tisdag 26 januari 2021

BANANARAMA , SNABBT ENERGI




                                                        HEJSAN !

Bananer ger en snabb  energi-kick .  Drick den här mättande drycken 
när som helst under dagen .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan , skalad
1 tsk kokosflingor
1 dl sojamjölk eller vanlig mjölk
1 tsk honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ingredienserna i ca 30 sekunder.
 SERVERAS   KYLD  .

HOPPAS DET SMAKAR  !

MINA , TOSCABULLAR CA 24 ST.




                                         HEJSAN  !

RIKTIGA  GODINGAR  !   mmm...!

HÄR ÄR  RECEPTET :
75 g smör / margarin
6 1/2 dl vetemjöl
25 g jäst
2 dl mjölk
2 msk strösocker
FYLLNING :
3 msk  smör
2 msk socker
GLASYR :
50 g skållad flagad mandel
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA  smöret i  6 dl av  mjölet .
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken .
Blanda ner jästen, resten av den kalla mjölken 
och sockret i smör - och mjöl- blandningen .
Arbeta samman och tillsätt eventuellt lite mer mjöl .
TA upp degen  på mjölat bakbord .
Kavla till en  avlång fyrkant, ca 1 cm tjock .
RÖR samman  smör  och  socker  till  fyllningen 
och  bred  ut på degen .  RULLA ihop .
Skär längden i ca 24 bitar .
Lägg  i  pappers-formar på plåt .
LÅT bullarna jäsa ca 1 timme .
BLANDA ingredienserna  till glasyren i en  liten 
tjockbottnad  kastrull .
GRÄDDA bullarna  i 250 grader , 3 - 4 minuter.
TA ut plåten när glasyren kokat upp .
Låt glasyren koka upp och  fördela  den på bullarna .
GRÄDDA YTTERLIGARE 3 -4 MIN.
NU är det klart !

LYCKA  TILL !

måndag 25 januari 2021

MINA, SNABBA RÅGSIKTSLIMPOR MED LINFRÖN och RUSSIN . 2 ST LIMPOR .




                                               HEJSAN !

Igår bakade jag dessa  speciella  limpor som SKA STÄLLAS IN I KALL UGN ?!
Jag har russin och linfrön  i degen , -men DU gör som du känner är rätt för ER /DIG !

HÄR ÄR RECEPTET  :
50 g jäst
6 dl vatten , 37 grader
1 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl linfrön
1dl russin



8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
GARNERING , Linfrön 

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet . 
TILLSÄTT  sirap, olja, salt, linfrön, rågsikt och vetemjöl 
lite i taget .
RÖR  ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i
några minuter .
DELA degen i två bitar och forma dem till limpor med 
mjölade händer .
Lägg dem i limpformar, ca 1 1/2 liter klädda med bakplåtspapper.
(doppa bakplåtspappret i ljummet vatten och vrid ur,
så är det lättare att lägga i formen.)
Skär några snitt tvärs över limporna med en vass kniv .
SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN (utan jäsning) i mitten av ugnen 
och sätt temperaturen  på 200 grader.
BRÖDEN jäser under tiden ugnsvärmen ökar .  (rena skådespelet) .
Låt bröden stå i ugnen i ca 1 timma .
Täck med folie i slutet av  gräddningen om de blir för mörka .

SÅ HIMLA GODA !
                                                    LYCKA TILL !

söndag 24 januari 2021

MIN GODA OSTKAKA MED FÄRSKOST , 6 PORT.





                                              HEJSAN  !


