måndag 30 november 2020
LUSSEBULLE I LÅNGPANNA CA 18 BITAR .
HEJSAN !
Baka läckra lussebullar med härlig smak av mandel .
Och när DU gör dem på det här sättet i en långpanna
blir de extra saftiga . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
2 dl mandel -mjöl
1/2 finriven bittermandel
eller 1/2 - 1 droppe bittermandel hushållsarom
1 kuvert saffran , 0, 5 g
2 krm salt
25 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör /margarin
3/4 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk ny - stött kardemumma
7 1/2 - 8 dl vetemjöl
GARNERING :
1 ägg,
pärlsocker
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL mjölken i en kastrull och tillsätt mandel -mjöl
och bittermandel .
Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver och
tillsätt i kastrullen .
SMULA jästen i en degbunke ,
Värm upp mjölk-blandningen under omrörning till finger-
varm temperatur, häll den över jästen och rör om tills
jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt sirap , ägg och
kardemumma .
BLANDA sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta snabbt
samman till en slät deg . TÄCK med bakduk och låt
degen vila i bunken ca 30 minuter .
BLANDA ner det sparade vetemjölet i degen , eller så
mycket att degen blir smidig men ändå ganska vek
efter att den knådats.
KLÄ en liten långpanna , ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
Klicka ut degen och tryck sedan ut den , med vatten-
sköljda händer , till jämntjock degplatta.
Markera rutor genom degen med en degskrapa .
LÅT degen jäsa till knappt dubbel storlek ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .PENSLA det färdigjästa brödet
lätt med uppvispat ägg .Strö över pärlsocker och mandel .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i 18 - 20 min.
BRYT brödet i rutor vid servering.
GOD JUL !
vila i bunken
PEPPARKAKSSTUBBE, 6 REJÄLA BITAR ELLER 12 MINDRE.
HEJSAN !
Å , DET DOFTAR PEPPARKAKA !
PEPPARKAKSSTUBBE FYLLD MED LINGONGRÄDDE
ÄR EN FRÄSCH OCH SÖT AVSLUTNING PÅ KVÄLLEN .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1/2 dl majsstärkelse
1 dl mandel-mjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 dl mandelspån
FYLLNING :
5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 dl frysta och tinade lingon
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa äggvitorna med 1/2 dl av sockret .
När det börjar bli vitt och fast ,
tillsätt resten av sockret lite i taget .
BLANDA florsocker, majsstärkelse, mandel-mjöl
och pepparkakskryddor och vänd ner i
marängsmeten .
RITA en rektangel, ca 20 x 30 cm , på baksidan
av ett bakplåtspapper .
SPRITSA ca 8 längder inne i rektangeln , låt
längderna överlappa varandra något .
STRÖSSLA över mandelspån .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter .
NÄR rullen är klar , vänd den upp och ner på
ett bakplåtspapper . LÅT SVALNA .
FYLLNING :
VISPA GRÄDDEN fast tillsammans med sockret ,
blanda sedan ner lingonen och bre fyllningen på kakan .
RULLA ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret .
LÄGG den med skarven neråt i kyl på ett fat .
DEKORERA PEPPARKAKSRULLEN
med lite pudrat florsocker och lingon
om DU vill .
GOD JUL !
söndag 29 november 2020
KARDEMUMMA - KNUTAR , CA 50 ST .
HEJSAN !
ALLA GILLAR JU INTE SAFFRAN , SÅ HÄR ÄR ETT RECEPT MED
KARDEMUMMA ISTÄLLET .
DET TOG LÅNG TID FÖR MIG INNAN JAG GILLADE DET .
OCH DÅ BAKADE JAG DESSA KNUTAR .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk stött kardemumma
eventuellt 1 dl russin
ca 1 1/2 liter vetemjöl
gärna vetemjöl special
PENSLING :
Smält smör+ lite vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke , SMÄLT smöret i en kastrull ,
töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma, russin och nästan allt vetemjölet .
Arbeta degen smidig . LÅT den jäsa 30 - 40 minuter.
