tisdag 16 mars 2021

MINA LJUVLIGA KARDEMUMMABULLAR , 44 ST .




                                            HEJSAN 

VEM  kan  väl  stå  emot  dessa  ljuvliga  bullar
med  fyllning  av  mandelmassa  och  ny-stött
kardemumma ?   mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
5 dl  mjölk
3/4 tsk  salt
1/2 tsk  stött  kardemumma
1 dl  strösocker
1 ägg
13 1/2 - 14 1/2 dl  kärnvetemjöl
- BERTE QVARN 
150 g  smör /margarin
FYLLNING :
175 g  smör, mjukt
1/2 dl strösocker
1 msk  stött kardemumma
200 g  riven mandelmassa
PENSLING & GARNERING 
1 ägg
strösocker
UGN  225 - 250  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  degbunke  och
rör  ut  den i  lite  av  mjölken .
TILLSÄTT  resterande  mjölk, salt, socker,
kardemumma , ägg, och ca hälften  av  mjölet .
Klicka  i  det  riktigt  mjuka  smöret .
HÄLL  i  resten  av  mjölet ,  förutom  lite  som  
sparas  till  utbakningen .
Arbeta  samman  till  en  lös  deg och  slät  deg .
LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT I MINST 1 TIMME .

FYLLNING :
RÖR  samman  smör,  socker  och  kardemumma.
Dela  degen  i  två  delar .  KAVLA  ut  varje  del 
till  en  rektangel  ca 50 x 30 cm .
Bred  på  smör- och sockerblandningen .
Riv  över  mandelmassan .
Rulla  samman  och  platta  till rullen  med  kaveln.
Skär  i  bitar  och  sno  samman  till  knutar  .
Lägg  i  formar .
LÅT JÄSA UNDER DUK  I MINST 1/2 TIMME.
PENSLA  med  uppvispat  ägg .
Strö lite strösocker ovanpå .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  8 - 10  minuter .

LYCKA  TILL !


måndag 15 mars 2021

VÅR FAVORITSANDWICH, 2 ST.



                                               HEJSAN !
 
EMELLANÅT LYXAR VI TILL DET FÖR OSS 
DÅ SERVERAS DENNA SUPERGODA
SANDWICH .

HÄR ÄR RECEPTET :
skivor av ljust  bröd
salladsblad 
skivor av hårdkokt ägg
räkor
CREME FRAICHE 
dill
citron

SÅ HÄR GÖR DU :
BRED tunt med smör på brödet och
lägg på ett  salladsblad .
TÄCK  med  äggskivor och ovanpå
mycket  räkor .
TOPPA med en klick CREME FRAICHE
och garnera med dill  och citron .

En mugg te  är inte dumt  till 
eller 1 glas öl .

LYCKA  TILL !



NYPONBULLAR , 22 ST






                                            HEJSAN  !

DESSA  bullar  gillades  av  dagbarnen jag hade en gång i tiden !
Å,  visst  gillade  vi  vuxna  dem  också !

HÄR ÄR RECETET :
50 jäst
1/2  liter  ljummen  nyponsoppa
1  ägg
1  dl  matolja
1  dl  vetekli
eller  groddar 
1 krm  salt
ca 12  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS  jästen  i  nyponsoppan .
Tillsätt  ägg,  matolja,  vetekli eller
groddar,  salt  och  mjöl .
Arbeta  degen  väl .
Ställ  den  att  jäsa  till  dubbel  storlek .
SLÅ upp  degen  på  mjölat  bakbord
och  arbeta  degen  smidig .
Rulla  ut  till en  längd  och  skär  den
i  jämna  stora  bitar  och  rulla  till
bullar .
Lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåts -
papper  och  låt  jäsa  ca  40  minuter .
PENSLA  med  ägg  och  grädda  i 250
graders ugnsvärme,  8 - 10  minuter .

LYCKA  TILL !

                           

ÄGGRÖRA MED BACON , 1 PORT.





                                                HEJSAN  !

SNABBT,  ENKELT  OCH  SUPERGOTT !

DEN  här  äggröran ,  blev jag bjuden på  hemma hos en god vän 
och jag glömmer den aldrig !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 - 3  ägg
1  msk  grädde
smör/margarin
3  skivor  bacon 
1  tomat

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  äggen  i  en  bunke  och  blanda  ner
grädde,  salt  och  peppar .
Smält  lite  smör  i  en  stekpanna  och  häll
i  blandningen .
Rör  om  hela  tiden  tills  äggröran  har  fått
lite  färg .
Det  går  bra  att  steka  bacon-skivorna 
bredvid  i  samma  panna .

SERVERA  med  skivad  tomat  eller  någon  
annan  grönsak .
DU  kan  variera  bacon  med  färska  champinjoner.

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

söndag 14 mars 2021

JORDGUBBSSMOOTHIE 1 STORT GLAS.




                                         
                                                       HEJSAN !
TILL frukost ! mmm.. !
MIXA  1  dl  vaniljyoghurt,  1 1/2  dl mjölk,  1  dl  frysta  jordgubbar
och  1  skalad  skivad  banan . 
HÄLL  upp  i  fint  glas .
Drick och njut !

VARSÅGODA !


MAKENS, ENKLARE SOCKERKAKA .





                                          HEJSAN  !

Den  här  är  enkel  och  går  snabbt  att  göra 
och  dessutom  jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET  :
2  ägg 
2 1/2  dl  strösocker
det  rivna  skalet  av  1/2  citron
1  dl  vatten 
3  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
TILL  FORMEN :
1/2 msk  smör/margarin
1  msk  skorpmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ  formen  och  beströ  den  med  skorpmjöl .
Gör  i  ordning  citronskalet .
VISPA  äggen  och  sockret  pösigt .
Sätt  till  citronskalet  och  vattnet .
 * (Istället för  vatten, kan 1dl  varm mjölk  och  50  g  smält smör tillsättas )*
RÖR ner  mjölet  blandat  med  bakpulvret  försiktigt .
SLÅ  smeten i  formen  och  grädda  i  svag  ugnsvärme,  175 -200  grader
omkring  30  minuter .


LYCKA  TILL  !

lördag 13 mars 2021

FRUKTSALLAD MED ROSTAD KOKOS, 4 PORT.





                                                   HEJSAN !

Jag  tycker  att detta är en lite festligare efterrätt 
med  rostade  kokosflingor på .
Vad  tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 äpple
1 päron
1 liten melon eller 1/2 stor
vindruvor
1 ask physalis 
2 dl kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA de frukter som kräver detta och dela 
allt  i  lagom  stora  bitar .
ROSTA  kokosflingorna  i  en  torr  stekpanna
på  medelstark  värme .
Häll  den  rostade  kokosen  över  frukten  och rör 
så  att  kokosen  fastnar  på  de  flesta  bitarna .

SERVERA  med  en  klick  grekisk  yoghurt.
DEN  är  lite  fetare,  10 %  fast och fin i konsistensen .

LYCKA  TILL !