lördag 27 februari 2021

KYCKLINGVINGAR MED MANGOSALSA , 4 PORT .





                                            HEJSAN !

mmm... ! riktigt gott !  Och  den jättegoda  salsan .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg  kycklingvingar
1 dl BARBEQUESÅS 
2 färska  majskolvar 
FLINGSALT
BARBEQUESÅS  till servering
1 tsk salt
SALSA :
200 g körsbärstomater
1 ätmogen mango,  tärnad 
1 salladslök strimlad
1 lime,  finrivet skal (endast det gröna)
och saft
1/2  msk flytande honung 
färsk koriander
salt
UGN : 200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Salta kycklingvingarna runt om och
lägg på en plåt med bakplåtspapper .
Vänd runt med  BBQ-sås och lägg majs-
kolvarna , delade i 3 bitar /styck 
bredvid kycklingvingarna .
TILLAGA  mitt i ugnen ca 30  minuter, 
täck eventuellt  med  folie mot slutet om 
kycklingvingarna ser ut att bli brända .
BLANDA  ihop  alla  ingredienser  till 
salsan  och smaka av med salt .
SERVERA  Kycklingvingarna  med  majs  -
kolvarna  och  salsan .
Ta resten av mangon  och några   små -  tomater,
  dela tomaterna i bitar , blanda ihop.
Och servera till vingarna och salsan .

SMAKLIG MÅLTID !


GRÖN SOPPA MED VITLÖKSBRÖD , 4 PORT.





                                                    HEJSAN  !

EN  värmande  soppa  går  alltid  hem  !
Smaka  på  en  vegetarisk  soppa  med  broccoli
och  ärtor ,  som  serveras  med  nygräddat  vitlöksbröd .

SOPPA :
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  fryst  broccoli
250 g  frysta  ärtor
5  dl  vatten 
2  msk  koncentrerad  grönsaksfond
2  dl  grädde
2  krm  svartpeppar
salt

VITLÖKSBRÖD :
1  baguette
25 g  rumsvarmt  smör/margarin
1 riven  vitlöksklyfta
2  msk  fryst  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
VITLÖKSBRÖD :  SÄTT  ugnen på 225  grader .
Blanda  smör, vitlök, persilja och 1 krm salt.
Skiva  baguetten  och  bred  på  vitlökssmöret .
SOPPA :
LÄGG  broccoli , ärtor, vatten  och fond i en kastrull .
Koka  upp och låt sjuda  ca 10 minuter .
Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer .
Smaka  av med  3/4 tsk salt och peppar .
VITLÖKSBRÖD :
Rosta  brödet i ugnen  ca 5 minuter .

SERVERA  soppan  med  det  varma  brödet .

SMAKLIG  MÅLTID !

fredag 26 februari 2021

CHORIZO I UGNEN , 4 PERS.




                                          HEJSAN  !

KLASSISKA   korvar  blir  kalasgoda  med  rätt  tillbehör.
Här är en av några rätter  med  korv  som  jag  gör  ibland .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET  :
6 chorizo korvar 
100 g  riven  prästost
1 dl CREME FRAICHE
2 tsk  senap
1 dl  bostongurka
2 dl  vispgrädde
1/2 dl  ketchup 
300 g  spagetti

SÅ HÄR GÖR DU  :
SÄTT  ugnen  på  225  grader.
Skär  ett  snitt  på  längden 
djupt ner i korvarna .
Blanda  samman  riven  prästost 
med  CREME FRAICHE , senap
och  bostongurka .
Rör  samman  vispgrädde  och  
ketchup .
HÄLL i  botten  av  en  ugnsfast  form
och  lägg  i  korvarna .
Ställ  in  i  ugn och  gratinera i 20 min.
KOKA  spagettin enligt anvisning  på
förpackningen .

SERVERA  med   småblad  och  1 ring konserverad ananas .
Skär  ananasen i bitar och blanda med småbladen .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !


                   


torsdag 25 februari 2021

CASHEWGRÄDDE .





                               HEJSAN !

OM  DU  inte  testat  att  byta  ut  vispgrädde  
mot  cashew  - grädde  så  måste  Du  göra det !
Passar  perfekt  till  allt  från  äppelpaj  till  kladdkaka .
INTE dumt  alls ! mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  cashewnötter (ej rostade)
1 moget  päron ,  skalat  och skuret i bitar 
ca  2  msk vatten 
1  tsk  osötat  vaniljpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA cashewnötterna  (ej rostade)
till  ett  mjöl.
Tillsätt  övriga  ingredienser  och 
mixa  till  en  krämig  konsistens .

LYCKA  TILL !

SER UT SOM VISPGRÄDDE !

TIPS !





                   TIPS  !

FORSKARE  har  analyserat  näringsinnehållet i  1000  råvaror 
och  gjort  en  lista  på  de  100  nyttigaste  matvarorna  i  världen .
I toppen  på  listan  kommer  bland  annat   mandlar , vit fisk  som
plattfisk,  mangold  och  pumpafrön .
HÖGT  på  listan  kommer  också  oväntade  näringsbomber  som
rödbetsblast  och  maskrosblad .

             TACK !

Källa :  BBC

TIPS !

 


                      TIPS  !

FYLLDA  OLIVER .
Fyll  stora  urkärnade  oliver  med  en  färskost ,
med  vitlök  och  örter ,  t ex BOURSIN .
EN  burk  CERIGNOLA-oliver  a' 300 g .
Dragon  passar  väldigt  bra  till  oliverna 
Du  kan  också  klicka  osten  på  mini -
BRUSCHETTAN .

TACK !

MINA, JÄTTEGODA HAVREFORMAR MED CHOKLAD , 30 ST .





                                                      HEJSAN !
mmm... njut !
DU kan byta ut  strösockret,  i chokladsåsen  mot  rörsocker
eller  ljust  alternativt  mörkt  MUSCOVADOSOCKER

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör/margarin
3   dl  havregryn
3  dl  strösocker
5  dl  vetemjöl
2  tsk  bakpulver
2  ägg
CHOKLADSÅS :
75 g  smör
1  msk  kakao
1 /2  dl  vispgrädde
1  dl  strösocker
1/2  msk vetemjöl

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  200  GRADER.

CHOKLADSÅS :
BLANDA  smör , kakao,  grädde, socker
och  mjöl  i  en  kastrull  och  koka  upp  
under  omrörning.
Småkoka  tills  såsen  tjocknar .  LÅT svalna .
SMÄLT   smöret  i  en  kastrull .
Blanda  havregryn,  socker,  mjöl och  bakpulver
i  en  skål .  RÖR i  det  smälta  smöret   och  ägg .
KLICKA  ut  smeten  i  småbrödsformar  och 
GRÄDDA  mitt  i  ugnen,  ca  10  minuter .
Låt  svalna  i  15  minuter .
TRYCK  en  fördjupning  mitt  i  kakorna  och
häll  i  lite  chokladsås .

ALL  LYCKA  TILL !