fredag 18 december 2020

LÄCKRA BRÖDKAKOR MED SMAK AV KARDEMUMMA, 8 ST . TILL...




                                            HEJSAN  !

FRÅN  ÖCKERÖ  i  GÖTEBORGS  SKÄRGÅRD ,   kommer  receptet 
på  de  mjuka,  lätta  brödkakorna  som  bakades  till  varje  JUL .
Så   har   de  bakas  från  urminnes  tider ,  tills  idag !
mmm... underbart  goda  ! ... Till  julskinkan

HÄR ÄR RECEPTET  
100  g  margarin / smör
5  dl  vatten 
1  paket  torrjäst / färsk jäst 
1 /2  dl  strösocker
1  tsk  salt
1  dl  vetekli
1/2  msk  finstött  kardemumma
ca  2  liter  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  SMÖRET,  häll  på  vattnet  0ch  värm  till  40-45 grader  .
Blanda  torrjäst, socker,  salt , vetemjöl, vetekli  och  kardemumma
och  tillsätt  smör-vattnet .Arbeta  samman  till  en  smidig  deg .
Låt  den  jäsa  i  ca  1  timme .
ARBETA  sedan  upp  degen  på  bakbordet  .
Dela  den  i  åtta  delar ,  som  vardera  formas  till  en  rund  bulle
och  kavlas  ut  till  en 1/2  cm  tjock  kaka .
NAGGA  kakan  på  båda  sidor  och  låt  jäsa  i  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  275  GRADER  ,  ca  5  minuter .

LÅT svalna  under  bakduk .

GOD - JUL  !
 

måndag 14 december 2020

VÖRTBRÖD MED PORTER & JULMUST. 2 BRÖD.




                                    HEJSAN !

ETT  klassiskt  vörtbröd  som  doftar  ljuvligt ,
smakar  och  passar  perfekt  till  Julmaten .
DEN  mustiga  smaken  får  vörtbrödet  av
julmust  och  porter .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
50  g  smör /margarin
33  cl  julmust (1 flaska)
33  cl  porter   (1 flaska)
25  g  jäst
1  dl  mörk  sirap
3  dl  russin
2  tsk  malda  nejlikor
2 msk  malda  pomeransskal
2  msk  mald  ingefära
1  tsk  salt
17 - 18  dl  rågsikt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  must  och  porter  och  ta  kastrullen från  plattan .
HÄLL  över  vätskan  i  en  bunke  och  smula  ner  jästen .
TILLSÄTT russin,  sirap,  kryddor  och  salt .
Blanda  ner  rågsikten,   lite  i  taget .
Knåda  degen  i  en   köksmaskin  i ca  10  minuter  tills 
den  är  slät  och  smidig .(15-20 min för hand)
Låt  degen  jäsa  i  en  bunke  täckt  med  plastfolie i  45  min.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  2  avlånga  bröd och  lägg  dem  på  en  plåt  med
bakplåtspapper.  LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk i 30  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .

GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen  i  40 - 45  min .

LYCKA  TILL
och
GOD  -  JUL  !



                                

JULKAKA MED DADLAR , 18 - 20 ST.





                                              HEJSAN !

LJUVLIG  sötma  från  dadlar  gör  den  här  kakan  extra  god .
HASSELNÖTS TÄCKET  ovanpå  är  också  läckert- njut  kakan
i  små  bitar  till  en  kopp  kaffe !
SÅ  himla  goda !  
Receptet har  jag  fått  från  min  goda  vän  MONAS .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör / margarin
2  dl  strösocker
3  ägg
3 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk   bakpulver
1/2  dl  whisky  eller  mjölk
200  g  dadlar
HASSELNÖTSTÄCKE :
2  ägg
1  dl  strösocker
1  dl  vispgrädde
1  dl  hackade  nötkärnor 
UGN
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  SMÖR  och  socker  mjukt ,  tillsätt  äggen 
och  rör  till  en  jämn  smet .
Blanda  vetemjöl  och  bakpulver.
Tillsätt  mjöl-blandning  och  whisky  eller  mjölk
i  smeten  och  rör  om  ordentligt .
Bred  ut  smeten  i  en  bakpappersklädd  långpanna
med  måtten  25x35 cm ,
HALVERA  och  kärna  ur  dadlarna .
Hacka  dem  grovt .
Strö  hacket  över  kakan .
HASSELNÖTSTÄCKE :
VISPA  ÄGG  och  strösocker  poröst .
Vispa  grädden  och  blanda  ner  i  äggsmeten .
HÄLL  blandningen  över  kakan ,  strö  över  
nötterna.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen 30 - 40  min
tills  smeten  stannat .

