tisdag 19 januari 2021

KAVRING MED MORÖTTER OCH FRÖN , 2 LIMPOR




                                          HEJSAN !

DETTA ÄR ETT SAFTIGT OCH NYTTIGT BRÖD 
SOM ALLA I FAMILJEN GILLAR .
DESSUTOM GOTT ATT ROSTA OCH GÅR ATT FRYSA .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön 
2 dl finrivna morötter
12 dl rågsikt
Smör till brödformarna.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla 2 bakformar a' 1 1/2 liter.
BLANDA  alla ingredienserna i en bunke
och fördela smeten i formarna .
STRÖ lite rågsikt över och grädda brödet 
i nedersta delen av ugnen i 75 min.

LYCKA TILL !

MINA GODA SOLSKENSBULLAR CA 24 ST .




                                                      HEJSAN !

DESSA  BULLAR  LYSER  UPP  HELA  TILLVARON 
FYLLNINGEN   -   VANILJKRÄM,  mmm...!
TÄNK ATT LÄGGA  PÅ  ETT FINT  FAT MED MÅNGA 
GODA , GULA  VANILJBULLAR !
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst ,50 g
för söta degar
100 g smör/margarin
3  dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
2 tsk  kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
FYLLNING 
2 dl MARSAN- ELLER
vaniljkräm 
PENSLING
1 ägg
GARNERING 
50 g smält smör+
1 1/2 dl strösocker
TILLBEHÖR -spritspåse

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .  Smält  matfettet i en kastrull
på svag värme .   Tillsätt  mjölken .  Låt  blandningen bli
fingervarm, 37 grader .  Häll  den ljumma  degvätskan  över
jästen  och  rör  om  så  att  den  löser  sig .
TILLSÄTT  salt, socker eller sirap  och  kardemumma .
Mät  mjölet  genom  att  hälla  det  luftigt  direkt  från  påsen
i ett  litermått .+  Tillsätt  drygt  2/3  av  mjölet
ARBETA  degen kraftigt  med  en  träsked ,  ca  8  minuter,
tills  degen blir  blank ,  smidig  och  släpper kanterna .
Jäs  under  bakduk  i  ca  30  minuter  till  dubbel  storlek .
ARBETA IHOP  degen  och  ta  sedan  upp  den  på  mjölat
bakbord .   Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs  och  arbeta
degen smidig .
DELA  degen  i  två delar .  Rulla ut en bit deg till en längd 
och dela den i 12 lika stora delar .  Rulla till släta bullar .
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min.
HÄLL vaniljkräm i en spritspåse .  Gör en grop i mitten på 
varje bulle och fyll med vaniljkräm .  Låt bullarna jäsa 10 min
ytterligare .  Värm  ugnen till  250 grader  .
PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 
i 5 - 10 minuter.
LÅT bullarna  svalna på galler under duk .
Efter  gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas
i strösocker .

LYCKA  TILL !

måndag 18 januari 2021

RUSSINMUFFINS, CA 20-25 ST



                             HEJSAN  !

Bara för att vi, barnen och jag bakade dessa himla goda muffins
när barnen var små ,blev de kallade "småbarnsmuffins".
I somras när killarna var här "JASSÅ har du bakat småbarnsmuffins mamma"
Så tydligen heter muffinsen så ännu !

HÄR ÄR RECEPTET : 
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör/margarin
1 1/4 dl mjölk
3  dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
1 dl russin
UGN : 225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT vetemjölet väl blandat med bakpulvret .
SMÄLT matfettet, tillsätt mjölken och häll ner
blandningen i smeten .
RÖR ner rivet citronskal och russin .
FÖRDELA smeten i veckade pappers-formar .
GRÄDDA i 225 grader mitt i ugnen i ca  10  minuter.

HIMLA GOA !

LYCKA TILL !

KAFFE MED CHOKLADSMAK, 4 PORT .




                                          HEJSAN  !

I går  var jag sugen på något, men kom inte på vad det var ?!
Då kommer maken hem med detta recept från ICA !
Så  himla  gott ,  vilken tur att jag gjorde detta !
Smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
6  dl nybryggt starkt kaffe
4  dl  mjölk
100 g  mörk choklad 
råsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp mjölken i en kastrull .
Flisa lite av chokladen  till garneringen .
Lägg resten av chokladen i mjölken och
låt den smälta under omrörning .
TILLSÄTT  kaffet i mjölken och smaksätt
eventuellt med råsocker .
SERVERA kaffet  i stora muggar eller glas
med öra .  TOPPA med  chokladen .

LYCKA TILL !
                           


söndag 17 januari 2021

MIN HJÄRTEGODA MUSLI , 8 - 10 PORT.




                                      HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl fiberhavregryn 
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk  malen kanel
1-2 msk akacia honung 
UGN :175 GRADER i 15 min.

SÅ HÄR GÖR DU  :
BLANDA 5 dl fiberhavregryn,+ 1 dl kokosflingor,+
1 dl solrosfrön, + 1 dl pumpakärnor i en bunke .
RÖR ihop .
TILLSÄTT :
1 msk  Kanel  och  1-2 msk  honungen ,  rör ordentligt .

LÄGG blandningen i en liten långpanna
med bakplåtspapper .
Rosta i 15 minuter .

SERVERA till yoghurt eller fil.

LYCKA TILL !

FRUKOSTMACKA MED ÄGG OCH KAVIAR , 1 PERS .



                                 HEJSAN !

Protein och vitaminer från ägget och
nyttigt omega -3 i kaviaren gör mackan 
till en bra inledning på dagen !
mmm...himla gott !
Jag brukar skiva 1 klyfta vitlök  och
lägga på kaviaren -som tar bort doften 
av vitlöken .
HÄR ÄR RECEPTET :
KOKA 1 ägg  i 7-8 minuter och kyl av det 
med kallt vatten .Skiva  ägget och lägg det 
på en skiva osötat fullkornsbröd,  gärna 
tillsammans med ett blad grönsallad .
Ringla över 1/2 - 1 msk kaviar , på tub.
TOPPA gärna med en dillkvist .

VARSÅGOD !
LYCKA TILL !

MIN SNABBRIMMADE KYCKLINGFILE' MED ROTMOS , 4 PERS.




                               HEJSAN  !

Smaka på det här då !
Så himla gott !

KYCKLINGFILE' går snabbt att sjuda färdigt .
Ett praktiskt vardagsalternativ när DU  har lite ont om tid .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE'
1 1/2 msk salt
5 dl hönsbuljong
ROTMOS :
2 mindre kålrötter,  ca 800 g
2-3 morötter
1 tärning grönsaksbuljong
2 lagerblad
4 -5 svartpepparkorn
5 medelstora potatisar 
1 1/2 msk smör /margarin
2 dl mjölk
salt och peppar
SERVERING :
fransk senap eller vanlig
2 kvistar bladpersilja
små - bladsallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA FILE'ERNA  på längden om de är mycket stora .
Lägg i en djup tallrik och gnid in dem med saltet .
Låt stå i 30 -40 minuter .
ROTMOS :
SKALA  kålrot och morötter .
Skär dem i sockerbitstora bitar .
Lägg i en gryta och häll på vatten så att det täcker .
Smula över buljongtärningen .
Lägg i lagerblad och svartpeppar .
Låt koka under lock i ca 10 minuter .
SKALA potatisen och skär i mindre bitar .
Lägg i potatisen och låt koka ytterligare15 min
eller tills rotfrukterna är mjuka .
HÄLL av kokspadet men spara det .
Ta bort lagerbladen .
Mosa rotfrukterna med en potatisstöt  eller i 
matberedare .
Tillsätt smör och mjölk .
Spä med kokspadet till lagom konsistens .
Smaka av med salt och peppar.
TORKA AV KYCKLINGFILE'ERNA
och sjud dem sakta under lock  i höns -
buljongen tills de är färdiga rakt igenom 
10 - 15 minuter .
SERVERA  rotmoset till kycklingen  
tillsammans med senap, hackad persilja 
och småbladsallad .

RIKTIGT SMAKLIG MÅLTID !