torsdag 18 februari 2021

LINGONDRICKA, CA 1 LITER , TIPS !





                                                  HEJSAN !

ALLDELES  LAGOM  ATT  DRICKA  MELLAN  MÅLTIDERNA 
ELLER  TILL  MATEN  .  ENKEL  ATT  GÖRA . 

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten 
3 msk  lingonsylt
KOKA 3  MINUTER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Häll  upp 1 liter  kallt  vatten i en kastrull
lägg  i  tre  msk  lingonsylt 
när  det  börjar  koka  - ta  3  minuter  på
äggklockan .
Sila  drycken  när  den  svalnat  eller  låt
lingonskalen  vara  kvar  - som  fibrer .

TACK !

onsdag 17 februari 2021

MINA , MOROTSMUFFINS, 12 ST .




                                             HEJSAN  !

MORÖTTER  gör  alltid  bakverk  så  saftiga  och  goda . 
Smaka  själva !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
2  dl  strösocker
50 g  flytande smör och rapsolja
1 1/4  dl  filmjölk
3 1/2  dl  BERTE QVARN -  Vetemjöl
1  tsk  kanel
1  tsk bakpulver
1  tsk bikarbonat
1 dl fint  riven  morot

GLASYR :
35  g  rumsvarmt smör
1 1/2  dl  florsocker
50  g  färskost
1  tsk  vaniljsocker
1  tsk  pressad  citronsaft

GARNERING :
Rivna  morötter
 och hackade valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Vispa  ägg  och  socker  fluffigt .
Tillsätt  smör- och rapsolja  och  filmjölk .
BLANDA  ihop  mjöl, kanel,  bakpulver
och  bikarbonat  i  en  separat  skål.
Vänd  ner  detta  i  äggsmeten  och  rör  sist
ner de  rivna  morötterna .
Fördela  smeten  i  muffinsformar  och  
GRÄDDA  15 -20 minuter.  Låt  svalna .

VISPA  ihop  ingredienser  till  glasyren .
När  muffinsen  kallnat ,  bred  eller  spritsa  ut  glasyren 
och  dekorera  med  rivna  morötter  och  hackade  valnötter .

LYCKA  TILL !

KASSLER GRATINERAD MED BROCCOLI, 4 PORT.





                                               HEJSAN  !

Otroligt  enkelt  och  jättegott .
 Den  kom  till  när  jag  inte  hade  så  mycket  broccoli 
hemma  som  jag  trodde !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 rejäla  skivor  kassler
1 - 2  tomater  i  skivor
ca  200 g  färska  eller  frysta  broccolibuketter
1 1 /2  riven  Västerbottenost 
1/2 - 1  dl  CREME FRAICHE
1  krossad  vitlöksklyfta 
TILLBEHÖR :
Kokt pasta  och  småbladssallad .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER
.Lägg  kasslerskivorna  på  ett  smort ugnsfast  fat .
Täck  dem  med  tomatskivor  .
KOKA  broccolin  knappt  mjuk i  lättsaltat  vatten 
och  finhacka  den .
Blanda  det  hackade med  ost,  CREME FRAICHE
och  vitlök .  FÖRDELA  broccoli-röran  på
kasslerskivorna .
Får  DU   broccoli - röra  över  servera  den  tillsammans
med  pastan .
STÄLL in  fatet  högt  upp  i  ugnen  och  gratinera 
kasslern  10 - 15  minuter  tills  osten  smält .

SERVERA  med  kokt  pasta  och  en  sallad  med 
fetaost  i  olja  och  småblads  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !


BRÅTTOMÄPPELPAJ , 4 - 6 PORT .





                                                 HEJSAN  !

Kära nån  vad  det  snöar  idag !               
Då  får  vi  mysa   hemma .
Kanske  göra den där  jättegoda
Bråttom - äpplepajen 
Det är en  snabblagad  äppelpaj  där  man  strör  smul-deg
över  tunna  äppelklyftor/ skivor  och  gräddar  i  ugnen , 
svårare är det inte .

HÄR ÄR RECEPTET :
SMULDEG 
100  g smör /margarin
1 /2  dl  strösocker
1 1/2  dl vetemjöl
1 1/2  dl  havregryn
1 1/2  tsk  kanel 
FYLLNING 
5 - 6  medelstora  äpplen 
skurna  i  tunna  klyftor
1/2 dl strösocker eller rörsocker
2  msk  pressad  citron
TILLBEHÖR
Vaniljsås eller  glass

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smör  i  en  kastrull .
Rör  ner  socker,  vetemjöl,  havregryn
och  kanel .
Blanda  snabbt  samman  till  en  smulig  massa.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
SKALA  tjockskaliga  äpplen  .
Dela  dem  och  ta  bort  kärnhuset .
Skär  dem  i  tunna  skivor / klyftor  för hand
eller  i  matberedare .  LÄGG  skivorna /klyftorna  i en 
smord  pajform  eller  annan  ugnsfast  form .
Beräkna  3 /4 - 1 liter  klyftor .
Strö  över  socker  och  droppa  på citronsaft.
Fördela  smuldegen  över  äpplena .
GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  15 - 20 minuter
tills  smuldegen  fått  färg  och  äpplena  är  mjuka .