LYCKA  TILL  och  GOD JUL !
 

söndag 13 december 2020

CHOKLADBRÖD, CA 100 ST.



                                      HEJSAN  !

NÄR  TOBIAS  var  5  år,  blev  han  stört-förälskad  i  dessa  chokladkakor  !
Nu  är  han  en  vuxen  man ,  men  gillar  kakorna  som  förr !
TUNNA,  spröda  chokladkakor  strödda  med  hackad  mandel  och  pärlsocker  -
det  är  JULKAKAN  framför  andra  i  många  familjer .

Degen  ska vara  kall  när  den  kavlas  ut  vilket  går  lättast,  om  man  bara  tar  lite  i  taget .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör / margarin
200  g  strösocker
300  g  vetemjöl
1  ägg
4  tsk  kakao
1/2  msk  vaniljsocker 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ARBETA  ihop  alla  ingredienser  till  en  smidig  deg 
och  låt  den  vila  kallt  50  minuter .
KAVLA  ut   degen  tunt  (ta inte hela på en gång )  och
ta  ut  kakor  med  mått .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  doppa  kakorna  i
pärlsocker  och  hackad  mandel .
LÄGG  kakorna  på  bakpappersklädd  plåt  och  GRÄDDA 
kakorna  i  200  grader  ca  8  minuter .

 Ca  100  kakor  av  hela  degen  .

GOD JUL !

BRYSSELKÅLSSALLAD , 6 P0RT.




                                  HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka  ,  så  himla god !
Kanske  inte  så  vanlig nu,  - men  på  julbordet  är  den  finemang !
Till  skinka, korvar , brunkål  och  Janssons  frestelse.

HÄR ÄR RECEPTET  :
500 g  färsk  brysselkål
2  stora  gröna  syrliga  äpplen
1/2  dl  hasselnötter ,  rostade
1 /2  dl  skållade,  rostade  mandlar
3  msk  smör/margarin
1  dl  sultan-russin
1 dl  slätbladig  persilja
2  msk  färsk  timjan
1  citron,  saften
1/2  citron, skalet
1  msk  färsk  ingefära
GARNERING :
kryddgrönt
citron  blandat med ingefära = citronzest
granatäppelkärnor

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
ANSA  KÅLEN  och  koka  den i  lättsaltat  vatten ,
ca  10  minuter .   LÅT  rinna  av .
SKALA ,  kärna  ur  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor.
Grovhacka  nötterna  och  mandlarna .
HETTA  UPP  matfettet  i  en  stekpanna  och  värm  upp
nötter,  mandlar,  russin,  persilja,  timjan,  äppelskivor
och  brysselkål .  PRESSA  ner  citronsaft,  tillsätt  rivet
citronskal  och  riven  ingefära .
FÖRDELA  salladen  i  en  skål .  GARNERA  med 
kryddgrönt,  citronzest  och  granatäppelkärnor .

mmm...!

GOD  JUL !


FASTER INGEGÄRDS , GLASMÄSTARSILL , CA 4 PERS.





                                     HEJSAN  !

Den här  sillen  är  riktigt  god, med mera grönsaker i än den förra .

SILLEN  behöver  stå  och  dra  i  två  dagar  före  servering .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10  SILLFILE'ER
10  krossade  kryddpepparkorn
2  lagerblad
1  rödlök
2  morötter

LAG :
1  dl  ättikssprit , 12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  lagen  tillsammans  med  kryddpepparkorn 
och  lagerbärsblad .  KOKA  tills  sockret  löser  sig .
SKALA  och  skär  rödlök  och  morötter  i  tunna  skivor .
SKÖLJ  av  sillen  och  skär  i  mindre  bitar .
VARVA  sill, lök  och  morötter  i  en  burk .
HÄLL  över  lagen  och  låt  stå  i  två  dagar ,  innan  servering .

GOD  JUL !


FARMORS KRYDDSILL, 4 PERS.




                                     HEJSAN !

DEN  här  sillen  behöver  stå  och  dra  i  lagen  i  minst  
ett  dygn  före  servering .
mmm... !   himla  gott .

10  SILLFILE'ER
2  gula  lökar
1  knippe  finhackad  dill
10  kryddpepparkorn

LAG  :
1  dl  ättikssprit,  12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
KOKA  upp  lagen  tills  sockret  löst  sig .
Låt  svalna .
SKÄR  sillen  i  mindre  bitar .
Skala  och  skär  löken  i  tunna  skivor .
Finhacka  dillen .
VARVA  alla  ingredienserna  i  en  burk .
Häll  över  lagen  och  låt  stå  i  minst  ett  dygn .

GOD  JUL !