tisdag 29 december 2020

VALNÖTSFRALLOR MED FIKON , CA 20 ST




                                         HEJSAN !

LYXA  TILL  HELGENS  FRUKOSTAR  
Med  goda  frallor  . 
Fikonen  i  degen  gör  frallorna  härligt  saftiga
och  mmm.... himla   go'  smak .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25  g  jäst 
5  dl  kallt  vatten
2  tsk  salt
8  dl  rågsikt
4 - 5  dl vetemjöl
100  g  valnötter,  finhackade
5 - 6 fikon , finhackade  & torkade

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt  vattnet .
Rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt salt,  rågsikt  och  vetemjöl .
Knåda  degen  i  10  minuter  i  en  köksmaskin  tills  
den  är  slät  och  smidig .
BLANDA  ner  valnötter  och  fikon  i  degen .
Låt  degen  jäsa  i  en  bunke  täckt  med  plastfolie  i  45  min.
TA  upp  degen  på  bakbordet  och  forma  den  till  runda  frallor .
Lägg  dem  på  plåtar  med  bakplåtspapper .
Låt  dem  jäsa  under  bakduk i  30  minuter
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GRÄDDA  frallorna  mitt  i  ugnen  i  10 - 12 minuter .

GOTT  NYTT  ÅR !

måndag 28 december 2020

NYÅRET 20-21 , KOKOSTOPPAD ANANASPAJ 4 - 6 PORT.




                                       HEJSAN !

FRÄSCH  MIX  AV  ANANAS,  MANGO  OCH  KOKOS ,
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
1 1/2  dl kokosflingor
1 dl strösocker
150 g  kallt  smör / margarin
FYLLNING :
3/4  färsk  ananas
ca  250  g  tärnad  mango ,
gärna fryst
ca 1/2 tsk pressad  citronsaft
GARNERING
Passionsfrukt och Physalis
UGN  200  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, kokos  och strösocker .
Tillsätt  tärnat  smör .
Blanda  snabbt  samman  allt  till  en  smulig deg .
FYLLNING :
SKALA, ta bort mittendelen  och tärna  ananasen .
Lägg  ananas och  mango i en smord  ugnsform .
Droppa över lite  pressad  citronsaft .
Strö  på  smuldegen .
GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen ,  20 -25  min.
GARNERA  med  passionsfrukt (dela /2 halvor)
och physalis .

GOTT NYTT ÅR  !

NYÅRET - 20-21, TACOPAJ MED KRYDDIG LINSRÖRA , 4 - 6 PORT.




                                                   HEJSAN !

- Undrar  vad  ska  vi  äta  ikväll,   Det   är ju  NYÅRSAFTON ?
Undran kom från sönerna,  - Vi ska äta TACOPAJ sa  jag
på  mammas  vis  skoja inte ,  det är  NYÅRSAFTON !!
Ni  kan tro  att  alla  blev  glada det var jättejätte gott !
och  alla  blev nöjda både STORA och små !

Istället  för  vanlig pajdeg  använder  vi  tortillabröd 
som varvas med den goda röran .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1-2  msk rapsolja
1 påse tacokrydda
400 g krossade tomater
3  dl vatten
3  dl röda linser, okokta
1 tsk salt
2 dl CREME FRAICHE
4 - 5 stora tortillabröd
200 g riven ost 
AVOKADORÖRA :
1 tomat
2 mogna avokador
1 liten röd chili
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronsaft
2  msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar 
1 - 2 msk hackad koriander
GARNERING 
majschips
1/2 röd paprika, hackad
1/2 grön paprika , hackad
1/2 röd chili, skivad
SERVERING
majschips,  ca 340 g majskorn
UGN  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA lök, vitlök och paprika .
Fräs i  olja  tillsammans  med  tacokrydda ca 3 min.
TILLSÄTT krossade tomater, vatten och linser .
Häll i saltet och låt koka upp .
Låt koka tills  linserna är mjuka  10-12 min .
RÖR ner CREME FRAICHE och ta stekpannan från värmen .
VARVA  tortillabröd  och  linsröra i en ugnsfast form 
ca  24 cm i diameter .
Översta  lagret  ska  vara tortillabröd  .
Lägg  ett  lager  riven ost på toppen  och
GRATINERA   mitt i ugnen  25 - 30 minuter .
AVOKADORÖRA  :
HALVERA,  kärna ur och tärna tomaten  fint.
Dela  , kärna ur och tärna avokadorna  fint .
Hacka  chili och vitlök .
BLANDA  tomat , avokado , chili och vitlök
i en skål .
Häll i citronsaft , olja,  salt och svartpeppar.
Blanda i koriander  efter  smak .
GARNERING :
LÄGG majschips  längs  kanten på formen .
TOPPA  med  paprika och chili .

