torsdag 7 januari 2021

ENKLA KÖTTFÄRSSÅSEN , 4 PERS .




                                       HEJSAN !

GODA  VAL  GÖR  LIVET  LÄTTARE .....

mmm....himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  vitlöksklyftor
1  burk  hela  tomater
ca  400 g
1/2  dl  olivolja
2 1/2  msk  balsamvinäger
1  tsk  torkad  basilika
salt  och  svartpeppar
500 g  nötfärs
SERVERING :
300 g  färsk  fullkornspasta
parmesan 
färsk  basilika 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
FINHACKA  vitlöken  och  lägg  i  en kastrull 
tillsammans  med  burktomat,  olivolja,  balsam-
vinäger,  basilika  och  1/2  tsk  salt i kastrullen.
Dela  tomaterna  lite  med  en  träslev eller  
kökssax .  KOKA  upp  och  låt  puttra i 5-10 min.
LÄGG  i  köttfärsen  och  blanda  med  tomatsåsen.
Låt  koka  på  medel-låg  värme  under  omrörning 
tills  köttfärsen  är  genomkokt.
Koka  i  ytterligare  5 - 10  minuter .
SMAKA  av  såsen  med  salt  och  svartpeppar 
och  SERVERA  till  nykokt  pasta  med  lite  riven
parmesanost  och  färsk  basilika .
+  blandad  småbladssallad med  ananaskross .

SMAKLIG  MÅLTID  !

onsdag 6 januari 2021

KORV MED BLOMKÅLS- OCH POTATISMOS , 2-3 PORT.




                                     HEJSAN !

M mmm !  KORV  med  ett  gott  mos  av  blomkål  och  potatis  är  lätt  att  tillaga .
Senapssås  och  råkostsallad  passar  bra  att  servera  till .
Typ  vitkåls-  och  morotssallad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  Må  gott  lättkorv ( 7 %- 15%)
MOS :
350  g  potatis 
200 g  blomkål
3/4  dl  lättmjölk
1  krm salt
1/2  krm  vitpeppar
1  msk  finhackad  persilja
SÅS :
1  dl  laga  lätt
1  msk  skånsk  senap
VITKÅL- OCH  MOROTSSALLAD  :
1  klyfta  vitkål
2  skalade  morötter
2  skivor  ananas  i  egen  juice

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  dela  potatisen  i  bitar .
Skala,  ansa   och  dela  blomkålen i  buketter .
Koka  potatis och blomkål  i  lättsaltat  vatten
tills  de  är  mjuka, ca  10  minuter .
HÄLL  av  vattnet .
Tillsätt  mjölken  och  låt  den  bli  varm .
Stöt  sönder blomkål och potatis med  en  potatisstöt
eller  använd  en  mixerstav .
Salta  och  peppra .   SMAKA  av  och  tillsätt  persiljan .
VISPA  samman  grädden och  senap  i en  kastrull .
Låt  koka  upp och  smaka  av  om  det  behövs  mer  salt .
TA  bort  skinnet  på  korven  och  skär  den  i  skivor .
Lägg  dem  på  tallrik  och  värm  i  mikron 1-2  minuter.
Eller sjud  korvskivorna  i  en  kastrull  med  buljong
tills  de  blir  varma .
RIV  vitkål  och  morot  på den  grova  sidan  på  rivjärnet .
Blanda  ner  bitar   av  ananas .
SERVERA  korven  med  mos ,  sås  och  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 4 januari 2021

TIPS !




                                           HEJSAN !

LÄTTJOBBAT  FETT  !
OFTA är  smöret / margarinet  för  kallt  och  hårt  när  det
ska  användas  vid  t ex  bakning  .
Då  river  jag  det  på  rivjärn  så  blir  det  mycket  lättare
att  jobba  med .

Tack !

TIPS !




                                   HEJSAN  !

HAVREGRYNSGRÖTEN   blir  både  god   och  får  lite  sötma
när  jag  kokar  den  med   russin .  1-2  msk  per  portion  brukar 
jag  ta i .


Tack !

MAKENS FRUKOST , 1 PERSON . ÄGGRÖRA MED....




                                          HEJSAN  !

.... CRABSTICKS  OCH  MOZZARELLA 
LYXIGT  GOTT  SA MAKEN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
2  msk  grädde
1/2  krm  salt
1/2  msk  smör 
1/2  msk  hackad  dill
100 g  CRABSTICKS
skivad  gurka
1/2  skivad  mozzarellaboll 
a'  125 g
1  näve  gröna  blad

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA ägg , grädde och salt .
SMÄLT smöret  i en  teflonpanna  häll ner  ägg-blandningen .
SÄNK värmen  till  lägsta  nivå,  rör  med  en  träsked   medan
ägget  stelnar  och  bildar  en  smulig  massa .
ÄGGRÖRAN  är  klar  när  den  fortfarande  är  krämig .
STRÖ  över  dill .
SERVERA  Äggröran  med  CRABSTICKS  ,  gurka ,  gröna  blad 
och  mozzarella .

VARSÅGOD !

söndag 3 januari 2021

LÄTTGJORDA KIKÄRTSBIFFAR, 4 PORT .




                                     HEJSAN !

DE  goda  vegetariska  biffarna  görs  på  konserverade  kikärter,
smakar gott  med  klyftpotatis  och  tzatziki  till .
+  tomaterna,  i  föregående  recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  burkar  kokta  kikärter, a' 400 g
1  gul  lök
1  vitlöksklyfta
2  msk  hackad  persilja
1/2  tsk  salt
1  krm  peppar
1  msk  maizena  majsstärkelse
1  ägg
smör  eller  margarin  till  stekning

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  kikärterna  väl  och  låt  rinna  av .
Skala  och  hacka  lök och  vitlök  fint .
MOSA  kikärter,  lök,  vitlök och persilja
i  matberedare .
BLANDA  med  salt, peppar, majsstärkelse
och  ägg  till  en  slät  smet .
Forma  bollar  och  platta  ut  till  biffar, 
1 cm  tjocka .
STEK i smör,  2 - 3  minuter  per  sida på
medelvärme .

SERVERA  med  klyftpotatis  och  tzatziki .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

lördag 2 januari 2021

UGNSBAKADE COCKTAILTOMATER MED FETAOST.




                                             HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT !

TOMATERNA  ÄR  GODA  SOM  TILLBEHÖR  
TILL  BÅDE  KÖTTFÄRS, FISK,  KYCKLING 
OCH  KORV .

HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG  ett  par  rejäla  klasar  cocktailtomater
i  en  ugnsfast  form .
STRÖ  över  en  nypa  timjan (eller  hacka några kvistar färsk timjan ).
SMAKSÄTT  också  med  FLINGSALT,  svartpeppar 
och  en  aning  olivolja .
BAKA  tomaterna i  ugn,  175  grader  ca  10  minuter .
Smula  över  fetaost .
Varsågoda !
LYCKA  TILL !