söndag 13 december 2020

CHOKLADBRÖD, CA 100 ST.



                                      HEJSAN  !

NÄR  TOBIAS  var  5  år,  blev  han  stört-förälskad  i  dessa  chokladkakor  !
Nu  är  han  en  vuxen  man ,  men  gillar  kakorna  som  förr !
TUNNA,  spröda  chokladkakor  strödda  med  hackad  mandel  och  pärlsocker  -
det  är  JULKAKAN  framför  andra  i  många  familjer .

Degen  ska vara  kall  när  den  kavlas  ut  vilket  går  lättast,  om  man  bara  tar  lite  i  taget .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör / margarin
200  g  strösocker
300  g  vetemjöl
1  ägg
4  tsk  kakao
1/2  msk  vaniljsocker 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ARBETA  ihop  alla  ingredienser  till  en  smidig  deg 
och  låt  den  vila  kallt  50  minuter .
KAVLA  ut   degen  tunt  (ta inte hela på en gång )  och
ta  ut  kakor  med  mått .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  doppa  kakorna  i
pärlsocker  och  hackad  mandel .
LÄGG  kakorna  på  bakpappersklädd  plåt  och  GRÄDDA 
kakorna  i  200  grader  ca  8  minuter .

 Ca  100  kakor  av  hela  degen  .

GOD JUL !

BRYSSELKÅLSSALLAD , 6 P0RT.




                                  HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka  ,  så  himla god !
Kanske  inte  så  vanlig nu,  - men  på  julbordet  är  den  finemang !
Till  skinka, korvar , brunkål  och  Janssons  frestelse.

HÄR ÄR RECEPTET  :
500 g  färsk  brysselkål
2  stora  gröna  syrliga  äpplen
1/2  dl  hasselnötter ,  rostade
1 /2  dl  skållade,  rostade  mandlar
3  msk  smör/margarin
1  dl  sultan-russin
1 dl  slätbladig  persilja
2  msk  färsk  timjan
1  citron,  saften
1/2  citron, skalet
1  msk  färsk  ingefära
GARNERING :
kryddgrönt
citron  blandat med ingefära = citronzest
granatäppelkärnor

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
ANSA  KÅLEN  och  koka  den i  lättsaltat  vatten ,
ca  10  minuter .   LÅT  rinna  av .
SKALA ,  kärna  ur  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor.
Grovhacka  nötterna  och  mandlarna .
HETTA  UPP  matfettet  i  en  stekpanna  och  värm  upp
nötter,  mandlar,  russin,  persilja,  timjan,  äppelskivor
och  brysselkål .  PRESSA  ner  citronsaft,  tillsätt  rivet
citronskal  och  riven  ingefära .
FÖRDELA  salladen  i  en  skål .  GARNERA  med 
kryddgrönt,  citronzest  och  granatäppelkärnor .

mmm...!

GOD  JUL !


FASTER INGEGÄRDS , GLASMÄSTARSILL , CA 4 PERS.





                                     HEJSAN  !

Den här  sillen  är  riktigt  god, med mera grönsaker i än den förra .

SILLEN  behöver  stå  och  dra  i  två  dagar  före  servering .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10  SILLFILE'ER
10  krossade  kryddpepparkorn
2  lagerblad
1  rödlök
2  morötter

LAG :
1  dl  ättikssprit , 12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  lagen  tillsammans  med  kryddpepparkorn 
och  lagerbärsblad .  KOKA  tills  sockret  löser  sig .
SKALA  och  skär  rödlök  och  morötter  i  tunna  skivor .
SKÖLJ  av  sillen  och  skär  i  mindre  bitar .
VARVA  sill, lök  och  morötter  i  en  burk .
HÄLL  över  lagen  och  låt  stå  i  två  dagar ,  innan  servering .

GOD  JUL !


FARMORS KRYDDSILL, 4 PERS.




                                     HEJSAN !

DEN  här  sillen  behöver  stå  och  dra  i  lagen  i  minst  
ett  dygn  före  servering .
mmm... !   himla  gott .

10  SILLFILE'ER
2  gula  lökar
1  knippe  finhackad  dill
10  kryddpepparkorn

LAG  :
1  dl  ättikssprit,  12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
KOKA  upp  lagen  tills  sockret  löst  sig .
Låt  svalna .
SKÄR  sillen  i  mindre  bitar .
Skala  och  skär  löken  i  tunna  skivor .
Finhacka  dillen .
VARVA  alla  ingredienserna  i  en  burk .
Häll  över  lagen  och  låt  stå  i  minst  ett  dygn .

GOD  JUL !

lördag 12 december 2020

FARMORS VALNÖTSKAKOR, 30 ST .




                                    HEJSAN !

VARJE  JUL, var  dessa  VALNÖTSKAKOR   en  av  många  andra  måsten ,
hos  Farmor  till  JUL .!
MEN så  var  de  också  de  godaste , av  godast !
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  rumsvarmt  smör/ margarin
1/ 2  dl  strösocker (jag provade med,  1/2 dl  råsocker, mmm...!)
2  dl  valnötter
1 1/2  tsk  vaniljsocker
1/2  dl  potatismjöl
2 1/2  dl  vetemjöl,  BERTE  QVARN

SÅ HÄR GÖR DU  :
RÖR SMÖR  och  socker  poröst .
GROVHACKA  några  av  valnötterna  till  dekoren ,
mal  eller  mixa  resten  och  blanda  ner  tillsammans
med  vaniljsocker,  potatismjöl  och  mjöl .
ARBETA  ihop  till  en  smidig  deg .
RULLA  DEGEN  till  en  3  cm  tjock  rulle .
PLASTA  in den   och  lägg  den  i  kylskåpet i minst
30  minuter .
SÄTT  UGNEN  på  200  grader .
SKÄR  rullen  i  1  cm  tjocka  skivor  och  lägg  dem
på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
STRÖ lite  valnötshack  på  varje  kaka  och  tryck  till
lätt  med  handen .
GRÄDDA  KAKORNA  i ca  15  minuter,  tills  de  är
ljust  gyllenbruna .

