onsdag 10 februari 2021

PIZZAOMELETT , 2 PORT.




                                        HEJSAN !

I denna  omelett  har  jag   strimlad  skinka ,  men 
om  DU  vill  ha  mera vegetariskt  kan  DU  byta
ut  skinkan  mot  svamp .

En rätt som  går  fort  att  göra och som  kan  avnjutas 
både  kall  och  varm .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 klick smör/margarin
4  ägg
2  msk  grädde
1  skivad  tomat
1/2 skivad  rödlök
150  g  skivad skinka
200 g  skivad  mozzarellaost 
oregano
salt å peppar,  

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
VÄRM en  ugnssäker  stekpanna ,  på  med  medelhög  värme 
och  bryn  en  klick  smör .
VISPA  äggen  lätt  och  rör  i  grädde .  SALTA  och  peppra .
Häll  i  äggsmeten  i  den  varma  pannan  och  strö  över  tomaten ,
löken,  skinkan  och  sist  mozzarellan .
LÅT  blandningen  stå  på  plattan  tills  den  börjar  bubbla  lätt
i  kanterna .  TA då  stekpannan  från  plattan  och  ställ  den  i  
mitten  av  ugnen .
GRÄDDA  i ca 15  minuter  tills  stanningen har stelnat och ytan
fått fin  färg .  TOPPA  med  färsk eller  torkad  oregano.

SERVERA  med  småbladssallad .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

tisdag 9 februari 2021

MIN, MAZARINKAKA MED BLÅBÄR, 16 BITAR.




                         
                                           HEJSAN !

Den  här är  riktigt,  mmm....!  Smaskens !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  rumsvarmt smör /margarin
2  dl  florsocker
1  ägg
4 1/2  dl  vetemjöl

FYLLNING :
250  g  rumsvarmt  smör
500 g  grovt  riven  mandelmassa
2 ägg
2 ägg , endast  gulan 
3  msk  vetemjöl
500 g  frysta , tinade och  avrunna blåbär
1/2  msk  stött  kardemumma
TOPPING :
1  msk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör och florsocker  vitt och pösigt .
Tillsätt  ägg och vetemjöl  och blanda till en  blank deg .
Om degen känns för kladdig ,  låt  den vila inslagen i 
plast i kylskåpet  ca 30  minuter .
Tryck ut degen i en pajform , 28 cm i diameter .
VISPA smör och mandelmassa med elvisp .
Tillsätt  ägg,  äggulor och  mjöl .
Vispa till en slät  massa och  fyll i  pajformen .
TÄCK  fyllningen med  blåbär  blandat  med  kardemumma.

GRÄDDA  mitt i ugnen på  180  grader  i 1 timme .

LÅT kakan svalna  och  pudra sedan med  florsocker .

LYCKA  TILL !


MITT GROVA BRÖD MED FILMJÖLK , 2 BRÖD .





                                                HEJSAN !

Det här saftiga  brödet  med  en  liten  sötma
bakar DU  utan jäst .  Jättegott  till  frukost .
Solrosfröna  ger  härlig smak och färgas  gröna
av  bikarbonaten .
Det  är alltså  varken  pumpafrön  eller  pistagenötter 
i brödet ,  vilket  betyder fritt  fram  även  för  nöt-
allergiker  !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  solrosfrön
2  dl  vetekross
5  dl  vetemjöl
5  dl  grahamsmjöl
1  dl  vetekli
1 1/2  msk  bikarbonat
1  msk  salt
1  liter  filmjölk
2  dl  mörk  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
Klä  två  avlånga  formar  1 1/2 liter,  med  bakplåtspapper .
(Doppa pappret i ljummet vatten , lättare att handskas med )
BLANDA alla  ingredienser i en  stor  bunke .
Rör  i  filmjölk  och  sirap .
FÖRDELA  den  ganska  lösa  degen  i  formarna .
Baka  i  1 1/2  timme i  nedre  delen  av  ugnen .
LYFT  upp  bröden  ur  formarna ,  dra  bort  pappret  och
låt  sedan  bröden  svalna  på  galler  under  en ren handduk .
Låt  gärna  bröden ligga  till sig  under  något  dygn ,  inlindade
i brödhandduken ,  innan  DU  skär  upp  dem .

LYCKA  TILL !


måndag 8 februari 2021

HEMLAGAD VÄLLING , FRÅN 5 MÅNADER.



                                          HEJSAN  !

Den här vällingen gjorde jag till mina barn .

HÄR ÄR ECEPTET :
1 dl vatten
2 dl 3% mjölk
3 tsk vetemjöl
1 tsk strösocker
1/2 tsk bordsmargarin

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman alla ingredienser , utom  bordsmargarin
i  en kastrull .  LÅT det få ett uppkok .
BLANDA  i bordsmargarin och koka alltsamman  i 5 min.
KYL kastrullen i vattenbad  till lagom  ät- temperatur .

LYCKA TILL !

TIPS ! " snabba ryck " !




                                        HEJSAN  !

Ett tag köpte jag en VIENERLÄNGD  i  affären .(när någon ringt, med kort  varsel )
Värmde den i ugnen 200 grader.
Tog ut längden (när jag tyckte det var lagom)
och la på  frusna  hallon , med vispad grädde till .

TACK !

MARMELADKAKA .




                                  HEJSAN  !

DENNA kaka blev  till  när jag var sugen på att baka, för många år sen .
Jag  visste inte riktigt vad jag skulle baka ,men då kom en  av pojkarna
in,  och sa " mamma ta marmelad " ! ? Och så blev det !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
1 1/2 dl strösocker
4 ägg
2 dl apelsinmarmelad
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
marmelad till formen 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt
sedan äggen ett i taget .
BLANDA ner marmeladen och tillsätt 
vetemjölet  + bakpulvret .
SMÖRJ  formen rikligt med Apelsinmarmelad 
och häll i smeten .
GRÄDDA kakan  i  175  grader  ca 1 timme , i mitten .

SERVERA  kakan  ljummen med en blandning av 
vispad grädde och lite  gräddfil eller CREME FRAICHE.

LYCKA  TILL !





STINAS SMÖRBULLAR , 35 ST .




                                     HEJSAN  !

MYCKET  beröm brukar de här bullarna få .
De smakar som köpta !
Och det är ett bra betyg för oss hemma  - bagare .

STINA är en kamrat som älskar att baka dessa bullar .
Varsågoda  att smaka  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
3 msk strösocker
5 dl kall mjölk
200 g smör /margarin
2 tsk mald kardemumma 
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
smör strösocker
PENSLING :
1ägg
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .  Häll över sockret  och rör tills jästen är löst.
Slå på mjölken , skiva ner smöret och arbeta till sist ner kardemumman och
nästan allt mjöl.  TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .
Dela den i 2 bitar som kavlas ut till 1 cm tjocka kakor .
BRED smör på halva kakorna ,  strö över socker och vik den o-smörade
halvan över den smörade .
Sporra  eller skär ut rutor,  ca 6x6 cm .
Lägg dem på smord plåt  eller med bakplåtspapper att jäsa ca  25  minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö över pärlsocker .

GRÄDDA i 250 grader  ca 8 minuter .

LYCKA TILL !