanel
2 ägg
1  tsk  hjorthornssalt
knappt  7  dl  vetemjöl

PENSLING OCH GARNERING  :
vatten, pärlsocker, krossad  kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör , farin och kanel  smidigt .
Tillsätt  äggen .
Blanda   hjorthornssaltet  med  lite  av  mjölet och  rör  
ner  det  och  resten  av  mjölet .
Spara  ca 1/2 - 1 dl  till  utbakningen .
Arbeta ihop  till  en  deg .
Låt  degen  vila  i  kylskåpet ca  1  timme .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord .
Ta  ut  runda  kakor  med  mått .   ( ett glas) .
Pensla  dem  med  vatten  och  vänd dem  i
pärlsocker blandat med  krossad  kanel .
LÄGG  kakorna  på bakplåtspappers klädd  plåt 
och  GRÄDDA  dem  i  ugnen  tills  de  fått  fin  färg 
ca  5  minuter .

LYCKA  TILL !

ULLAS CITRON-STJÄRNA.




                                       HEJSAN  !

Detta  är  en  härligt  god  kaka som  min  goda  vän  Ulla,
alltid  bakade  i  början  på  november, - så man får känna                                                               känslan,  att  något  är  på gång ... -  Det stundande  Jul-baket !
Kakan  bakas  i  en  stjärnform  har DU ingen , ta en rund form.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smält smör
/margarin
2 dl vetemjöl
1/2 - 1 krm kardemumma ( om DU vill )
1 dl maizenamjöl
1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
2 dl florsocker
saft av 1 citron 
1 msk vatten
2 - 3 tunna skivor citron 
GRÄDDA KAKAN i 40 MIN  i  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  riktigt  pösigt .
Blanda  i  det  smälta  fettet .
Blanda  i  mjöl  och  maizenamjöl  (och  kardemumma)
tillsammans  med  bakpulvret .
HÄLL  upp  smeten  i   en smord och bröad form  1 1/2 liter
bröa gärna med mannagryn -i stället för ströbröd
så  blir  kakan  ljus och vacker i färg .
GRÄDDA .
STJÄLP upp kakan och låt den  kallna  under  formen .
PRICKA  hål  i  kakan  med  tandpetare .
BLANDA  ihop  glasyren  och  häll  den  över  kakan .

GARNERA  med  ett  par  citronskivor .
LÅT kallna  ordentligt  gärna  i  kyl .

LYCKA  TILL !