LYCKA TILL  och  GOD JUL  !

SNÄLLA FIGURPEPPARKAKOR, 150 ST .




                                        HEJSAN  !

Jag  vet  att  det  är  snålt  tilltaget  att  skriva  receptet  på  figurpepparkakor  idag,
när  LUCIA  är  imorgon ,  eftersom  pepparkakorna  ska  vila  i  kylen  över  natten ,
men  DU  kan  baka  dem  till  JULAFTON istället  !
Jag hade  lånat  ut  receptet och  fick  tillbaka  det igår  kväll,  därav  förseningen .

HÄR ÄR  RECEPTET :
150  g  smör/margarin
5  dl  strösocker
2  dl  ljus  sirap
2  dl  vatten 
1  msk  kanel
1  msk  ingefära
1  msk  malda  nejlikor
1  msk  bikarbonat
1 1/2  liter  vetemjöl ,  BERTE  QVARN
( ca  900  g ).

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  eller  margarin ,  socker  och  sirap  smidigt .
TILLSÄTT  vatten,  kryddor  och  bikarbonat.
ARBETA  in  mjölet  och  låt  degen  vila  insvept  i  
folie  eller  plast  över  natt  i  kylskåp .
KAVLA  ut  degen  och  tag  ut  kakor  och  figurer med  mått.

GRÄDDA  i  200- 225  grader  5 - 7  minuter och 
låt  kakorna  svalna  på  plåt .

Ska  DU  baka  med  barnen ?
LÅT  barnen  få  varsin  plåt  att  lägga  sina  figurer på -
för husfridens  skull !
Och  gärna  varsin  burk ,  att  lägga  sina  figur-pepparkakor i .

INTE  PLASTPÅSE -  DÅ BLIR  DE  MJUKA ! 


LYCKA TILL och  GOD JUL !
(Har DU inte lust att göra så många pepparkakor ,
dela degen och lägg i frysen ,för att ta fram senare )


Vi hade kul hemma, 5 dagbarn och 2 egna barn ,  
när vi bakade dessa pepparkakor .himla goa !






fredag 11 december 2020

LÄTTA SAFFRANSBULLAR, - LUSSEKATTER, 25 ST .




                                       HEJSAN  !

PÅ DEN HÄR DEGEN HAR DU INTE SMÄLT SMÖR
UTAN DU NYPER IHOP SMÖRET MED MJÖLET .
SÅ HIMLA GODA NÄR DE ÄR KLARA .   LYCKA  TILL !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Ca  10  dl  vetemjöl
75  g  smör/margarin
1 dl  strösocker
(2 tsk kardemumma , om DU gillar det )  mmm... ! 
1  pkt  saffran (1/2 g)
1  sockerbit
3 dl  mjölk (3 %)
50 g  jäst 
2 äggulor
1/2  tsk  salt
ägg  till  pensling 

GARNERING ;
pärlsocker,  mandelspån ,  hackade nötter eller russin .


SÅ HÄR GÖR DU :
NYP  ihop  ca  8  dl  vetemjöl  med  smör och  socker , i  en  degbunke .
Stöt saffran  med  1  sockerbit  i  en  mortel .
VÄRM  mjölken  till  ca  37  grader  och  tillsätt  stött  saffran .
Lös  jästen  i  degvätskan  och  häll  den  i  degbunken .
Tillsätt  äggulorna ,  saltet  och  arbeta  in  1 - 2  dl  vetemjöl  till
en  smidig  men  ganska  lös  deg .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  till  nästan  dubbel  storlek .
ARBETA  degen  lätt .
Rulla  ut  långa  längder  med  lätt  mjölad  hand 
Forma  till  lussebullar ,  halvmåne -bulle ,  eller  julgran .
LÄGG  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper  och  garnera  
med det  DU  vill ha  på .
Låt  kusarna  jäsa  övertäckta  tills  degen  reser  sig 
igen  efter  lätt  tryck .
PENSLA  dem  med  uppvispat  ägg.

GRÄDDA  kusarna  i  250  grader,  5-8  minuter .

LYCKA  TILL och  GOD  JUL !

TIPS !

OM  DU gör  en  JULGRAN  av  degen  så 
PENSLAR  och  GARNERAR  DU med det som  DU vill  ha .
1 BULLE i  toppen  och  5  BULLAR  längst  ner, + 1 oval bulle  till  skaft.

GRÄDDA Julgranen  i  225  grader 10 - 18  minuter .

GLÖM  INTE  ATT  SÄTTA  SMÅ  FÖDELSEDAGSLJUS
I  GRANEN . NÄR  DEN  SERVERAS .  BLÅS UT INNAN  
NI TAR EN BULLE .

GOD - JUL !

GOD -  JUL !