SERVERA  med chips, avokadoröra och  majs .


GOTT  NYTT  ÅR !



söndag 27 december 2020

NYÅRSSALLAD MED VARMRÖKT LAX & SPARRIS , 4 PORT.




                                   HEJSAN !

DET  här en  trevlig  BUFFE'RÄTT  som  även  kan  serveras
som  ensamrätt  tillsammans  med  ett  gott  bröd .
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kokt delikatess potatis
1  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
1  bunt  grön  sparris
a'  250 g
1  bunt  rädisor
150  g  SUGARSNAPS
eller  sockerärter
6  salladslökar
SERVERING :
500 g  varmrökt  lax 
3  kokta  ägg
DRESSING 
1  dl  majonnäs
1/2  dl  gräddfil
2  msk  kapris
3  msk  söt  senap
3  msk  finhackad  dill
PICKLAD  RÖDLÖK 
2  rödlökar
1  dl  strösocker
1/2  dl  ättiksprit  12 %
1 1/2  dl  vatten 
GARNERING  DILL

SÅ HÄR GÖR DU :
PICKLAD RÖDLÖK :
SKALA  och  skiva  rödlöken  fint .
Lös  upp  sockret  i  ättika  och  vatten .
Lägg ner  löken  och  låt  allt  vila  i  ca  30  min.
HALVERA eller  skär  potatisen  i  klyftor
(beroende på hur stora de är ).  
Salta  och  peppra .
SKÖLJ  SPARRISEN   och  bryt  av  basen .
Koka  sparrisen  i  lättsaltat  vatten i  ca  3  min.
Spola  av  i  kallt  vatten ,  dela  i  mindre  bitar .
Skölj  och  ansa  rädisorna ,  hyvla  eller  skiva  
dem  tunt .
ANSA  och  koka  Sugarsnapsen  i  ca  1  min ,
spola  av i kallt  vatten .
Ansa  och  strimla  salladslöken .

DRESSING :
VISPA  samman  samtliga  ingredienser .
BLANDA  potatis,  sparris,  rädisor,  salladslök,
och  Sugarsnaps  samt  så  mycket  dressing  som 
DU  önskar,  servera  resten  av  dressingen  bredvid .
Fördela  salladen  på  ett  uppläggningsfat .

SERVERING :
DELA  LAXEN i  mindre  bitar  och  lägg  på  salladen .
Skala  och  dela  äggen  i  halvor .
Lägg  ägghalvorna  på  salladen .

TOPPA  med  PICKLAD  Rödlök .
GARNERA  MED  DILL .

GOTT NYTT ÅR  !


NYÅRET -20- 21 , CHOKLAD - OCH KAFFEMOUSSE, 4- 6 PORT .




                                          HEJSAN  !

Len  och  ljuvligt  god  och  dessutom  mycket  lättgjord 
är  den  här  moussen .
Det  viktiga  är  att  inte  vispa  grädden  för  hårt -
den  ska  vara  lättvispad ,  annars kan  moussen  bli  grynig .

