fredag 2 april 2021

MITT GODA OLIVBRÖD , CA 20 SKIVOR.1 BRÖD.




                                             HEJSAN !

DETTA BRÖD VAR HIMLA GOTT !
SMAKA NI OCKSÅ !

HÄR ÄR RECEPTET :
15 g jäst
8 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1 msk salt
ca 800 g vetemjöl
1 dl svarta oliver
lite olivolja till plåten 
ägg att pensla med 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , 37 grader.
Tillsätt grahamsmjöl och salt .
Knåda med vetemjöl tills den nästan
släpper bakbordet .
LÅT degen jäsa övertäckt i kylskåpet 
över natten .
NÄSTA dag knådas degen med hackade 
oliver  och lite mer mjöl .
HÄLL ut degen på en bakplåt som penslats 
med olivolja .(ej bakplåtspapper, -för smakens skull )
DEGEN fyller nästan hela plåten, brödet blir
stort och platt och kan eventuellt skäras i 
bitar som ett LÅNGPANNEBRÖD .
LÅT brödet jäsa 1 timme  på plåten.
PENSLA med ägg och ställ in plåten  i 
200 grader varm ugn .
GRÄDDA  i 35 - 40 minuter .

LYCKA TILL !






ANTONS KOKOSBOLLAR .




                                    HEJSAN  !
   
Anton är 6 år idag , men när han var 4 år 
gjorde han dessa kokosbollar .
(våga inte smaka på smeten , då blir det inget kvar att rulla)
mmm..

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk kakao
75 g smör 
1 msk mjölk
1 msk  starkt kaffe
2 msk O'BOY
Kokosflingor att rulla i 

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla  ingredienser  utom kokosflingor 
Smöret ska vara  RUMSTEMPERERAT .-( lättare att röra ihop )
HÄLL ut  kokosflingor på en flat tallrik , 
ta en klick smet i handen och rulla till bollar i kokosflingorna .
LÄGG bollarna på tallrik eller i en vid skål  och ställ in i kylen 
för att stelna .
(här blir det överraskning till maken efter middan) !

LYCKA TILL !
!

PÅSKENS GODA CHOKLADKAKA , MED små kycklingar .




                                           HEJSAN  !

DENNA CHOKLADKAKA  BAKADES VARJE PÅSK 
FÖRR  OM  ÅREN .
DEN ÄR VACKER ATT  TITTA PÅ , MED ALLA KYCKLINGARNA
 SATTA  ÖVER  KAKAN .  (välj själv vilket mönster DU vill ha ,)

HÄR ÄR RECEPTET :
4 msk kakao
1 tsk bikarbonat
1 dl kokande vatten
125 g smör/margarin
2 stora ägg eller 3 små
4 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
-BERTE QVARN -kärnvetemjöl
2 1/4 dl filmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA kakao, bikarbonat+ kokande vatten 
och låt det svalna .
RÖR smör, ägg och socker till en krämig, pösig smet .
BLANDA vaniljsocker,  och mjöl.
Rör ner det och filmjölken i ägg-smeten .
Och sist chokladblandningen .

KRÄMEN , Som  ska vara ovanpå :
100 g smör
2 dl grädde
4 msk strösocker
2 msk kakao
2 tsk  vetemjöl
kokos.

SÅ HÄR GÖR DU KRÄMEN :
SMÄLT smöret, tillsätt grädde, socker,
vetemjöl och kakao .
Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 min .
BRED krämen över kakan , sätt små kycklingar på 
och sist  kokosflingor över .

ANVÄND EN LITEN LÅNGPANNA  !

LYCKA TILL !

GRADER :  175 
TID :  25 - 35 MINUTER .
TACK !

onsdag 31 mars 2021

TIPS !





                                             HEJSAN  !

KRYDDA  MED  KRASSE  !   1 PORT.
Vår-sött på bordet och godaste gott på mackan  .