MMM....!    Visst är det väl  gott  med efterrätt emellanåt !
Men DU  kan även ha den till mellanmål.
Bjud kakan ljummen tillsammans med bär eller sylt
och  vispad  grädde .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g sötmandel
2 bittermandlar
3 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
500 g keso
2 dl vispgrädde
TILLBEHÖR  :
Bär eller sylt och vispad grädde 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA , skala och finhacka mandelsorterna .
VISPA ägg och strösocker pösigt .
Rör ner hackad mandel, mjöl och keso .
Vispa grädden och rör ner den i keso-smeten .
HÄLL smeten i smord eldfast form som rymmer
1 1/2 liter .  Grädda mitt i ugnen ca 1 timme .
Täck  formen mot slutet med folie om ytan blir 
för mörk .  OSTKAKAN kan bjudas varm eller ljummen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

lördag 23 januari 2021

RULLE MED LEMON CURD OCH BLÅBÄR , 10 BITAR .





                                            HEJSAN !
mmm...!
LEMON CURD som blandas medvispgrädde ger
en frisk och god fyllning .
Skär  rulltårtan i  lite  kraftigare  bitar,
då har DU en perfekt bakelse .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk kallt vatten
FYLLNING :
3  dl vispgrädde
1 1/2 dl  LEMON CURD 
3 dl  blåbär
mynta
GARNERING  :
2  dl vispgrädde
blåbär
röda vinbär 
små maränger
mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
VISPA  ägg och socker pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten .
Tillsätt  kallt vatten och rör ihop till en slät smet .
Häll smeten i en långpanna ,  30 x 40 cm  med 
bakplåtspapper i botten .
GRÄDDA 
mitt i ugnen , 5 - 7  minuter .
Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper .
Dra av gräddnings- pappret .
Låt svalna under långpannan eller lätt fuktad duk .
FYLLNING :
Vispa  grädden .
Blanda  grädde och LEMON CURD och bred ut i 
ett jämnt lager över bottnen .
Strö över blåbär och grovt hackad mynta .
Rulla ihop från långsidan .
Använd papperet för att fösa samman med om det behövs.
SKÄR i bitar och GARNERA  med vispad grädde ,
blåbär, röda vinbär,  krossade maränger och mynta .

LYCKA  TILL !







fredag 22 januari 2021

KASSLER - OCH PESTOPASTAGRATÄNG, 4 PERS.





                                                      HEJSAN  !

Det  här  måste  NI göra !  -alla gillar denna  himla goa  gratäng .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  valfri  pasta ,  t ex PENNE  eller skruvar 
1/2  dl paprikapesto ,  köp färdig )
250 g kesella 
250 g cocktailtomater
1 orange paprika
1 röd paprika
400 g kassler
10  skivor  rökt skinka
1 dl riven lagrad ost 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
KOKA  pastan .   HÄLL av vattnet och spola därefter pastan i kallt vatten .
BLANDA  paprikapesto,  kesella  och  pasta .
HALVERA tomaterna .  KÄRNA  ur och tärna paprikorna .
BLANDA ner tomater och paprika i pastan .
FÖRDELA  pastan  i en smord  ugnsform .
SKIVA  kasslern i ca 1 cm tjocka skivor .  VIK  skinkskivorna  på mitten.
VARVA  kassler och skinkskivor mitt på gratängen, strö över riven ost .
GRATINERA  mitt i ugnen tills osten smält, ca 12 minuter.

GARNERA med småblad och färska örter .

SMAKLIG MÅLTID  !

torsdag 21 januari 2021

FLUFFIGA BANAN-MUFFINS, 16 ST.




                                     HEJSAN  !


mmm... Jätte gott !
Använd gärna  en  muffinsplåt  för  att  få
extra  höga  och  fina  muffins .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 1/2  dl  vetemjöl
2 1/2  tsk  bakpulver
1/2  tsk  salt
3  ägg2  dl  mjölk, 3%
3  dl  strösocker
2  tsk  kanel
150  g  mjukt  smör/margarin
2  bananer

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver  och  salt  i  en  bunke.
TILLSÄTT  ägg,  mjölk,  socker,  kanel och mjukt smör .
Vispa  ihop  till  en  jämn  smet .
SKIVA bananerna  och rör ner dem försiktigt i smeten .
Fördela i muffinsformar  på en ugnsplåt .
GRÄDDA i varm ugn i 25 -30 minuter .

LYCKA TILL !