måndag 29 mars 2021

AVOKADOSALLAD, 4 PERS.





                                         HEJSAN !

Det kan ju vara kul att LYXA till det för sig !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna avokado
100 g frysta räkor
2 msk pressad citron
1/2 huvud grönsallad eller 
1  ENDIV i strimlor

SALLADSSÅS :
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk vinäger
1/2 tsk senap
salt, vitpeppar

TILLBEHÖR :
PAIN  RICH.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRUKTERNA  halveras och kärnorna tas bort .
Avokadoköttet  gröp-s  ur med en sked
och skärs i mindre bitar .
Citronsaft  pressas över .
AVOKADOKÖTTET, de tinade räkorna och
salladsstrimlorna blandas .
SÅSEN  skakas ihop och hälls över .
Salladen läggs upp i de urgröpta  avokadoskalen 

LYCKA TILL !


KYCKLINGPANNA & SPAGETTI, 2 PERS.





                                          HEJSAN !

Vad ska vi ha för middag idag ?
Jag tror jag tar denna matiga goda kycklingpanna
med spaghetti .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 KYCKLINGFILEER, a' 150 g
1/2 msk smör/margarin
1 dl vatten
1 dl matlagnings vin - vitt
1/2 hönsbuljongtärning
250 g småtomater
1 burk kronärtskockshjärtan
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl strimlade basilikablad
SERVERING 
120 g spagetti
(okokt vikt)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök .
Salta, peppra och stek kycklingen 
till fin färg i smör med löken och vitlöken .
HÄLL vatten, vin och smulad buljongtärning
i pannan .
Lägg på ett lock och låt puttra till en
innertemperatur på 70 grader, ca 10 minuter.
Ta upp och varm-håll kycklingen .
LÄGG i tomaterna , tillsätt eventuellt lite vatten.
Låt puttra utan lock ca 5 minuter .
Låt KRONÄRTSKOCKSHJÄRTANA rinna av .
Klyfta och lägg i pannan .
KRYDDA med citronskal, salt och peppar .

SERVERA med kokt pasta .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


CHOKLADRULL-TÅRTA MED JORDGUBBAR , 14 -16 SKIVOR .







                                            HEJSAN !

I GÅR köpte jag en stor låda med jordgubbar- STORA sådana !
Himla goda , söta och riktig jordgubbssmak .
Lyxig kräm med jordgubbar gör den här rulltårtan  extra god.
Och  lättbakad dessutom !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
FYLLNING :
75 g  mjukt smör/margarin
75 g  färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
ca 150 g hackade  jordgubbar
UGN 225 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker riktigt poröst .
Sikta samman potatismjöl, kakao och
bakpulver.  Vänd ner det i smeten .
BRED ut smeten på ett bakplåtspapper
i en långpanna (30x40 cm ).
GRÄDDA mitt i ugnen i 5-7 minuter .
STJÄLP upp kakan på ett sockrat 
bakplåtspapper .
Ta bort pappret som rulltårtan gräddats på.
Låt svalna under långpannan eller under en
fuktig handduk .
FYLLNING :
VISPA ihop alla ingredienser utom jordgubbarna.
Bred krämen på rulltårtan .
Strö över jordgubbarna .
Rulla samman från långsidan .
Ställ rullen kallt.
Skär i skivor före servering .

LYCKA TILL !


söndag 28 mars 2021

FALAFEL MED APELSINSALLAD , 4 PORT.





                                       HEJSAN !

Det här hade jag aldrig ätit,  men en gång för längesen 
fick jag smaka det hemma hos min dotter .
Så himla gott !
Då fick jag receptet från henne .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 burkar kikärter a' 400 g
100 g mandel
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk ströbröd
1/2 dl rapsolja
TILLBEHÖR :
Mat-vete
sallad med apelsin
cocktailtomater, oliver, persilja
och granatäpplekärnor 
VITLÖKSSÅS :
2 dl Turkisk Yoghurt
2 vitlöksklyftor , pressade
2-3 cm riven ingefära
1 - 2 kläm på akacia honung,  flytande

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av vätskan från kikärterna och mixa
dem  med mandeln i en matberedare .
Tillsätt ingefära , spiskummin, ägg, potatismjöl
och ströbröd och blanda om .
Forma smeten till bollar .
STEK  kikärtsbollarna  till fin färg i en stekpanna
med  rapsolja .
SERVERA falafeln med vitlökssås, kokt mat-vete
och en sallad med apelsin, cocktailtomater, oliver,
persilja och granatäpplekärnor .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



 

APELSINTOSCAKAKA, 12 BITAR. (påskkaka)





                                                 HEJSAN  !