ODLA själv på bomull i en skål eller i kruka.
HAR  DU  gjort detta förut  ?
Om  inte, tycker jag att Du ska prova  !
Det  gror fortare än DU tror !
Sen är det bara att klippa  det DU vill ha 
på mackan .

SÅ HÄR GÖR DU :
BRED  1/2  CIABATTABRÖD
med  1 msk CREME FRAICHE 
och klipp över lite KRASSE .
Skiva 1/2  TOMAT och 1/2 
MOZZARELLAOST  tunt .
Varva  ost  och  tomat  på  brödet .
Toppa  med  drivor  av  klippt  krasse .

LYCKA  TILL !
                                     


tisdag 30 mars 2021

KYCKLINGGRYTA MED FÄNKÅL , 2 PORT.





                                         HEJSAN  !

RIKTIGT GOTT !
Jag hade en fänkål i grönsakslådan , som jag inte visste 
vad jag skulle göra med den !!
Då ringer telefon,  i luren är min bästa vän , Ulla .
Jag har en fänkål vad gör jag med den , frågar jag ?
JAG har ett recept svarar Ulla !

HÄR ÄR RECEPTET:
300 g  kyckling-LÅRFILE' i bitar 
1/2 msk rapsolja
1/2 klyftad rödlök
1 litet fint klyftat fänkålshuvud, 250 g
100 g klyftade champinjoner
1/2 tärnad paprika
2 dl konserverade körsbärstomater
1/2  dl CREME FRAICHE lätt
1/2 msk kycklingfond
1/2 msk senap
salt, peppar och timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN kycklingbitarna i olja i en gryta .
TILLSÄTT lök, fänkål, champinjoner
och paprika och låt det fräsa med under
omrörning ett par minuter .
RÖR ner tomater,  CREME FRAICHE ,
fond, senap och kryddor och låt puttra 
under lock 10 - 15 minuter., tills 
kycklingen är klar .

SMAKLIG MÅLTID  !

måndag 29 mars 2021

AVOKADOSALLAD, 4 PERS.





                                         HEJSAN !

Det kan ju vara kul att LYXA till det för sig !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna avokado
100 g frysta räkor
2 msk pressad citron
1/2 huvud grönsallad eller 
1  ENDIV i strimlor

SALLADSSÅS :
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk vinäger
1/2 tsk senap
salt, vitpeppar

TILLBEHÖR :
PAIN  RICH.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRUKTERNA  halveras och kärnorna tas bort .
Avokadoköttet  gröp-s  ur med en sked
och skärs i mindre bitar .
Citronsaft  pressas över .
AVOKADOKÖTTET, de tinade räkorna och
salladsstrimlorna blandas .
SÅSEN  skakas ihop och hälls över .
Salladen läggs upp i de urgröpta  avokadoskalen 

LYCKA TILL !


KYCKLINGPANNA & SPAGETTI, 2 PERS.





                                          HEJSAN !

Vad ska vi ha för middag idag ?
Jag tror jag tar denna matiga goda kycklingpanna
med spaghetti .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 KYCKLINGFILEER, a' 150 g
1/2 msk smör/margarin
1 dl vatten
1 dl matlagnings vin - vitt
1/2 hönsbuljongtärning
250 g småtomater
1 burk kronärtskockshjärtan
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl strimlade basilikablad
SERVERING 
120 g spagetti
(okokt vikt)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök .
Salta, peppra och stek kycklingen 
till fin färg i smör med löken och vitlöken .
HÄLL vatten, vin och smulad buljongtärning
i pannan .
Lägg på ett lock och låt puttra till en
innertemperatur på 70 grader, ca 10 minuter.
Ta upp och varm-håll kycklingen .
LÄGG i tomaterna , tillsätt eventuellt lite vatten.
Låt puttra utan lock ca 5 minuter .
Låt KRONÄRTSKOCKSHJÄRTANA rinna av .
Klyfta och lägg i pannan .
KRYDDA med citronskal, salt och peppar .

SERVERA med kokt pasta .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !