onsdag 25 november 2020

KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD , 4 PORT .





                                       HEJSAN  !

ALLT  I  ETT ,  HIMLA  KÄCKT !
OCH  VÄLDIGT  GOTT .

HÄR ÄR RECEPTET :
600  g  potatis  och  rotselleri
2 1/2  dl  matlagningsgrädde  15 %
1/2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar
400  g  kassler
200  g  djupfryst  grön  sparris
15  g  parmesanost

SÅ HÄR GÖR  DU :
SKALA  och  riv  grovt  potatis  och  rotselleri  .
Lägg  rivet  i  en  smord  ugnssäker  form  och
häll  över  grädde .
Krydda  med  salt  och  peppar .
Gratinera  mitt  i  ugnen  ca  20  minuter .
SKÄR  kasslern  i  skivor  och  lägg  dem  ovanpå  gratängen .
Grädda  ytterligare  10  minuter  .
FÖRVÄLL  sparrisen  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Lägg  den  ovanpå  kasslern  och  riv  grovt  eller  hyvla
över  parmesanost .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

tisdag 24 november 2020

KYCKLINGWOK MED KOKOSMJÖLK , 4 PORT .




                                        HEJSAN !


VI  måste  ju  äta,  om  vi  ska  orka  JULBAKA ?
Det  här  var  jättegott  det  åt vi  häromdagen ,
Med  purjolök ,  paprika  och  ingefära ,  mmm... !

HÄR ÄR  RECEPTET :
4  kyckling  FILEER  a '  125 g
1  purjolök 
1  röd  paprika
1  burk  bambuskott
ca  400 g
2-3 cm  ingefära , färsk
3  msk  olja
1  burk  minimajs
a' 400 g
1  burk  kokosmjölk a'  400 g
1/2  citron
1-2  tsk  salt
1-2  krm  vitpeppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  KYCKLINGFILEE'RNA i  strimlor .
Skölj  purjolök  och  paprika .
Skär  purjolöken  i  sneda  skivor  och  paprikan
och  bambuskotten  i  smala  strimlor.
Skala  och  finstrimla  ingefäran .
HETTA  upp  oljan  och  bryn  kycklingköttet  
hastigt  under  omrörning .
Ta  upp  och  lägg  på  ett  fat .
STEK  purjolök,  paprika,  bambuskott,  ingefära
och  minimajs ,  en  kort  stund .
TILLSÄTT  kycklingen  och  rivet  skal  från 1/2 citron.
HÄLL  på  kokosmjölken  .  KOKA   allt  i  1-2  minuter .
Smaka  av  med  lite  salt  och  peppar .
SERVERA  med  lite  risnudlar  eller  ris .

SMAKLIG  MÅLTID  !


LUSSEKATTER TILL LUCIA , MED SAFFRAN OCH K.... .





                                         HEJSAN  !

FÖRRA  ÅRET  BAKADE JAG DESSA LUSSKATTER  MED  SAFFRAN,
KESELLA OCH  KARDEMUMMA , SÅ  HIMLA  GODA  DE  BLEV  !
SÅ  DE  HÄR  MÅSTE  JAG  GÖRA I  ÅR  IGEN . .
30 - 40  mindre  bröd  eller  större bröd = 1 stor  lussekatt  att  sätta  ljus i 
                                                                   eller  1  krans  med ljus i .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
50  g  jäst
250  g  kesella
1/2  tsk  salt
1 1/2  dl  strösocker
1  ägg
1  g  saffran   (2  pkt)
1 1/2  tsk  kardemumma 
ca  14  dl -  15  dl  vetemjöl BERTE QVARN .

GARNERING  OCH  PENSLING :
ägg,  russin 
UGN  : 225  GRADER  för  mindre  bröd
OCH  200  GRADER  för  STÖRRE .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT fettet,  häll  på  mjölken  och  kesellan   och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
TILLSÄTT  ägg,  socker,  salt,  saffran  och  kesellan  och  det  mesta  av 
mjölet .   ARBETA  degen  väl  och  låt  den  jäsa  30  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den .
Baka  ut  på  olika  sätt .  JÄS  i  ytterligare  30  minuter .
PENSLA  brödet  med  ägg  och  dekorera  med  russin  och  grädda  mitt  i  ugnen 
ca  8  minuter  för  små  bröd  och  längst  ner  i  ugnen  15 - 20  minuter  för 
stora  bröd .

SÅ  HÄR  BAKAR  DU  UT  DEGEN  :
ENKEL  LUSSEKATT :
Rulla  till  smala  längder , ca  25  cm  och  rulla  
in  ändarna som  till  ett  S .

DUBBELL  LUSSEKATT :
Som  ovan  men  2  enkla  lussekatter  läggs  i  ett kors  på  mitten.
 
GOD - JUL  !



MORMOR ELLAS , VANILJHORN , 50 ST. JUL- BAKET !




                                         HEJSAN  !

 " DET  BLIR  INGEN  JUL ,"  OM  INTE  MORMOR  ELLAS ,  VANILJHORN  BAKAS ,
SA  MAMMA  VARJE  JUL !
MEN DE VAR  SÅ  GODA,  SÅ VI , MIN SYSTER Å JAG HJÄLPTE GÄRNA  TILL 
ATT  BAKA  DEM .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör / margarin 
4 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN 
2  msk  vaniljsocker
UGN  :  175  GRADER
GARNERING :
Strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienser  till  degen .
LÅT  den  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  50  bitar  som  rullas  till avsvalnande  horn 
och  läggs  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  HETA  kakorna  i  strösocker.

GOD  JUL !


måndag 23 november 2020

JUL - BAKET, POMERANS-STJÄRNOR , CA 125 ST .




                                             HEJSAN  !

NÄR  DU   ska göra  dessa  kakor,  får  DU  ta  pepparkaka måttet  
för att  göra  stjärnor .
BARNEN  trycker  stjärnor   och  DU  lägger  dem  på  plåten .
KUL,   att  vara  delaktig ,  tänkte jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
1  ägg
1  msk  malda  pomeransskal 
1 /2  tsk  hjorthornssalt 
6 - 6 1/2  dl  vetemjöl

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker .
TILLSÄTT  ägg , pomeransskal ,  hjorthornssalt  och  mjöl .
KAVLA  ut  degen  ganska  tunt  och  tag  ut  stjärnor  med   stjärn-måttet .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  10  minuter .

GOD - JUL !
 
 

JULKAKA , - POLYNEER , CA 25 ST .




                                               HEJSAN  !

PROVA ATT SMAKA DESSA GODINGAR  !
SEDAN FÅR MAN JU SINA FAVORITER 
OCH DET ÄR LIKA ROLIGT VARJE ÅR .
mmm...  ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2  dl  vetemjöl
200  g  smör /margarin
1  litet  ägg 
FYLLNING :
1 1 /2  dl  mandel 
2  dl  strösocker  2  ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG   mjölet  på  bakbord  eller  i  en  bunke .
LÄGG  på  strösocker  ,  matfett  och  ägg  och  arbeta  ihop  till  en  deg .
Låt  den  vila  kallt  minst  1  timme .
TRYCK  ut  degen  i  små  veckade  formar .
Spara  lite  deg  till  remsor .
MAL  mandeln  till  fyllningen  och  rör  ihop  den  med  socker  och  ägg .
Fyll  formarna  till  2/3  med  mandelsmeten .
Kavla  ut  resten  av  degen,  sporra  ut  remsor  och  lägg  dem  i  kors
över  fyllningen .
Kläm  fast  vid  kanterna  .
GRÄDDA  i 175  grader ca  20  minuter .


LYCKA  TILL !    GOD  JUL !


söndag 22 november 2020

JULGRANS-BULLE , 24- 25 ST , BULLAR.




                                            HEJSAN !

DETTA  ÄR EN  BULLE  -  JULGRAN  SOM JAG GJORT  VARJE 
ÅR TILL FÖRSTA ADVENT OCH JULAFTON,  NÄR BARNEN  VAR SMÅ .
DET ÄR OBETALBART ATT SE LJUSET I BARNENS ÖGON OCH DE
VUXNAS ÖGON .
SMÅ FÖDELSEDAGSLJUS I VARJE BULLE  !
SOM DU TÄNT.

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
200 g  smör/margarin
5  dl  mjölk
1  påse  saffran 0, 5  g + 1   tsk  kardemummakärnor
+  1  tsk  strösocker  =  stöt  tillsammans  i  en  plastpåse ,
(så flyger det inte över hela köket)
2  dl  strösocker
1/2  tsk  salt
1  ägg
12 - 15  dl  vetemjöl,  gärna  VETEMJÖL SPECIAL

DEKOR :
Pärlsocker  eller  flagad  mandel

UGN :  JULGRAN,   i  200  grader ,  20 - 25  minuter  mitt  i  ugnen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .
Smält  smöret ,  häll  i  mjölken och  låt  
blandningen  bli  fingervarm  ca  37  grader.
Häll  degspadet  över  jästen och  rör  tills  den är  löst .
TILLSÄTT  stött  saffran,  socker,  salt  och  ägg .
Blanda  i  nästan  allt  mjölet  och  arbeta  degen  smidig 
Jäs  den  30  minuter .
ARBETA  degen  på  mjölat  bakbord  .
Dela  den  i  4  delar , lättare  att  handskas  med.
Ta  fram en plåt med bakplåtspapper  och rulla  bollar .
BÖRJA  med  1  bulle  längst  upp på  kortsidan av plåten , 
fortsätt  med  2  bullar , under den första, därefter  3 bullar , sedan 4 bullar 
därefter 5 bullar ,  sedan 6 bullar och sist 7  bullar .
Därefter  1  oval bulle  till  stam .
NU har DU en rektangel  av  bullar- som  en JULGRAN !
Låt den jäsa 30 minuter .
Sätt ugnen på  200 grader  .
PENSLA  med ägg ,  GARNERA med pärlsocker eller flagad  mandel.
GRÄDDA  i  20 - 25 min , mitt i  ugnen .

När  JULGRANEN är  klar  låt den  svalna på plåten  .
Sätt ett litet födelsedagsljus i varje  bulle , -som DU TÄNDER !
ALLA  Gäster  ska sitta ner  när  DU har tänt ljusen i BULLE-GRANEN .

INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA.
NÅGON VUXEN SKA BLÅSA UT LJUSEN -DE BRINNER FORT .
VAR  OBSERVANTA  !

 VARSÅGODA  ATT  BRYTA VAR SIN BULLE  I  JULGRANEN .

TREVLIG  ADVENT och  JULAFTON !


GOD JUL !