fredag 20 november 2020

FARMORS KNAPRIGA ÄPPELKAKA , 4 - 6 PORT .




                                       HEJSAN  !
HOS  FARMOR VAR DET FEST ,-  TYCKTE  JAG SOM LITEN TÖS !
EFTERRÄTT,   FÅR MAN INTE FÖR MYCKET AV  !
EFTER  SOPPA  OCH   FISK   BJUDS  DET  !

DEN  här  är  jätteenkel  att  göra ,  snabbt  går det  och  himla  go ' .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5-6  äpplen

KNAPRIGT  TÄCKE :
2  dl  skorpsmulor
1 -1 1/2  dl  strösocker
ca   1  msk  kanel
100 - 125  g  KALLT SMÖR .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  kärna  ur   och  klyfta  äpplena .
LÄGG  dem  i  en  smord  form .
BLANDA  skorpsmulorna  med  socker  och  kanel .
STRÖ  blandningen  över  klyftorna .
HYVLA  smöret  överst .
GRÄDDA  i  200  grader  ca  20 - 30  minuter  eller
tills  äpplena  känns   mjuka  och  ytan  knaprig .
SERVERA  vaniljsås  till .

LYCKA  TILL !



I VÄNTAN , PÅ JULEN .... ! SMAKFULLT MED NÖTTER OCH FRUKT .




                                     HEJSAN  !

VALNÖTSKAKAN  ,   ÄR I MITT TYCKE  RIKTIGT  GOD .
DEN BEHÖVER STÅ KALLT  OCH "SÄTTA" SIG NÅGON
TIMME  INNAN  DEN   SKÄRS  I BITAR 

HÄR ÄR RECEPTET :
3  ägg
1 1/2  dl strösocker
1  dl  farinsocker
100  g  smör /margarin
1  dl  mjölk
3  dl  vetemjöl
2  msk  kakao 
100  g  valnötter,  malda 
eller  finhackade
1  tsk  vaniljsocker
2  tsk  bakpulver

GLASYR :
75 g  mörk  choklad
2/3  dl  grädde
10  valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
SMÖRJ  och  bröa  en  sockerkaka form  rymd  2 - 2  1/2  liter.
VISPA  ägg,  socker  och  farinsocker  pösigt .
SMÄLT  smöret  och  häll  i  mjölken ,  rör  ner  i  äggsmeten .
SIKTA  ner  övriga  torra   ingredienser  och  rör  till  en  jämn  smet .
HÄLL  i  formen .
GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen   40 - 45  minuter .
LÅT  den  stå  kvar  några  minuter  i  formen ,  stjälp  sedan  upp  den 
på  ett  galler  eller  fat  och  låt  den  svalna .

GLASYR :
HACKA  chokladen  och  lägg  den  i  en  bunke .
KOKA upp  grädden ,  häll  över  chokladen  och  rör  tills  den  smält.
LÅT  svalna  något .  HÄLL sedan  glasyren  över  kakan  och  
garnera  med  valnötter .
LÅT  stå  kallt  ca  1  timme  innan  den  skärs  i  bitar ,  ca  12  bitar .

  LYCKA  TILL !     GOD JUL !

torsdag 19 november 2020

FESTLIG APELSINKAKA , 16 BITAR.

                  

                                     HEJSAN  !
 
APELSIN  OCH  CHOKLAD  ger  smak  åt  den  här  festliga  apelsinkakan
Fin  apelsinsmak har  den  här  goda sockerkakan  med  apelsinmarmelad  och 
hackad  blockchoklad i  smeten .
Vi gör den till  FÖRSTA  ADVENT .

Sen  börjar  jag  med  JULBAKET  i  veckan  som kommer  - 1/12  .                          
Lika  roligt  varje  år  !

HÄR ÄR RECEPTET :
125  g  rumsvarmt  smör  eller  margarin
3  ägg
2  dl  strösocker
3  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
3/4  dl apelsinmarmelad
3 /4  dl  hackad  blockchoklad ,
gärna  med  apelsinsmak

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfettet  mjukt .
VISPA  ägg  och  socker pösigt .
RÖR  ner  fettet  och  mjölet  blandat  med  bakpulver .
TILLSÄTT  apelsinmarmelad  och  hackad  blockchoklad  .
HÄLL  smeten  i  väl  smord  och  mjölad  form .
GRÄDDA  i  175  grader  i  ca  40  minuter .
PROVA  med  en  sticka  att  kakan  är  färdig .

LYCKA TILL  och  TREVLIG  ADVENT  !


onsdag 18 november 2020

SKRÄDMJÖLSKAKOR, 25 ST




                                                HEJSAN  !

