tisdag 8 december 2020

HIMMELSK GRATÄNG , 4 PORT .




                                          HEJSAN !

BLOMKÅL  är  otroligt  gott  och  blir  ännu  godare  om  den  får  rostas  i  ugnen .
HÄR  hamnar  den  i  en  enkel,  men  ack  så  läcker  liten  gratäng .

GRATÄNG  MED  ROSTAD  BLOMKÅL  OCH  TOMATSÅS .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stort  blomkålshuvud
olivolja
salt
nymalen  svartpeppar
1  burk  färdig  tomatsås,  ca  400  g
ca  1 1/2  dl  färsk-riven  parmesan 
1  mozzarella ,  riven i  bitar
ca  1 1/2  tsk  oregano

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  blomkålen  i  buketter .
Lägg  ut  dem i en  långpanna  och  ringla  över  lite  olivolja .
Salta  och  peppra .  ROSTA  i  225  grader i  ugnen  tills  de  
börjar  få  lite  färg,  ca  20  minuter .
Rör  om  då  och  då .   Ta  ut  och  låt  svalna  något .
Sänk  temperaturen  till  200  grader .
TÄCK  botten  av  en  gratängform   med  ett  lager  tomatsås.
Strö  över  lite  parmesan,  följt  av  ett  lager  blomkål,  lite  av
mozzarellan och  oregano .  Upprepa .
AVSLUTA  med  ett  lager  tomatsås ,  parmesan  och  oregano .
GRATINERA  i  ca  30 - 40  minuter  eller  tills  ytan  blir  
gyllenbrun   och  bubblande .
LÅT  svalna  något  innan  servering .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 7 december 2020

POTATISSOPPA & KASSLER 4 PORT . mmm...!


                                  HEJSAN  !

SOPPAN  doftar  underbart när  DU  lagar  den - och  ännu  godare  smakar  den ! 
Även den som säger sig,  - inte gilla  soppa,  tycker 
den är god ! Man kan ju alltid  SMAKA ,- men behöver inte äta upp !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  potatis
1  purjolök
1  msk  smör/ margarin
9  dl  hönsbuljong
150  g  kassler
1  tsk  salt
2  kryddmått  svartpeppar
1/2 dl  finhackad  persilja

SERVERING  :
knäckebröd +  morotsstavar 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SKALA  potatisen  och  skär  den i  skivor .
Strimla  purjolöken .
HETTA  upp  smöret  i  en  kastrull  och  
fräs  potatis  och  purjolök.
Tillsätt  buljongen och  låt  koka  tills  
potatisen  och  är  mjuk .
SKÄR  bort  fettranden  på  kasslern  .
Skär  köttet  i  små  bitar  och  lägg  dem  
i  soppan .
SMAKA  av  med  salt  och  peppar  .
STRÖ  över  den  hackade  persiljan  före
servering  .

SMAKLIG  MÅLTID  och  GOD  JUL !

SMÅ - BRÖD TILL JUL - KAFFET , - KANELKAKOR .




                                          HEJSAN  !

SMÅBRÖD   bör  bevaras  i  täta  burkar.  LÅT  dem  svalna  ordentligt  innan 
de  läggs  i  burk ,  annars  kan  de  lätt  bli  mjuka  och  sega.
DU  kan  också  djupfrysa  dem .
TAG  fram  dem  och  lägg  upp  dem  på  ett  serveringsfat  innan  DU  sätter
på  kaffevatten ,  så  är  de  lagom  tinade  när  kaffet  ska  drickas .
Så  himla  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
150  g  smör / margarin
1 1/2  dl  strösocker ,  ca  125 g
1  ägg
3 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN ,  ca  200 g
1  tsk  bakpulver
2  tsk  kanel 
3  msk  strösocker
UGN  :  200  GRADER 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  strösocker  vitt  och  poröst .
TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  ordentligt .
BLANDA  vetemjöl  och  bakpulver .
TILLSÄTT  mjöl-blandningen  till  smeten .
Arbeta  raskt  ihop  degen  och  låt  den  vila
kallt  i  ca  1  timme .
BLANDA  kanel  och  socker  på  ett  fat .
BAKA  ut  degen  till  finger- tjocka  längder .
Skär  dem  i  ca  10  cm  långa  bitar .
RULLA  varje  bit  i  kanel - och socker -
blandningen  och  forma  bitarna  till  ett  S .
GRÄDDA  KAKORNA   i  ugn  vid  200  grader
tills  de  verkar  torra  och  genomgräddade,  ca  
10  minuter .
LÅT  KAKORNA  SVALNA  PÅ  GALLER .

