tisdag 16 februari 2021

TACOS MED HETA BÖNOR, 2- 3 PORT.




                                                HEJSAN  !

SÅ  HÄR  BLEV  DET  EFTER EN KVÄLL  UTE I  SNÖN !

 EN  SNABBLAGAD  VARM  SALLAD  PÅ  RÖDA  BÖNOR 
SERVERAS MED  TACOSKAL ELLER  NACHOS, ISKALL
GRÄDDFIL  OCH  OLIVER .
mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stor  rödlök  i  skivor
3  vitlöksklyftor i skivor
1  msk  olja1  burk  kidneybönor 
ca  400 g (röda bönor)
1 förpackning ca 500 g krossade  tomater
2-3  msk  chilisås
1- 2 msk  chilipulver
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
några droppar tabascosås 
2  dl  riven  ost 

TILLBEHÖR :
Tacoskal  eller NACHOS, gräddfil, grönsallad 
tomater  svarta  oliver ,

LYCKA TILL !


FESTLIG SPARRISBRUSCHETTA MED TOMAT OCH .... 4 SMÖRG...





                                              HEJSAN  !

EN gratinerad  smörgås kan bli en hel måltid .
Lätt att göra och serveras direkt från ugnen tillsammans med kall salsa -
en smörgås som kommer bli uppskattad .... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket djupfryst grön sparris , ca 200 g
4 skivor grovt lantbröd eller vitt
2 halverade vitlöksklyftor
ca 2 msk olja
1 påse 150 g grovt riven västerbottenost 
eller ca 2 dl annan smakrik ost
TOMAT -OCH AVOKADOSALSA :
4 fasta tomater
1 avokado i tärningar
1 rödlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta , fint hackad
saften av 1 lime eller 1/2 citron 
2 msk finhackade korianderblad 
1/2  tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med salsan ,  som blir godare av att stå och dra 
en stund i kylen .
Dela tomaterna i klyftor, ta bort kärnhuset och skär köttet
i tärningar .
Blanda samman tomater, avokadotärningar, hakad rödlök
och vitlök .   HÄLL på  limesaft  blanda ner koriander eller
persilja och salta .
STÄLL salsan kallt .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Koka  sparris enligt anvisning på förpackning.
Gnid  brödskivorna  med  halverade  vitlöksklyftor .
Pensla  med  olivolja  och rosta dem  knapriga  i  ugnen .
FÖRDELA  sparrisen  på  brödskivorna .
Strö  över  riven  ost .
Gratinera  smörgåsen mitt i ugnen  5-10 min, tills  osten 
smält .
SERVERA  BRUSCHETTAN  direkt  från  ugnen ,
tillsammans  med  salsan .

LYCKA  TILL !

måndag 15 februari 2021

CHEESEBURGARE MED OLIVER OCH CHILI , 4 ST .





                                        HEJSAN  !

EN MER EXKLUSIV  HAMBURGARE  FÖR DEN SOM GILLAR  OLIVER.
KRYDDA  MED  RÖD CHILI ALLT  EFTER  TYCKE  OCH  SMAK .
Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500  g  nötfärs, gärna grovmalen 
1  dl  hackade  svarta  oliver
1/2 dl strimlad  basilika 
2  msk  TOMATPURE'
1-2  msk  finhackad  röd  chili 
eller  1 tsk chilipeppar
1  tsk salt
1- 2  msk smör /margarin
GRATINERING :
4  skivor  ost
4  hamburgerbröd 
grönsallad  och  skivad  rödlök
strimlad  röd  paprika och skivade
svarta oliver .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT  UGNEN PÅ 200 GRADER .
Blanda  färsen  med  oliver,  basilika TOMATPURE'
chili  och  salt och forma  den till  4  biffar ,  något
större  än  hamburgerbröden .
Hacka   biffarna  lätt  med  en  kniv så  bullar  de  upp
sig  vid  stekningen .
STEK  biffarna  i  smör  ca  3  min  på  varje  sida .
Lägg  över  dem  på  en  plåt  .
Täck  varje  biff  med  en  ostskiva .
ROSTA  snittytan  på  hamburgerbröden under  grill-
elementet i ugnen ,  passa  så  att de  inte bränns   .                 
SÄTT  in  biffarna  mitt  i  ugnen , ca  5  minuter,  tills  
osten  har  smält
TÄCK underdelen av bröden  med strimlad  sallad  och  
skivad rödlök .  LÄGG  på biffarna .
TOPPA med  röda  paprikastrimlor  och  skivade  oliver .
LÄGG  på  bröd-locket  och  servera  med  småbladssallad .