SKRÄDMJÖL,  består  av  havre  som  rostats ,
skalats   och  malts  till  mjöl .
HIMLA  GOA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt  smör/margarin
180 g  strösocker (2 dl )
1 1/2  tsk  vaniljsocker
95  g  skrädmjöl  (2 1/4 dl )
112  g  vetemjöl  (2 dl )
1 1/2  tsk hjorthornssalt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
BLANDA  smör,  strösocker  och  vaniljsocker  till  en  smidig  deg .
BLANDA  ihop  skrädmjöl,  vetemjöl  och  hjorthornssalt  i  en  bunke
och  rör  ner  det  i  smör-blandningen .  BLANDA  till  en  deg .
RULLA  små  bollar  av  degen ,  ca  20  g /styck .
LÄGG  bollarna  på  bakpappersklädd  plåt  och  platta  till  dem  lite.
GRÄDDA  kakorna  i  mitten  av  ugnen  i  ca  20  minuter .
LÅT  dem  kallna  på  plåten .



POTATIS - OCH PURJOLÖKSSOPPA , 4 PORT .





                                   HEJSAN  !

MILD  OCH  GOD  KLASSISK  SOPPA  SOM  ALLA  BRUKAR  GILLA .
"mitt  barnbarn  sa  att  hon  gillar  inte  sån  soppa" ,-  har  Du  ätit den förr ?
undrade  jag ,  nä , svarade tösen , Du behöver inte äta den , men Du kan  smaka !
sa jag . DET  gick en stund och soppan  började  dofta ,  då frågar hon " är soppan  klar snart"
det  doftar så gott  !  2 tallrikar  senare med gott bröd och ost  till  sa tösen  det var jättegott !

HÄR ÄR  RECEPTET :
12  dl vatten
3  grönsaksbuljongtärningar
4  potatisar,  400 g
1  gul  lök
1  stor  purjolök
1  dl  CREMR FRAICHE
1  dl  hackad  persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar .
Skala  och  tärna  potatisen . 
Hacka  löken  och  strimla  purjolöken .
Lägg  ner  det  allteftersom  i  buljongen .      
Koka  under  lock  i ca  10  minuter,  tills  potatisen  är  mjuk .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE  och  kör  soppan  slät  i  mixer
eller  matberedare   eller  vispa  sönder  den .
HETTA  upp  och  strö  över  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL ! 


tisdag 17 november 2020

BAKAD SELLERIROT MED GRÖNMÖGELOST , 4 PORT .




                                     HEJSAN !

MMM..... !  UNDERBART !
VARSÅGODA  ATT  SMAKA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  kg  skalad  och  skivad  sellerirot 
1/2  dl  hackade  och  rostade  hasselnötter
4  skalade  och  skivade  potatisar
1  dl  vispgrädde
1  dl  CREME FRAICHE
200 g  smulad  grönmögelost
1  tsk  spiskummin , hela  frön

SÅ HÄR GÖR DU : 
VARVA  selleri ,  hasselnötter  och  potatis  i   en  smord  eldfast  form .
Rör  ihop  vispgrädde  och  CHREME FRAICHE och  häll  det  i  formen .
Ställ  in  formen  i  ca  40  minuter  i  200  grader  i  ugnen .
TA  ut  formen  och  strö  över  ost  och  spiskummin .
Ställ  in  i  ugnen  i  ytterligare  10  minuter  tills  osten  har  smält .

LYCKA  TILL !




                               

söndag 15 november 2020

CHOKLADBISKVIER 15 STORA , ELLER 20 MINDRE.





                                     HEJSAN  !

CHOKLADBISKVIER,  BAKADES  NÄR  JAG  SKULLE  HA  SYMÖTE 
FÖRR OM  ÅREN ,  DET VAR VÄLDIGT POPULÄRT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  sötmandel
3  dl  florsocker
2  äggvitor

KRÄM :
100  g  smör / margarin
1  dl  florsocker
1  äggula
1 1/2  msk  starkt  kaffe
eller 1  msk  kakao

GLASYR :
100 g  mörk  blockchoklad
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  blanda  med  siktat  florsocker.
Vispa  vitorna,  blanda  dem  med    mandel  och  strösocker  och
arbeta  ihop  till  en  deg .
KLICKA  ut  smeten  på  smort  bakplåtspapper (lagt på plåt)  med
hjälp  av  2  skedar .
Jämna  till  och  platta  ut  kakorna  något  och 
GRÄDDA  i 175- 200  grader  ca  10  minuter .  LOSSA  KAKORNA  GENAST
KRÄM  rör  smör  och  florsocker smidigt , tillsätt  äggulan  och  kaffe
eller  kakao  och  vispa  kraftigt .
BRED   krämen  på  de  kalla  kakornas  undersida  lite  toppigt  i  mitten .
Ställ  kakorna  kallt  så  att  smörkrämen  stelnar   ordentligt .
SMÄLT  blockchokladen  och  smör  i  vattenbad .
Låt  det  svalna  något  och  doppa  kakorna  hastigt  i  chokladen, 
(bara den sidan som är toppig )
vrid  lite  så  att  överflödig  choklad  rinner  av .

LYCKA  TILL !

en  riktig   kondiskaka  !