ARBETA upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut den till smala rullar, 30-40 cm långa.
FORMA SEDAN EN ÖGLA MED TVÅ LÅNGA ÄNDAR ,STOPPA SEDAN
IN DESSA, EN ÖVER EN UNDERIFRÅN , i ÖGLAN SÅ ATT
YTTERLIGARE TVÅ ÖGLOR BILDAS .
JÄS knutarna 50 - 60 minuter
GRÄDDA i 250 - 275 grader 6-8 minuter,
PENSLA med smält smör+ lite vatten.
50 ST .
DEGEN kan också bakas ut till snurror och längder .
GOD JUL !
ETT DEKORERAT LÅNGPANNEBRÖD .
HEJSAN !
ETT RIKTIGT JULEBRÖD !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl grynblandning (AXA)
4 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk salt
50 g jäst
4 dl vatten
ca 1, 25 kg vetemjöl (gärna , SPECIAL VETEMJÖL )
= 1, 9 - 2 , 1 liter.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grynblandningen , vatten, olja, sirap och
salt i en kastrull .
Låt alltsammans koka upp under omrörning .
Dra kastrullen åt sidan och lägg på ett lock .
Låt blandningen stå och svälla tills temperaturen
är ca 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till ca 37 grader och lös upp jästen
med detta .
Tillsätt grötblandningen och arbeta ner vetemjölet
lite i taget, till en smidig men ganska lös deg .
LÅT degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek .
ARBETA ihop degen och kavla eller tryck ut den i en
smord långpanna . (eller bakplåtspapper)
Nagga den . Spara en bit till garnering .(2 X 30 cm lång) =en till varje sida till granen .
LÅT DEGEN jäsa övertäckt tills den reser sig igen
efter ett lätt tryck .
RULLA RESTERANDE DEG TILL EN LÄNGD, ELLER TVÅ
FORMA DEN TILL EN GRAN OCH LÄGG DEN PÅ BRÖDET .
GRÄDDA brödet i 200 grader 15 -20 minuter.
Låt det svalna och skär det i rutor .
(min långpanna är 40x28 cm )
GOD JUL !
ENKEL SURDEGSLIMPA , 3 BRÖD .
HEJSAN !
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1 .
50 g jäst
1 liter ljummet vatten
2 msk salt
12 dl fint rågmjöl
DAG 2 :
10 - 12 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1 :
RÖR ut jästen i en del av vattnet .
Tillsätt resten av vattnet , salt och rågmjöl.
LÅT jäsa övertäckt 1 DYGN .
DAG 2 :
ARBETA in så mycket vetemjöl att degen
blir smidig .
Dela degen i 3 delar och forma till avlånga limpor .
Låt jäsa. ca 1 timma i avlånga folieformar .
GRÄDDA i 200 grader ca 50 min- 1 timme.
Låt svalna på galler under duk .
GOD JUL !
JANSONS FRESTELSE, 8 PORT.
HEJSAN !
JAG TAR DET RECEPTET VI BRUKAR GÖRA ,
SÅ DU FÅR DELA DET OM DET ÄR FÖR MYCKET .
MEN Å ANDRA SIDAN ÄR DET JU KÄCKT ATT HA
KLART TILL NÄSTA DAG !
HIMLA GOTT MÅSTE JAG SÄGA !
HÄR ÄR RECEPTET :
1, 5 kg fast potatis
3 stora gula lökar
6 dl grädde
2 msk ströbröd
3 msk smör/ margarin
+
2 msk smör
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär den i fina strimlor .
Skala löken , skiva den tunt och fräs den i matfett
i en stekpanna .
VARVA potatis, lök och anjovis i en smord
ugnssäker form .
Potatis i botten och överst .
HÄLL hälften av grädden och 2 - 3 msk av
ansjovisspadet i formen .
Strö på ströbröd och klicka matfettet över .
GRÄDDA i 200 grader ca 40 - 45 minuter , i
nedre delen av ugnen .
Späd vid kanten med resten av grädden efter
drygt halva tiden .
SMAKLIG SPIS och GOD JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)