LYCKA  TILL !
                                    .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................SÄTT   

söndag 14 februari 2021

MOSTER KARINS , MUFFINS MED KARDEMUMMA, 8 ST .



                                                   HEJSAN !

SÅ HIMLA GO'A , - DET VILL TILL ATT STOPPA I TID !
Det  här är ett gammalt  beprövat  recept  från en  gammaldags  bak -
bok .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 dl strösocker
1/2  tsk stött  kardemumma
2 1/2  dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
25 g smält smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Sätt  ut  8  muffinsformar  av papper,  på  en  plåt .
VISPA  ägg och socker pösigt .
Tillsätt  kardemumman .
SIKTA  ner mjölet blandat med  bakpulver .
Häll i mjölken blandat med fettet (smält)
och rör till en smet .
FÖRDELA smeten i formarna .
fyll dem  ungefär till  3/4 .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
LÅT muffinsen svalna  på  galler .
Sikta  lite florsocker över  vid servering .

MUFFINS  är godast  att  servera  ny-bakade .

LYCKA TILL !

lördag 13 februari 2021

GAFFELKAKOR, CA 60 ST.






                                                   HEJSAN  !

TÄNK  vad  gott  det  är  att ha  en  burk  kakor i  skåpet 
bara  att  ta  fram  till  kaffe  eller  te .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2  dl  cocosflingor
125 g smör/margarin
2  dl  vetemjöl
1 1/2  dl  strösocker
1 ägg
 SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA  samman  ingredienserna  till  degen .
FORMA  degen  till  runda  små  bollar .
Lägg  dem  på  smord  eller  bakpappersklädd plåt .
Tryck  till  med  en  gaffel  doppad  i  varmt  vatten .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter .
LÅT  kakorna  kallna  på  galler .

LYCKA  TILL !

VEGOGRYTA , 4 PORT .





                                  
                                                HEJSAN  !

Om  DU  vill  kan   DU  byta Quorn  grytbitarna  mot  korv 
eller grytbitar  av  nötkött-  som  kokas 30 min.
Sen gör DU som det står i receptet .

HÄR ÄR RECEPTET  :
2  gula  lökar
1 krossad  vitlöksklyfta
2 tsk olja
300 g grytbitar av Quorn 
1 burk konserverade tomater
med örter ca 400 g
200 g kokta  stora vita bönor
=  ca 3 dl,  konserverade
200 g  kokta  kidneybönor 
=ca 2 1/2 dl ,  konserverade
1 msk  TOMATPURE'
1 tsk senap
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Fräs den med vitlöken i oljan  i en
stekpanna eller gryta på ganska 
svag värme .
LÄGG  i  grytbitar  av Quorn  och 
låt dem brynas.
HÄLL i tomaterna  och  tillsätt de
avrunna  bönorna .
Blanda  om och rör i  TOMATPURE',
senap,  salt  och  peppar .
LÅT  allt  koka  på  svag  värme under lock 
ca  20 minuter .
VARSÅGODA !  MMM...!  

LYCKA TILL !













fredag 12 februari 2021

MONAS , CHOKLADKAKA MED KAFFE .





                                        HEJSAN  !

MIN  goda vän  MONAS,  bakar de underbaraste  kakor  man  kan   tänka  sig .
Här  är en  av  dem ,  mmm.. har  verkligen  smak  av kaffe .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g  mörk blockchoklad
125 g smör /margarin
1 dl starkt  kaffe
4 ägg
3 1/2  dl  strösocker
3 1/2  dl  vetemjöl
2 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
SMÖRJ och  bröa  en  rund  form, 
ca  24 cm i diameter .
BRYT  chokladen  i bitar  och  lägg  dem
samt fettet i en skål .
Låt  skålen  stå  i  nätt  och  jämnt  kokande 
vatten  tills  choklad  och  fett  smält .
TILLSÄTT  kaffet  och  rör  om .
Låt  blandningen  svalna  lite .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Sikta  ner  mjölet  blandat  med  bakpulver .
Rör  om  och  tillsätt  chokladblandnigen .
Rör  tills  smeten  är  jämn .
Häll  smeten  i  formen  .
GRÄDDA  på  galler  i  nedre  delen  av  
ugnen ,  ca  45  minuter .
Prova  med  en  sticka  att  kakan  är  torr .
LÅT kakan  kallna  på  galler .

LYCKA  TILL !

KOLLA !  Till PÅSK  kan  du baka samma kaka 
och lägga på  marsipanägg  i ett mönster som DU gillar !