tisdag 17 november 2020

BAKAD SELLERIROT MED GRÖNMÖGELOST , 4 PORT .




                                     HEJSAN !

MMM..... !  UNDERBART !
VARSÅGODA  ATT  SMAKA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  kg  skalad  och  skivad  sellerirot 
1/2  dl  hackade  och  rostade  hasselnötter
4  skalade  och  skivade  potatisar
1  dl  vispgrädde
1  dl  CREME FRAICHE
200 g  smulad  grönmögelost
1  tsk  spiskummin , hela  frön

SÅ HÄR GÖR DU : 
VARVA  selleri ,  hasselnötter  och  potatis  i   en  smord  eldfast  form .
Rör  ihop  vispgrädde  och  CHREME FRAICHE och  häll  det  i  formen .
Ställ  in  formen  i  ca  40  minuter  i  200  grader  i  ugnen .
TA  ut  formen  och  strö  över  ost  och  spiskummin .
Ställ  in  i  ugnen  i  ytterligare  10  minuter  tills  osten  har  smält .

LYCKA  TILL !




                               

söndag 15 november 2020

CHOKLADBISKVIER 15 STORA , ELLER 20 MINDRE.





                                     HEJSAN  !

CHOKLADBISKVIER,  BAKADES  NÄR  JAG  SKULLE  HA  SYMÖTE 
FÖRR OM  ÅREN ,  DET VAR VÄLDIGT POPULÄRT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  sötmandel
3  dl  florsocker
2  äggvitor

KRÄM :
100  g  smör / margarin
1  dl  florsocker
1  äggula
1 1/2  msk  starkt  kaffe
eller 1  msk  kakao

GLASYR :
100 g  mörk  blockchoklad
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  blanda  med  siktat  florsocker.
Vispa  vitorna,  blanda  dem  med    mandel  och  strösocker  och
arbeta  ihop  till  en  deg .
KLICKA  ut  smeten  på  smort  bakplåtspapper (lagt på plåt)  med
hjälp  av  2  skedar .
Jämna  till  och  platta  ut  kakorna  något  och 
GRÄDDA  i 175- 200  grader  ca  10  minuter .  LOSSA  KAKORNA  GENAST
KRÄM  rör  smör  och  florsocker smidigt , tillsätt  äggulan  och  kaffe
eller  kakao  och  vispa  kraftigt .
BRED   krämen  på  de  kalla  kakornas  undersida  lite  toppigt  i  mitten .
Ställ  kakorna  kallt  så  att  smörkrämen  stelnar   ordentligt .
SMÄLT  blockchokladen  och  smör  i  vattenbad .
Låt  det  svalna  något  och  doppa  kakorna  hastigt  i  chokladen, 
(bara den sidan som är toppig )
vrid  lite  så  att  överflödig  choklad  rinner  av .

LYCKA  TILL !

en  riktig   kondiskaka  !



fredag 13 november 2020

DET HÄRLIGA BRÖDET FRÅN GREKLAND , 2 BRÖD .




      
                            HEJSAN  !

ALLT  I  ETT,  KAN  MAN  SÄGA  OM  DET  HÄR  GREKISKA  BRÖDET
SOM  FYLLS   MED  OST OCH  OLIVER .
GOTT  TILL  TE,  ÖL  ELLER  ANNAN  DRYCK .
mmm... ! himla  gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  liter  vatten (37 grader)
50  g  jäst
3  tsk  salt
1  dl  olivolja
2  ägg
16 - 17  dl  SPECIAL VETEMJÖL

FYLLNING :
ca  20 oliver  med  PINIENTO
mjukost
PENSLING :
ägg


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA sönder   jästen  i  en  degbunke ,  slå  på   lite 
av  det  ljumma  degspadet  och  rör  om .
SLÅ  på  resten  av  degspadet ,  rör  ner  olja ,  salt ,  ägg 
och  det  mesta  av  mjölet  
Arbeta  degen   blank  och  smidig .
Låt  den  jäsa  till  dubbel  storlek ,
SLÅ upp  degen  på  lätt  mjölat  bakbord .
Knåda  den  blank  och  smidig  med  resten  av  mjölet .
DELA  degen  i  2  lika  stora  delar ,  kavla  ut  varje  del  till  en  avlång  kaka .
Klicka  på  ost  och  lägg  10  oliver  på  varje  deg  - kaka ,  
rulla  ihop  och  forma  till  en  hästsko / eller  krans .
Lägg  kransarna på  bakpappersklädd  plåt  att  jäsa ,  pensla  med  ägg .
GRÄDDA  i  225  graders  ugn  30 - 35  minuter .
Bröden  går  utmärkt  att  frysa   och  värma  upp  i  ugn .

LYCKA  TILL !

      

torsdag 12 november 2020

KÖTTFÄRSPAJ , 4 - 6 PORT .




                              
                                           HEJSAN  !

FÄRDIGKAVLAD  smördeg  är  lätt  att  hantera  och  ger  ett  frasigt  pajlock .    
HÄR  har  jag  gjort  en  köttfärspaj  som  förutom  köttfärs  innehåller  vita  bönor 
i  tomatsås  samt  bacon .
PERFEKT när man har  hungriga  ungdomar  runt bordet .
mmm....! himla gott !

HÄR  ÄR RECEPTET :
1  rulle  färdigkavlad  pajdeg 
FYLLNING :
2  skivade  rödlökar
2  msk  smör/ margarin
500  g  köttfärs
1  tsk  salt,  nymalen  svartpeppar
3  msk  chilisås
1  burk  vita  bönor  i tomatsås ca  400 g
några  droppar  tabascosås 
1  förpackning  tärnad  bacon
PENSLING 
1 uppvispat  ägg,  sesamfrön
TILLBEHÖR 
Strimlad  Isbergs-sallad  tillsammans  med   
gurka,  tomat  och  röd  paprika .

 SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  rödlöken  mjuk  i  smör  i  en  stekpanna.
Tillsätt  köttfärs  och  rör  under  tiden  med  en  trägaffel
så  att  köttfärsen  blir  smulig .
Smaksätt  med  salt,  peppar  och  chilisås .
TILLSÄTT  vita  bönor  och  smaka  av  med  tabascosås .
Lägg  bacontärningar  i  en  torr  stekpanna,  fräs  dem  knapriga .
LÄGG  köttfärssåsen  i  en  ugnsfast  form , strö  över  bacon  .
Så  här  långt  kan  DU  förbereda .
SÄTT UGNEN  PÅ  225  GRADER 
Skär  remsor  av  smördegen  och  lägg  runt  kanten  på  köttfärsen .
Täck   med  resten  av  degen  och  tryck  till  runt  kanterna .
SPORRA  ut  dekorationer  av  överbliven  deg .
PENSLA  ytan  med  uppvispat  ägg .
Lägg  på  dekorationer,  pensla  dem  och  strö  på  sesamfrön .

GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  25 - 35  minuter  tills  den är  gyllengul .
SERVERA  med  en  bladsallad   och  cocktailtomater .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


              

tisdag 10 november 2020

CHOKLAD FÖR GOTTEGRISAR , 25 ST.





                                             HEJSAN  !

           CHOKLADBOLLAR  .   smaskens ,  himla  goa  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 dl  honung
1  dl  kakao
8  dl  havregryn
1 krm  salt
125  rumsvarmt smör / margarin
3/4  dl  rapsolja
1/2  dl  starkt, avsvalnat  kaffe
1   dl  kokosflingor ,  att  rulla  bollarna  i 
pappers-formar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla  ingredienser  till  en  tjock  smet .
Känns  smeten  för  lös för  att  forma,  kan DU 
ställa  in  den  i  kylen  en  stund .
Rulla  till  bollar  och  doppa  i  kokosflingor .
LÄGG  i  pappers - formar  och  förvara  kallt .

LYCKA  TILL  !

CHOKLAD FÖR GOTTEGRISAR .




                          

                                     HEJSAN !

CHOKLADBITAR  MED FRUKT OCH NÖTTER .  
Himla  gott ....mmm..!
Smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g  mörk  choklad,  70 - 86   %   kakao
2 1/2  dl  mellangrädde
3  dl  torkad  frukt 
5  dl  nötter  och  frön

DEKORERA  MED 
frön och nötter.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  chokladen  grovt .
Koka  upp  grädden  i  en  kastrull,  dra  kastrullen  från  plattan 
och  blanda  ner  chokladen .
Rör  tills  chokladen  har  smält .
HACKA  den  torkade  frukten  grovt  och  blanda  ner  i  choklad-
smeten  tillsammans  med  nötter  och  frön .
KLÄ  en  form,  ca  20 x 20 cm ,  med  bakplåtspapper.
Bred  ut  smeten  i  formen  och  dekorera  med  frön  eller  nötter.
LÅT  stå  kallt  en  stund .
Skär  kakan  i  bitar  och  förvara  svalt .

KOLLA !
EN  KALORIBOMB  som  ska  ätas  med  måtta  !
GÖR gärna  bitarna  extra  små  och  ta  bara  en  !

RECEPTET,  KAN DU  HA TILL JUL OCKSÅ !

LYCKA  TILL !


måndag 9 november 2020

KYCKLING FRIKADELLER, 4 PORT .





                                       HEJSAN  !

VARDAG ELLER FEST  - FÅGEL GÅR ALLTID HEM !

MÅNGA AV OSS GILLAR KYCKLINGFÄRS,  MEN...!
- I VILKET FALL SOM HELST,   
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400  g  kycklingfärs
2  msk  koncentrerad  kycklingfond
salt, peppar
200 g  potatis
1  knippa  morötter, 500 g
250  g  grön  sparris
1 litet  blomkålshuvud, 500 g

SÅS :
1 citrongräs
2  salladslökar
1  vitlöksklyfta
1  msk  rapsolja
2  dl  lätt  kokosmjölk
1  dl  utspädd  kycklingfond
3  msk  sweet  chilisås
saft av 1  lime
2  msk  hackad  koriander 
salt .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER :
BLANDA  kycklingfärs,  fond  och  kryddor.
Forma  till  frikadeller  och  stek  dem  runt  om  i  en  teflonpanna 
penslad  med  olja .
Lägg  dem  i  en  ugnsfast  form  och  ugnsbaka  tills  de  är  klara .
DELA  potatis  och  morötter  i  bitar .
Skär  bort  den  nedersta  träiga  delen  av  sparrisen   och  skär  den  i  bitar .
Dela  blomkålen  i  buketter .KOKA  potatisen  knappt  mjuk .
Tillsätt  de  andra  grönsakerna  som  får  koka  med  tills  potatisen är  klar.
Ta  bort  de  träiga  bladen  på  citrongräset .  SKIVA  det  och löken  fint .
Pressa  vitlöken .  FRÄS  i  olja  några  minuter  och  häll i  kokosmjölk
och  fond .  SJUD  på  svag  värme  under  lock  i  5  minuter .
TILLSÄTT  sweet  chilisås ,  limesaft  och  koriander .
Sjud  några  minuter  och  salta .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !