onsdag 13 januari 2021

BLOMKÅL MED SKINKRÖRA , 4 PORT .




                           HEJSAN  !

mmm....så himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 blomkålshuvud
3  dl  rökt  skinka i 
tärningar 
2  msk  smör/margarin
2  mosade  hårdkokta  ägg
1  dl  hackad  persilja 

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA  och  koka  blomkålen  hel i  lättsaltat vatten 
ca  10  minuter .   Låt  rinna  av .
FRÄS  skinkan  i  smör,  tillsätt  ägg-hacket och persiljan.
Fräs  någon  minut .
HÄLL fräset  över  den  nykokta  blomkålen .
SERVERA med  ett  gott bröd .

VARSÅGODA !

måndag 11 januari 2021

HALLONMUFFINS MED LIMEFROSTING , 15 ST .





                                             HEJSAN !

BJUD  på  saftiga  muffins  med  hallon 
och  läcker  LIMETOPPING  - 
så  fräscht  och  så  gott  !
DET  kan vi alla  behöva  nu !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g mjukt  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
2  ägg
100  g  färskost , 
t ex PHILADELPHIA OST
2 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk bakpulver
rivet  skal  av 1- 2  limer 
2  msk  pressad  limesaft
ca  125  g  hallon
FROSTING :
50 g mjukt smör
4 1/2  dl   florsocker
1  tsk  vaniljsocker
2 -3  tsk pressad  limesaft
100 g färskost
GARNERING :
Hallon  strimlat limeskal
UGN : 175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt äggen , ett i taget , under  omrörning .
Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet .
BLANDA mjöl och bakpulver.
Sikta  ner det i smeten .
Vänd ner limeskal och -saft.
Fördela smeten i formar till knappt 3/4 fyllda,
gärna i ett muffinsbleck .
Lägg några hallon i varje form .
GRÄDDA mitt i ugnen 20-25 minuter .
Låt  svalna .
FROSTING :
VISPA smör , florsocker, vaniljsocker och
limesaft krämigt .
Tillsätt  färskosten under fortsatt vispning .
SPRITSA  FROSTINGEN på muffinsen .
GARNERA med hallon och limeskal före serveringen .

BÅDE till efterrätt eller  fikastund  !

LYCKA  TILL !

RÅRAKOR MED KANTARELLER OCH ÄDELOST , 4 PORT .





                                           HEJSAN  !

Kanske  går det att fresta  med  frasiga  rårakor
serverade  med  smörstekta  kantareller  och  ädelost .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg  potatis  av  fast  sort
1  tsk  salt
2  krm  peppar
3  msk  smör
250 g  kantareller (frysta, låt tina och rinna av i en sil )
TILLBEHÖR :
1 röd  paprika
1 gul  paprika
2  dl  CREME FRAICHE
125  g  ädelost
GARNERING   Färska  örter .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  riv  potatisen  grovt .
Lägg  rivet  i en sil  och  tryck  ut 
så  mycket  vätska  Du  kan .
Krydda  med  salt  och  peppar .
KLICKA  ner  potatis- rivet  i  en  stekpanna 
med  smör  och  platta  till  klickarna .
Låt  rårakorna  steka  till  en  frasig  yta 
innan  de  vänds .
Stek  till  fin  färg  på  andra  sidan .
RIV  stora  kantareller  i  bitar .
Stek  svampen  i  en  stekpanna  med  smör .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
SKÄR  paprikorna  i  små  tärningar .
Blanda  paprikatärningarna .
VID  SERVERING :
SERVERA  rårakorna  med  CREME FRAICHE ,
smulad  ädelost ,  stekta  kantareller  och
paprikatärningar .
Garnera  med  någon  färsk  ört, t ex  rucola / timjan.

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


söndag 10 januari 2021

STEKT FISKFILE' MED RÖDVINSSKY OCH POTATISMOS, 4 PERS. + TIPS !




                                        HEJSAN  !

FINA  FISKEN   MED  LYXIGT  MOS .

Blandsvamp, persilja, stek- lök  och  så knaperstekt bacon 
-så sätter vi  piff på en fin bit FISKFILE'.
Lägg  upp  på  en  bädd  av  hemlagat  potatismos .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  FISKFILE'
t ex torsk  eller  gös 
salt  och  några  nypor socker
malen  svartpeppar
smör  till stekning (eller margarin )
MOS 
8  mjöliga  potatisar
50  g  smör
1  dl  grädde
RÖDVINSSKY
1 pkt  bacon , ca  140 g
ca 8 - 10 steklökar
150  g  blandsvamp
2  vitlöksklyftor
1  dl  rött  vin
3  dl  kalvbuljong
2  msk  hackad persilja
2  msk hackad dill

SÅ HÄR GÖR DU :
KRYDDA  varje  FISKFILE' med lite salt, en nypa socker och malen svartpeppar.
MOS : Skala  potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten .
Häll  bort vattnet och mosa potatisen med smöret och grädden . Salta och peppra.
RÖDVINSSKY :  SKÄR baconet i mindre bitar .  Skala löken och grovhacka svampen .
Stek baconet lite knaprigt i en stekpanna tillsammans  med lök och svamp .
Skala och finhacka  vitlöken och tillsätt den mot slutet tillsammans med vin och buljong.
Låt koka ca 5 minuter.
Blanda ner persilja och dill .
Håll skyn varm .
HETTA  upp en klick smör i en stekpanna .
Lägg  fisken i pannan när smöret skiftar åt brunt .
Sänk värmen direkt till medelvärme och låt fisken steka
tills den får en fin stekyta .
Det går rätt snabbt tack vare att fisken är kryddad med lite socker .
Visst kan man utesluta sockret men det ger en fin smak åt fisken .
VÄND  på fisken och efterstek i ca 2 minuter .
SERVERA  med moset och rödvinsskyn .
 Små bladgrönsaker och steklökar .

Det här är riktigt festligt , kanske en bemärkelsedag !

LYCKA  TILL !

TIPS !
               Det är viktigt att fisken är rums- 
               tempererad när den läggs i pannan .
               Då kortas stektiden betydligt .   Tack !


lördag 9 januari 2021

MOROTSBOLLAR UTAN SOCKER . 12 ST .




                                    HEJSAN  !

Här  har  jag  en  nyttigare  variant  på  morotskaka .
De  är  smakrika  och  goda .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  finrivna  morötter
1  dl   naturella  cashewnötter
1 1/2  dl  glutenfria  havregryn
10  urkärnade  dadlar 
1/2 - 1 tsk kardemumma
1 nypa  havssalt 
TYCKER DU  att  det  blir  för  torrt ,
-  ta i 1 tsk  vatten,  att börja  med
1/2  dl  kokosflingor - att  rulla  bollarna  i .

SÅ  HÄR GÖR DU :
MIXA  allt  utom  kokosflingor ,  -
som  Du  ska  rulla  de  små  bollarna  i .

Förvara  i  kylen  .

LYCKA  TILL !

fredag 8 januari 2021

GROVA TEKAKOR, 22 ST .




                                          HEJSAN  !

VISST  är  hembakat  alltid  godast !
Och  bättre  än  nygräddade  tekakor till  fika- stunden 
kan  det  väl  knappast  bli ...mmm... !
Med  grovt  mjöl,  frön  och  rivet  äpple  i  degen  
smakar  de  dessutom  alldeles  ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
3 dl  mjölk
3 dl  vatten
75  g  rumsvarmt  smör 
eller   margarin
2  msk  honung
2  tsk  salt
1  grovrivet  äpple
ca  13 dl  mörkt  lantbrödsmjöl
1 dl  russin
eller  hackade  aprikoser(torkade)
1 1/2  dl  blandade  frön 
t ex  solros-, pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.
Värm  mjölken och  vattnet  till fingervarm temperatur 37 grader
och häll blandningen över  jästen .
Rör om tills jästen är upplöst.
KLICKA  ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och det 
grovrivna äpplet .
Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
TILLSÄTT russin och /eller  aprikoser i slutet av inknådningen.
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort stund 
eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i ca 30 minuter .
ARBETA samman  degen helt lätt i bunken och stjälp ut den på bakbordet .
Mjöla gärna bordet med mörkt lantbrödsmjöl .
SKÄR upp  degen  i  bitar ,  forma  dem  till  runda  bullar och  kavla därefter
ut dem till ovala  bröd / runda bröd , ca 10 cm .
Lägg tekakorna  på  bakpappersklädda  plåtar  och  nagga  dem .
Ställ  att  jäsa  ca  30-40 minuter .
SÄTT  UGNEN PÅ 250 GRADER .
GRÄDDA  de  färdigjästa  brödkakorna i  mitten  av  ugnen ,  i  ca  8  minuter.

LYCKA  TILL !




torsdag 7 januari 2021

ENKLA KÖTTFÄRSSÅSEN , 4 PERS .




                                       HEJSAN !

GODA  VAL  GÖR  LIVET  LÄTTARE .....

mmm....himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  vitlöksklyftor
1  burk  hela  tomater
ca  400 g
1/2  dl  olivolja
2 1/2  msk  balsamvinäger
1  tsk  torkad  basilika
salt  och  svartpeppar
500 g  nötfärs
SERVERING :
300 g  färsk  fullkornspasta
parmesan 
färsk  basilika 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
FINHACKA  vitlöken  och  lägg  i  en kastrull 
tillsammans  med  burktomat,  olivolja,  balsam-
vinäger,  basilika  och  1/2  tsk  salt i kastrullen.
Dela  tomaterna  lite  med  en  träslev eller  
kökssax .  KOKA  upp  och  låt  puttra i 5-10 min.
LÄGG  i  köttfärsen  och  blanda  med  tomatsåsen.
Låt  koka  på  medel-låg  värme  under  omrörning 
tills  köttfärsen  är  genomkokt.
Koka  i  ytterligare  5 - 10  minuter .
SMAKA  av  såsen  med  salt  och  svartpeppar 
och  SERVERA  till  nykokt  pasta  med  lite  riven
parmesanost  och  färsk  basilika .
+  blandad  småbladssallad med  ananaskross .

SMAKLIG  MÅLTID  !