lördag 9 januari 2021

MOROTSBOLLAR UTAN SOCKER . 12 ST .




                                    HEJSAN  !

Här  har  jag  en  nyttigare  variant  på  morotskaka .
De  är  smakrika  och  goda .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  finrivna  morötter
1  dl   naturella  cashewnötter
1 1/2  dl  glutenfria  havregryn
10  urkärnade  dadlar 
1/2 - 1 tsk kardemumma
1 nypa  havssalt 
TYCKER DU  att  det  blir  för  torrt ,
-  ta i 1 tsk  vatten,  att börja  med
1/2  dl  kokosflingor - att  rulla  bollarna  i .

SÅ  HÄR GÖR DU :
MIXA  allt  utom  kokosflingor ,  -
som  Du  ska  rulla  de  små  bollarna  i .

Förvara  i  kylen  .

LYCKA  TILL !

fredag 8 januari 2021

GROVA TEKAKOR, 22 ST .




                                          HEJSAN  !

VISST  är  hembakat  alltid  godast !
Och  bättre  än  nygräddade  tekakor till  fika- stunden 
kan  det  väl  knappast  bli ...mmm... !
Med  grovt  mjöl,  frön  och  rivet  äpple  i  degen  
smakar  de  dessutom  alldeles  ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
3 dl  mjölk
3 dl  vatten
75  g  rumsvarmt  smör 
eller   margarin
2  msk  honung
2  tsk  salt
1  grovrivet  äpple
ca  13 dl  mörkt  lantbrödsmjöl
1 dl  russin
eller  hackade  aprikoser(torkade)
1 1/2  dl  blandade  frön 
t ex  solros-, pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.
Värm  mjölken och  vattnet  till fingervarm temperatur 37 grader
och häll blandningen över  jästen .
Rör om tills jästen är upplöst.
KLICKA  ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och det 
grovrivna äpplet .
Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
TILLSÄTT russin och /eller  aprikoser i slutet av inknådningen.
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort stund 
eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i ca 30 minuter .
ARBETA samman  degen helt lätt i bunken och stjälp ut den på bakbordet .
Mjöla gärna bordet med mörkt lantbrödsmjöl .
SKÄR upp  degen  i  bitar ,  forma  dem  till  runda  bullar och  kavla därefter
ut dem till ovala  bröd / runda bröd , ca 10 cm .
Lägg tekakorna  på  bakpappersklädda  plåtar  och  nagga  dem .
Ställ  att  jäsa  ca  30-40 minuter .
SÄTT  UGNEN PÅ 250 GRADER .
GRÄDDA  de  färdigjästa  brödkakorna i  mitten  av  ugnen ,  i  ca  8  minuter.

LYCKA  TILL !




torsdag 7 januari 2021

ENKLA KÖTTFÄRSSÅSEN , 4 PERS .




                                       HEJSAN !

GODA  VAL  GÖR  LIVET  LÄTTARE .....

mmm....himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  vitlöksklyftor
1  burk  hela  tomater
ca  400 g
1/2  dl  olivolja
2 1/2  msk  balsamvinäger
1  tsk  torkad  basilika
salt  och  svartpeppar
500 g  nötfärs
SERVERING :
300 g  färsk  fullkornspasta
parmesan 
färsk  basilika 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
FINHACKA  vitlöken  och  lägg  i  en kastrull 
tillsammans  med  burktomat,  olivolja,  balsam-
vinäger,  basilika  och  1/2  tsk  salt i kastrullen.
Dela  tomaterna  lite  med  en  träslev eller  
kökssax .  KOKA  upp  och  låt  puttra i 5-10 min.
LÄGG  i  köttfärsen  och  blanda  med  tomatsåsen.
Låt  koka  på  medel-låg  värme  under  omrörning 
tills  köttfärsen  är  genomkokt.
Koka  i  ytterligare  5 - 10  minuter .
SMAKA  av  såsen  med  salt  och  svartpeppar 
och  SERVERA  till  nykokt  pasta  med  lite  riven
parmesanost  och  färsk  basilika .
+  blandad  småbladssallad med  ananaskross .

SMAKLIG  MÅLTID  !

onsdag 6 januari 2021

KORV MED BLOMKÅLS- OCH POTATISMOS , 2-3 PORT.




                                     HEJSAN !

M mmm !  KORV  med  ett  gott  mos  av  blomkål  och  potatis  är  lätt  att  tillaga .
Senapssås  och  råkostsallad  passar  bra  att  servera  till .
Typ  vitkåls-  och  morotssallad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  Må  gott  lättkorv ( 7 %- 15%)
MOS :
350  g  potatis 
200 g  blomkål
3/4  dl  lättmjölk
1  krm salt
1/2  krm  vitpeppar
1  msk  finhackad  persilja
SÅS :
1  dl  laga  lätt
1  msk  skånsk  senap
VITKÅL- OCH  MOROTSSALLAD  :
1  klyfta  vitkål
2  skalade  morötter
2  skivor  ananas  i  egen  juice

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  dela  potatisen  i  bitar .
Skala,  ansa   och  dela  blomkålen i  buketter .
Koka  potatis och blomkål  i  lättsaltat  vatten
tills  de  är  mjuka, ca  10  minuter .
HÄLL  av  vattnet .
Tillsätt  mjölken  och  låt  den  bli  varm .
Stöt  sönder blomkål och potatis med  en  potatisstöt
eller  använd  en  mixerstav .
Salta  och  peppra .   SMAKA  av  och  tillsätt  persiljan .
VISPA  samman  grädden och  senap  i en  kastrull .
Låt  koka  upp och  smaka  av  om  det  behövs  mer  salt .
TA  bort  skinnet  på  korven  och  skär  den  i  skivor .
Lägg  dem  på  tallrik  och  värm  i  mikron 1-2  minuter.
Eller sjud  korvskivorna  i  en  kastrull  med  buljong
tills  de  blir  varma .
RIV  vitkål  och  morot  på den  grova  sidan  på  rivjärnet .
Blanda  ner  bitar   av  ananas .
SERVERA  korven  med  mos ,  sås  och  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 4 januari 2021

TIPS !




                                           HEJSAN !

LÄTTJOBBAT  FETT  !
OFTA är  smöret / margarinet  för  kallt  och  hårt  när  det
ska  användas  vid  t ex  bakning  .
Då  river  jag  det  på  rivjärn  så  blir  det  mycket  lättare
att  jobba  med .

Tack !

TIPS !




                                   HEJSAN  !

HAVREGRYNSGRÖTEN   blir  både  god   och  får  lite  sötma
när  jag  kokar  den  med   russin .  1-2  msk  per  portion  brukar 
jag  ta i .


Tack !

MAKENS FRUKOST , 1 PERSON . ÄGGRÖRA MED....




                                          HEJSAN  !

.... CRABSTICKS  OCH  MOZZARELLA 
LYXIGT  GOTT  SA MAKEN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
2  msk  grädde
1/2  krm  salt
1/2  msk  smör 
1/2  msk  hackad  dill
100 g  CRABSTICKS
skivad  gurka
1/2  skivad  mozzarellaboll 
a'  125 g
1  näve  gröna  blad

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA ägg , grädde och salt .
SMÄLT smöret  i en  teflonpanna  häll ner  ägg-blandningen .
SÄNK värmen  till  lägsta  nivå,  rör  med  en  träsked   medan
ägget  stelnar  och  bildar  en  smulig  massa .
ÄGGRÖRAN  är  klar  när  den  fortfarande  är  krämig .
STRÖ  över  dill .
SERVERA  Äggröran  med  CRABSTICKS  ,  gurka ,  gröna  blad 
och  mozzarella .

VARSÅGOD !