EN  RIKTIGT  LYXIG  KAFFEMOUSSE !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2   dl   starkt  kaffe
100  g  mörk  choklad 
1  äggula
3  dl  vispad  grädde
GARNERING :
Chokladkaffebönor
eller  flisad  choklad 

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det  varma  kaffet  i  en  liten  kastrull .
Bryt  chokladen  i  bitar  och  låt  den  smälta 
i  kaffet  över  svag  värme .
NÄR  chokladen  är  helt  smält  dra  åt  sidan 
och  rör  ner  äggulan .   LÅT  svalna .
VISPA  grädden  löst .
Rör  ner  chokladen  i  grädden  och  blanda 
försiktigt . 
HÄLL  upp  i  glas  eller portionsformar  .
Låt  stelna  i  kylen  minst  3  timmar .
GARNERA  med  chokladböna  eller flisad 
choklad  före  serveringen .

GOTT NYTT ÅR !

lördag 26 december 2020

LAX I SMÖRDEGSPAKET , 4 PORT .


                                HEJSAN  !

LÄTTLAGAD  LYX  I FORM  AV  INBAKAD  LAX
DENNA   NYÅRS AFTON - 2021 .

HÄR ÄR RECEPTET  :
700 g  LAXFILE
1  förpackning  kyld  smördeg , ca  400 g
salt å peppar
1  knippa  persilja
1 knippa  dill
2  äggulor
TILLBEHÖR :
Örtsås , se  recept,
kokt  pressad  potatis 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  225  GRADER .
DELA  LAXFILEN  i  två  lika  stora  bitar .
SKÄR  till  en  bit  smördeg  som  är  lite  större  
än  laxbiten  och  lägg  över  på  plåt  med  bak-
plåtspapper .
LÄGG  på  en   laxbit  på  smördegen och  krydda
med  salt  och  peppar .
SKÖLJ  och  hacka  persilja  och  dill  
Blanda  dill  och  persilja  i  en  skål  och  strö  det  över  laxen .
Lägg  på  den  andra  laxbiten  .  SALTA  och  peppra .
KAVLA  ut  resten  av  smördegen och  lägg  över  laxen .
TRYCK  till  kanten   runtom  på  smördegspaketet  .
VISPA  upp  äggulorna och  pensla  smördegen   med  äggen .
TILLAGA i  ugnen tills  smördegen  fått  fin  färg  och  laxen  är  klar
10 - 15 minuter .SERVERA med  örtsås  och  pressad   potatis . 

ÖRTSÅS :  4  PORT.
Blanda  2  dl  CREME Fraiche  
2 msk  majonnäs
1  msk  rivet citronskal
och  3  msk  örter dill och persilja
Smaka  av  med  salt  och  svartpeppar .

LYCKA  TILL !

  
 

APELSINRUTOR MED FROSTING , 40 RUTOR . NYÅRSKAKA !




                                             HEJSAN  !

Tänk  på  att  tvätta  all  citrusfrukt  väl  med  varmt  vatten 
innan  DU  river  skalet  .
Dessa  rutor  är  saftiga  och  jättegoda
precis  lagom  smak  av  citrus.

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g smör /margarin
3  dl  strösocker
4  ägg
2  dl  gräddfil 
1  apelsin ,  rivet  skal  och  pressad  saft
6  dl  vetemjöl
2  tsk  bakpulver
FROSTING :
75  g  smör
1  dl  florsocker
1  apelsin,  rivet  skal
200  g  naturell  färskost
tex  Philadelphiaost
1  dl  vispgrädde
GARNERING :
skivor av  valfri  citrus
tex  klementin
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 175 GRADER .
VISPA  rumsvarmt  smör  och  socker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under omrörning .
Rör ner gräddfil,  apelsinskal  och apelsinsaft .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver  och  sikta  ner
i smeten  under  försiktig  omrörning .
Bred  ut  smeten  i  en  långpanna ,  ca  35 x 25 cm,
med  bakplåtspapper  i  botten .
GRÄDDA  i  25  minuter .
Känn  med  sticka .  Låt  svalna .

FROSTING  :
VISPA  rumsvarmt  smör  och  florsocker  poröst .
Rör  ner  apelsinskal .
Vispa  rumsvarm  färskost  mjuk  och  blanda  med
smörblandningen .
Vänd  ner  lättvispad  grädde  .
SKÄR  i  rutor  och  spritsa  en  klick  FROSTING 
på  varje  ruta .   GARNERA  med  citrusskivor  och  citronmeliss .

GOTT NYTT ÅR  ! !