söndag 3 januari 2021

LÄTTGJORDA KIKÄRTSBIFFAR, 4 PORT .




                                     HEJSAN !

DE  goda  vegetariska  biffarna  görs  på  konserverade  kikärter,
smakar gott  med  klyftpotatis  och  tzatziki  till .
+  tomaterna,  i  föregående  recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  burkar  kokta  kikärter, a' 400 g
1  gul  lök
1  vitlöksklyfta
2  msk  hackad  persilja
1/2  tsk  salt
1  krm  peppar
1  msk  maizena  majsstärkelse
1  ägg
smör  eller  margarin  till  stekning

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  kikärterna  väl  och  låt  rinna  av .
Skala  och  hacka  lök och  vitlök  fint .
MOSA  kikärter,  lök,  vitlök och persilja
i  matberedare .
BLANDA  med  salt, peppar, majsstärkelse
och  ägg  till  en  slät  smet .
Forma  bollar  och  platta  ut  till  biffar, 
1 cm  tjocka .
STEK i smör,  2 - 3  minuter  per  sida på
medelvärme .

SERVERA  med  klyftpotatis  och  tzatziki .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

lördag 2 januari 2021

UGNSBAKADE COCKTAILTOMATER MED FETAOST.




                                             HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT !

TOMATERNA  ÄR  GODA  SOM  TILLBEHÖR  
TILL  BÅDE  KÖTTFÄRS, FISK,  KYCKLING 
OCH  KORV .

HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG  ett  par  rejäla  klasar  cocktailtomater
i  en  ugnsfast  form .
STRÖ  över  en  nypa  timjan (eller  hacka några kvistar färsk timjan ).
SMAKSÄTT  också  med  FLINGSALT,  svartpeppar 
och  en  aning  olivolja .
BAKA  tomaterna i  ugn,  175  grader  ca  10  minuter .
Smula  över  fetaost .
Varsågoda !
LYCKA  TILL !

PERSIKOTÅRTA .





                               HEJSAN !
Hemmabakad  sockerkaksbotten 
eller
Varför  inte  göra  en  sån  här  god  TÅRTA 
Kanske  är det någon som  fyller  ÅR  
därhemma  idag !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  färdigköpt tredelad  tårtbotten
1  stor  burk  persikor ,  ca  800 g
eller  vad  Ni  gillar  för  frukt 
3  dl  vispgrädde
GARNERING :
Hackade  nötkärnor,  flisad  blockchoklad
eller  små  chokladkarameller

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT persikorna  rinna  av  väl  men  spara  saften .
Droppa  lite  av  persika -saften  över  bottnarna .
SKÄR  2  persika halvor  i  små  tärningar .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  persikabitarna .
LÄGG  samman  bottnarna  med  2/3  av  grädden
emellan .
Täck  tårtan  med  resten  av  grädden .
GARNERA  med  persikor .
Strö  över  nötter  och  choklad  eller  choklad-karameller.
LÅT  Tårtan  stå  kallt  fram till  serveringen .

LYCKA  TILL  !

TIPS !





                             HEJSAN !

Här är ett käckt,  TIPS !

För  att  få  limpan  riktigt  hög 
kan  Du  kavla  ut  degen  till  
en  rektangel  och  rulla  ihop
från  långsidan  .

Då  är det  himla  kul  att  baka  bröd
höga  och  fina !                

  LYCKA  TILL !


RÖDLÖKS - OCH PALSTERNACKSLIMPOR , 2 ST .




                                           HEJSAN !

RÖDLÖKEN  och  PALSTERNACKAN 
ger  brödet  en  söt  och  speciell  smak  .
Vi gillar  det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  stora  rödlökar
1  palsternacka
olivolja  till  stekning
25  g  jäst
4  dl  vatten
1 1/2  tsk  salt
1/2 dl olivolja
2  dl  grovt  DINKELMJÖL
9 - 10  dl  vetemjöl Special

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  löken .
Skala  och  riv  palsternackan .
Fräs  lök  och  palsternacka i en  stekpanna  med  olja .
Löken  och  palsternackan  ska  bli  mjuka  och  glansiga .
Låt  det  kallna .
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt  ljummet  vatten .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  lök,  palsternacka,  salt,  olja,  DINKELMJÖL  och  
det  mesta  av  vetemjölet och  arbeta  ihop  till  en  kladdfri 
deg .   ARBETA  degen  i  en  hushållsmaskin  i  5  min  eller
för  hand  i  10  minuter .  LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  1 tim.
TA  UPP  degen  på  ett  mjölat  bakbord  och  knåda  den  något.
DELA  degen  i  2  delar  och  kavla  ut  varje  del  till  en  platta 
som  mäter  25 x 25 cm .
RULLA  ihop  till  en  rulltårta  och  lägg  över  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
STRÖ  på  lite  vetemjöl  och låt  bröden  jäsa  under  bakduk  
ca  30  minuter .  
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GÖR  3- 4  snitt  i  bröden   med  en  riktigt  vass  kniv precis  innan
gräddningen .   GRÄDDA  en  bit  ner  i  ugnen ,  ca  45  minuter .
LÅT  bröden  svalna  på  ett  galler  utan  bakduk .

