söndag 24 januari 2021

MIN GODA OSTKAKA MED FÄRSKOST , 6 PORT.





                                              HEJSAN  !


MMM....!    Visst är det väl  gott  med efterrätt emellanåt !
Men DU  kan även ha den till mellanmål.
Bjud kakan ljummen tillsammans med bär eller sylt
och  vispad  grädde .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g sötmandel
2 bittermandlar
3 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
500 g keso
2 dl vispgrädde
TILLBEHÖR  :
Bär eller sylt och vispad grädde 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA , skala och finhacka mandelsorterna .
VISPA ägg och strösocker pösigt .
Rör ner hackad mandel, mjöl och keso .
Vispa grädden och rör ner den i keso-smeten .
HÄLL smeten i smord eldfast form som rymmer
1 1/2 liter .  Grädda mitt i ugnen ca 1 timme .
Täck  formen mot slutet med folie om ytan blir 
för mörk .  OSTKAKAN kan bjudas varm eller ljummen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

lördag 23 januari 2021

RULLE MED LEMON CURD OCH BLÅBÄR , 10 BITAR .





                                            HEJSAN !
mmm...!
LEMON CURD som blandas medvispgrädde ger
en frisk och god fyllning .
Skär  rulltårtan i  lite  kraftigare  bitar,
då har DU en perfekt bakelse .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk kallt vatten
FYLLNING :
3  dl vispgrädde
1 1/2 dl  LEMON CURD 
3 dl  blåbär
mynta
GARNERING  :
2  dl vispgrädde
blåbär
röda vinbär 
små maränger
mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
VISPA  ägg och socker pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten .
Tillsätt  kallt vatten och rör ihop till en slät smet .
Häll smeten i en långpanna ,  30 x 40 cm  med 
bakplåtspapper i botten .
GRÄDDA 
mitt i ugnen , 5 - 7  minuter .
Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper .
Dra av gräddnings- pappret .
Låt svalna under långpannan eller lätt fuktad duk .
FYLLNING :
Vispa  grädden .
Blanda  grädde och LEMON CURD och bred ut i 
ett jämnt lager över bottnen .
Strö över blåbär och grovt hackad mynta .
Rulla ihop från långsidan .
Använd papperet för att fösa samman med om det behövs.
SKÄR i bitar och GARNERA  med vispad grädde ,
blåbär, röda vinbär,  krossade maränger och mynta .

LYCKA  TILL !







fredag 22 januari 2021

KASSLER - OCH PESTOPASTAGRATÄNG, 4 PERS.





                                                      HEJSAN  !

Det  här  måste  NI göra !  -alla gillar denna  himla goa  gratäng .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  valfri  pasta ,  t ex PENNE  eller skruvar 
1/2  dl paprikapesto ,  köp färdig )
250 g kesella 
250 g cocktailtomater
1 orange paprika
1 röd paprika
400 g kassler
10  skivor  rökt skinka
1 dl riven lagrad ost 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
KOKA  pastan .   HÄLL av vattnet och spola därefter pastan i kallt vatten .
BLANDA  paprikapesto,  kesella  och  pasta .
HALVERA tomaterna .  KÄRNA  ur och tärna paprikorna .
BLANDA ner tomater och paprika i pastan .
FÖRDELA  pastan  i en smord  ugnsform .
SKIVA  kasslern i ca 1 cm tjocka skivor .  VIK  skinkskivorna  på mitten.
VARVA  kassler och skinkskivor mitt på gratängen, strö över riven ost .
GRATINERA  mitt i ugnen tills osten smält, ca 12 minuter.

GARNERA med småblad och färska örter .

SMAKLIG MÅLTID  !

torsdag 21 januari 2021

FLUFFIGA BANAN-MUFFINS, 16 ST.




                                     HEJSAN  !


mmm... Jätte gott !
Använd gärna  en  muffinsplåt  för  att  få
extra  höga  och  fina  muffins .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 1/2  dl  vetemjöl
2 1/2  tsk  bakpulver
1/2  tsk  salt
3  ägg2  dl  mjölk, 3%
3  dl  strösocker
2  tsk  kanel
150  g  mjukt  smör/margarin
2  bananer

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver  och  salt  i  en  bunke.
TILLSÄTT  ägg,  mjölk,  socker,  kanel och mjukt smör .
Vispa  ihop  till  en  jämn  smet .
SKIVA bananerna  och rör ner dem försiktigt i smeten .
Fördela i muffinsformar  på en ugnsplåt .
GRÄDDA i varm ugn i 25 -30 minuter .

LYCKA TILL !

RÖDBETSBIFFAR MED FETAOST OCH QUINOA, 15 ST.




                                                HEJSAN  !

mmm...Det  här är himla gott !
Du kan ha  det som ensamrätt med en klick yoghurt,
eller som tillbehör till  pressad potatis är det smaskens,
och  en klick  yoghurt och salladslök till .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g rivna rödbetor
75 g fetaost
2 salladslökar
400 g kokt QUINOA 
1 msk spiskummin
3 ägg
1 dl potatismjöl
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
olivolja till stekning
TILL SERVERING :
yoghurt
klippt sallads-vårlök 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  grov-riv  rödbetorna .
Smula  fetaosten grovt  och  skölj 
och strimla  salladslöken .
BLANDA alla  ingredienserna väl
i en  bunke  och  forma  15 stycken 
biffar  av  smeten .
HETTA  upp  olivolja  på  svag  värme
i  en  stekpanna  och  stek  biffarna 
varsamt  4 -5  minuter  på  varje  sida .
SERVERA  med en klick  yoghurt 
och  lite  salladslök .

SMAKLIG  MÅLTID !

onsdag 20 januari 2021

PASTA CARBONARA , 4 PORT.



                                        HEJSAN  !

PASTA CARBONARA är  det absolut det godaste i pasta-väg , tycker jag !
Det är en krämig pastarätt med bacon , grädde och ost .
Nymalen svartpeppar på toppen !   mmm....!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket bacon ,  a' 140 g
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
4 port,  kokt spagetti 
1/2 dl klippt  bladpersilja
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG undan 4  baconskivor  och klipp resten 
i småbitar .
Fräs  de  hela baconskivorna och småbitarna 
knapriga i oljan .   Pressa i vitlök på slutet .
VISPA  äggulorna  lätt med en gaffel, blanda
samman  med grädden och osten .
Vänd ner baconbitarna , nykokt spagetti och
persilja i blandningen .
MAL svartpeppar över och stick i  de hela 
baconskivorna som garnering .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

PIZZA MED GRÖNKÅL, CITRON OCH ÄDELOST , 4 PORT.




                                               HEJSAN  !

EN UDDA SMAKKOMBINATION , KAN TYCKAS MED 
GRÖNKÅL, ÄDELOST OCH CITRON 
MEN JAG KAN NÄSTAN LOVA,  ATT DU KOMMER ATT NJUTA !

HÄR ÄR RECEPTET :
PIZZADEG :
25 g jäst
2 1/2  dl vatten , fingervarmt
3  dl  fullkorns- DINKEL
2 dl vetemjöl
2 msk olivolja
salt

TOPPA MED :
1 1/2 dl tomatsås (färdigköpt)
100 g grönkål
1 msk olivolja
salt
100 g ädelost
1 citron, finrivet skal av

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med  degen .  Rör ut jästen i vattnet .
Rör i mjöl, olja och salt.
Kåda minst 10 minuter.  Låt  jäsa i trekvart .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
KAVLA ut degen så tunt Du kan .Bred på tomatsås .  
Stansa  eller  skär ut till önskad form .
BLANDA  grönkål med olja och salt.
Lägg upp på pizzorna .
Skär ädelosten i bitar eller mosa med gaffel 
och fördela på pizzorna .
BAKA i ugn tills kanterna fått fin färg . 
Strö på citronskalet .
SERVERA .

Det är så himla  njutbart !
LYCKA TILL !