LYCKA  TILL !

tisdag 16 februari 2021

TACOS MED HETA BÖNOR, 2- 3 PORT.




                                                HEJSAN  !

SÅ  HÄR  BLEV  DET  EFTER EN KVÄLL  UTE I  SNÖN !

 EN  SNABBLAGAD  VARM  SALLAD  PÅ  RÖDA  BÖNOR 
SERVERAS MED  TACOSKAL ELLER  NACHOS, ISKALL
GRÄDDFIL  OCH  OLIVER .
mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stor  rödlök  i  skivor
3  vitlöksklyftor i skivor
1  msk  olja1  burk  kidneybönor 
ca  400 g (röda bönor)
1 förpackning ca 500 g krossade  tomater
2-3  msk  chilisås
1- 2 msk  chilipulver
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
några droppar tabascosås 
2  dl  riven  ost 

TILLBEHÖR :
Tacoskal  eller NACHOS, gräddfil, grönsallad 
tomater  svarta  oliver ,

LYCKA TILL !


FESTLIG SPARRISBRUSCHETTA MED TOMAT OCH .... 4 SMÖRG...





                                              HEJSAN  !

EN gratinerad  smörgås kan bli en hel måltid .
Lätt att göra och serveras direkt från ugnen tillsammans med kall salsa -
en smörgås som kommer bli uppskattad .... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket djupfryst grön sparris , ca 200 g
4 skivor grovt lantbröd eller vitt
2 halverade vitlöksklyftor
ca 2 msk olja
1 påse 150 g grovt riven västerbottenost 
eller ca 2 dl annan smakrik ost
TOMAT -OCH AVOKADOSALSA :
4 fasta tomater
1 avokado i tärningar
1 rödlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta , fint hackad
saften av 1 lime eller 1/2 citron 
2 msk finhackade korianderblad 
1/2  tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med salsan ,  som blir godare av att stå och dra 
en stund i kylen .
Dela tomaterna i klyftor, ta bort kärnhuset och skär köttet
i tärningar .
Blanda samman tomater, avokadotärningar, hakad rödlök
och vitlök .   HÄLL på  limesaft  blanda ner koriander eller
persilja och salta .
STÄLL salsan kallt .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Koka  sparris enligt anvisning på förpackning.
Gnid  brödskivorna  med  halverade  vitlöksklyftor .
Pensla  med  olivolja  och rosta dem  knapriga  i  ugnen .
FÖRDELA  sparrisen  på  brödskivorna .
Strö  över  riven  ost .
Gratinera  smörgåsen mitt i ugnen  5-10 min, tills  osten 
smält .
SERVERA  BRUSCHETTAN  direkt  från  ugnen ,
tillsammans  med  salsan .

LYCKA  TILL !

måndag 15 februari 2021

CHEESEBURGARE MED OLIVER OCH CHILI , 4 ST .





                                        HEJSAN  !

EN MER EXKLUSIV  HAMBURGARE  FÖR DEN SOM GILLAR  OLIVER.
KRYDDA  MED  RÖD CHILI ALLT  EFTER  TYCKE  OCH  SMAK .
Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500  g  nötfärs, gärna grovmalen 
1  dl  hackade  svarta  oliver
1/2 dl strimlad  basilika 
2  msk  TOMATPURE'
1-2  msk  finhackad  röd  chili 
eller  1 tsk chilipeppar
1  tsk salt
1- 2  msk smör /margarin
GRATINERING :
4  skivor  ost
4  hamburgerbröd 
grönsallad  och  skivad  rödlök
strimlad  röd  paprika och skivade
svarta oliver .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT  UGNEN PÅ 200 GRADER .
Blanda  färsen  med  oliver,  basilika TOMATPURE'
chili  och  salt och forma  den till  4  biffar ,  något
större  än  hamburgerbröden .
Hacka   biffarna  lätt  med  en  kniv så  bullar  de  upp
sig  vid  stekningen .
STEK  biffarna  i  smör  ca  3  min  på  varje  sida .
Lägg  över  dem  på  en  plåt  .
Täck  varje  biff  med  en  ostskiva .
ROSTA  snittytan  på  hamburgerbröden under  grill-
elementet i ugnen ,  passa  så  att de  inte bränns   .                 
SÄTT  in  biffarna  mitt  i  ugnen , ca  5  minuter,  tills  
osten  har  smält
TÄCK underdelen av bröden  med strimlad  sallad  och  
skivad rödlök .  LÄGG  på biffarna .
TOPPA med  röda  paprikastrimlor  och  skivade  oliver .
LÄGG  på  bröd-locket  och  servera  med  småbladssallad .

LYCKA  TILL !
                                    .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................SÄTT