LYCKA  TILL !

fredag 1 januari 2021

BRYTBRÖD , 1 STORT BRÖD CA 11 BULLAR .


                                      

                                       HEJSAN !

Ett  rustikt  brytbröd  är  perfekt  till  många,
barnen  älskar  att  få  bryta  en  bulle själv !
Dessutom  smakar  det  gott  av  alla  kryddor .
OM  DU  är osäker  på  om  brödet  är  klart , använd en köttermometer ,  innertemperaturen 
på  ett  mörkt  bröd  ska  vara  98 grader  och  på  ett  ljust  bröd  ska  den  vara 96 - 97  grader .                
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten
2 1/2  tsk  salt
1/2  dl  rapsolja
2  dl  DINKELFLINGOR 
9  dl  vetemjöl  Special
PENSLING :
1  ägg
TOPPING :
1  msk  solrosfrön
1  msk  pumpafrön 
1/2  msk  CHIAFRÖN
1  tsk  sesamfrön
1/2  msk  melonkärnor
1  tsk  rågkross

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på   200  grader .
SMÖRJ  en  springform  med  avtagbar  kant ,
ca  24 - 27  cm  i  diameter .
SMULA  ner  jästen  i  en  degblandare  eller
stor  skål .
Värm  vattnet  fingervarmt ,  37 grader .
Häll  vattnet  över  jästen  och  lös  upp  den .
Tillsätt  salt,  olja  och  DINKELFLINGOR .
ARBETA  in  vetemjölet  lite  i  taget  och  
degen  smidig  i  5  minuter  med  maskin , 
för  hand  den  dubbla  tiden .
LÅT  degen  jäsa  övertäckt  på  varm  och
dragfri  plats  i  ca  30  minuter .
TA  upp  degen  på  lätt  mjölat  bakbord  och
forma  degen  till  en  rulle .
Dela  rullen  i  11 stycken  bitar .
Rulla  varje  bit  till  runda  bullar .
PLACERA  bullarna  i  den  smorda  formen .
LÅT  bullarna  jäsa  övertäckta  på  varm  och
dragfri  plats  i  ca  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ett  uppvispat  ägg
med  en  nypa  salt i  ägget ,  och  strö  över  frön,
Du  kan  själv  välja  vilka  frön   och  vilken  mängd 
Du  vill  ha  .
GRÄDDA  i  ugnens  mitt  i  ca  30 - 35  minuter .
TA  ut  brödet  och  låt  det  vila  i  formen .5-6 min.
Ta  ut  brödet  ur  formen  och   låt  det  svalna
under  bakduk .

LYCKA  TILL  !
och  
GOD  FORTSÄTTNING !

tisdag 29 december 2020

VALNÖTSFRALLOR MED FIKON , CA 20 ST




                                         HEJSAN !

LYXA  TILL  HELGENS  FRUKOSTAR  
Med  goda  frallor  . 
Fikonen  i  degen  gör  frallorna  härligt  saftiga
och  mmm.... himla   go'  smak .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25  g  jäst 
5  dl  kallt  vatten
2  tsk  salt
8  dl  rågsikt
4 - 5  dl vetemjöl
100  g  valnötter,  finhackade
5 - 6 fikon , finhackade  & torkade

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt  vattnet .
Rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt salt,  rågsikt  och  vetemjöl .
Knåda  degen  i  10  minuter  i  en  köksmaskin  tills  
den  är  slät  och  smidig .
BLANDA  ner  valnötter  och  fikon  i  degen .
Låt  degen  jäsa  i  en  bunke  täckt  med  plastfolie  i  45  min.
TA  upp  degen  på  bakbordet  och  forma  den  till  runda  frallor .
Lägg  dem  på  plåtar  med  bakplåtspapper .
Låt  dem  jäsa  under  bakduk i  30  minuter
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GRÄDDA  frallorna  mitt  i  ugnen  i  10 - 12 minuter .

GOTT  NYTT  ÅR !