Å,  DEN HÄR MÅSTE NI PROVA ATT GÖRA 
SÅ HIMLA GOD !
APELSIN, SOCKERKAKA OCH TOSCASMET
-TRE GODSAKER SOM TILLSAMMANS BLIR
EN PERFEKT KOMBINATION .
+ SMÅ PÅSKKYCKLINGAR I MARSIPAN 
RUNT  KAKAN PÅ FATET

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  smör/margarin
1 dl standardmjölk
1/2 dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
2 1/2 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa
TOCSASMET .
100 g smör
1 dl pressad apelsinsaft
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
100 g mandelspån

GARNERING
SKIVAD apelsin,  uppepå kakan .
små påsk - kycklingar i marsipan 
runt kakan , på fatet .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 
SMÄLT smöret i en rymlig kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och tillsätt 
mjölk, grädde och apelsinskal.
VISPA  ägg, strösocker och rörsocker
pösigt, helst med elvisp .
Vispa ner smör-blandningen i äggsmeten .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker
och sikta ner i smeten .
RIV mandelmassan fint och rör ner i smeten .
FÖRDELA smeten i en smord form med lös-
tagbar kant ca 24 cm i diameter .
KLÄM  gärna ett smort bakplåtspapper i botten
på formen .  GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
ca 30 minuter.  TA ut kakan .
HÖJ ugnsvärmen till 200 grader .

TOSCASMET :
SMÄLT smöret i en kastrull.
Tillsätt apelsinsaft och socker och rör om .
Vispa ner mjöl och grädde och värm smeten
under ständig omrörning tills den tjocknar.
Tillsätt mandelspån och rör om .
BRED Tosca-smeten , mycket försiktigt ,
över kakan .
GRÄDDA vidare i 10 - 13 minuter.

VID SERVERING :
Garnera med skivad apelsin 3 - 4 skivor 
uppepå kakan  och  små marsipan -kycklingar 
runt kakan på fatet .

LYCKA  TILL !



lördag 27 mars 2021

NÖTCHOKLAD-CIGARRER, 45 ST. (en godbit till kaffet)





                             HEJSAN  !

DETTA ÄR EN KLASSISK  KAKA MED NÖTTER .

Kakorna blir extra festliga om DU strör på
minisockerpärlor i guld på chokladen innan
den har stelnat .
Ibland gör jag något extra festligt bara för 
att jag känner för det .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör/margarin
1 dl strösocker
2 dl hasselnötter
3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
2 msk mjölk, 3%

GARNERING 
75 g mörk choklad av god kvalitet .
minisockerpärlor i guld 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
RÖR rumsvarmt smör och strösocker poröst .
Mal nötterna och blanda dem med mjölet .
Tillsätt mjöl-blandningen till smöret
tillsammans med mjölken och arbeta samman 
till en deg .
DELA degen i 5 lika stora bitar .
Rulla ut varje bit till finger-tjocka längder .
Dela varje längd i bitar som är ca 5 cm .
LÄGG bitarna  på plåtar med bakplåtspapper.
GRÄDDA strax under mitten i ugnen ca 10 min.
Låt svalna.

GARNERING :
SMÄLT chokladen i bitar över vattenbad .
Häll chokladen i ett glas eller i en skål 
och doppa ena änden på kakorna i chokladen.
STRÖ på minisockerpärlor i guld innan det
stelnar helt.
Låt stelna färdigt !

ALL LYCKA TILL !



MITT , KORGBRÖD MED SOLROSKÄRNOR OCH HELA LINFRÖN , 2 ST .





                                          HEJSAN  !


FÖRR OM ÅREN BAKADE JAG OFTA BRÖD I KORGAR ,
ALLTSÅ,  JÄSNING I KORGAR .
DET ÄR SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDEN, AV KORGEN !

HÄR ÄR RECEPTET :
5O g jäst 
5 dl vatten  eller
2 1/2 vatten och 2 1/2 mjölk
1 1/2  dl  solrosfrön
1 msk linfrön
1 tsk salt
1 msk flytande honung
6 dl DINKELMJÖL av fullkorn
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN 
UGN  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i degbunken .
Värm upp mjölk och vatten  eller  bara vatten
till  fingervarmt 37 grader och  häll  över  jästen
så  den  löser  upp  sig .
TILLSÄTT  olja, solrosfrön, salt, honung, linfrö,
DINKELMJÖLET och det mesta av vetemjölet.
ARBETA  samman i  maskin eller för hand 
10 min för maskin,  15 min för hand .
LÅT jäsa övertäckt i ca  30-40 minuter .

TA upp brödet  på mjölat bakbord och dela i
två lika delar .
Forma  till  två runda bröd och lägg i lätt 
mjölade korgar , gärna med fint mönster .
LÅT jäsa i ca 30 minuter .

SÄTT PÅ UGNEN .
Stjälp upp brödet på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ca 35 minuter.

LÅT svalna på galler med bakduk över.

LYCKA  TILL !