GOD  JUL !


söndag 6 december 2020

MULTISALLAD , 4 PORTIONER .



                               HEJSAN  !

EN  REJÄL  VITAMINKICK   BEHÖVS  PÅ  VINTERN .
Den  här  salladen  är  späckad  med   nyttigheter  och
dessutom  förföriskt  god .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
4  portioner  kokt  QUINOA 
100  g  cashewnötter
1  apelsin
1  burk ,  ca  240 g,  kikärter
100  g  gröna  sojabönor  (färska  fast frysta ,  d v s ej  torkade )
2  avokador

SENAPSDRESSING :
3  msk  olja
2  msk  vit  balsamvinäger
2  msk  dijonsenap

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  QUINOAN   enligt  anvisning  på  förpackningen .
Hacka  nötterna   grovt .
SKALA  apelsinen  .  SKÄR  i  bitar .
SKÄLJ  kikärterna  .  TINA  sojabönorna .
GRÖP ur  avokadorna   och  skär  i  bitar .
BLANDA  alla  ingredienser .
RÖR  i  senapsdressingen  .

LYCKA  TILL !
.

TIPS ... !




                                 HEJSAN  !

TIPS  !

Ett  mellanmål  kan  behövas  ibland  ,  - vad  sägs  on  det  här ?

HÄR ÄR RECEPTET:
4  mjuka  tunnbröd
2  bananer ,  skivade
4  salladsblad
1/2  gurka  utan  skal
4  skivor  skinka 
keso
Curry,  salt  och  peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA  banan,  sallad,  skinka,  gurka  och  keso 
i  de  4  tunnbröden .
KRYDDA  lätt  med  curry,  salt  och  peppar .
RULLA  ihop  och  lägg  i  folie  så  att  fyllningen
inte  rinner  ut .

TACK !


lördag 5 december 2020

LAMMFRIKADELLER I TOMATSÅS , 6 PORT.




                                    HEJSAN  !

FRIKADELLER  är  perfekt  när  man  inte  orkar  stå  och  steka,  det  är  bara att  låta  dem  
koka  med  i  den  mustiga  såsen .  LAMMFÄRSEN  kan  bytas  mot  nöt-  eller  fläskfärs .
UNDERBART GOTT !  -  vilken  färs  DU  än  tar .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  vitlöksklyfta
500  g  Lammfärs
1  ägg
2  msk  vatten 
1/2  tsk  torkad  timjan
2  tsk  salt
2  krm  malen  svartpeppar

TOMATSÅS  :
2  vitlöksklyftor
1/2  dl  olivolja
1  dl  torrt  vitt  vin , ( kan  uteslutas , ta vatten )
500  g  krossade  tomater
1  lagerblad
1/2  tsk  torkad  timjan
1  tsk  salt 
2  krm  nymalen  svartpeppar
1  tsk  strösocker

SERVERING :
420  g  pasta
1 kruka  persilja
1 1/2  dl  Kalamata oliver (70 g)
2  msk  kapris

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  finhacka  vitlöken .
BLANDA  alla  ingredienser  till  frikadellerna  och  forma  till  lagom  stora  köttbullar .
TOMATSÅS :
Skala  och  skiva  vitlöken  fint .
Fräs  den  i  oljan  1 minut   utan  att  den  tar  färg .
TILLSÄTT  vin,  tomater,  lagerblad  och  timjan .
Låt  koka ihop  5  minuter.
TILLSÄTT  FRIKADELLERNA . .
och  låt  dem  koka  sakta  under  lock  10  minuter
Smaka  av med  salt,  peppar  och  socker .
KOKA  pastan  enligt  anvisning på förpackningen .
PLOCKA  och  strö  persiljan  över  frikadellerna .

SERVERA ,  med  pasta ,  oliver  och  kapris .

LYCKA  TILL !

SMÅ STEKTA ÄGG MED BACON OCH BAKADE TOMATER . 4 PORT.




                                     HEJSAN !

EN   JÄTTEGOD  LUNCHRÄTT !   PROVA  NI  OCKSÅ !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  skivor  bacon
12  körsbärs  tomater
olivolja
8  ägg
salladsblad

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  bacon  på  bakpappersklädd  plåt  och  ställ  in  i  ugnen 
i  200  grader  i  5  -  6  minuter .
GNID  in  tomaterna  i  olivolja,  ställ  dem  i  ugnen i  en  ugnsfast 
form  och  låt  dem  baka  i  8  minuter .
STEK  äggen  i  en  stekpanna  eller  plättlagg  och  gärna  med  teflon-
beläggning,  i  ett  par  minuter .
LÄGG  upp  det  hela  med  lite  späda  salladsblad .

LYCKA  TILL !